7 opvallende redenen waarom hij aantrekt en afstoot + de oplossing

Herken je dat in je contact met je partner? Of je nu een relatie hebt of aan het daten bent: aantrekken en afstoten.

Het ene moment krijg je veel aandacht, dan trekt hij zich terug en opeens zoekt hij weer toenadering.

In dit artikel ontdek je een aantal fundamentele redenen waarom waar wispelturig gedrag bij mannen vandaan komt en waarom zij soms aantrekken en afstoten.

Bij iedere reden leg ik tevens uit hoe je ermee om moet gaan zodat het niet ten koste gaat van je relatie.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Na het lezen van dit artikel weet jij wat de psychologie zegt over aantrekken en afstoten en wat je moet doen als je geen hoogte kunt krijgen van een man.

Aantrekken en afstoten

Als een man wispelturig gedrag vertoont en de ene keer toenadering zoekt om je vervolgens bijna te negeren, dan wil je weten waarom hij dit doet. Vaak heeft aantrekken en afstoten iets te maken met angst of onzekerheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij last heeft van bindingsangst of dat hij zich echt onzeker voelt. Maar wispelturig gedrag bij mannen kan ook veroorzaakt worden door iets anders. Misschien vindt hij je niet meer leuk, of speelt er iets buiten jullie relatie wat hem echt bezighoudt. In dit artikel help ik je te achterhalen waar zijn gedrag vandaan komt.

Wil jij weten wat hij wil? Bekijk dan vooral ook deze video!

1. Bindingsangst en verlatingsangst

Wat ik nu ga zeggen, kan je rauw op je dak vallen.

Veel mensen gebruiken bindingsangst als excuus om niet daadwerkelijk een relatie aan te gaan. Er is namelijk een groot verschil tussen échte bindingsangst en doen alsof je bindingsangst hebt. Daar kom ik later op terug.

Bindingsangst is de angst om je emotioneel te binden aan een bepaald persoon. Bindingsangst heeft ook een ‘tegenpool’: verlatingsangst. Dit houdt in dat je bang bent om verlaten te worden door de ander.

Alhoewel het lijkt alsof deze twee angsten tegenpolen zijn, moet je het anders zien.

Bindingsangst en verlatingsangst zijn namelijk niet per se tegenpolen. Ze werken eerder als een wisselwerking in een relatie.

Hiermee bedoel ik dat mannen, en mensen in het algemeen, in een relatie een periodieke wisseling hebben van aantrekken naar afstoten. Het werkt als een soort cyclus.

Bijvoorbeeld: aan het begin van de relatie moet de man nog even wennen aan het hele idee van binding met één bepaald persoon. Dit maakt dat hij afstandelijk gedrag vertoont. Later is hij juist weer op zoek naar genegenheid met zijn partner en wil hij niet dat zijn partner afstandelijk gedrag vertoont waardoor hij zich naar jou toetrekt.

In veel gevallen zie je dat in een relatie deze periodes van aantrekken en afstoten per partner verschillend zijn. Als HIJ behoefte heeft aan afstand heeft ZIJ behoefte aan genegenheid en andersom.

Dit is heel belangrijk om te onthouden als je wilt weten waarom mannen aantrekken en afstoten: vaak heeft het te maken met gevoelens die relatief normaal in een relatie zijn.

Deze gevoelens lijken op verlatingsangst en bindingsangst maar ze zijn niet hetzelfde. Al verschilt het per persoon natuurlijk in welke mate ze aantrekken en afstoten.

Mannen die last hebben van echte verlatingsangst of bindingsangst, hebben namelijk te maken met een dieper liggend emotioneel probleem.

Veel vrouwen proberen deze ‘beschadigde’ mannen zelf te genezen maar dit werkt vaak averechts en is ongezond voor de relatie.

Als je meer wilt weten over hoe je om moet gaan met mannen die échte bindingsangst hebben lees dan dit artikel:

2. Er speelt iets buiten jullie relatie wat hem bezig houdt

Alhoewel vaak wordt gezegd dat mannen van recht door zee houden, zijn ze lang niet altijd even duidelijk als het aankomt op relaties.

