Hij is jaloers? 9 Redenen waarom hij jaloers is + de oplossing

Stel: je hebt een leuk avondje bankhangen ingepland met je date of vriend. Plots zie je dat je net een berichtje hebt gekregen van een goede (mannelijke) vriend van je.

“Hij appt je wel veel de laatste tijd hè?” vraagt je vriend op een onzekere en enigszins gefrustreerde toon.

Het is duidelijk.

Hij jaloers.

Stik jaloers welteverstaan. Wanneer jij te maken hebt met een jaloerse man in je leven, zit je hier aan het juiste adres.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Daten met een jaloers iemand (of een relatie hebben met iemand die stik jaloers is) kan heel erg benauwend aanvoelen. Daarom vind je behalve de oplossing in dit artikel ook nog eens een speciaal extraatje waarmee je jouw relatie vrijer en vol vertrouwen maakt.

Is jaloezie een teken van liefde of onzekerheid?

Jaloezie in een relatie kan zowel een teken van liefde als van onzekerheid zijn. Aan de ene kant kan jaloezie voortkomen uit zorg en betrokkenheid, waarbij iemand bang is om hun partner te verliezen. Aan de andere kant kan jaloezie ook worden gedreven door persoonlijke onzekerheden en een gebrek aan zelfvertrouwen. In dit geval kan jaloezie destructief zijn, omdat het vaak gebaseerd is op angst en twijfel in plaats van op gezonde gevoelens van liefde.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

1. Jaloezie zit in het mannelijk oerinstinct

Ondanks dat het de 21ste eeuw is, leeft de oermens nog steeds in ieder van ons.

Jaloezie is precies zo’n oerinstinct.

Eén van de redenen waarom hij jaloers is kunnen we dus vinden als we een kijkje nemen in het mannenbrein van de oerman. De oerman had twee grote taken: overleven en voortplanten. Voor dat laatste was het zijn doel om zo veel mogelijk oervrouwen te bevruchten zodat zijn genen bleven voortbestaan. Dus moest hij vermijden dat andere mannetjes niet de kans zouden krijgen om zijn vrouwtjes te bevruchten. Dit instinct zit vandaag de dag nog volledig ingebakken in het mannenbrein.

Zodra een man ziet dat een andere man potentieel “zijn” vrouw gaat veroveren, worden alle oerinstincten van toen weer in werking gezet.

Dit is precies de reden waarom mannen zo ontzettend jaloers en claimerig kunnen worden als hij je met een andere man ziet praten of flirten. Het mannenbrein van vandaag verschilt om deze reden vrij weinig van het mannenbrein van tienduizenden jaren terug.

2. Hij is onzeker

Word jij (net als veel mensen) in de eerste instantie kwaad als je merkt dat je partner jaloers is?

Uiteraard ook weer niet heel gek dat dat gebeurt. Jaloezie is namelijk een vervelende emotie en het kan behoorlijk irritant zijn wanneer je het gevoel hebt dat iemand jou volledig wil controleren puur omdat hij jaloers is. Desalniettemin is kwaad worden af te raden, omdat jaloezie vaak voortkomt uit onzekerheid.

Onzekere mensen worden snel jaloers.

Een man die onzeker is, vreest voor veel dingen:

  • Hij is bang dat jij hem niet goed genoeg vindt.
  • Hij is bang dat andere mannen knapper of leuker zijn.
  • Hij heeft eerdere nare ervaringen in relaties meegemaakt (hierover later meer).
  • Etc…

Veel mannen zijn onzeker omdat het mannelijke ego eigenlijk heel klein en fragiel is. Mannen zijn ontzettend bang voor afwijzing. Ze willen de vrouw in hun leven gelukkig maken maar ze zien daarbij andere mannen als potentieel gevaar. Veel mannen zijn bang dat een vrouw hen verlaat en vervolgens kiest voor een leukere, sterkere, knappere man.

Om dit te voorkomen wil je een man geregeld van positieve feedback voorzien.

Denk eraan: een man wil jou gelukkig maken. Als je hem regelmatig laat weten dat hij jou gelukkig maakt, beperk je zijn jaloezie al aanzienlijk. Sterker nog: laat hem voelen alsof hij beter is dan alle andere mannen.

3. Hij ziet andere mannen als competitie

Dit is exact de reden waarom uit onderzoek is gebleken dat mannen, over het algemeen, meer met sport bezig zijn (en er vaker naar kijken) dan vrouwen dat doen. Het competitie-element dat bij veel verschillende sporten naar voren komt, is precies de reden waarom sport zo aantrekkelijk is voor veel mannen.

Mannen willen constant ‘de beste’ zijn en het gevoel hebben dat ze ‘beter’ zijn dan andere mannen.

Wanneer een man een vrouw leuk vindt, maar hij ziet deze vrouw met een andere man praten, kan hij dus letterlijk het volgende denken:

“Oh shit, deze man gaat nu de strijd aan met mij om deze leuke vrouw. Ik ga er nu alles aan doen om te zorgen dat ik uiteindelijk win.”

