Symbiotische relatie: Top 10 tips om het te doorbreken

Vraag jij je af of je in een symbiotische relatie zit?

Een symbiotische relatie met je partner kan heel complex zijn.

Daarom vertel ik je in dit artikel hoe je een symbiotische relatie kunt doorbreken.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu

Na het lezen van dit artikel herken jij de kenmerken van een symbiotische relatie en weet jij hoe loskomen uit symbiose werkt.

Wat is een symbiotische relatie?

Een symbiotische relatie houdt in dat in de relatie de ene partner extreem afhankelijk is van de andere partner. Deze afhankelijke partner kan vaak geen beslissingen nemen of stappen zetten zonder de ander eerst te raadplegen. Maar nog liever laat de ene partner de ander alles voor hem of haar doen. Zodat er geen verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag genomen hoeft te worden. In een symbiotische relatie wordt deze afhankelijkheid extreem doorgetrokken. Met een slecht functionerende relatie en twee ongelukkige mensen tot gevolg.

Meer weten over extreme afhankelijkheid in een relatie? Ik heb er deze video over gemaakt. Bekijk hem vooral even!

(Let op: vanaf nu spreek ik over ‘haar’ als het gaat om de afhankelijke partner. Dat komt omdat ik datingadvies aan vrouwen geef. Maar het is ook mogelijk dat de man de afhankelijke partner is. Dit verschilt per geval. Het moet wel gezegd worden dat het iets vaker voorkomt dat de vrouw de afhankelijke partner is.)

Een symbiotische relatie herkennen

Een symbiotische relatie doorbreken is belangrijk, maar niet makkelijk.

Om los te komen uit een symbiose relatie, is de eerste stap dat je leert om een symbiotische relatie te herkennen.

Laat ik meteen één ding duidelijk maken: als de ene partner de ander om hulp vraagt, betekent dat niet meteen dat er sprake is van symbiose. Iedereen vraagt wel eens om hulp. Dat is normaal en heel gezond.

En laten we eerlijk zijn. Als je partner je uit een benarde situatie komt bevrijden, voelt dat misschien wel lekker. Alsof jij een prinsesje bent en hij de prins op het witte paard.

Het grote verschil zit ‘m echter hierin:

In een symbiotische relatie is de gelijkheid weg. De afhankelijke partner kan niet zelfstandig functioneren. Als iets op eigen kracht moet gebeuren, schiet ze direct naar de veilige armen van haar partner.

Dit heeft twee mogelijke gevolgen:

  1. Je partner staat dit toe. Jij blijft afhankelijk. Hij heeft veel meer te zeggen over wat jij doet in je leven dan goed voor je is. Jij bent niet in staat om op eigen houtje dingen te ondernemen.
  2. Je partner krijgt er genoeg van. Hij neemt afstand. Jij raakt in paniek omdat je het nu alleen moet doen. En nog erger: je bent je partner kwijt.

Beide opties maken me verdrietig.

Maar gelukkig is er nog een derde optie:

Je wordt je bewust van je neiging tot afhankelijkheid naar aanleiding van dit artikel. Je overlegt met je partner. 

De tips in dit artikel gaan je helpen om je relatie weer gezond te maken.

Kenmerken van een symbiotische relatie

Laat me vooraf duidelijk zijn:

Als jij jezelf herkent in één of meerdere van deze kenmerken, betekent dit niet direct dat je in een symbiotische relatie zit.

Let in plaats daarvan op het volgende:

  • Je herkent jezelf in de meeste kenmerken.
  • Je partner ziet hetzelfde patroon.
  • Mensen om je heen herkennen het ook (zoals vrienden en familie).
  • Het gaat om het merendeel van de tijd. Bijvoorbeeld: als jij af en toe je partner om hulp vraag, is er geen sprake van een symbiotische relatie. Doe je dit voortdurend voor elk klein dingetje, dan is het een ander verhaal.
  • De voorbeelden die ik geef, zijn scherp verwoord. Natuurlijk gedraag jij je niet altijd zo. Natuurlijk is er nuance in aan te brengen. Maar het staat er scherp zodat er geen misverstand ontstaat over het signaal.

Herken je vrijwel alle kenmerken? En merk je dat je veel hinder ondervindt van de situatie?

Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan en te checken of een verwijzing naar een psycholoog handig is.

Hoe extremer de situatie, hoe beter het is dat je hulp zoekt. Want in extreme gevallen komt een symbiotische relatie voort uit een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Hier lees je bij de tips meer over.

Maar eerst een opsomming van de kenmerken van een symbiotische relatie:

  1. Je vraagt continu om hulp. Bij dingen die de meeste mensen zelf doen, schakel jij je partner in.
  2. Je vindt het moeilijk iets van je leven te maken zonder de hulp van anderen. Je twijfelt enorm aan je eigen vermogens. Hoe vaak je partner ook zegt dat je het kan, jij ziet het niet.
  3. Zonder hulp van je partner durf je veel dingen niet aan. Bijvoorbeeld: je durft niet zelf ergens naartoe te gaan en hebt je partner aan je zijde nodig om naar een andere stad te gaan.
  4. Je vindt het moeilijk om alleen te zijn. Dit probeer je zoveel mogelijk te vermijden. Je klampt je aan hem vast alsof je een baby kangoeroe bent die in de buidel van zijn moeder kruipt.
  5. Je wilt meer tijd doorbrengen met je partner dan hij met jou. Als hij alleen wil zijn, word je boos of verdrietig. (We hebben het hier over grote verschillen, waarbij jij 24/7 met je partner wil zijn, en hij af en toe afstand wil en jij dit niet trekt.) Misschien voel jij je zelfs bang.
  6. Je partner lost allerlei problemen voor je op. Dit versterkt de afhankelijkheid. Het gaat om kleine, praktische problemen. Maar ook om emotionele vraagstukken waarbij hij je steun verleent en er voor je is. Zonder hem denk je de emoties niet aan te kunnen.
  7. Je partner voelt zich belangrijk, omdat jij zo vaak om hulp vraagt. Omdat jij niet zonder hem kan, voelt hij verantwoordelijkheid voor je welbehagen. Hij durft je niet alleen te laten, omdat hij het beeld heeft dat je dan ineen stort.
  8. Je stuurt hem continu berichten als jullie van elkaar gescheiden zijn. Je wordt onrustig als hij hier niet op reageert. Hij kan geen minuut alleen zijn, zonder dat je contact met hem zoekt. Je voelt je jaloers.
  9. Hij voelt zich opgelucht als hij even uit de relatie is en niet voor je hoeft te zorgen. Al met al voelt het verstikkend voor hem.
  10. Ditzelfde patroon herhaalt zich in iedere relatie die je aan bent gegaan. Hoe meer relaties zich volgens hetzelfde patroon ontwikkelen, hoe groter de kans dat er sprake is van een symbiotische relatie.

Voordat ik je tips geef, wil ik iets opmerken over de aard van een symbiotische relatie.

Geen van beide partners is vrij.

Misschien klinkt het bovenstaande erg negatief. Zo bedoel ik het niet.

Een liefdesrelatie is symbiotisch als er iets misgaat rond afhankelijkheid en zelfstandigheid. Maar jullie kunnen ondanks dat zielsveel van elkaar houden.

Sterker nog: ik denk dat geen enkele man in een relatie zou blijven met iemand die sterk afhankelijk is, als hij niet heel veel van haar houdt.

Dat maakt mij oprecht blij.

Want er is hoop, ook al is je relatie extreem symbiotisch.

Het is belangrijk om te beseffen dat de problemen niet ontstaan door een gebrek aan liefde, maar door een gebrek aan vrijheid.

Hoe kan ik een symbiotische relatie voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen.

Maar als je al in een symbiotische relatie met je partner zit, dan ben je al te laat om dit te voorkomen.

Symbiose voorkomen kan dus niet meer, maar je relatie weer gezond maken kan wel!

Hieronder krijg je tien tips om samen met je partner de afhankelijkheid te doorbreken.

1. Werk toe naar de relatie die je wilt hebben

Het hebben van een mooie liefdesrelatie is als het beklimmen van een berg.

Soms is het zwaar. En je kijkt ernaar uit om de top te bereiken. Daar heb je een prachtig uitzicht.

Maar het kan wel even duren voordat het zover is. Voor die tijd moet je over ravijnen springen. Goed samenwerken om niet naar beneden te vallen. En soms denk je dat je het niet gaat halen, puur omdat je zo moe bent.

Hoewel een sterke afhankelijkheid kan voelen als een enorm ravijn, kan elk ravijn uiteindelijk overbrugd worden.

En de lol zit hem erin dat jullie het samen doen.

Ik ga er namelijk vanuit dat je partner veel van je houdt, ondanks dat jij je erg afhankelijk opstelt.

Als dit het geval is, heb je 80% van wat je nodig hebt om over dit ravijn te springen.

Jullie kunnen samen werken aan het beter maken van de relatie.

Maak een lijstje van wat jullie willen veranderen.

Misschien wil hij weleens een dagje met vrienden de hort op, zonder dat jij hem paniekerige berichten stuurt. Niet omdat hij geen liefde voor je voelt. Maar simpelweg omdat het beklemmend voelt om zijn vrijheid te moeten missen.

Misschien wil jij dingen ondernemen zonder zijn hulp. Niet omdat je deze niet meer op prijs stelt. Maar simpelweg omdat jij graag wilt leren om zelfstandiger te zijn. En niet afhankelijk te zijn van iemand anders, ook al houd je veel van hem.

Hoe het ook zij: maak een lijstje. Wees zo eerlijk mogelijk.

Schrijf alles op wat jullie willen veranderen.

Alleen dit al zorgt ervoor dat jullie de intentie uitspreken om bij elkaar te blijven, maar er wel alles aan te doen om de relatie niet zo uit balans te laten zijn als voorheen.

Zelfs als jullie niet direct actie ondernemen, kan dit al genoeg zijn om een positieve ontwikkeling door te maken.

Wanneer je namelijk merkt dat je man bij je blijft, ondanks alles wat er gebeurd is, neemt je vertrouwen toe. En heb je een veilige basis om te experimenteren.

Als jij de afhankelijke partner bent, hangt veel van jou af.

Jij vraagt immers veel om hulp. En voelt je rot als je deze niet krijgt.

2. Zet kleine stapjes

Een symbiotische relatie komt niet uit de lucht vallen.

De patronen van afhankelijkheid die jij met je meedraagt, zijn door jarenlange ervaringen opgebouwd.

Op het moment dat jij en je vriend alles in één keer veranderen, gaat dit waarschijnlijk niet goed.

Je patronen komen bovendrijven. Je wordt extreem emotioneel. En hoewel je niet bang hoeft te zijn voor deze gevoelens, is er geen enkele reden om je te haasten.

Je kunt het ook rustig aan doen. Zodat je stappen zet in de juiste richting zonder snel op te branden.

Hoe pak je dit aan?

  1. Kies één ding om te oefenen. Doe dat meerdere keren, net zolang totdat het comfortabel voelt. Als dit erin zit, kun je iets nieuws toevoegen.
  2. Communiceer met je vriend over wat je wilt oefenen. Hij kan je steunen en het succesje vieren. Het doel is weliswaar om minder afhankelijk van hem te zijn, maar dat betekent niet dat jullie geen glazen mogen klinken als je iets belangrijks hebt bereikt. Daarnaast heeft hij er ook baat bij als jullie relatie ten positieve verandert.
  3. Op het moment dat het zwaar valt, ga je niet te lang door. Het is niet verkeerd om jezelf uit te dagen, maar je moet ook lief zijn voor jezelf. Zoals gezegd zitten je patronen er waarschijnlijk heel diep in. Jezelf te hard pushen om ineens te veranderen gaat niet werken en maakt je alleen maar gestrest.
  4. Als iets na een paar keer proberen niet lukt, maak je het stapje kleiner. Probeer je bijvoorbeeld iets te doen wat je vriend voorheen altijd voor je deed, dan doe je nu misschien de helft (terwijl je de andere helft aan hem overlaat). Kleiner is beter!

3. Schakel professionele hulp in

Als je een symbiotische relatie wil doorbreken, is hulp zoeken heel verstandig.

Natuurlijk is het goed dat je dit artikel leest, maar ik ben een relatiecoach – en geen psycholoog.

Symbiose psychologie en manieren om te werken aan een symbiotische relatie met je partner, zijn zaken waarvoor ik je echt adviseer om professionele hulp van een psycholoog in te schakelen.

Deze mensen zijn gespecialiseerd in het oplossen van trauma’s of het verminderen van de impact die ze op je leven hebben.

Wees dus niet bang om naar een psycholoog te gaan als jij te maken hebt met sterke gevoelens van afhankelijkheid. Dit zal je alleen maar helpen om meer geluk in de liefde te vinden.

4. Leer om alleen te zijn

Ik weet dat veel vrouwen het moeilijk vinden om alleen te zijn. En dat ze daardoor extra hard verlangen naar een relatie.

Maar dit is een valkuil.

Zelfs in de beste verhouding ben je niet 24/7 bij elkaar.