Hij is onbereikbaar, hij zoekt weer toenadering… wat wil hij nou?

Voor veel vrouwen wekt het plotselinge, afstandelijke gedrag van mannen onzekerheid op.

Plots begin je je af te vragen:

  • Wat heb ik fout gedaan?
  • Hij was gister nog zo lief, waarom doet hij nu zo bot?
  • Waarom reageert hij niet meer op mijn berichtjes?
  • Ziet hij iemand anders?

Deze vragen zijn funest voor je relatie. Dit is al helemaal het geval als je hem dit soort vragen constant blijft stellen.

Het feit dat hij je afstoot hoeft lang niet altijd aan jou te liggen.

Als er iets is wat je moet weten over mannen is het wel dat we enorm gefocust kunnen zijn op iets. Dit kan te maken hebben met ons werk, een hobby, een bepaalde taak die we uitvoeren of een andere externe omstandigheid.

Mannen zijn enorm functioneel ingesteld en willen daarom taken en problemen één voor één oplossen. Op zo’n moment kunnen mannen niet teveel impulsen in hun hoofd verwerken, waardoor ze dus even wat minder aandacht aan de relatie schenken.

Onthoud te allen tijde dat dit niets raars is. Zodra hij zijn taak heeft volbracht kan hij zijn focus weer op jou leggen.

Wispelturig gedrag bij mannen ligt dus niet altijd aan jou! Geef hem hierin tijd en respecteer hem in hetgeen hij aan het doen is. Word vooral niet boos omdat hij je even wat minder aandacht geeft.

Hij zal jouw boosheid namelijk niet altijd begrijpen. Dit misverstand kan leiden tot een onnodige breuk in de relatie die je te allen tijde wilt vermijden.

Dan gaan we nu door naar de volgende reden waarom hij aantrekt en afstoot.

3. Hij is niet op zoek naar iets serieus

Kan je geen hoogte krijgen van een man? Misschien ligt het hieraan.

Miscommunicatie is een van de voornaamste redenen waarom het aantrekken en afstoten van mannen verkeerd opgevat kan worden…

‘Voor de lol’ daten zonder relatie-intentie is veel normaler geworden dan 20 jaar geleden.

Daar is op zich niks mis mee. Zolang mensen er maar eerlijk over zijn. Het kan tot miscommunicatie leiden in de datingfase.

HIJ kan bijvoorbeeld op zoek zijn naar daten voor de lol, terwijl jij er iets serieus achter ziet. Het probleem met veel mannen (en vrouwen vaak ook) is dat ze hier niet duidelijk over zijn aan het begin van het datingproces.

Er zijn zelfs mannen die het expres helemaal niet ter sprake brengen. Dit kan de reden zijn waarom het aan het begin heel erg lijkt te klikken, maar later toch opeens weer afzwakt.

Om die reden is het extreem belangrijk om vanaf het begin af aan al duidelijk te zijn over hoe jullie verstandhouding nou precies in elkaar zit.

Hier bedoel ik niet mee dat je vanaf het begin af aan moet gaan overleggen of er een relatie in zit of niet.

Maar zorg dat hij (en jij ook!) duidelijk bent over je intenties. Zeker als jullie al een aantal dates gehad hebben. Geloof me. Dit voorkomt een hoop onnodige narigheid later.

4. De liefde is snel voorbij

Dit is niet leuk, maar kan wel gebeuren.

Soms komt het voor dat je aan het begin zo heftig verliefd kan zijn op iemand dat het LIJKT alsof hij de ware is, maar op de lange termijn blijkt dat nogal tegen te vallen.

Je bent verliefd op korte termijn eigenschappen, niet op de persoon zelf.

Hiermee bedoel ik het volgende:

  • Hij lijkt heel knap
  • Hij lijkt heel aardig
  • Hij lijkt heel grappig
  • Het LIJKT alsof jullie dezelfde interesses hebben

De verliefdheid kan aan het begin heel erg heftig zijn. Je kan verliefd worden op een persoon die je eigenlijk nog helemaal niet zo goed kent.

