15 Signalen om een slechte relatie te herkennen + Tips

Twijfel je of je relatie nog wel goed voor je is?

Overweeg je om de relatie te verbreken, maar wil je eerst zeker weten of je daadwerkelijk in een slechte relatie zit?

In dit artikel ontdek je of jij je relatie moet loslaten of dat je relatie nog te redden is. Je leert een slechte relatie herkennen aan de hand van 15 kenmerken die ik als relatiecoach vaak voorbij zie komen.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu

Na het lezen van dit artikel weet jij of je in een slechte relatie zit.

De belangrijkste 4 signalen dat je relatie hulp nodig heeft

Volgens John Gottman, een expert die al meer dan 40 jaar onderzoek naar relaties doet, zijn er vier nare signalen die het succes van een relatie bepalen. Hij noemt ze de vier ruiters van de apocalyps. Als hij een kort gesprek van een koppel meekijkt, kan hij met 90% zekerheid stellen of ze een samen gelukkig zullen zijn of niet. Belangrijk om te kunnen herkennen dus.

Dit zijn de belangrijkste signalen om op te letten in je relatie:

  1. Kritiek. Het constant aanvallen van iemands karakter in plaats van te praten over gedrag dat je niet leuk vindt.
  2. Minachting. Het uiten van minachting door sarcasme, beledigingen, of met een neerbuigende houding, wat een relatie ernstig schaadt.
  3. Defensiviteit. In de verdediging schieten en niet bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen, wat communicatie blokkeert.
  4. Stonewalling. Het stoppen van communicatie door stil te worden of je terug te trekken, wat voorkomt dat er een oplossing komt voor problemen.

Deze vier patronen kunnen de basis leggen voor een ongezonde relatie en moeten actief aangepakt worden om je relatie te redden.

Wat zijn de signalen dat je in een slechte relatie zit?

De ‘vier ruiters’ van John Gottman zijn de belangrijkste signalen om te kunnen herkennen, maar het is niet een uitputtende lijst van wat in een relatie mis kan gaan. In de volgende signalen treden we meer in detail.

Signaal 1: Je geeft veel meer dan je terugkrijgt

Een slechte relatie is een energiezuiger. Vaak omdat de ander al je tijd en energie opzuigt en zelden iets teruggeeft.

Ook al toont hij misschien waardering voor wat je doet, onder aan de streep ben jij de persoon die geeft, terwijl hij vooral ontvangt. Enkele voorbeelden:

  • Hij is erg jaloers en beperkt je vrijheid.
  • Jij zorgt voor hem, maar hij niet voor jou.
  • Hij is afstandelijk en is er alleen wanneer híj daar behoefte aan heeft.
  • Hij laat je zelden dingen voor jezelf doen, zoals met vriendinnen op stap gaan.
  • Je moet van alles voor hem doen, alsof het je baan is.

Een gezonde relatie bestaat uit geven en nemen!

Signaal 2: Hij gaat telkens opnieuw de fout in

Stel je voor: je partner is een keer vreemdgegaan. Dat is heel vervelend en wellicht traumatisch. Logisch dat het een tijdje duurt voordat het vertrouwen is hersteld.

In de meeste gevallen gaat het een tijd goed. Je partner wil je immers niet opnieuw kwetsen.

Maar sommige mensen zitten anders in elkaar. Die leren nooit van hun fouten. Gaat je partner keer op keer vreemd? Of is ander vervelend gedrag of patronen die zich telkens herhalen? Dan kan je hem beter laten gaan. Als hij niet verandert, kan jij niet gelukkig worden.

Mocht het overigens zo zijn dat jouw partner is vreemdgegaan en je wilt hem toch vergeven, lees dan dit artikel:

Signaal 3: Jullie maken vaak ruzie

Hebben jullie zó vaak ruzie dat je er gek van wordt?

Dan is dat niet alleen een signaal van een slechte relatie, maar ook dat de relatie langzaam je energie opzuigt. Eindeloos ruziën is namelijk héél erg vermoeiend.

En natuurlijk, ruzie komt in de beste relaties voor. Maar niet hele dagen aan een stuk. En zeker niet als het over onbenullige dingen gaat.

Wil je de relatie redden? Dan kan relatietherapie, coaching of een relatiecursus uitkomst bieden. Daar leren jullie om beter met elkaar te communiceren.

Maar als dat geen verbetering oplevert, bescherm dan je energie en stel jezelf kritisch de vraag of je nog wel gelukkig wordt van je relatie.

Signaal 4: Jullie praten niet meer met elkaar

Praten is in iedere relatie essentieel. En hoewel dat misschien saai klinkt, is het echt noodzakelijk. En niet alleen over koetjes en kalfjes.

In een goede relatie nemen jullie soms de tijd om te praten over dingen die belangrijk zijn en over dingen die spelen in jullie leven.

