Je hart voelt nog steeds verscheurd. Die ontzettend leuke man is uit je leven en dat doet veel pijn. “Hoe lang duurt liefdesverdriet?” vraag je jezelf wanhopig af.
In dit artikel ontdek je het antwoord en geef ik je 7 waardevolle tips om je gebroken hart te verwerken.
Inhoud van dit artikel:- Hoe lang duurt liefdesverdriet gemiddeld?
- Liefdesverdriet verwerken
- 1. Accepteer de pijn
- 2. Verwijder je ex uit je leven
- 3. Los het niet in je eentje op
- 4. Help anderen
- 5. Zet je verdriet om in progressie
- 6. Gebruik deze situatie als leerproces
- 7. Pak de draad langzaam weer op
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om hem terug te krijgen? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes om opnieuw zijn interesse te krijgen
Na het lezen van dit artikel duurt je liefdesverdriet plotsklaps een stuk korter.
Hoe lang duurt liefdesverdriet gemiddeld?
Helaas is er geen vast antwoord op de vraag hoe lang een gebroken hart duurt. De duur van liefdesverdriet verschilt per persoon en situatie. Uit onderzoek is gebleken dat de stressreacties als gevolg van liefdesverdriet bij sommige mensen een maand of zes aanhouden.
Maar datzelfde onderzoek maakt direct ook een nuance: er zijn ook erg veel mensen die nog veel langer kampen met liefdesverdriet dan zes maanden. Ook de duur van de relatie/datefase heeft geen direct verband met de duur van het liefdesverdriet.
Vraag jij je af hoe lang liefdesverdriet bij mannen duurt? De resultaten uit het onderzoek hierboven gelden voor zowel mannen als vrouwen. Er zijn dus geen duidelijke verschillen in hoe beide geslachten liefdesverdriet verwerken.
Liefdesverdriet verwerken
Helaas krijgt zo goed als iedereen met liefdesverdriet te maken. Als jij dus nu door deze moeilijke periode gaat, zal deze video die ik over dit onderwerp je meteen beter doen voelen.
1. Accepteer de pijn
De pijn van een gebroken hart is niet heel anders dan fysieke pijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat liefdesverdriet dezelfde pijnprikkels aanwakkert als lichamelijke pijn. De belangrijkste gelijkenis tussen deze twee pijnen is de manier waarop je het oplost.
Als je je pijn niet onder ogen ziet, wordt het alleen maar erger.
Misschien accepteer jij zoals vele anderen je verdriet niet omdat je ergens nog hoopt dat het goed komt. Of omdat je denkt dat je nooit meer iemand zoals je ex zal vinden. Doordat je je vastklampt aan een illusie, houd je jezelf tegen om je liefdesverdriet te verwerken.
Pas als je iemand loslaat, begint het helen. Weglopen voor je liefdesverdriet of constant afleiding zoeken werkt dus niet. Hoe meer jij vlucht van je pijn en hoe meer weerstand je biedt, des te harder het terugkomt.
Geef jezelf daarom eerst tijd om verdrietig te zijn en je pijn te omarmen. Pas als je dit hebt gedaan, verwerk je je verdriet écht. Doe je dit niet, dan blijft je verdriet terugkomen.
2. Verwijder je ex uit je leven
Liefdesverdriet is zoals afkicken van een drugsverslaving, zoals blijkt uit dit onderzoek. Daarom is het belangrijk dat je jezelf in één klap afsluit van alle impulsen die je van je ex krijgt.
Als je aan je ex denkt of herinnerd wordt, maakt je brein immers het verslavende endorfine en serotonine aan. Dit zijn dezelfde stofjes die door je lijf gieren als je pas verliefd bent. Jouw koppige brein is hieraan verslaafd en houdt er dus hardnekkig aan vast.
“Eventjes op zijn Instagram kijken” is voor jou nu hetzelfde als “maar één wijntje” voor iemand met een alcoholverslaving. Geen goed idee als je je liefdesverdriet snel wil verwerken!
Doe dus de volgende dingen:
- Verwijder hem van alle sociale media, blokkeer hem desnoods.
- Gooi alles wat je aan hem doet denken weg.
- Vermijd hem en zijn vrienden als dat mogelijk is.
- Vraag niet aan anderen hoe het met hem gaat.
- Hadden jullie een favoriet restaurant/bar/plekje? Vermijd het.
Zodra je weer controle hebt over je emoties, kan je altijd weer contact opzoeken om als vrienden verder te gaan.
Blijft jouw ex zelf contact zoeken? Dan vertelt dit artikel je wat je NU moet doen:
3. Los het niet in je eentje op
Liefdesverdriet doet pijn omdat het een vorm van afwijzing is. En afwijzing (door een groep) betekende van oudsher al een kleinere kans op overleven. Dit is waarom afwijzing zorgt voor een verhoogd cortisolgehalte (stresshormoon) in ons brein.
Onze kracht als mensheid zit in de groep. Dit cortisolgehalte verlaagt zich dus weer, zodra we ons weer omringen met andere mensen.
Ons primitieve brein neemt een afwijzing als teken dat we er helemaal alleen voor staan. Daarom voelt een gebroken hart soms ook zo eenzaam. En ja: het klopt dat een individu ons heeft afgewezen. Maar dat betekent niet dat we er alleen voor staan.
Jezelf omringen met fijne en liefdevolle mensen is ook een goede reactie om pijn tegen te gaan.
Het probleem is dat sommige mensen juist het omgekeerde doen. Ze sluiten zichzelf op met hun verdriet. Begrijp me niet verkeerd: het is prima om je af en toe verdrietig te voelen in je eentje. Jezelf toe staan om verdrietig te zijn, is een uiting van zelfcompassie.
