
Je hebt een relatie, maar twijfelt soms of het goed zit.
“Is dit een goed kenmerk? Of juist een slecht signaal?”
Als relatiecoach krijg ik regelmatig vragen over de eigenschappen van relaties. In dit artikel reken ik af met alle verwarring. Ik geef je 30 kenmerken van een gezonde relatie.
Inhoud van dit artikel:- De eigenschappen van een goede, gezonde relatie
- Kenmerken van een gezonde relatie: wat ik je nog wil vertellen
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes
Na het lezen van dit artikel kun je een gezonde relatie feilloos herkennen. Zo weet je zeker dat je een leuke toekomst tegemoet gaat.
De eigenschappen van een goede, gezonde relatie
Er is een kanttekening die ik wil maken voordat je de 30 kenmerken van een gezonde relatie gaat lezen.
Namelijk dat ook een slechte relatie mooie eigenschappen kan hebben. Kijk dus altijd naar het grotere plaatje. Eerlijkheid, vertrouwen, elkaar aantrekkelijk vinden en dezelfde waarden hebben. Met alles wat daarbij komt kijken.
Andersom kan natuurlijk ook: je hebt een fijne relatie met een aantal slechte eigenschappen.
Die slechte punten kunnen na verloop van tijd het evenwicht drastisch verstoren. Slechte signalen in je relatie leiden vaak tot spanningen en ruzie. En als er geen oplossing komt voor de problemen, kan dat het einde van de relatie betekenen. Waar mogelijk zal ik je in dit artikel doorverwijzen naar uitgebreidere artikelen waar je meer informatie kunt vinden over een onderwerp.
Maar nu over naar leukere dingen: hier komen de kenmerken van een goede en gezonde relatie. Let’s go!
Kenmerk 1: Jullie spelen geen rol
Het zal je verbazen in hoeveel relaties leugentjes om bestwil voorkomen. Of dat de partners zich anders voordoen dan ze zijn.
Bijvoorbeeld wanneer jij je man naar de mond praat of hem zijn zin geeft zodat hij je aardig vindt.
Begrijp me niet verkeerd. Ik snap dat er goede redenen zijn om af en toe je man voor het lapje te houden. En misschien denk je: “Wat kan het kwaad om hem af en toe te pleasen? Ik word er blij van. En de relatie wordt sterker.” Maar zodra je begint met het vertellen van leugens, haal je de onvoorwaardelijkheid eruit. Je speelt een rol.
Het doel van een goede relatie is niet dat er koste wat het kost harmonie is. Een kenmerk van een gezonde relatie is juist dat je iemand om je heen hebt die er onvoorwaardelijk voor je is.
Kenmerk 2: Jullie durven eerlijk te zijn
Een gezonde relatie is weten wat je op de lange termijn aan elkaar hebt. En dat betekent dat je eerlijk bent.
Je kunt namelijk prima een harmonieuze relatie hebben, waarin je het niet altijd met elkaar eens bent. Eerlijkheid schept vertrouwen. Elkaar voor de gek houden breekt dit af.
Vertellen wat de ander wil horen is dus niet de beste manier. Natuurlijk is altijd maar de waarheid zeggen niet makkelijk. Maar wanneer je elkaars kritiek kan verdragen, schep je de kans om samen te groeien. Je houdt van elkaar. En daarom ben je eerlijk. Omdat je de ander wilt helpen.
Tip: Zo ga je om met leugentjes om bestwil.
Stel, hij vraagt je of hij er goed uitziet in het pak dat hij zojuist heeft aangetrokken. Hij is wat onzeker, omdat er een audit op zijn werk is. Hij wil een goede indruk maken. Maar zijn pak ziet er niet uit. En je denkt dat hij beter af is met een ander exemplaar. Spreek je de waarheid en raak je hem in zijn onzekerheid? Of vertel je een leugentje om bestwil? Waardoor zijn ego een boost krijgt? Geen van tweeën. Je kunt een genuanceerde reactie geven die de hele waarheid dekt.“Ik vind dat je andere pak je beter staat. Maar of je nou in pak of in je blote billen de auditor ontmoet: je maakt sowieso een goede indruk.” Dan geef je hem een kus. Met deze opmerking laat jij je vertrouwen blijken. En ben je tegelijkertijd eerlijk over zijn pak. Wat hij doet met je advies? Dat laat je aan hem.
Kenmerk 3: Jullie respecteren elkaars keuzes
Stel, je partner vraagt welk pak hem beter staat. Jij vertelt hem dat je het blauwe mooi vindt. Maar toch kiest hij voor het grijze pak.
Natuurlijk denk je: “Hé lapzwans. Als je zelf beslist, waarom vraag je het dan?” Maar het is belangrijker dat je hem de ruimte geeft om zijn eigen keuze te maken. Grijp je in? Dan lever je kritiek op het feit dat hij zijn eigen beslissing neemt.
Stel dat je een nieuwe baan aangeboden krijgt van een bedrijf waar hij een hekel aan heeft. En hij zegt: “Die moet je niet aannemen. Ik vind het niet leuk als mijn vriendin voor hen werkt.” Dat hij een hekel heeft aan een onderneming, betekent niet dat jij dit ook moet hebben. En dat je de baan niet mag accepteren.
Hetzelfde geldt voor het grijze pak. Dat jij het blauwe pak mooier vindt, betekent niet dat hij het hoeft aan te trekken. Hij moet het immers dragen. Net zoals jij zelf bepaalt wat je tijdens werktijd doet. Eerlijk zijn is oké, maar respecteer elkaars beslissing.
Kenmerk 4: Jullie hebben allebei je eigen hobby’s
In een gezonde relatie hebben beide partners hun eigen hobby’s. Niet alle interesses zijn gedeeld.
Dat zorgt er namelijk voor dat jullie elkaar nieuwe dingen te vertellen hebben. En dat jullie los van elkaar nieuwe indrukken krijgen. Dat komt omdat de avonturen die jullie zonder elkaar beleven, de partner kunnen verassen.
Dit is het geheim waar relatietherapeut Ester Perel na jaren achter kwam. Hier is een video waarin ze het mooi uitlegt:
Tip: Ontwikkel nieuwe interesses. Als je veel samen doet met je partner, is het tijd voor actie. Pak pen en papier. Schrijf alles op wat je nog eens wilt doen. Een bucketlist van hobby’s, wensen, dromen. Van nieuwe gerechten koken tot vakantiebestemmingen. Doe vandaag nog één van deze activiteiten zonder je partner erbij te betrekken. Nieuwe prikkels zorgen voor nieuwe spanning in je relatie. Doordat jij bijleert, is het alsof hij een nieuwe kant van je ontdekt. En dat houdt het spannend.
Kenmerk 5: Jullie geven elkaar de ruimte
Hiermee bedoel ik niet dat je applaudisseert als je partner morgen voor drie weken met de noorderzon vertrekt. Wat ik bedoel is dat je hem de kans geeft om zichzelf te ontplooien. En andersom geldt dat natuurlijk ook.
Je wilt niet weten hoeveel mensen bij mij aankloppen omdat ze het niet eens zijn met de vrijetijdsbesteding van hun partner. Maar in plaats van je partner te bekritiseren, wil ik dat je hem laat gaan. Geef hem de ruimte voor zijn hobby’s.
Niet alleen houd je tijd over om zelf nieuwe dingen te proberen, als hij terugkomt heeft hij iets nieuws te vertellen. Het maakt hem gelukkiger én interessanter. Nog een bijkomend voordeel: in de tijd dat jullie niet samen zijn, missen jullie elkaar. En dat is dan weer goed voor de spanning.
Kenmerk 6: Jullie praten over de toekomst
Ik geef datingadvies voor de echte wereld. Waarin het niet altijd loopt zoals gepland. Waar je te maken hebt met de koude realiteit. Of waarin je soms iets moet doen om verder te komen.
Stel, je man maakt kans op een promotie. Om die te krijgen, moet hij zes maanden elke dag overwerken. Dit heeft effect op jou. Jullie zien elkaar minder, wat kan leiden tot een conflict.
Het is helaas zo dat alles wat de moeite waard is, offers vereist. Daar kom je niet omheen. Wat je wél kunt doen, is praten over welke offers jullie in de toekomst willen maken. Wees dus eerlijk over je toekomstplannen.
Een slim koppel begint hier heel vroeg mee. Zodra het een beetje serieus wordt. Als je hem op dat moment vertelt: “Misschien moet ik zes maanden naar Amerika voor mijn werk. Als ik dat doe, krijg ik een grote promotie.” Dan kan hij beslissen wat hij daarvan vindt. En komt het later niet als donderslag bij heldere hemel.
Dit soort gesprekken zijn belangrijk. Jullie delen de toekomst met elkaar. Dan is het wel zo eerlijk om elkaar te betrekken bij de uitvoering daarvan.
Kernmerk 7: Jullie deinzen niet terug van een crisis
Vrijwel iedere lange relatie maakt “make-or-break” momenten door. Waarbij de partners overwegen of ze weer voor elkaar willen kiezen. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor deze momenten:
- Ziekte in de familie
- Financiële problemen
- Werkeloosheid
- Sleur in de relatie
- Depressie
- Kapers op de kust.
Elk koppel krijgt te maken met bovenstaande uitdagingen. Dat is de reden dat tijdens een traditionele bruiloft er “in voor en tegenspoed” wordt gezegd. Omdat je weet dat het vroeg of laat een keer spannend wordt.
Ik zeg niet dat je altijd bij elkaar moet blijven. Verre van. Twijfel je of je verder moet met je partner? Doe hier de test.
Wat ik bedoel, is dit: in een gezonde relatie deinzen partners niet terug van een crisis. Ze vechten zich er doorheen. Met de insteek om er beter uit te komen.
Een slechte relatie eindigt zodra de eerste crisis de kop opsteekt. Besef dat moeilijkheden “part of the deal” zijn. Jullie komen er wel weer uit. Het belangrijkste is dat je bereid bent om door te zetten zodra het moeilijk wordt.
Kenmerk 8: Jullie doen je best voor elkaar
Een vraag die ik héél vaak hoor is deze: “Hoe breng ik de passie terug in mijn relatie?”
Maar wat men me zelden vraagt: “Hoe voorkom ik dat de passie uit de relatie sijpelt?”
Eén van de belangrijkste onderdelen van passie is dat jullie aan elkaar laten merken dat passie belangrijk is. Niet door het uit te spreken. Maar door je mooi te maken voor elkaar.
Ik bedoel niet dat je elke dag uren voor de spiegel moet staan om een dikke laag make-up aan te brengen. Kijk, we worden allemaal een dagje ouder. Hoe dat gebeurt, hebben we zelf in de hand. De invloed die we uitoefenen, zendt een signaal aan onze partner.
Wanneer je weet dat hij naar de sportschool gaat mede omdat jij sterke armen mooi vindt, wakkert dit de wederzijdse lust aan. Moeite doen zodat de ander je aantrekkelijk vindt. Dat is sexy. En als hij weet dat jij gezond eet en sport om er goed uit te zien voor hem, werkt dat zijn lust in de hand.
Het gaat niet om het resultaat. Het gaat om de moeite. Wanneer hij ziet dat jij zijn lust waardeert, neemt deze toe.
Kenmerk 9: Jullie vinden seks belangrijk
Seks is een belangrijk onderdeel van het leven en al helemaal in een relatie.
Er is geen goed of fout. Sommige koppels hebben nooit seks en zijn zielsgelukkig. Maar dit zijn er bar weinig. Dat komt omdat seks onderdeel is van je menselijkheid. Het is alsof je een belangrijk onderdeel van je leven afsnijdt.
Helaas delft in veel relaties seks het onderspit. De partners raken op elkaar uitgekeken. De passie is verdwenen. En dat gebeurt heel geleidelijk. In het begin doet het je niet zoveel. En hoe langer je seks mist, hoe meer je het gevoel vergeet. Maar zodra jullie weer in elkaars armen liggen, realiseer jij je wat je al die tijd hebt gemist.
Je hoeft echt niet iedere dag seks te hebben (al moedig ik het zeker aan ;)), maar kies een frequentie die bij jullie past.
Kenmerk 10: Jullie geven elkaar complimenten
Een typisch kenmerk van een gezonde relatie is dat jullie elkaar gemeende complimenten geven. Zelfs als hij een taart heeft gebakken die naar karton smaakt
“Maar Mathijs. Zeg je nu dat ik moet liegen?” Nee, ik vind niet dat je hem nep-complimenten moet geven. Dit “slijmen” heeft niet het gewenste effect. Hij voelt zich niet beter. En doe je het te vaak, dan vertrouwt hij je oordeel niet meer.
Je kunt hem wél complimenteren met de moeite die hij doet. Ook al is het resultaat niet best. Op deze manier moedig je aan dat hij nieuwe dingen probeert. Je schept een sfeer waarin het oké is om fouten te maken. En waar jullie elkaar belonen om actie te ondernemen.
Stel je voor dat je het omgekeerde doet. Hij bakt een taart, je neemt een hap en spuugt het uit. “Gatver! Wat vies!” Daarna loop je de kamer uit. Ja, je hebt de waarheid vertelt maar je mist de nuance. Waarschijnlijk bakte hij een taart omdat hij het leuk vindt, of om jou een plezier te doen. Als je daar geen waardering voor toont en je van je negatieve kant laat zien, ontmoedig je hem om het nog een keer te doen.
Kenmerk 11: Jullie vertellen elkaar waarom je samen bent
De opa van een vriendin van mij doet iets heel bijzonders. Elke paar maanden schrijft hij zijn vrouw een brief. Daarin vertelt hij waarom hij bij haar is. Elke brief is anders. Want elke paar maanden gebeuren er nieuwe dingen, maar de thema’s zijn hetzelfde. Hij schrijft over de karaktertrekken die hij bewondert aan zijn partner. Toen ze ontslagen werd en snel op zoek moest naar een nieuwe baan, schreef hij over haar standvastigheid. Toen hij zijn winkel verloor, benoemde hij hoeveel hij had aan haar steun. En dat hij zich zonder haar heel alleen had gevoeld. Op deze manier leerde zijn vrouw wat hij belangrijk vond in de relatie.
Door te laten merken wat je waardeert aan elkaar, maak je de band sterker. Ik heb het niet over complimenten die te maken hebben met het uiterlijk.
Het punt is dat jullie begrijpen waarom jullie samen zijn. Wat jou motiveert om bij hem te blijven, en andersom. Je hoeft niet elke paar maanden een brief te schrijven, zoals de opa van deze vriendin. Maar je partner af en toe vertellen wat je goede eigenschappen van hem vindt, raad ik zeker aan.
Kenmerk 12: Jullie bereiden je voor op een affaire
Nee, niet om er één te beginnen. Maar om te dealen met de gevolgen ervan.
