15 Verrassende redenen waarom mannen niet luisteren

“Waarom luisteren mannen niet?!”

Het is een veelvoorkomende ergernis bij vrouwen.

Je vertelt hem iets belangrijks, maar alles wat je zegt lijkt bij hem het ene oor in, het andere oor uit te gaan.

Ook vergeet hij regelmatig dingen die je (soms meerdere malen) tegen hem hebt gezegd.

Het zit zo: mannen luisteren in sommige gevallen wel degelijk, maar omdat ze op een andere manier luisteren dan vrouwen, ontstaat er veel miscommunicatie tussen de geslachten. Wat op den duur kan leiden tot ernstige relatieproblemen…

Om je beter bewust te worden van hoe mannen luisteren, geef ik je vandaag enkele opvallende redenen waarom mannen niet luisteren.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Reden 1: Mannen willen meteen met een oplossing komen

Stel je voor dat je kampt met een probleem waar je graag over zou willen praten.

Wanneer je bij je vriend op de bank ploft om te kletsen, lijken zijn gedachten steeds af te dwalen en hij valt je regelmatig in de rede met een potentiële oplossing voor je probleem.

Goedbedoeld allemaal… maar hij laat je niet uitpraten. En luisteren doet hij ook niet.

Een belangrijke reden waarom het soms lijkt alsof mannen niet luisteren, wordt beschreven in het boek “Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus” van John Gray.

“Op Mars, waar mannen vandaan komen, praten we niet over problemen. We lossen ze gelijk op. Op Venus echter wordt er juist geluisterd naar elkaar wanneer iemand een probleem heeft zodat ze haar hart kan luchten”.

Mannen luisteren dus oplossingsgericht.

Terwijl jij praat, probeert hij een oplossing voor je probleem te zoeken

Hij luistert dus wel degelijk naar je, maar op een andere (lees: mannelijke) manier.

Hoe irritant het soms ook is dat hij meteen met oplossingen komt als je iets zegt… neem het hem niet kwalijk. Het zit in zijn aard dat hij graag dingen voor je wil oplossen.

Wat je wél kan doen, is hem belonen iedere keer dat hij goed naar je luistert.

Zeg bijvoorbeeld dit:

“Ik vind het zo fijn als je zo goed naar me luistert. Soms heb ik helemaal geen oplossingen nodig maar wil ik gewoon even over m’n gevoel praten. Wat fijn dat ik dat bij jou kan doen.”

Mannen vinden beloningen nu eenmaal fijn. Bovendien maak je op deze manier op een vriendelijke en positieve manier duidelijk hoe belangrijk het is dat hij luistert naar je…

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Reden 2: Mannen kunnen (vaak) niet goed omgaan met hevige emoties

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer naar soapseries kijken dan mannen.

Waarom? Het antwoord is simpel en gaat over het verschil tussen het mannenbrein en vrouwenbrein.

Het mannenbrein werkt veelal rationeel terwijl het vrouwenbrein erg emotioneel is ingesteld.

Oftewel: vrouwen willen een achtbaan van emoties voelen, maar mannen vinden deze achtbaan veel te eng. Mannen kunnen vaak niet goed omgaan met drama. Alles wat met verdriet, ontroering of huilen te maken heeft, wordt door veel mannen bestempeld als ‘slecht’.

Het is één van de redenen waarom mannen niet lijken te luisteren bij emotionele verhalen.

Wanneer jij over je emoties wil praten, denkt hij namelijk het volgende: “Oh nee, ze lijkt verdrietig. Ik ben nu niet goed bezig. Ik moet haar nu blij maken.”

Mannen zijn bang dat ze verkeerd bezig zijn als het gesprek gaat over iets ‘negatiefs’ (bijvoorbeeld een ruzie die je met je vriendin had of een nare dag op je werk)…

Mannen willen het gesprek in zo’n geval zo snel mogelijk weer op de ‘positieve rails’ krijgen, waardoor het lijkt alsof ze niet naar je luisteren.

Het is belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat mannen teveel emotie niet goed aankunnen.

Reden 3: Mannen hebben een emoties-limiet

Ik heb een interessant weetje voor je.

Mannen kunnen een snelle, heftige afwisseling van sterke emoties niet aan.

Denk eraan: het mannenbrein is meer rationeel ingesteld, het vrouwenbrein is emotioneler ingesteld.

Dit betekent dat het mannenbrein op een dag maar een beperkt aantal emoties aan kan.

Zodra zijn ‘emotie limiet’ is bereikt, moet hij zich even terugtrekken.

Voor het vrouwenbrein is dit heel vervelend. De vrouw heeft de behoefte om nog even door te praten over haar gevoel zodat ze haar hart kan luchten…

Maar voor de man zit het erop.. hij kan simpelweg niet meer emoties handelen die dag.

Begrijp dat mannen af en toe deze ‘break’ nodig hebben

Soms trekt hij zich namelijk terug in zijn schild, juist omdat hij jou wil helpen.

Reden 4: Mannen lossen problemen anders op

Het lijkt misschien irritant (of zelfs slap) dat mannen zich terugtrekken in hun schild als er teveel emotie is.

Maar, mannen trekken zich terug om over een probleem na te denken

Stel dat jij en je vriend een heftig gesprek hebben over twijfels binnen de relatie. Na verloop van tijd lijkt hij niet meer goed te luisteren en wil hij het liefst dat het gesprek (even) stopt.

Dit is niet zozeer omdat het gesprek hem koud laat, maar meer omdat hij even de tijd nodig heeft om zijn mannenbrein de rust te gunnen om alles op een rijtje te zetten.

Hij moet als het ware terug naar zijn mannelijke ‘rekenkamer’ om orde op zaken te stellen.

Zodra hij dit heeft gedaan, heeft hij weer de energie en het denkvermogen om een goed gesprek met je te voeren.

Wanneer jullie een lang (en moeilijk) gesprek hebben is het dus aan te raden om af en toe de ‘druk van de ketel’ te halen.

Dat is voor zowel jou als voor hem dan eventjes het beste.

Reden 5: Mannen focussen zich het liefst op één ding tegelijk

Er wordt vaak gezegd dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen.

De reden waarom mannen het soms moeilijk vinden om meerdere dingen tegelijk te doen, is door de zeer sterke focus van het mannelijke brein.

Bijvoorbeeld: mijn moeder vertelde me ooit een verhaal dat de wekker thuis stuk was en ze m’n vader had gevraagd om dat ding te repareren. Zo gezegd zo gedaan. Echter bleek het repareren van die wekker lastiger dan gedacht. Het gevolg? M’n pa heeft drie uur lang z’n best gedaan om die wekker te maken. Ik herhaal: drie uur lang. Het volgende was hier aan de hand:

Het mannenbrein van mijn vader was vol in focus modus.

Hij luisterde op den duur totaal niet meer naar mijn moeder (die inmiddels verschillende pogingen had gedaan om hem alsjeblieft te laten stoppen met het repareren van die wekker). M’n vader moest en zou die wekker weer maken.

In sommige gevallen kan het mannenbrein ontzettend gefocust zijn op één ding.

Bijvoorbeeld:

  • Het afmaken van een project op het werk.
  • Het behalen van een promotie.
  • Het schilderen van de nieuwe keuken.
  • Het uitzoeken van een nieuwe televisie
  • Een potje voetbal koste wat het kost winnen.
  • Een wekker repareren.

De focus in het mannenbrein is nodig om zich op één specifiek ding te kunnen concentreren. Het mannenbrein kan er dan simpelweg niets extra’s bij hebben. Hierdoor lijkt het alsof hij expres niet naar je wil luisteren, maar het gaat er meer om dat hij z’n focus tijdelijk op iets anders moet leggen.

Na verloop van tijd (meestal als zijn doel is behaald) is die focus verdwenen en kan hij zich weer volledig op jou richten.

Soms heeft de reden waarom mannen niet luisteren dus te maken met timing.

Reden 6: Mannen hebben soms hun momentje nodig

Ik ga je vertellen waarom je een man soms moet laten gamen.

Ik kreeg een tijd terug een bericht in de Mannenbrein Facebookgroep. Een dame in kwestie vertelde dat haar vriend veel bezig was met gamen en daardoor niet altijd tijd voor haar vrij maakte. Gelukkig hadden ze hier samen een oplossing voor gevonden: zondag werd Playstation dag. Op deze dag kon vriendlief zich even helemaal verliezen in de spelletjes die hij zo leuk vond om te doen, op voorwaarde dat hij alle andere dagen van de rest van de week niet langer dan een uurtje zou spelen en tijd zou maken voor zijn vriendin.

Toch maakte vriendinlief op een zondag een grote fout door hem op te zadelen met allemaal taken die hij moest doen. Vervolgens bleef ze tegen hem aan praten over “waarom de afwas nog niet was gedaan”, “waarom het vuilnis nog niet buiten stond” en “waarom hij niet luistert”…. Deze vrouw raakte tot op het bot gefrustreerd omdat haar vriend niet naar haar wilde luisteren…

Wat gaat hier mis?

Juist. De timing.

Verkeerde timing is een belangrijke reden waarom mannen niet luisteren.

Zeker in dit voorbeeld had deze vrouw met haar vriend duidelijke afspraken gemaakt over wanneer hij mocht gamen. Wanneer ze hem dan toch opzadelde met taken die hij moest doen, ging ze tegen hun belofte in. Het is niet zozeer dat deze man de taken absoluut niet wil doen. Hij wil alleen op dat moment even niet luisteren, omdat dat zijn afgesproken moment was om te gamen.

Wanneer jouw man of vriend dus even tijd voor zichzelf neemt achter de tv, PlayStation of krant, is het dus af te raden om een (moeilijk) lang gesprek met hem aan te knopen.

Wanneer hij druk bezig is kan je dit zeggen:

“Lieverd ik wil je absoluut niet storen, maar heb je zo een momentje voor me? Laat me weten wanneer je de tijd hebt oké?”

Omdat je zijn eigen tijd respecteert en hem de keuze geeft om tijd voor je vrij te maken, is de kans veel groter dat hij later bij je terugkomt.  Hij kan zijn focus dan voor 100 procent op jou leggen en zal dus naar je luisteren.

Reden 7: Het onderwerp interesseert hem niet

Begrijp me niet verkeerd.

Het is heus niet de bedoeling dat je vanaf nu alleen maar over auto’s, voetbal en andere cliché mannelijke onderwerpen hoeft te praten om te zorgen dat hij luistert.

Maar wat je wel moet snappen is dit: mannen zijn heus geïnteresseerd in je, maar hebben een korte concentratieboog

Een man wil prima even luisteren naar verhalen over je dagje shoppen, je vriendinnen of de vorige aflevering van Gossip Girl. Maar er zijn grenzen.

En zeg nou zelf… wanneer iemand maar blijft doorpraten over een onderwerp wat jou totaal niet interesseert, dan haak je op den duur toch ook af?

Er zijn ruwweg twee dingen die je kan doen:

Ten eerste zou je dit tegen hem kunnen zeggen: “Hey ik wil je iets vertellen maar het is een beetje een vrouwenonderwerp hoor. Ik zou er graag wat over kwijt willen aan je, maar ik zal je er maar vijf minuutjes mee lastig vallen.”

Door dit te zeggen toon je ten eerste begrip voor het feit dat hij een man is en dus andere interesses heeft. Ten tweede geef je een zogeheten time frame waarmee je duidelijk aangeeft dat het niet lang zal duren zodat hij zich hierop kan instellen.

Het tweede wat je kan doen is je verdiepen in onderwerpen die voor jullie beiden interessant zijn.

Reden 8: Hij luistert als een man

Emotioneel communiceren is in de mannenwereld ‘not done’.

Wanneer mannen willen praten over hun gevoel, wordt dat al gauw door andere mannen weggezet als ‘vrouwelijk’ of zelfs ‘mieterig’.

De sociale hiërarchie is voor mannen ontzettend belangrijk. Wanneer mannen prestige verliezen omdat ze te ‘vrouwelijk’ zijn in hun communicatie, kan dat hun mannelijke ego enorm kwetsen.

Dit is tevens de reden waarom sommige mannen soms lacherig reageren als een vrouw serieus met ze wil praten.

Sommige mannen proberen namelijk met sarcasme en humor te vermijden dat ze over hun gevoel moeten praten.

Juist hierom is beloning zo ontzettend belangrijk voor mannen. Iedere keer als hij z’n gevoel heeft getoond, goed naar je heeft geluisterd of een gesprek heeft gehad over jouw- of zijn eigen emoties, laat hem dan zien hoe erg je dat waardeert.

Hoe meer waardering hij krijgt voor het uiten van zijn gevoel hoe vaker hij dit zal doen, omdat hij dan bij jou durft te praten over zijn gevoel en niet bang hoeft te zijn om prestige te verliezen.

Wees je dus bewust dat mannen soms niet durven te luisteren waardoor het lijkt alsof ze niet luisteren… Soms doet een klein bemoedigend duwtje in de rug wonderen.

Reden 9: Soms kunnen mannen je niet bijhouden

Vrouwen zijn soms net behendige slingeraapjes als het gaat om conversaties.

Ze springen makkelijk van de ene naar de andere tak.

Of mannen dit ook kunnen? Not so much.

Waar het vrouwelijke slingeraapje snel van onderwerp kan wisselen, hebben mannen de tijd nodig om gespreksonderwerpen te verwerken.

Een grote reden waarom mannen niet luisteren is dan ook omdat het gesprek soms te snel voor hen gaat. Ze kunnen je simpelweg niet bijhouden.

Toon hier dus begrip voor en geef hem even de tijd voordat je overgaat op een ander gespreksonderwerp.

Zodra je dit doet zal je zien dat mannen opeens veel beter naar je kunnen (en willen) luisteren.

Reden 10: Mannen zijn bang voor kritiek

Mannen vinden sociale hiërarchie ontzettend belangrijk.

Dit mannelijke belang voor de sociale hiërarchie blijkt uit onderzoek van Deborah Tannen.

Waar vrouwen het connectie-aspect van conversaties belangrijk vinden, zijn mannen vooral bezig met ‘op welke plek ze staan’ en ‘status’ in de conversatie.

Een mooi voorbeeld: je zit met je vriend in de auto en hij is zichtbaar gefrustreerd omdat hij de weg niet kan vinden. Uiteraard wil jij hem een goed gevoel geven door hem een handje te helpen. Uiteindelijk blijkt jouw goedbedoelde move volkomen averechts. Hij raakt nog meer gefrustreerd omdat jij hem probeert te helpen. Jij raakt boos op hem omdat jij het goed bedoelde… Er ontstaat heftige ruzie.

Hier vindt het duidelijke belang van de sociale hiërarchie voor mannen plaats. Omdat jij hem probeerde te helpen heeft hij een gevoel van incompetentie gekregen. Hij denkt nu dat jij ‘beter’ in navigeren bent dan hij.

Dit is iets typisch mannelijks en een belangrijke oorzaak voor miscommunicatie binnen relaties.

Zodra een man kritiek krijgt, is zijn plek op de sociale hiërarchie geschaad en sluit hij zich af. Hij luistert niet meer.

Pas dus ontzettend op met het geven van directe kritiek. Moedig hem aan en probeer hem niet meteen te helpen als hij iets fout doet.

Reden 11: Je laat hem niet uitpraten

Soms luistert een man niet omdat hij echt kwaad is.

Een veelvoorkomende reden is dat je hem regelmatig in de rede valt tijdens een gesprek of discussie, waardoor hij zijn zin niet eens af kan maken.

Wanneer je een man niet laat uitpraten, werkt dat als een rode lap op een stier

Hij raakt geërgerd, hij wordt woedend maar bovenal… hij luistert niet meer naar wat je te melden hebt.

Kijk, veel mensen zijn best goed in praten maar niet goed in luisteren (zowel mannen als vrouwen).

Een reden waarom mannen niet luisteren is omdat ze soms het gevoel hebben dat de vrouw waarmee ze praten ook niet luistert. Dit werkt als een vicieuze cirkel en leidt uiteindelijk tot verhitte gesprekken waarin niemand elkaar laat uitspreken. Laat staan dat er naar elkaar geluisterd wordt.

Dus hoe lastig het soms ook is, wacht tot hij zijn zin heeft afgemaakt. Neem een korte pauze voordat je iets terug wil zeggen.

Niet alleen zorgt dit er uiteindelijk voor dat hij beter naar je gaat luisteren, maar je geeft jezelf ook nog eens tijd om na te denken over wat je tegen hem gaat zeggen.

Reden 12: Het gesprek duurt te lang

Mannen houden van direct.

Of het nu gaat om ‘slecht nieuws’, een bepaalde vraag of een bepaald voorstel… mannen willen het direct horen.

Het probleem van veel vrouwen is dat ze er doekjes omheen winden en hun punt voorzichtig duidelijk proberen te maken. Het liefst via wat omwegen.

Goedbedoeld, maar een averechts effect. Wees bij mannen kort maar krachtig.

Hoe directer je bent, hoe beter hij naar je luistert.

LET OP: dat betekent niet dat je bot wilt zijn. Je wilt nog steeds de principes van aantrekkelijke communicatie gebruiken.

Wil je daar meer over weten? Bekijk dan eens deze video:

Reden 13: Je gaat door nadat je punt is gemaakt

Mannen verliezen niet graag een discussie (wie wel trouwens).

Maar soms (en soms heel vaak) heb je gewoon gelijk. Maar… wrijf het er niet te lang in.

Sommige vrouwen maken namelijk de fout dat ze te lang doorgaan na een discussie.

Je weet nu dat mannen zich willen terugtrekken na een lang gesprek, en dit is al helemaal het geval als hij erachter komt dat híj uiteindelijk fout zat of ongelijk had (mannen kunnen hier absoluut niet tegen).

Het beste wat je in zo’n geval kan doen is begrip tonen voor de manier waarop hij dacht, en er daarna vooral niet te lang op doorgaan.

Hoe vaker je in zijn oren ‘in herhaling’ valt, hoe minder graag hij naar je wil luisteren.

Reden 14: Je raakt zijn ego

Een man heeft het beste met je voor.

Jouw partner of vriend wil door jou gewaardeerd worden, en dus zal hij er alles aan doen om je gelukkig te maken.

Maar… zodra het gevoel van waardering weg valt, voelt hij zich niet competent genoeg en dat frustreert hem.

Dit is precies de reden waarom mannen niet luisteren als ze worden afgekraakt. Door het gebrek aan respect wordt hun ego geraakt. Geen enkele man vindt dit leuk.

Om zichzelf te beschermen doet hij z’n mannelijke oordoppen in en luistert hij niet meer naar je

Respecteer dus te allen tijde zijn mening of standpunt. Natuurlijk mag je het met hem oneens zijn.. maar kraak hem niet af.

Stel, hij heeft de vuilniszak niet buiten gezet. Dan moet je dit absoluut niet zeggen:

“Heb je het vuilnis nou wéér niet buiten gezet? Ik zei toch dat je dat moest doen. Waarom luister je nooit?”

Wat je wél wil zeggen is dit:

“Ik vind het altijd fijn als je het vuilnis even buiten zet. Je bent immers een stuk sterker dan ik. Ik zie dat het vuilnis nog niet buiten is gezet, zou je dat voor mij willen doen als je tijd hebt?”

Op deze manier bekrachtig je zijn positieve eigenschappen en laat je waardering zien.

Niet alleen luistert hij dan beter naar je, maar hij zal ook nog eens daadwerkelijk doen wat je zegt.

Reden 15: Je bent te negatief

Dit vergeten we allemaal wel eens.

Mensen staan negatief tegenover negativiteit.

Hoe lekker klagen ook is, zodra iemand té negatief is, sluiten de meeste mensen (dus ook mannen) zich af en stoppen ze met luisteren.

Als je je afvraagt waarom mannen niet luisteren, wil je dus eens nagaan waar je gesprekken over gaan. Als je vaak erg negatief overkomt kan dat namelijk een grote reden zijn waarom hij niet luistert.

Gelukkig doet een beetje positiviteit wonderen. Daarom ga ik dit artikel positief afsluiten met je 😉.

Ik heb namelijk een gratis cadeautje voor je.

Een rapport over de 3 speciale schakels in het mannenbrein. Als jij weet hoe deze schakels werken, beschik je over de kennis om een man als een blok voor je te laten vallen…

…waardoor hij voor de volle 100 procent voor jou kiest.

Via de link hieronder kun je het rapport kosteloos downloaden.

Ik wens je alvast veel plezier ermee!

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)