Maar schaam je vooral niet om je verdriet te delen, zelfs als je je begint af te vragen hoe lang je liefdesverdriet nog duurt. Een vriend(in) die echt om jou geeft zal je helpen.
4. Help anderen
Anderen helpen verbetert jouw welzijn en helpt je negatieve emoties te verwerken, zoals blijkt uit dit onderzoek. Daarom is anderen helpen een simpele maar mooie manier om je liefdesverdriet te verwerken.
En het is makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een vriend helpen te verhuizen.
- Een luisterend oor bieden voor een goeie vriendin.
- Je oma weer eens een belletje geven.
- De afwas doen voor je huisgenoot.
- Iets doneren aan een goed doel.
Hoe klein je hulp ook lijkt, alle kleine beetjes helpen. Denk eraan: je helpt om anderen te helpen en de wereld een beetje te verbeteren. Je helpt niet puur als medicijn tegen je eigen verdriet. Je helpt omdat je gelooft in de liefde, omdat je een persoon bent die positieve energie brengt in de wereld.
Iemand helpen zorgt ervoor dat je de negatieve energie van een relatiebreuk omzet in nieuwe energie. Mensen blij maken maakt jou blij. En als bijkomend voordeel helpt het om jouw liefdesverdriet minder lang te laten duren.
Wil jij gewoon happy kunnen zijn als single? Lees dan dit artikel:
5. Zet je verdriet om in progressie
De meeste mensen weten dat positieve emoties energie geven, maar ook negatieve emoties vormen potentiële brandstof. Gebruik dus je negatieve energie als drijfveer om je verdriet te verwerken.
Zoek een uitlaatklep waarin je progressie maakt en jezelf ontwikkelt.
Er zijn tal van dingen om te doen zoals:
- Schilderen
- Sporten
- Een nieuwe hobby ontwikkelen
- Een belangrijk werkproject afmaken
- Een reis in je eentje maken
Wat het ook is: het gaat erom dat jij een afleiding vindt die tegelijkertijd goed is voor jouw ontwikkeling. En als er iets is wat voor een gelukzalig gevoel van positiviteit en zingeving zorgt, dan is het wel groeien als persoon.
Helaas kiezen veel mensen voor de minder effectieve (of zelfs destructieve) vormen van afleiding. Denk hierbij aan veel drinken, drugs gebruiken, non stop uitgaan of juist dagenlang Netflixen in je eentje. Deze vormen van afleiding geven je tijdelijk plezier. Of beter gezegd: je voelt je voor even goed, maar daarna komt het verdriet weer terug.
Ga dus voor groei. Je zal als een aantrekkelijker persoon uit deze nare ervaring herrijzen. En je zal merken dat de vraag “Hoe lang duurt mijn liefdesverdriet nu nog?” vanzelf verdwijnt.
6. Gebruik deze situatie als leerproces
Als je hart gebroken is, wil je de liefde misschien voorgoed opgeven. Je wil nooit meer de stekende pijn van liefdesverdriet te voelen. Het is echter helemaal niet nodig om de hoop op te geven na een relatiebreuk.
Hoe vervelend het nu misschien lijkt om te horen, pijnlijke ervaringen leren je een hele hoop. In plaats van de liefde volledig op te geven, doe je dit:
- Kijk kritisch naar je eigen gedrag: welk onaantrekkelijk gedrag heb jij vertoond?
- Waarom paste je ex niet bij je en waarom zag je dat niet?
- Wat kan je van dit alles leren?
- Hoe zorgen deze lessen ervoor dat je in de toekomst gelukkige en liefdevolle relaties ervaart?
En nog een hele belangrijke:
- Hoe zorg je ervoor dat je jezelf vergeeft? Zodat je door kan gaan met je leven.
Het is moeilijk om deze kritische loep te gebruiken. Maar deze vragen helpen enorm met het verwerken van je liefdesverdriet. Bovendien leer je jezelf beter kennen.
Laat jouw verdriet je nooit weerhouden van een gelukkige toekomst. Makkelijk is het niet, maar je doet er jezelf en je toekomstige partner een groot plezier mee.
Zelfontwikkeling is het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven. In dit artikel vertel ik je er alles over:
7. Pak de draad langzaam weer op
Wat ik nu ga zeggen, is heel belangrijk voor je:
Jij hebt niet altijd invloed op wat je overkomt in het leven, maar je hebt wel invloed op jouw eigen reactie.
Je hebt er niet voor gekozen om nu met een gebroken hart rond te lopen. Maar jij hebt zelf een keuze in hoe jij hier mee omgaat. Je hebt twee opties:
- Je kunt blijven hangen in je liefdespijn en de liefde volledig opgeven.
- Of je kan langzaam de draad weer oppakken door jezelf open te stellen voor nieuwe liefdes.
Als je gelooft in een leven na liefdesverdriet, geef je jezelf de kans om weer een gelukkig liefdesleven te ervaren.
Dit leven wil je uiteraard delen met een fijne man die 100 procent voor jou kiest. En zo’n man gunnen we je van harte. Daarom heb ik keihard gewerkt aan een rapport dat jou helpt mannen beter te begrijpen.
Dit rapport gaat over 3 schakels in het mannenbrein, waar iedere man over beschikt.
Zodra je die 3 schakels ziet, leer je mannen pas écht te snappen. En geloof me: iedere man snakt naar een vrouw die weet hoe zijn brein werkt. Het is daarom niet voor niets dat dit rapport bij talloze vrouwen voor geluk in de liefde heeft gezorgd.
En datzelfde geluk krijg jij ook, want hieronder kan je het rapport gratis downloaden!
Ik wens je veel leesplezier en nog veel sterkte met het verwerken van je liefdesverdriet.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie