Is vreemdgaan goed voor je relatie? Dit is de waarheid!

Jullie hebben al een tijd een relatie, maar één van jullie is vreemdgegaan?

Of je nu zelf degene bent die overspel heeft gepleegd of dat je partner dit heeft gedaan… in beide gevallen lijkt overspel een absolute dealbreker voor je relatie.

Is het nu voorbij tussen jullie?

Verrassend genoeg hoeft dit niet zo te zijn. Vreemdgaan kan namelijk ook goed zijn voor je relatie! Wel onder strikte voorwaarden. 😉

Hoe dat zit, weet je na het lezen van dit artikel.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu

Als vreemdgaan tot zo veel pijn en verdriet kan leiden, hoe kan vreemdgaan dan goed zijn voor je relatie?

Dit en meer wordt zo allemaal beantwoord.

Waarom zou vreemdgaan goed zijn voor je relatie?

Onder bepaalde voorwaarden is vreemdgaan goed voor je relatie. Het is niet aan te raden om vreemd te gaan. Maar als het gebeurd is, kan dit de relatie sterker maken. Mits beide partners bereid zijn om aan zichzelf én aan de relatie te werken.

Klinkt bizar?

Begrijpelijk. Hoe kan seks met iemand anders ooit tot iets goeds leiden binnen je relatie?

Laat ik allereerst met het belangrijkste beginnen: bij MannenBrein denken wij absoluut niet dat vreemdgaan de manier is om aan je relatie te werken.

Vreemdgaan kan misschien op een bepaalde manier een positief effect op je relatie hebben, maar het is absoluut niet de oplossing wanneer je relatie in zwaar weer zit.

En toch gebeurt het. Mensen gaan vreemd, zelfs in gelukkige relaties.

Vaker dan je denkt.

En dat leidt blijkbaar tot iets positiefs. Hoe dan, Mathijs?”

Ik ga het je vertellen aan de hand van deze drie punten:

Drie redenen waarom je relatie kan verbeteren door vreemdgaan.

  1. Vreemdgaan kan je zelfvertrouwen een enorme boost geven. Er is immers iemand die jou super aantrekkelijk vindt. Als de affaire geheim blijft of als je partner oké is met de situatie, dan kan dat zelfvertrouwen een positief effect hebben op je relatie.
  2. Overspel brengt problemen die eigenlijk al een tijdje speelden aan het licht. Waarom ben jij of is je partner eigenlijk vreemdgegaan? Dit inzicht kan een waarschuwing zijn in plaats van een relatie-killer.
  3. Als je als koppel overspel kunt overwinnen, dan ben je samen sterker dan ooit. En je kúnt het overwinnen, zoals klinisch psycholoog Dr. Margaret Rutherford zegt in dit artikel. Dit zegt natuurlijk niet dat een relatie waarin niemand vreemdgaat niet tot een ijzersterke relatie kan leiden.

En werkt het toch niet meer tussen jullie?

Overspel dwingt je als koppel om een keuze te maken die er misschien al aan zat te komen: jullie gaan uit elkaar. Dit is verdrietig, maar als er toch al het één en ander speelde in jullie relatie, kan het zijn dat dit – ondanks het verdriet – de beste keuze is.

Besluiten jullie om ondanks overspel toch bij elkaar te blijven en voor elkaar te vechten? Lees dan ook eens dit artikel:

Wat zijn de nadelen van vreemdgaan?

Laten we wel realistisch blijven: vreemdgaan heeft ook nadelen.

Grote nadelen.

We raden het dan ook ABSOLUUT niet aan.

Maar waarom dan precies?

Dit zijn de grootste nadelen van vreemdgaan:

Vertrouwensschade

Als de affaire in het geheim plaatsvindt, doe je je partner daar ontzettend veel pijn mee. Je beschadigt het vertrouwen van je partner enorm.

Je breinchemie werkt tegen de relatie

Vreemdgaan kan de band met je partner heel erg verzwakken.

De chemische werking van ons brein zorgt ervoor dat je je heel erg verbonden voelt met degene met wie jij seks hebt – zelfs als je eigenlijk geen klik met die persoon hebt.

Dit is ook de reden dat veel mensen blijven daten (of zelfs een relatie beginnen) met iemand met wie ze seks hebben gehad. Ze zijn gehecht aan die persoon!

De verbinding die je voelt met een bedpartner (in combinatie met wat andere factoren), is een grote reden dat veel mensen hun relatie (die ze soms al jaren hebben!) opgeven voor hun minnaar.

De verbondenheid die je met je minnaar voelt is groter dan de verbondenheid die je voelt met je partner waar je misschien weinig seks meer mee hebt.

Helaas wordt dit gevoel vaak ook minder naarmate de affaire minder “nieuw en spannend” is en krijgen veel mensen uiteindelijk spijt.

(Lichamelijke) stress

Vreemdgaan leidt in de meeste gevallen tot gevoelens van schuld en schaamte. Dit kan zich gaan uiten in lichamelijke symptomen.

Vreemdgaan heeft vaak dus een negatieve invloed op je relatie.

Wil je toch met elkaar verder? Dan zal degene die is vreemdgegaan eerst vergeven moeten worden. Daarover lees je hier meer:

Vreemdgaan komt ook voor in gelukkige relaties

Overspel komt toch alleen voor in relaties waar allerlei problemen spelen?

Als je gek bent op je partner, dan heb je toch geen enkele reden om het buiten de deur te zoeken?

Dat is niet altijd het geval!

Geen enkele relatie is perfect.

Zelfs al is je partner de perfecte minnaar, je beste vriend, de beste ouder voor jullie kind(eren) en hebben jullie hele goede inhoudelijke gesprekken samen…

… er is nooit de garantie dat je geen gevoelens kunt krijgen voor een ander

… of dat het avontuur lonkt.

Vreemdgaan heeft niet altijd te maken met ontevredenheid over de partner.

Soms wil iemand zich weer vrij voelen. Of de vreemdganger ontmoet een persoon die hen weer avontuurlijk, levend of sexy laat voelen.

Stuk voor stuk krachtige emoties die moeilijk te weerstaan zijn.

Hoe je voorkomt dat jouw partner daarvoor valt? Je leest er hier meer over:

Valt online ontrouw onder vreemdgaan?

Hoe zit dat dan met online ontrouw?

Via het internet heb je natuurlijk geen fysiek contact.

Als je online contact hebt met iemand anders of je ontdekt dat je partner online met een andere vrouw praat, dan is er vaak sprake van geflirt.

Misschien is er zelfs sprake van wat erotische teksten, van voice memo’s of van foto’s en video’s.

Kan je hier spreken van virtuele seksuele handelingen? En is dat minder erg dan wanneer dit ’in real life‘ gebeurt?

In een gezonde relatie verbind je je zowel fysiek als mentaal aan je partner.

Jullie zijn zowel lichamelijk als emotioneel aan elkaar verbonden.

Wanneer er sprake is van online contact met een ander, ga je niet fysiek vreemd. Maar beschadig je wel de emotionele verbinding die je met je partner hebt.

Je partner kan zich bij online contact met een ander net zo gekwetst voelen als bij fysiek vreemdgaan. Het draait uiteindelijk namelijk allemaal om het gevoel, dat het gedrag veroorzaakt.

‘Online seks’ is dus eigenlijk net zo erg als ‘offline seks’.

Vind je het lastig om te bepalen of je partner vreemdgaat? Dan helpt dit artikel je misschien verder:

Hoe ga je als koppel verder?

Eén van jullie heeft overspel gepleegd.

Stel dat je besluit om je partner te vergeven, of je partner vergeeft jou…

Hoe ga je dan in vredesnaam met elkaar verder? En hoe krijg je een sterkere relatie na vreemdgaan?

Ik wil je een aantal tips geven om als koppel aan je relatie te werken nadat één van jullie is vreemdgegaan.

7 tips om aan je relatie te werken na overspel

  1. Stop de affaire. Als de affaire niet stopt, kan er ook geen proces van vergeving en heling plaatsvinden.
  2. Beken schuld en wacht op vergiffenis. Jullie relatie heeft alleen nog kans van slagen als de ‘dader’ schuld bekent en het ‘slachtoffer’ bereid is om de ander te vergeven. Gebeurt dit niet? Dan zullen gevoelens als wrok, boosheid en verwijten altijd onderdeel zijn van jullie relatie. Dat gaat jullie uiteindelijk opbreken. Vergeven betekent niet dat je je gevoel moet wegstoppen. Het begint als een rationeel besluit, zodat degene die is vreemdgegaan niet eeuwig iets moet goedmaken.
  3. Bespreek de toekomst van jullie relatie. Waarom is het eigenlijk zo ver gekomen dat één van jullie is vreemdgegaan? En hoe gaan jullie voorkomen dat dit probleem in de toekomst weer de kop opsteekt? Vaak was er al iets aan de hand voor het vreemdgaan begon. Miste degene die vreemdging iets in jullie relatie? Kom de waarheid onder ogen en bespreek hoe jullie er samen voor staan. Door dit onder ogen te komen, kan je eventuele problemen bespreken en er samen aan werken.
  4. Ga er 100% voor. Besluiten jullie om de relatie na het overspel toch nog een kans te geven? Dan is het belangrijk dat jullie je allebei volledig toewijden aan de relatie en werken aan jullie relatieproblemen. Vaak komt dit neer op werken aan jezelf. Zijn jullie bereid om voor de spiegel te gaan staan en te werken aan jezelf en je eigen gedrag?
  5. Krijg je eigenwaarde terug. Is je partner vreemdgegaan? Dat doet iets met je eigenwaarde. Je moet helen.
  6. Schakel hulp in als jullie er zelf niet uitkomen. In relaties ontstaan snel patronen die je niet meer herkent als je zelf in de relatie zit. Een objectief persoon kan jullie relatie meer van een afstandje bekijken en kan jullie helpen om hardnekkige patronen te doorbreken, waardoor jullie echt een nieuwe start kunnen maken.
  7. Neem elke maand de tijd om te kijken hoe jullie ervoor staan. Daarover vertel ik je meer in deze video:

Verandert een relatie na vreemdgaan?

Het korte antwoord op deze vraag is: “Ja”.

Ja. Je relatie verandert na vreemdgaan.

En dat is maar goed ook!

Als je relatie na overspel niet zou veranderen, is de kans dat het verleden zich herhaalt heel groot.

Jullie relatie moet dus wel veranderen om toekomst proof te zijn.

Zie het alsof jullie een nieuwe relatie starten. Jullie gaan niet verder met jullie oude relatie, maar jullie starten een nieuwe relatie.

Zoals Esther Perel in deze TED-talk zegt: “Gemiddeld hebben mensen in het Westen 2 tot 3 relaties of huwelijken in hun leven. En voor sommige mensen zijn dat 2 tot 3 huwelijken met dezelfde persoon.

Wat doe je als je partner interesse heeft in iemand anders?

In een relatie of huwelijk ben je geen gevangene.

Vrijheid is essentieel om je als mens niet opgesloten te voelen in je relatie.

Daarmee geef ik je geen vrijbrief om vreemd te gaan. Absoluut niet!

Maar een beetje genieten van je uitzicht is menselijk.

Zelfs al maakt zijn blik je soms een beetje jaloers, een blik zonder actie is vaak onschuldig.

Als jij je partner ruimte geeft, creëert dat vaak een gevoel van vertrouwen. En laat dat nou net een heel belangrijk ingrediënt van een gezonde relatie zijn!

Door open gesprekken te voeren over aantrekkingskracht, jaloezie en seksuele behoeften, verklein je de kans op vreemdgaan.

Interesse kan echter ook andere vormen aannemen. Wordt het in jouw ogen te gortig? Breng dit dan ter sprake.

Val je partner niet aan, maar houd het bij jezelf. Zo voorkom je dat je je partner van iets beschuldigt wat hij misschien helemaal niet zo bedoelt.

Zeg bijvoorbeeld iets als:

Ik had het gevoel dat je met die serveerster zat te flirten terwijl ik erbij zit. Dat geeft mij het gevoel dat ik niet goed genoeg ben. Ik ben benieuwd hoe jij dit ziet?”

Als het gedrag zich blijft herhalen, kan je duidelijke afspraken maken over de grenzen van jullie relatie. Wat vinden jullie wel en niet acceptabel? Hoe ver mag iemand gaan?

Dit is niet kinderachtig of streng. Het gaat over jouw persoonlijke grenzen en de veiligheid binnen je relatie.

Zo werk je aan een gezonde relatie

Om te weten wat voor de ander wel of niet prettig voelt, is het belangrijk om elkaar te leren begrijpen.

Mannen en vrouwen zijn nu eenmaal anders, dus dit vraagt van jullie allebei moeite. En verandering begint altijd bij jezelf!

Ik help je graag om hem beter te begrijpen! Daarom wil ik de 3 belangrijke schakels in het mannenbrein met je delen.

Met deze 3 schakels heb ik al duizenden vrouwen geholpen om mannen beter te begrijpen. En dat leidt natuurlijk tot betere communicatie, meer begrip én een gezondere relatie!

De 3 schakels in het mannenbrein zijn helemaal gratis. Je kunt ze hier downloaden.

Maak jij vandaag een begin aan het werken aan een gezonde relatie waarin jullie elkaar begrijpen?

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Tijd om je relatie te transformeren in een droomrelatie?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij zijn volledige aandacht aan je geeft,

Jullie connectie sterker wordt dan ooit tevoren,

En je relatie opnieuw tot bloei komt.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)