Ik vind het niet leuk om te zeggen, maar helaas wordt het in de meeste lange relaties vroeg of laat spannend. Hiermee bedoel ik niet dat iedere man vreemdgaat. Of dat iedere vrouw met een rijke vent meegaat, als ze de kans krijgt.
Jullie kunnen te maken krijgen met de interesse van iemand anders. Hoe gaan jullie daarmee om?
In een goede en gezonde relatie begrijpen beide partners de volgende dingen:
- Niet alles loopt zoals je het gepland had
- Je kunt verliefd worden op iemand anders (ook al hou je nog zoveel van je partner)
- Als iemand anders je in verleiding brengt, is dat geen teken van zwakte.
Als je vriend meteen ruzie schopt als een andere man naar je kijkt, is dat een slecht teken. Er ontstaat een ongezond klimaat waarin niet open gesproken kan worden over gevoelens voor anderen. Of als doet alsof het je niets kan schelen, kan hij denken dat je een slippertje niet erg vindt.
Elke lange relatie krijgt vanzelf te maken met verleidingen van buitenaf. Een goede relatie slaat zich hier doorheen. Wil je meer weten over wat je moet doen als hij verliefd is op een ander? Lees dit artikel:
Kenmerk 13: Jullie waarderen elkaars mannelijke/vrouwelijke eigenschappen
Mensen flirten volgens een vast patroon: mannen doen zich stoerder voor dan ze zijn. Vrouwen maken zich mooi en een beetje kwetsbaar, maar niet te veel. Zonder dit rollenspel zijn jullie meer beste vrienden dan een koppel.
Flirten heeft alles te maken met het laten zien van je aantrekkelijkheid. En hoewel het niet zo is dat jullie elkaar voortdurend moeten overtuigen van jullie aantrekkelijkheid, is het wel goed als hij af en toe met zijn spierballen rolt, en jij je laat behandelen als een dame.
Natuurlijk zijn er relaties waarin de rollen net iets anders liggen, omdat jullie andere karaktertrekken aantrekkelijk vinden. Het bovenstaande geldt echter voor het merendeel van de relaties tussen mannen en vrouwen. Geef elkaar af en toe de prikkels die jullie ook in het begin van de relatie deelden.
Tip: Geef hem zo nu en dan een compliment over zijn mannelijkheid. Dat geeft hem een lekker gevoel over zichzelf. En het haakt in op hoe mannen en vrouwen met elkaar flirten. Het is vergelijkbaar wanneer hij je complimenteert omdat een bikini je goed staat en je vormen er goed in uitkomen. Dat geeft je ongetwijfeld een vrouwelijk gevoel.
Dit soort complimenten zijn heel goed voor je relatie omdat het voorkomt dat de passie verdwijnt.
Kenmerk 14: Jullie blijven allebei je best doen
Elke dag worden jullie ouder. Maar als jullie er op een gegeven moment voor kiezen om te mummificeren op de bank, betekent dit dat jullie leven snel aftakelt.
Geen leuke avonturen meer buiten de deur. Geen sterk, gezond gevoel. Geen romantiek binnenskamers.
Vaak begint dit proces met één van de partners die besluit dat ‘het er niet meer toe doet’. Moeite doen om mee te kunnen komen, is belangrijker dan het resultaat.
Wanneer jij je best doet om gezond en fit te blijven, zal hij volgen. Wanneer hij ziet dat jij veel voor hem doet, kan hij niet achterblijven. Het doel is om in een positieve, opwaartse spiraal terecht te komen. Waarbij het niet draait om het resultaat. Maar om de gezamenlijke moeite die jullie doen.
Kenmerk 15: Jullie respecteren elkaars standaarden
Om het uit te houden met elkaar, wil je rekening houden met elkaars wensen.
Ik ken een man die zijn vrouw bij aanvang van hun relatie vertelde: “Je moeder is heel dik. Ik wil niet dat jij ooit zo dik wordt als je moeder. Dan maak ik het uit.”
Dit klinkt heel gemeen, maar laat ik erbij zeggen dat hij het op een lieve toon en met een knipoog zei. Niet om zijn nieuwe vriendin te pesten, maar om duidelijk te maken wat belangrijk voor hem is. Zij nam dit ter harte. Niet als een geschrokken muisje, bang voor zijn mening, Maar als een volwassen vrouw, die de mening van een andere volwassene respecteert. Ze is nooit zo dik als haar moeder geworden. En ze zijn na dertig jaar nog steeds samen.
Andersom heeft ze hem verteld dat ze hem ging verlaten als hij niet aan de slag zou gaan met zijn depressie. Deze man verdween namelijk iedere paar jaar in een zwart gat waar zij hem uit mocht vissen. Daar had ze na verloop van tijd genoeg van. En zette ze een nieuwe standaard. “Je doet er wat aan, of ik ga weg.”
Dreigementen zijn ongezond. Maar het hoeft niet zo ver te komen. Als jullie respect hebben voor elkaars mening en standaarden, motiveert dat om er rekening mee te houden. Dit komt de relatie zeer ten goede.