Resultaat is dat het begin van de relatie heel leuk is en jullie een sterke band hebben, maar dat die goeie verhouding met dezelfde snelheid weer verdwijnt. Omdat je erachter komt dat hij toch niet zo goed bij je past. Of dat hij toch eigenschappen heeft die jou irriteren.

Je bent in dit geval te snel een relatie met iemand aangegaan op basis van korte termijn eigenschappen. Door de plotselinge heftige, verliefde reacties van jouw kant kan dit hem enorm afschrikken waardoor hij zich terugtrekt.

Zo LIJKT het alsof hij aan het begin aantrekt en zich vervolgens terugtrekt, maar het komt er met name op neer dat jullie elkaar nog helemaal niet goed genoeg kennen.

Hoe goed het ook lijkt op het eerste gezicht, het is altijd verstandig eerst goed te inventariseren of een bepaald persoon ook daadwerkelijk bij je past.

Verliefdheid kan namelijk bedriegen. Je bent gewaarschuwd.

5. Hij vindt je niet meer leuk

Hier schrik je misschien van.

Dit is natuurlijk je grote angst: dat het aantrekken en afstoten komt doordat hij je niet meer zo leuk vindt. En ja, dat is een realistisch scenario.

Dit kan talloze verschillende oorzaken hebben:

  • Je gaf hem te weinig ruimte
  • Hij is verliefd op een ander
  • Je bent geen uitdaging voor hem meer
  • Jullie hebben vaak ruzie

Maar gelukkig voor jou is er ook goed nieuws.

Veel vrouwen zijn bang dat hij afstoot omdat hij zijn interesse in je heeft verloren, maar dit is vaker NIET dan wel het geval.

Ga ervan uit dat zijn afstootgedrag tijdelijk is en normaal is in je relatie.

Want als hij afstoot omdat hij zijn interesse in je heeft verloren, dan ben je daar waarschijnlijk allang achter gekomen. En als ze daadwerkelijk verliefd zijn op iemand anders, dan zullen de meeste mannen hier eerlijk over zijn.

Kortom: zijn terugtrekgedrag kan betekenen dat hij je minder leuk vindt, maar zolang de relatie over het algemeen goed loopt zou ik me daar niet te veel zorgen over maken.

6. Hij stoot je af omdat hij zich ondergewaardeerd voelt

De volgende reden is vrij opvallend.

Uit onderzoek is gebleken dat, alhoewel het mannen-ego groot is, het ego van mannen ook behoorlijk fragiel is.

Mannen hebben namelijk een constante behoefte aan waardering binnen de relatie.

Veel vrouwen zijn zich hier niet ten volle van bewust, en dat is wat deze reden zo opvallend maakt.

Jij kan namelijk in de veronderstelling zijn dat je hem genoeg waardeert, maar alsnog kan hij zich ondergewaardeerd voelen.

Veelal heeft dit te maken met een onderliggende onzekerheid van zijn kant. Hierdoor ontstaat er miscommunicatie in de relatie. En lijkt hij op het ene moment heel erg aangetrokken tot je te zijn, om je vervolgens te laten zien dat hij je afstoot. Dit komt door het gebrek aan waardering dat hij ervaart.

Een man zich gewaardeerd laten voelen is op zich niet heel moeilijk, mits je het gericht doet. Complimenteer hem bijvoorbeeld regelmatig over iets wat hij heeft bereikt of gemaakt. Laat hem merken dat jij je veilig voelt bij hem.

Zorg ervoor dat hij het gevoel heeft dat hij jouw superman is. Als je dit goed kan toepassen, dan zullen de periodes van afstoten van zijn kant in de toekomst veel korter zijn.

7. Hij flirt met je

Het feit dat hij aantrekt en afstoot hoeft lang niet altijd een slecht teken te zijn.

Het principe van aantrekken en afstoten is in de psychologie al een eeuwenoud fenomeen.