Jammer genoeg komt deze drive om te willen ‘winnen’ er op een hele primitieve en jaloerse manier uit die vaak verre van aantrekkelijk is. Dit is waarom mannen al sceptisch kunnen worden wanneer je ze vertelt dat je gaat afspreken met een andere man die gewoon een vriend voor je is.

Ook hier is het van belang dat je hem regelmatig van positieve feedback blijft voorzien, zodat hij weet dat jij voor hem kiest en hij minder drang heeft om met andere mannen voor je te ‘vechten’.

“Maar wat moet ik dan doen als hij écht heel erg jaloers is? Moet ik dan nog steeds positief blijven?”

Uiteraard is het van groot belang dat je je grenzen aangeeft, zolang je maar niet aanvallend wordt. Wanneer je met een andere man aan het WhatsAppen bent en hij staat jaloers mee te gluren naar je schermpje zou je iets kunnen zeggen als:

“Lieverd. Je weet toch dat ik altijd voor jou zal kiezen? Jij staat bij mij op #1, ver boven alle andere mannen. Ik vind je heel erg leuk, alleen ik vind het niet aantrekkelijk als je me hier in niet vertrouwt. Zou je me alsjeblieft hierin willen vertrouwen?”

Wanneer je dit zegt, maak je namelijk enerzijds je intentie goed duidelijk (je wil zijn jaloerse gedrag afkappen) zonder dat je hem direct aanvalt. Sterker nog, op deze manier laat je alsnog zien dat hij ‘beter’ is dan alle andere mannen.

4. Hij heeft eerder een nare ervaring gehad

Stel dat je een vriend hebt, maar je besluit het uit te maken omdat hij is vreemdgegaan? Ronduit een verschrikkelijke ervaring te noemen toch? En stel nou dat je later weer een vriend krijgt die ook vreemd gaat, en die vriend daarna gaat óók vreemd. Hoe sta je dan tegenover mannen? De kans is groot dat je het heel moeilijk vindt om mannen nog te vertrouwen.

En dat is meer dan logisch…

Zodra je bent bedrogen, neem je jezelf in bescherming.

Dit is exact de reden waarom mannen jaloers kunnen zijn: hij is jaloers omdat z’n hart eerder is gebroken. Een bedrogen man is zó bang dat deze nare ervaring hem nog een keer gaat gebeuren dat hij iedere keer stik jaloers zal worden als hij je met een andere man ziet praten.

Je wil er dus (voorzichtig) achter komen of hij ooit eerder bedrogen is geweest. Laat hem weten dat hij zijn hart bij jou kan luchten en dat jij hem nooit zo veel pijn zou doen door vreemd te gaan (en doe dat dan ook écht niet). Zorg dat jij een vrouw wordt die hij kan vertrouwen.

5. Hij vertrouwt jou niet (meer)

Heb je ooit een andere man gezoend? Heb je ooit seks gehad met een andere man buiten je partner om? Heb jij ooit iets gedaan wat jij zelf ook vervelend zou vinden als het jou zou overkomen?

Als het antwoord op deze vragen “ja” is, weet je precies waar zijn jaloezie vandaan komt. Zodra hij het gevoel heeft dat hij je niet meer kan vertrouwen, stijgt zijn jaloezie naar een ongekend hoog niveau.

Vertrouwen is de basis van iedere gezonde en sterke relatie.

Zodra dit vertrouwen weg is, wordt het heel erg moeilijk (soms zelfs bijna onmogelijk) om zijn jaloezie in te perken. En, hoe hard het ook klinkt: Dit heb je over jezelf afgeroepen door vreemd te gaan. Zeg nou zelf: als jouw partner vreemd gaat, zou je hem dan nog kunnen vertrouwen? Wanneer hij geen vertrouwen meer in je heeft, kan het heel lang duren voordat dit is hersteld.

6. Hij is obsessief verliefd op je

De stofjes die vrijkomen bij verliefdheid zijn te vergelijken met drugs. Waar een ‘normaal’ mens snapt dat je iemand niet 24/7 plat moet gooien met berichtjes, ziet een verliefd persoon dat helemaal niet meer. Een ‘normaal’ mens snapt dat die ene man waar je mee staat te praten niemand meer is dan gewoon een vriend… Maar iemand die verliefd is? Die ziet het verschil niet meer.

Iemand die smoorverliefd op je is, heeft letterlijk jouw aandacht nodig als ware het een soort drugs.

Zodra de verliefde persoon ziet dat degene waarop hij zo verliefd is de ‘aandachtdrugs’ aan iemand anders geeft, kan hij helemaal gek worden.

Deze obsessieve verliefdheid koelt meestal na verloop van tijd weer af waardoor de jaloezie geleidelijk aan ook wat minder wordt… Maar dat is geen garantie. Wanneer iemand obsessief verliefd op je is, kan dat soms narigheid opleveren (al helemaal als jij niet hetzelfde voelt voor hem). Als de obsessieve verliefdheid zijnerzijds echt te sterk is, kan je aan de noodrem trekken door even geen contact meer met die persoon te hebben. Jezelf beschermen is in dit geval heel erg belangrijk.