Ook in een relatie zal je af en toe op jezelf zijn. (Wat soms juist goed is voor de relatie! In dit artikel lees je waarom)

Als je dit moeilijk vindt, zorgt dit voor extra spanning.

Je kunt geneigd zijn om je aan je partner vast te klampen, omdat je het moeilijk vindt om op jezelf te zijn.

Dit is één van de kenmerken van een symbiotische relatie.

Daarom is het zo belangrijk om op jezelf te kunnen zijn.

Krijg je paniekaanvallen als je alleen bent? Of voel je zulke heftige emoties, dat je er niet uitkomt? Zoek dan professionele hulp.

Leren om zelfstandiger te zijn is zó waardevol. Want wanneer je DIT kan, voelt je man geen druk meer om je continu op te vangen.

5. Werk aan je autonomie

Hiermee bedoel ik dat je leert om op eigen houtje beslissingen te nemen.

Vind je het moeilijk om er alleen op uit te gaan? Of om zelf keuzes te maken?

Doe dan het volgende: kijk naar wat je normaal gesproken aan je man vraagt. En begin dit vervolgens zelf te doen.

Begin dan met kleine stapjes.

Ga niet gelijk in je eentje op vakantie. Dat is een te grote stap.

Maar stel je voor dat je man uitkiest welke kleding je draagt. Maak er een gewoonte van om dit zelf uit te kiezen. Ook als dit je een beetje zenuwachtig maakt.

Als je dit spannend vindt, kan je een dagboekje bijhouden waarin je optekent hoe jij je voelt en waar je aan denkt. Misschien heb je gedachten als “Ik durf niet te kiezen” of “Wat zou hij ervan vinden?”.

Maar het mooie van gedachten is, dat ze komen en gaan. Je hoeft er niet mee in discussie te gaan. Je kunt je brein bedanken voor deze gedachten en doorgaan waarmee je bezig was.

Wees niet gemeen naar je gedachten. Zij kunnen er ook niets aan doen. Bedank je brein oprecht dat het met iets op de proppen komt om te voorkomen dat je een verkeerde beslissing maakt. En zeg dan tegen jezelf dat het goed komt, omdat jij alles onder controle hebt.

6. Werk aan je zelfvertrouwen

Veel mensen in een symbiotische relatie hebben een lage dunk van zichzelf.

Dat klinkt heel formeel. Maar waar het op neerkomt, is dat ze gedachten en emoties hebben die het signaal geven dat ze iets niet kunnen.

Heb je last van zulke emoties en gedachten? Dan is het beste wat je kunt doen jezelf blootstellen aan situaties die deze gevoelens oproepen.

Niet met dwang, of met heel veel innerlijke druk. Zeer zeker niet.

Het gaat erom dat jij je emoties het signaal geeft dat jij je weliswaar rot kan voelen, maar dat je nog steeds doet wat jij je had voorgenomen.

Accepteer dat jij je rot voelt. Maar zeg tegen jezelf dat iedereen zich weleens zo voelt. Dat je emoties als het weer zijn en jij als de hemel.

Donkere wolken trekken voorbij. Maar de hemel blijft er altijd.

Ondanks dat jij je rot voelt, kan je kleine stapjes naar onafhankelijkheid zetten. En dan neemt je zelfvertrouwen vanzelf toe.

Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je zelfvertrouwen toeneemt.

7. Wees lief voor jezelf

Een goede manier om je autonomie en zelfvertrouwen te ontwikkelen, is om nieuwe hobby’s op te pakken.

Een van mijn voormalige klanten besloot naar aanleiding van mijn coaching om te beginnen met gitaar spelen.

Nu vraag je je misschien af wat dit te maken heeft met het doorbreken van een symbiotische relatie. Het antwoord is: een heleboel.

Door dingen te doen die je leuk vindt, bouw je autonomie en compassie op.

Enerzijds ontwikkel je autonomie door iets nieuws te leren. (Hier ga ik bij de volgende tip nog wat verder op in.)

Anderzijds ontwikkel je zelfliefde en compassie door iets te doen waar je een goed gevoel van krijgt.

Des te meer je hiermee oefent, des te meer j0uw autonomie en compassie toenemen. En hoe minder je beide zaken van je partner probeert te krijgen. Omdat je het nu uit jezelf haalt.

8. Durf te falen

De meeste vrouwen die in een symbiotische relatie zitten, zijn bang geworden voor falen.

Met “falen” bedoel ik dat je het eng vindt om te vallen. Maar vallen is onderdeel van het proces. Zonder te vallen, ervaar je nooit het overwinningsgevoel van het opstaan!

Als je faalt, is dat niet erg. Neem een momentje, neem je emoties waar en probeer het nog een keer.

Om zelf dingen te ondernemen, is het nodig dat je oké wordt met het maken van foutjes. Als dat niet het geval is, wordt het heel stressvol om iets nieuws te proberen.

De oplossing is niet om te stoppen met het proberen van nieuwe dingen. Maar om oké te worden met falen, zodat je kunt blijven oefenen totdat je het onder de knie hebt. En je hoeft geen hulp meer te vragen aan je man. Want je bent zelf sterk genoeg om nieuwe dingen te leren en te groeien als mens.

9. Krijg inzicht in je gevoelens

In zijn boek “Permission to feel” beschrijft psychologieprofessor Marc Brackett hoe je in verbinding kunt komen met je gevoelens.

Hij schrijft over hoe een nare gezinssituatie zorgt voor een gebrekkig inzicht in je gevoelens.

In het geval van symbiotische relaties weten beide partners wel dat er iets niet goed zit. Vaak hebben ze het idee dat het anders moet, maar weten ze niet hoe. Ze worden verrast door hun eigen gedrag.

Inzicht krijgen in je gevoelens (en hoe jij je ontwikkeld hebt over de loop van je leven) helpt om betere keuzes te maken.

Leer je emoties begrijpen. Want als jij om kunt gaan met je emoties, is het een stuk makkelijker om stappen in de juiste richting te zetten. En als jij betere stappen zet, verander je jouw leven.

Waardoor je relatie verbetert en je opeens andere gedachten krijgt.

Als je in staat bent om je emoties te benoemen, is het zinvol om eens terug te denken aan hoe je bent opgegroeid.

Vaak zijn negatieve patronen je door je omgeving aangeleerd.

Daarmee is niet gezegd dat dit expres was.

Sterker nog: mensen kunnen veel van ons houden en ons tegelijkertijd kwetsende boodschappen geven.

Was dit het geval in jouw jeugd?

Schakel dan een psycholoog in. Een dergelijke expert kan je helpen om de nare gebeurtenissen te verwerken. En om te groeien als persoon.

Hierdoor is het makkelijker om een symbiotische relatie te voorkomen. Of om je huidige relatie minder afhankelijk te laten zijn.

10. Check regelmatig of je de goede kant opgaat

Het doorbreken van een symbiotische relatie met je partner en het gezond houden van je relatie is net als naar de sportschool gaan.

Je moet ervoor werken. Het moment dat je stopt met moeite doen, verlies je alle winst die je hebt geboekt.

Als jij sterk wilt blijven, zul je dus geregeld naar die sportschool moeten blijven gaan.

Maar als het op onze relaties aankomt, denken we al snel dat één gesprek over hoe het gaat genoeg is.

Als relatiecoach stel ik mijn klanten altijd voor om een ‘relatievisie’ te maken.

Dit is een gedeelde visie van jou en je partner, over hoe jullie willen dat jullie relatie eruitziet.

Pak die relatievisie er regelmatig bij. En kijk of jullie de juiste kant opgaan.

Blijkt dat dit niet het geval is? Dan kan je bijsturen.

De relatievisie is als een vuurtoren die een schip op de oceaan de weg wijst.

Je kunt alle kanten op. Maar door naar de vuurtoren te kijken, weet je zeker dat je bij de kust eindigt. Maar dan moet je deze wel in het oog houden. Anders dobber je richtingloos op zee.

Zo blijft hij niet alleen nu, maar ook in de toekomst gek op jou!

Werken jullie keihard aan je relatie en wil je niet alleen investeren in jullie relatie op dit moment, maar ook in de toekomst?

Dan heb ik iets voor je.

In mijn e-book beschrijf ik de drie schakels in het mannenbrein. De derde schakel gaat over het vergroten van liefde en passie in jullie toprelatie.

Als jij weet hoe die schakels in elkaar zitten en hoe dat mannenbrein werkt, weet je ook hoe je ervoor kunt zorgen dat hij na tien jaar nog steeds zo verliefd is als toen jullie elkaar net leerden kennen.

Download hieronder het rapport en ontrafel het geheim van zijn mannenbrein.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Tijd om je relatie te transformeren in een droomrelatie?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij zijn volledige aandacht aan je geeft,

Jullie connectie sterker wordt dan ooit tevoren,

En je relatie opnieuw tot bloei komt.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)