Sterker nog, het is niet alleen een fenomeen, maar ook nog eens een techniek om mensen meer tot je aangetrokken te maken.

Mensen voelen zich namelijk aangetrokken tot dingen die ze niet makkelijk kunnen krijgen.

Dus als jullie in de datingfase zitten en het lijkt alsof hij het ene moment veel meer interesse in je heeft dan het andere moment, dan is er echt geen man overboord. Het is een flirterige manier om ervoor te zorgen dat jij nog meer geïnteresseerd in hem raakt.

Maar aantrekken en afstoten werkt niet alleen maar in het voordeel van mannen tijdens het flirtproces…

Ook jij kan, als je het aantrekken en afstoten goed toepast, deze techniek goed gebruiken om mannen meer tot je aangetrokken te maken.

Daarom, zoals beloofd, krijg je bij deze nog 3 extra tips van me om aantrekken en afstoten in je voordeel te gebruiken!

Aantrekken en afstoten om zijn interesse te behouden

Zoals je in de vorige tip las kan je meer aantrekkingskracht genereren door middel van aantrekken en afstoten.

Gebruik deze 3 technieken op een slimme manier en de man waar jij een oogje op hebt, zal binnen mum van tijd achter JOU aanlopen in plaats van andersom.

Maar ook als je een relatie hebt kun je aantrekken en afstoten in je voordeel gebruiken om de spanning in de relatie te verhogen en je partner nog gekker op je te maken…

1. Gun het hem om jou te missen 

Hiermee bedoel ik dat je niet altijd bereikbaar moet zijn.

Laat hem JOU missen. Hoe meer hij aan je denkt, hoe leuker hij je gaat vinden.

Laat hem merken dat je buiten hem ook nog een interessant leven hebt. Jouw levensgeluk hangt niet van hem af. Als jullie bijvoorbeeld net twee dates vlak achter elkaar hebben gehad, zorg dan expres dat de 3e date net ietsje later wordt gepland.

Hij zal ernaar snakken je weer te zien…

2. Reageer niet altijd direct op zijn appjes 

Wacht even met reageren op zijn berichtjes.

Hoe vaker jij hem appt des te minder aantrekkelijk word je voor hem.

Dit komt omdat het voor hem dan LIJKT alsof jij niks beter te doen hebt dan aan je telefoon gekluisterd zitten.

Het wachten op zijn berichtjes werkt helemaal goed als hij een vraag stelt omdat hij dan namelijk een reactie van je verwacht.

3. Gebruik je lichaamstaal tactisch

Deze laatste tip kan je zowel in de datingfase als in een relatie handig toepassen.

Aantrekken en afstoten blijft namelijk niet beperkt tot je woorden, ook je lichaamstaal kan je daarbij helpen.

Raak hem bijvoorbeeld eerst veel aan om vervolgens juist wat spaarzamer te worden met je aanrakingen.

Zorg dat je de ruimte tussen jullie eerst heel even verkleint om vervolgens weer wat meer ruimte tussen jullie te creëren.

Deze gemixte signalen maken hem helemaal gek: de endorfine die vrij komt door jouw aanrakingen laten hem alleen maar verlangen naar meer…

Van aantrekken en afstoten naar echte liefde!

Dit waren de 7 opvallende redenen waarom mannen aantrekken en afstoten plus de 3 push-pull tips die jij kan gebruiken om mannen tot je aangetrokken te maken.

Maar er is nog veel meer wat je kan doen om mannen gek op je te maken…

Sterker nog, met de 3 speciale schakels uit het mannenbrein kun je mannen tot over hun oren verliefd op je maken.

De 3 schakels heb ik opgeschreven in een rapport dat je hieronder gratis kan downloaden.

Doe er je voordeel mee.

 

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

  • anoniem schreef:

    Hey Mathijs!

    Wanneer wordt bindingsangst aangewakkerd bij iemand? Krijg je dat alleen wanneer iemand te dichtbij komt, dus wanneer je echt om iemand geeft / gevoelens hebt / of verliefd bent op iemand? Of kan je hier ook last van hebben als je niks voor iemand voelt

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)