Begrijp me niet verkeerd: doe dit alleen als de jaloezie echt tot extreme hoogtes stijgt wanneer iemand obsessief verliefd op je is. Soms is het namelijk het beste om even de druk totaal van de ketel te halen.

7. Hij heeft bindingsangst

Het klinkt tegenstrijdig, maar bindingsangst en verlatingsangst staan ontzettend dicht bij elkaar.

Mensen vinden binden moeilijk doordat ze angst hebben later weer verlaten te worden.

Het is precies deze angst voor verlating die ervoor zorgt dat hij jaloers is. Hij is ontzettend bang dat jij hem verlaat voor iemand anders waardoor hij jaloers (en soms ronduit vijandig) gedrag naar andere mannen kan tonen. Wanneer iemand échte bindingsangst (of dus verlatingsangst) heeft, is het heel moeilijk om jaloerse gevoelens ‘uit z’n hoofd’ te praten.

Een reden hiervoor is omdat bindingsangst/verlatingsangst veel complexere angsten zijn dan de meeste mensen in de eerste instantie zouden denken. (Sterker nog, échte bindingsangst of verlatingsangst komt veel minder vaak voor dan je zou denken).

8. Hij wil jouw redder in nood zijn

Een man wil graag jouw superman zijn. Dit betekent niet alleen dat hij jou een geweldig gevoel wil geven als jullie samen zijn, maar dat hij je ook wil beschermen tegen gevaar.

Hij ziet andere mannen als potentieel gevaar voor jou.

Ook dit heeft te maken met het oerinstinctprincipe dat je hebt geleerd bij reden 1. Tienduizenden jaren terug was het foute boel wanneer er een andere man was die opeens jouw vrouwtje ging aanspreken.Wanneer we met jou in een bar staan en er komt opeens een andere man naar je toe gelopen, dan willen wij mannen jouw bodyguard uit gaan hangen… zelfs al snappen we best goed dat je ook gewoon voor jezelf kan zorgen.

Word dus niet kwaad op hem als hij vraagt wat die man net kwam uitspoken toen hij even naar het toilet was gegaan. Hij doet er namelijk alles aan om jouw redder in nood te zijn (al gebeurt dat soms op een beetje een onhandige manier. Bij deze excuses namens ons mannen).

9. Z’n eigenwaarde krijgt een keiharde klap

Als er iets is wat je moet snappen van mannen dan is het wel dit:

Mannen halen ontzettend veel eigenwaarde uit het oordeel van een vrouw. Een man is dan ook zo trots als een pauw wanneer hij het hart van een vrouw heeft weten te veroveren. Deze trots wil hij met niemand anders delen.

Zodra hij jou dus ziet flirten met een andere man denkt hij dus het volgende:

“Ja maar wacht eens even… Ik heb toch m’n best gedaan voor jou? Waarom mag hij dan ook opeens?”

Een man wil het idee hebben dat alleen hij degene is die jou kon versieren.

Zodra deze realiteit uiteen valt, vertaalt dat zich in extreme jaloezie.

Hij is jaloers – Samenvatting

Jaloezie in een relatie kan dus zowel voortkomen uit liefde als uit onzekerheid. Verder is een jaloers man gevoeliger voor het oerinstinct om te beschermen wat van hem is, of kan er een negatieve ervaringen uit het verleden meespelen. Geef hem dus veel bevestiging en positieve feedback – maar zorg er tegelijk ook voor dat je je grenzen bewaakt. Verder helpt het als je niet kwaad op hem wordt maar begrip toont voor zijn onzekerheden.

De eigenwaarde van een man is zó sterk gekoppeld aan het oordeel van een vrouw dat mannen soms totaal verkeerde dingen kunnen doen. Hoe meer je weet van de werking van het mannenbrein, des te beter zal je mannen begrijpen. Je zal daardoor veel beter snappen waarom mannen jaloers worden en wat daar aan te doen valt.

Maar dat niet alleen!

Als je snapt hoe de 3 speciale schakels van het mannenbrein werken, dan beschik je zelfs over de kennis om een man als een blok voor je te laten vallen.

“Oh vertel, hoe werken die 3 schakels precies?”

Als je daar achter wil komen verzoek ik je vriendelijk om even op de link onderaan dit artikel te klikken.

Je krijgt dan namelijk mijn e-book over de 3 schakels, gelijk toegestuurd.

Helemaal gratis en voor niets.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Laurens

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Laurens

Laurens is coach bij MannenBrein. Al 4 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Hij deelt zijn wijsheid tijdens privécoaching sessies, workshops en op deze site.

Gerelateerde artikelen

Reacties

  • DI schreef:

    Hi…Sinds 5 maanden heb ik een relatie met een geweldige man! Hij zegt altijd dat ik mooi ben en knap. Wanneer ik echter vertel tegen hem dat iemand anders tegen mij zei dat ik.mooi ben ( andere dames zeggen dat bijv. of oudere mensen) dan vind hij mij verwaand en kan zich dat niet voorstellen. Is dat ook jaloezie? Zelf is hij best gek.op aandacht en ik complimenteer hem altijd.

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)