Kenmerk 16: Jullie geven elkaar rust
In een goede relatie remmen jullie elkaar af waar nodig. Want thuis is de plek om tot rust te komen.
Naarmate jullie meer tijd met elkaar doorbrengen, is het belangrijk om niet continu bezig te zijn. Leren hoe je met elkaar kunt uitrusten, is ook waardevol. Hiermee bedoel ik uiteraard niet dat jullie een avond tv kijken met elkaar. Want hoewel je stilzit, komen er nog steeds veel indrukken je brein binnen.
Voor sommige mensen is het fijn om een paar uur ongestoord aan iets te knutselen. Voor anderen is het (jawel!) het huishouden.
Hoe het ook zij: weet van elkaar wat jullie tot rust brengt. En als je ziet dat de ander het nodig heeft, stel je het voor. Idealiter heb je één of twee dingen die je samen kunt doen. Samen in bad gaan bijvoorbeeld. Of samen op de bank een boek lezen. Dit weten van elkaar, en elkaar aanmoedigen om op tijd rust te pakken, is ook een kenmerk van een goede relatie.
Kenmerk 17: Jullie overwinnen jaloezie
Je loopt met je vriend over straat en er komt een mooie vrouw voorbij. Nog voordat zijn ogen haar lichaam kunnen scannen, zijn die van jou op hem gericht. Je houdt hem in de gaten als een havik. Hij heeft nog niets gedaan, maar jij bent er klaar voor. Dit is een geval van jaloezie die je relatie vergiftigd.
Begrijp me niet verkeerd. Vreemdgaan is fout. En aandacht die hij aan een andere vrouw geeft, had jij liever zelf gehad. Daar mag je best voor uitkomen. Maar in een goede relatie hebben jullie uitgevonden hoe jullie op een gezonde manier omgaan met jaloezie.
Wat te denken van een man die de telefoon van zijn vriendin checkt? Die haar appjes leest, foto’s bekijkt; allemaal om sporen van vreemdgaan te ontdekken? Het is ongezond gedrag. In een goede relatie vertrouw je elkaar. En hebben jullie geleerd om te dealen met eventuele gevoelens van jaloezie.
Is dat uitdagend voor jullie? Bekijk dan deze video:
Omgaan met jaloezie draait om het accepteren van je gevoelens en gedachten. Dat doe je bijvoorbeeld door je gevoelens en gedachten te observeren en je voor te stellen dat alles wat in je opkomt, aan een spandoek achter een vliegtuigje hangt. Deze techniek komt uit Acceptance en Commitment Therapie. Een therapievorm die veel gebruikmaakt van mindfulness-oefeningen. Door je gevoelens op deze manier te observeren, is het makkelijker om te kiezen hoe je reageert. In plaats van los te gaan op je partner, kun je een rustig gesprek voeren.
Kenmerk 18: Jullie hebben eigen vrienden
Al eerder had ik het over elkaar de ruimte geven zodat jullie je eigen hobby’s ontwikkelen en niet continu op elkaars lip zit. Dit geldt ook voor jullie vriendengroepen.
Veel stelletjes ontmoeten elkaar via gemeenschappelijke vrienden of op een feestje. Of via een andere weg die iets te maken heeft met sociaal contact. En dat is prima.
Maar, het is niet gezond om altijd te socializen in elkaars bijzijn. Jullie hebben ook vrienden buiten de relatie nodig. Als jullie continu samen nieuwe vrienden maken, ontwikkelen jullie je niet los van elkaar. Andere mensen kunnen ook dienen als nieuwe prikkels. Daar moeten jij en je man los van elkaar kunnen genieten, zonder dat de ander je in de nek hijgt.
Tip: Hoe je nieuwe vrienden maakt (ook al ga je samen ergens heen). Stel: jullie gaan samen naar een verjaardag en zijn allebei dik met het feestbeest. Probeer dan eens ieder met andere personen te praten op het feestje. Op deze manier leren jullie beiden nieuwe mensen kennen. Als jullie bij elkaar komen, hebben jullie elkaar ongetwijfeld iets te vertellen.
Kenmerk 19: Jullie praten over seks
De normen rond seks zijn veranderd en dat is top! We hebben meer vrijheid dan ooit tevoren. Toch vinden veel koppels het moeilijk om open en eerlijk te praten over waar ze behoefte aan hebben.
Door je partner te vertellen waarnaar je verlangt, maak je de relatie sterker. Hoe opener jullie hierover zijn met elkaar, hoe beter de relatie. Ga maar na. Waarschijnlijk is je partner de enige waarmee je seks hebt (tenzij je een open relatie hebt). Zou het dan niet het beste zijn om open te zijn met elkaar? Hij is tenslotte de persoon waarmee je “het” doet.
Je seksuele verlangens veranderen door de jaren heen. En als je lang bij elkaar bent, wil je ongetwijfeld wat nieuws proberen. Zelfs als hij niet mee wil doen, is het goed om met elkaar te praten. Zodat jullie elkaar begrijpen en weten wat jullie aan elkaar hebben.