Een typisch kenmerk van een slechte relatie is dat sommige dingen onbespreekbaar zijn. Iets waar jij mee zit bijvoorbeeld, maar hij niet over wilt praten. Denk aan een kinderwens.

Dan komt er vroeg of laat spanning. En waarschijnlijk een breuk. Als iets onbespreekbaar is en jullie willen allebei iets anders, komt er een moment dat het beter is om uit elkaar te gaan.

Signaal 5: Hij is afhankelijk van je

Het is niet erg als je man zorgzaamheid in je oproept. En dat je het leuk vindt om hem te verwennen.

Maar er is iets waar je voor wilt waken in een relatie. Namelijk dat je partner afhankelijk van je wordt.

Is jouw man afhankelijk van jou? Voor zijn mentale of fysieke gezondheid? Dat is een slecht teken. In een goede en gezonde relatie staat hij namelijk op eigen benen. Jullie geven élkaar liefde en energie.

Uiteraard zijn uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld omdat één van jullie ziek is of een ongeluk krijgt. Daardoor kan het nodig zijn dat de één meer zorg geeft dan de ander.

Maar in sommige gevallen moet iemand met zijn eigen problemen leren omgaan. Namelijk als je begint te lijden onder de relatie, terwijl dat niet hoeft.

Leef geen ongelukkig leven door het toedoen van een ander. Kijk goed of jij ook de steun krijgt die je nodig hebt. En dat het niet om eenrichtingsverkeer gaat.

Signaal 6: Je voelt je alleen

Het is normaal om je af en toe alleen te voelen in een relatie, maar als je je langdurig eenzaam voelt, zelfs wanneer je samen bent, is dat een sterk signaal dat er iets mis is.

Een gezonde relatie moet je energie aanvullen, niet leegzuigen. Als je je steeds meer geïsoleerd voelt, kan dat wijzen op een gebrek aan emotionele verbondenheid of communicatie. Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet in een relatie hoeft te blijven waarin je je niet gezien of gehoord voelt.

Signaal 7: Je bent jezelf niet meer

Als je merkt dat je jezelf kwijt bent in een relatie, is dat vaak een teken dat er iets mis is. Misschien voel je je niet meer zoals je ooit was, of ervaar je sterk dat je niet het leven leidt dat je voor jezelf zou willen.

Een gezonde relatie zou je moeten helpen groeien, niet jezelf verliezen. Als je merkt dat je constant je eigen wensen opzij zet, moet je kritisch naar de relatie kijken. Ja, een relatie draait om compromissen sluiten, maar als jij herhaaldelijk je eigen behoeften, waarden, en identiteit aan de kant zet dan gaat er iets mis.

Signaal 8: Je weet niet wat hij toevoegt aan de relatie

In een gezonde relatie halen jullie beiden voldoening uit de relatie. Zelfs al delen jullie niet 50/50 de verantwoordelijkheden, dan hebben jullie daar vrede mee omdat dit de verhouding is waar jullie voor hebben gekozen.

Voelt de verhouding voor een langere tijd scheef? Bijvoorbeeld dat de relatie je een flinke poos meer kost dan normaal, dan gaat het mis. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat een van jullie meer in de relatie investeert dan de ander, bijvoorbeeld door een familiedrama. Maar het zou nooit maandenlang moeten aanhouden.

Signaal 9: Je partner past niet bij je waarden

Je waarden en behoeften spelen een belangrijke rol in hoe goed je met iemand kunt connecten.

Stel je voor, jij bent een sociaal type, altijd in voor een feestje of een avondje uit. Je partner daarentegen is introvert en heeft liever een rustige avond op de bank. Dit kan op den duur spanningen opleveren, vooral als je merkt dat jij je sociale kant niet kunt uiten.

Het wordt pas echt problematisch als je merkt dat een groot deel van wie je bent, niet tot zijn recht komt in je relatie. Dit kan leiden tot frustratie en een gevoel van gemis. Bijvoorbeeld, misschien voel je je niet gesteund in je persoonlijke groei, of het lijkt alsof je jezelf voortdurend moet aanpassen om de relatie draaiende te houden. Dat kan ervoor zorgen dat je jezelf kwijtraakt.

Het gaat er niet om dat je partner niet goed genoeg is of dat er iets mis is met hem, maar eerder of jullie echt in lijn liggen met wat jullie van het leven verwachten. Soms gaat het niet om incompatibiliteit, maar om een gebrek aan ruimte voor ieders groei. Het is belangrijk om voor jezelf na te denken of jullie waarden en doelen met elkaar overeenkomen, of dat je het gevoel hebt dat je bepaalde delen van jezelf moet opofferen.