Kenmerk 20: Jullie geven je seksleven een zeven
Soms zegt een klant tegen me: “Mathijs, mijn partner en ik zijn als twee handen op één buik. Het is een goede relatie, maar de seks is slecht.” In mijn ogen is dat een tegenstelling. Je kunt een slechte relatie met goede seks hebben. Maar een goede relatie met slechte seks? Dat bestaat niet.
Laat me duidelijk zijn. In elke (lange) relatie maakt het seksleven een dipje door. Misschien staat één van jullie onder druk op het werk. Of is de ander een tijdje ziek. En je libido gaat ook op en neer. Het gaat dus niet om de frequentie. Het gaat erom hoe jullie seksleven er over de loop van de relatie voor staat.
Als jullie regelmatig seks hebben, maar het is voor één van de twee onbevredigend, dan hebben jullie geen goede relatie. Dit is niet jouw schuld. En ook niet van je partner. Je lost het op door beter met elkaar te praten en eventueel een compromis te sluiten. Door rekening te houden met elkaar kunnen jullie een vorm vinden waarbij jullie allebei aan je trekken komen.
Daarom is het zo belangrijk dat jullie je seksleven een zeven geven, een ruime voldoende. Zit het cijfer daaronder? Dan betekent dat dat één van jullie onbevredigd blijft. Zweeft het cijfer daarboven? Geweldig! Want in de beste relaties slaat die zeven regelmatig uit naar een acht of hoger.
Wil je beter leren begrijpen wat mannen willen in bed? Bekijk dan deze video:
Kenmerk 21: Jullie stellen grenzen
Heb je ooit een baas gehad die geen respect voor je toonde? Waarbij het overduidelijk was dat hij/zij niet kon schelen hoe jij je voelde?
Deze mentaliteit schept weerzin, weerstand en irritatie. Dat geldt al in een werkgever-werknemer relatie. Maar nog veel meer in je privéleven. Op deze manier druk uitoefenen is het meest ongezonde wat je kunt doen. Zelfs als je krijgt wat je wilt. Ik heb een artikel geschreven over ongezonde relaties. Het bevat veel informatie over het tegenovergestelde van waar wij voor gaan.
Het is belangrijk om voor jezelf op te komen en om dingen te weigeren die je niet wilt doen. En ook om te luisteren als je partner “nee” zegt.
Jullie belangen zitten niet altijd op één lijn. Hoe langer jullie bij elkaar zijn, hoe vaker jullie van mening zullen verschillen. Maar als de één de ander zijn wil oplegt, verliezen jullie respect voor elkaar. En zonder respect is er geen liefde. Wees dus duidelijk. En geef niet toe. Hoeveel druk er ook wordt uitgeoefend.
- 15 Signalen om een slechte relatie te herkennen + Tips
- Grenzen stellen aan mannen: 15 cruciale tips + voorbeelden.
Kenmerk 22: Jullie maken mooie herinneringen
Hoe jullie je tijd samen doorbrengen, bepaalt hoe jullie je voelen.
- Als jullie veel knuffelen en mooie dingen doen samen, voelen jullie je waarschijnlijk liefdevol, plezierig en avontuurlijk.
- Als jullie vaak ruziemaken of tegen elkaar liegen, voelen jullie je niet lekker in de relatie.
- En als jullie vooral bankhangen en zakken chips leeg eten, worden jullie loom en verveeld.
Daarom is het goed om na te denken hoe jullie je tijd doorbrengen. Zodat jullie het gezamenlijke leven kiezen waarvan jullie allebei dromen. Denken jullie hier niet over na? Dan is de kans aanwezig dat jullie in een lui patroon terechtkomen. Dit bedoel ik niet verkeerd. Jullie zijn geen luie mensen. Maar als jullie niet kiezen wat jullie willen doen, dan blijven jullie waarschijnlijk plakken bij de leukste serie die Netflix die avond heeft voorgesteld.
Tip: Probeer zo vaak mogelijk nieuwe dingen. Pak pen en papier en maak samen een lijst van alle onderwerpen die jullie leuk vinden. Bijvoorbeeld: uit eten gaan, reizen, boeken lezen, muziek maken, wandelen. Zet vervolgens een cijfer achter elk onderwerp hoe leuk jullie het vinden. Het gaat er niet om dat jullie alles gemeen hebben, maar dat jullie activiteiten hebben die jullie samen kunnen doen, waar jullie allebei gelukkig van worden.
Doe moeite om nieuwe dingen te proberen binnen dat onderwerp. Stel dat jullie allebei iets hebben met rockmuziek, onderneem samen activiteiten op dit vlak. Ga naar concerten of probeer zelf muziek te maken. Of nodig vrienden uit die ook van die muziek houden, en luister er samen naar. Het doel is om je tijd door te brengen op een manier die je gelukkig maakt. Zonder terug te vallen op vaste activiteiten, die jullie in een sleur brengen.
Kenmerk 23: Jullie weten hoe je moet appen
Er is bewijs dat het beter is om je te focussen op face-to-face interacties in plaats van via een schermpje.
Als je samenwoont is dat geen probleem. Maar als je niet samenwoont, is het opletten geblazen. Als je te vaak appt, haal je daar emotioneel weinig uit, maar het kan er wel voor zorgen dat je minder geneigd bent af te spreken. Doordat je appt, wordt je herinnering aan die persoon gestimuleerd, waardoor je de ander niet mist.
Maar als je elkaar niet appt, is er een goede reden om elkaar fysiek op te zoeken.
Tip: Stop met appen. Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger worden van face-to-face contact dan via WhatsApp. Dus hoewel het misschien ouderwets klinkt, stel ik voor dat jullie weinig tot geen berichten uitwisselen via de telefoon. De enige reden om elkaar te appen is om af te spreken. Of om praktische dingen aan elkaar over te brengen.
“Maar Mathijs, is hier geen uitzondering op mogelijk? Wat als ik hem wil vertellen dat ik veel van hem hou?” Dan is het beter om dit face-to-face te doen. Er is echter een uitzondering:
Kenmerk 24: Jullie bouwen seksuele spanning op
Zoals gezegd maakt het niet uit hoe vaak je met elkaar naar bed gaat. Maar wat wel van belang is, is dat jullie je seksleven een ruime voldoende geven.
Dé manier om jullie seksleven spannend te houden, is door de spanning op te bouwen. Want zoals je weet draait seks niet alleen om de seks zelf, de spanning is vele malen belangrijker. Ik heb het over het opbouwen van het wederzijdse verlangen.
Koppels met een gezonde relatie weten hoe ze dit moeten doen. Als jullie elkaar kunnen verleiden, hoeven jullie dit niet buiten de relatie te zoeken.
Tip: Hoe sexting de relatie spannender maakt
Waar WhatsApp zeer geschikt voor is, is het prikkelen van de fantasie. Je kunt elkaar niet zien. Dus dat is perfect om elkaars geest te stimuleren. Ik kan je een hoop details geven over hoe je dit het beste kunt aanpakken, maar dat heb ik al eerder gedaan in mijn artikel over sexting.
Kenmerk 25: Jullie geven meer dan dat jullie nemen
Ik hoef je niet te vertellen dat je geen relatie moet nemen met een egoïstische eikel, toch? Maar wist je dat in een gezonde relatie de partners hun best doen om elkaar veel te geven? En dat dit is wat de relatie zo goed en leuk maakt?
Geven is gezond. Wanneer jij je partner veel hebt te bieden, brengt dit rust en plezier.
Ik denk soms dat dit één van de minst besproken kwaliteiten van een relatie is. En daarom is het goed om eens te kijken naar hoe je hier mee omgaat.
Tip: Check of je relatie in balans is. Het kan gebeuren dat je vriend een tijd lang meer geeft aan jou, dan jij aan hem. Of andersom. Bijvoorbeeld omdat jij heel druk bent. En dat is een prachtig iets. Maar na verloop van tijd moet de balans terugkeren. Anders wordt het ongezond.
Kenmerk 26: Jullie zijn attent
Met “attent zijn” bedoel ik dat je dingen doet waar je partner wat aan heeft of zich beter door voelt. Het is dé manier om de relatie te beschermen tegen ruzies of druk van buitenaf.
Als je partner voelt dat je om hem geeft, is de kans groot dat hij ook beter zijn best doet. En er alles aan doet om jouw behoeftes te bevredigen. Hierbij denk ik niet aan romantische gebaren. Of hoe duur het cadeautje is wat hij op Valentijnsdag heeft gekocht.
Ik bedoel een diep begrip van wat de ander belangrijk en prettig vindt en vervolgens anticiperen op de behoeftes van de ander.
Stel dat waardering belangrijk is voor je partner. Dan is het attent om voordat die persoon er zelf aan gedacht heeft, iets te doen om je waardering te laten blijken. Andersom geldt dit ook. Stel dat jij soms onzeker wordt. Wanneer hij iets doet om je een hart onder de riem te steken, verstevigt dit de relatie.
Afstemmen op de behoeften van de ander zorgt voor wederzijds begrip en prettige gevoelens. En het verkleint de kans dat jullie ruzies uit de hand lopen, omdat jullie het gevoel houden dat de ander om je geeft.
Kenmerk 27: Jullie maken op de juiste manier ruzie
Onderzoeker Dr. Gottman ontdekte dat er een verhouding hoort te zijn tussen positieve en negatieve boodschappen. In een gezonde relatie geven de partners elkaar vijf positieve signalen voor elk negatief signaal. Deze verhouding heet nu Gottmans ratio.
Stel dat je ruzie maakt met je partner. Er kan best vuurwerk zijn, zolang jullie maar weten dat jullie van elkaar houden. Daarom is het zo belangrijk om ruzies te benaderen met gevoel voor humor of een stukje liefde. Ruzies werken vergiftigend als het hard tegen hard is. Wanneer niet meer duidelijk is dat jullie om elkaar geven. Als het alleen maar lijkt te gaan over het bloed onder de nagels vandaan halen. Of het bereiken van een doel ten koste van de ander.