Signaal 10: Je familie en vrienden waarschuwen je

Het kan moeilijk zijn om een slechte relatie te zien als je er zelf middenin zit. Je raakt gewend aan je situatie en hebt misschien moeite om de objectieve realiteit te herkennen. Daarom is het vaak waardevol als mensen van buitenaf, zoals vrienden of familie, een ander perspectief bieden.

Als je regelmatig waarschuwingen ontvangt van mensen die het beste met je voor hebben, kan dat zeker iets zijn om over na te denken. Echter, het is belangrijk om ook te begrijpen dat je familie en vrienden vaak vanuit hun eigen waarden en perspectieven kijken. Wat voor hen misschien een rode vlag is, kan in jouw relatie anders ervaren worden. Misschien hebben ze andere verwachtingen van een relatie of andere normen voor hoe een partner zich zou moeten gedragen.

Als je vriendinnen bijvoorbeeld keer op keer zeggen dat hij niet goed voor je is, is het belangrijk om te luisteren naar hun zorgen, maar ook om te reflecteren op wat jij zelf voelt. Zijn hun zorgen gebaseerd op concrete voorbeelden of zijn ze meer ingegeven door hun eigen overtuigingen? Het is essentieel om een balans te vinden tussen het luisteren naar de mensen om je heen en het vertrouwen in je eigen oordeel.

Als je echter merkt dat deze waarschuwingen herhaaldelijk komen en vaak ondersteund worden door concrete voorbeelden, dan kan het een teken zijn dat je misschien dingen niet helemaal duidelijk ziet in de relatie.

Signaal 11: Je hebt geen seks meer

Het grote verschil tussen een platonische relatie en een liefdesrelatie? Seks.

Staan jullie inmiddels langer droog dan de woestijn? En is zelfs niet-seksuele intimiteit opgedroogd? Zoals knuffels, kusjes of zelfs maar elkaars hand vasthouden als jullie over straat gaan? Dan zit je in een slechte relatie.

Kijk, als jullie een periode wat minder vaak seks hebben, is dat niet erg. Zolang het maar een keer terugkomt. Of zolang jullie tot een situatie komen waarin jullie allebei gelukkig zijn. Want sommige koppels hebben nu eenmaal minder vaak seks, maar zijn daar heel tevreden mee.

Maar als jullie liever fysieke afstand bewaren, dan is er iets niet in de haak. Wil je meer weten over een gebrek aan intimiteit in je relatie? Lees dan zeker dit artikel:

Signaal 12: Jullie veroordelen elkaar

Bekritiseren jullie elkaar voortdurend? Lijkt het soms alsof je niks goed kunt doen, of erger je je telkens aan hem?

Als jullie elkaar genadeloos bekritiseren, is dat zeer destructief voor de relatie. Vooral als deze situatie niet verandert. Elkaar feedback geven is gezond. Harde kritiek is dat niet.

Het is onmogelijk om je partner te veranderen zonder dat die persoon dat zelf wilt. En je kunt je partner zeker niet veranderen door hem telkens af te zeiken. Dus wat heeft het voor nut? Daarnaast wordt niemand er gelukkig van om continu de volle laag te krijgen.

Signaal 13: Negatieve patronen herhalen zich

Ruzie maken, elkaar bekritiseren of verandering eisen maar er zelf niet toe bereid zijn. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van negatieve patronen in een relatie.

Er ontstaat een probleem, het lukt niet om het op te lossen en iedere keer maken jullie dezelfde cyclus door. En daardoor voel je je steeds machtelozer. De negativiteit neemt de overhand en zuigt je helemaal leeg. En doordat jullie in een patroon zitten, wordt het probleem ook niet opgelost.

Daarom is het belangrijk dat je meer bewustzijn creëert over jullie negatieve patronen. Dat kan door boeken te lezen over herhalende patronen maar ook door coaching te nemen.

Wil je meer weten over het oplossen van relatieproblemen? Bekijk dan deze video:

Signaal 14: Jullie hebben zelden tijd voor elkaar

Stel je voor. Je koopt een huis. Maar het is niet groot genoeg, dus bouw je een vleugel bij. Door hard te werken, koop je ook een nieuwe auto, Nu hebben jullie er samen drie, dus moet er nog een garage bij. Al dat bijbouwen leek een goed idee. Maar er is één nadeel: al die ruimtes moeten worden schoongemaakt.

Dit is wat veel mensen in de loop van hun leven overkomt. Hun werk kost meer inspanning. Ze krijgen kinderen. Een groter huis. Een extra auto die afbetaald moet worden. En proberen ondertussen ook vriendschappen te onderhouden.

Dit kost allemaal tijd. En hoe meer je op je bordje neemt, hoe harder je moet werken, en hoe minder tijd overblijft voor romantiek. Een leven vol sleur is geboren.

Gelukkig kan je sleur in je relatie doorbreken. In dit artikel lees je hoe:

Signaal 15: Je bent bang dat hij bij je weggaat

Iedereen is weleens bang dat zijn of haar partner ‘m smeert. Maar als je voortdurend bang bent, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:

  • Jij bent onzeker
  • Hij geeft je het gevoel klaar met je te zijn.

Ontzettend vervelend. En tenzij je ermee aan de slag gaat, kan dat het einde van je relatie betekenen.

Wat is de beste manier om een slechte relatie te veranderen? De beste tips

De sleutel tot het verbeteren van een slechte relatie ligt in authentieke communicatie, empathie, zelfreflectie en het creëren van een wederzijds respectvolle en ondersteunende omgeving. Je hoeft niet perfect te zijn, maar je moet bereid zijn om te groeien, zowel individueel als samen.

 

1. Benoem specifiek wat je dwars zit en wat je wilt

Een van de eerste stappen is helderheid in communicatie. In plaats van vage klachten te uiten, geef je precies aan wat je dwarszit (door te spreken vanuit het Ik-perspectief) en wat je zou willen veranderen. Bijvoorbeeld:

“Toen je me vorige week niet belde toen je op kantoor bleef voelde ik me genegeerd. Ik vind het belangrijk om transparant te blijven als we een afspraak hebben. Hoe denk jij hierover?”

Dit voorkomt verwarring en geeft je partner een concreet punt om aan te werken.

2. Stop met vingers wijzen

Spreek de waarheid, maar doe dit op een manier die niet beschuldigend is. Dit betekent dat je zonder oordeel of verwijten je gevoelens deelt en ook echt luistert naar je partner.

Zelfs al ben je het oneens, probeer zo goed mogelijk zijn standpunt te begrijpen. Zo zorg je voor een veilige, en liefdevolle omgeving en toon je respect voor hun perspectief.

3. Geef ook positieve feedback

Als we lang in een relatie zitten, is het makkelijk om te vergeten wat we allemaal leuk aan onze partner vinden. In plaats van het positieve, richten we ons automatisch op het negatieve. Maar dat is niet eerlijk.

Probeer (gemiddeld) 3 tot 5 postieve dingen te zeggen voor elke negatieve opmerking om je relatie in balans te houden.

Als je partner zich gewaardeerd voelt, is hij veel meer gemotiveerd om te investeren in jou en de relatie.

4. Neem verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid nemen in een relatie betekent dat je niet alleen kijkt naar wat de ander verkeerd doet, maar ook naar wat jij kunt verbeteren. Doe je dit niet? Dan verandert de relatie snel in een ‘wij tegen hen’-strijd.

5. Herschrijf je script

Het is gemakkelijk om vast te lopen in patronen van gelijk hebben of slachtofferschap. Dit creëert afstand in plaats van verbinding.

Trek je niets aan van je gedachten over ‘gelijk hebben’ en focus je liever op waardering uiten en verantwoordelijkheid nemen. Zo benader jij je relatie veel meer vanuit een standpunt van samenwerking en word je automatisch een beter teammaatje.

6. Ga beter om met feedback

In een goede relatie word je een betere versie van jezelf. Maar dit kan alleen als jij je partner’s feedback ziet als een hulpmiddel in plaats van een aanval.

Net zoals elk ander mens op de wereld, ben jij de makkelijkste niet.  Mits je partner niet de neiging heeft om al je onvolmaaktheden te fixen, zijn zijn ‘negatieve’ opmerkingen waarschijnlijk best vaak op z’n plaats.

7. Zoek de juiste balans

In een relatie moeten partners verbonden zijn, maar niet met elkaar versmelten. Als twee personen één worden, dan verdwijnt het koppel, niet waar?

Dus je wil je vriend aanmoedigen om dingen voor zichzelf te doen zodat de relatie niet verstikt. Op deze manier hebben jullie ook meer interessante dingen te delen én zullen jullie meer naar elkaar verlangen.

Win/win dus.

Wil je nog meer tips over hoe je een slechte relatie overwint?

 

Grijp m’n e-book.  Daarin ontdek je hoe je de beste versie van jezelf wordt. Een versie die veel mannen bovendien onweerstaanbaar vinden.

Verder zal jij je met deze inzichten lekkerder in je vel gaan voelen. En dat is uiteraard het belangrijkste van allemaal.

Zo voel jij je minder onzeker en zal hij weer gaan inzien wat een sterke en krachtige vrouw je bent. Ben jij klaar om de patronen van een slechte relatie te doorbreken? Laat hieronder je mailadres achter en ik stuur het e-book direct gratis naar je inbox.

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Tijd om je relatie te transformeren in een droomrelatie?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij zijn volledige aandacht aan je geeft,

Jullie connectie sterker wordt dan ooit tevoren,

En je relatie opnieuw tot bloei komt.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)