Tip: Leg ruzies bij. Als jullie ruzie hebben gemaakt, wat doen jullie dan? Praten jullie het uit? Zeg je sorry voor nare dingen die je hebt gezegd? Laat jij je partner weten dat je om hem geeft? Dit is belangrijk. Het nare gevoel mag niet blijven hangen. Eén van mijn favoriete technieken is dit: Geef je partner complimenten over zijn manier van ruziemaken. Vertel hem bijvoorbeeld dat je het mooi vindt hoe gepassioneerd hij was. Of hoe sterk hij zich opstelde. Ook al ben je het niet met hem eens. Dit is een manier om je waardering te laten blijken. Kies wel het juiste moment. Als de timing verkeerd is, komt dit niet goed over. Het gaat om het terugbrengen van de humor en de punitiviteit in jullie relatie.
Kenmerk 28: De romantiek tussen jullie gaat nooit verloren
Weet je hoeveel koppels bij me komen omdat de passie verdwenen is in hun relatie? Heel veel!
In een gezonde relatie loopt het anders. Hoe druk jullie ook zijn, jullie maken tijd voor elkaar.
Het maakt niet uit of jullie tien kinderen en twee honden hebben. Of dat jullie allebei CEO zijn van respectievelijk de Wereld en het Universum. Je maakt tijd voor romantische momenten. Tijd waarin jullie alleen op elkaar gefocust zijn. Al moeten er vijf babysitters aanrukken. Zonder tijd samen brokkelt de relatie namelijk af.
Tip: Richt een vaste avond in voor elkaar. Het maakt me niet uit of dit elke drie dagen of elke twee weken is. Kies een dag waarop jullie schema leeg is en jullie niets anders doen dan tijd doorbrengen met elkaar. Probeer de kwaliteit hoog te houden. Doe dingen waar jullie anders niet aan toekomen. Neem ook eens in het half jaar een korte vakantie. Dit kan een weekendje weg zijn of langer, afhankelijk van hoeveel tijd jullie hebben. Doe ook dan dingen die jullie dichter bij elkaar brengen.
Kenmerk 29: Jullie vallen elkaar niet af
Is het je weleens opgevallen dat sommige stelletjes elkaar openlijk bekritiseren?
In een goede relatie hou je de vuile was binnenboord. Als er een probleem is, hou je dat binnenskamers.
Dat is natuurlijk heel anders dan je problemen bespreken met een goede vriend of een professional. Mijn klanten vertellen me over hun relatie, ook over de slechte kanten. Die informatie gebruik ik om hen te helpen. Daar is niets mis mee. Omdat ik begrijp wat er aan de hand is. De partner van mijn klant verliest in mijn ogen nooit aanzien. En er is ook niets mis mee om een goede vriend om hulp te vragen. Of om een keertje te mopperen op je partner. Die stoom moet je af en toe afblazen.
Maar wat ongezond is, is je partner publiekelijk belachelijk maken. In een goede relatie gebeurt dit niet. End of story.
Kenmerk 30: Jullie kunnen het goed met elkaar vinden
In een relatie heb je niet altijd dezelfde belangen. En soms vraag jij je af of het beter is om ermee te stoppen. Maar zolang jullie het merendeel van de tijd het goed met elkaar kunnen vinden, is het niet erg als jullie elkaar af en toe uitdagen.
Als jullie het niet met elkaar eens zijn, is dit een kans om van elkaar te leren en samen te groeien. Een typisch kenmerk van een goede relatie is dat jullie de verschillen omarmen.
Twijfel je of jij je relatie moet verbreken? Bekijk dan deze video:
Kenmerken van een gezonde relatie: wat ik je nog wil vertellen
Hierboven heb je maar liefst 30 kenmerken van een gezonde relatie gelezen. Nu hoop ik natuurlijk dat jouw relatie de meeste van bovenstaande punten kan afvinken.
Daarnaast is er nog iets dat ik je wil meegeven. Namelijk dat een goede en gezonde relatie begint bij jezelf.
Als jij niet goed in je vel zit, heeft dat ook betrekking op je relatie. En daarom is het essentieel dat je aan jezelf blijft werken. Zelfvertrouwen is daar een goed voorbeeld van. Als jij vol zelfvertrouwen in het leven staat, komt dat je relatie ten goede. Bovendien zal je partner de zelfverzekerde versie van jou ontzettend aantrekkelijk vinden. 😉
Ik wil je daarbij helpen. Ik heb namelijk een e-book geschreven waarin ik je stap voor stap leer hoe je kunt werken aan de beste versie van jezelf. Duizenden vrouwen gingen je voor.
Ben jij klaar om de sterke, krachtige vrouw te worden die je diep vanbinnen al bent? En ook om je relatie te laten opbloeien als nooit tevoren? Laat hieronder je mailadres achter en ik stuur het e-book direct gratis naar je inbox.

› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie