Toxische relatie? 10 Signalen dat je de relatie nu wil beëindigen + Hoe

Kom erachter of je vastzit in een toxische relatie.

Met de volgende signalen weet je dat je te maken hebt met een giftig persoon en dat je nu wil vertrekken.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Aan het einde van het artikel geef ik je bovendien een waardevol cadeau waarmee je elke relatie, toxisch of niet, kan verbeteren.

Wat is een toxische relatie?

Een toxische of giftige relatie is een relatie met een ongezonde dynamiek die leed of verdriet veroorzaakt. Vaak is de emotionele schade een gevolg van een gebrek aan steun en respect. Hoewel elke relatie schommelt, krijg je van een toxische partner vrijwel niets terwijl ze omgekeerd wel veel eisen. Het is haast alsof je in dienst staat van de ander, terwijl dat ten koste gaat van je gevoelens, behoeftes en geluk.

Enkele duidelijke voorbeelden van dergelijke destructieve relaties ontdek je in deze video.

Is een toxische relatie hetzelfde als een gewelddadige relatie?

Neen. Misbruik of geweld in een relatie is een extreme vorm van een toxische relatie. We hebben het in dit artikel dus enkel over relaties waar er geen sprake is van misbruik. Is dat bij jou wel het geval? Dan wil je de relatie instant verbreken en/of hulp zoeken bij professionals of politie.

Kan een toxische relatie veranderen?

Ja, dat kan. Echter hangt daar een grote voorwaarde aan vast. Een foute relatie kan enkel veranderen als beide partners aan verandering willen werken. En dat met veel open communicatie, eerlijkheid, zelfreflectie en eventueel zelfs professionele hulp. Om te ontdekken hoe ernstig het gesteld is met de giftigheid in jouw relatie, bekijken we nu de grootste signalen waaraan je een toxische relatie kan herkennen.

10 Signalen dat je in een toxische relatie zit

1. Je voelt je niet veilig

Wees alsjeblieft eerlijk met jezelf (wat overigens  geldt voor alle signalen in dit artikel).

Kan jij openlijk je gevoelens, gedachten en mening uiten bij je partner? Of probeer jij jezelf altijd te filteren omdat je weet dat je authentieke zelf niet gewaardeerd of zelfs bekritiseerd wordt?

In een gezonde relatie is er voldoende veiligheid om je ware gevoelens te tonen. Je kwetsbaarheid wordt met liefde beantwoord.

Maar als jij niet het gevoel hebt dat je bij je partner veilig bent om je kwetsbaar op te stellen, is er iets mis. Het is dus ook een sterk teken van een toxische relatie.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu

2. Jullie communiceren slecht

Vergis je niet:

Eerlijk met elkaar praten betekent niet dat alles op 1-2-3 opgelost kan worden.

Maar goede communicatie is wel het hart van een gezonde relatie.

Het is normaal dat er af en toe iemand gekwetst of boos is. Maar je pijn of behoeften opkroppen leidt alleen maar tot wrok. Vroeg of laat explodeert dan een bom en is er te veel opgekropte frustratie om een goed gesprek te kunnen voeren.

Ook ander dysfunctionele vormen van communicatie komen voor in een toxische relatie, zoals gaslighting, manipulatie, liegen en aannames maken zonder een verklaring te vragen.

3. Je voelt je verwaarloosd en leeggezogen

Word je eerder moe van je relatie dan dat je er energie van krijgt en je gesteund voelt?

Dan is dat een duidelijk teken dat je relatie niet gezond is.

Een belangrijk kenmerk van een goede relatie is immers dat jullie elkaar steunen, respect tonen voor wat ieder belangrijk vindt en elkaars behoeften willen vervullen.

Als je partner dus bovendien geen respect voor jouw tijd heeft en geen zier geeft om wat jij nodig hebt, moet er een alarmbel gaan.

Weet wel: als dit een keer of twee gebeurt, is dat nog niet meteen een teken van een toxische relatie. Maar als hij steeds grote momenten in jouw leven vergeet en steeds meer van jou verwacht, is dat slecht nieuws.

4. Je voelt alsof je jezelf verloren bent

Denk eens terug aan je leven voordat je samen met je partner was. Is daar nog veel van over?

En ja, natuurlijk is het normaal dat we plaats maken in ons leven voor een relatie. Als je dus nu wat minder gaat stappen met vriendinnen of een van je vijf hobby’s opgegeven hebt, is dat normaal.

Maar als er amper nog wat overblijft van je oude leven omdat je partner alles bepaalt, is dat een toxische relatie.

Je wordt haast gedwongen om met alles van de ander mee te gaan. Dit heeft tot gevolg dat je je eigen principes gaat breken, naar plekken gaat die je niet leuk vindt of afspreekt met mensen die niet goed voor je zijn.

5. Je voelt je veroordeeld

Iedereen maakt fouten. Maar als jij er eentje maakt, is je partner de eerste die een oordeel klaar heeft.

Veroordeling is één van de hoofdkenmerken van een giftige relatie.

Nieuwsgierigheid en begrip proberen te tonen komt zelden tot nooit voor. Als ze (de toxische partner) iets niet begrijpen, dan komen ze gelijk met veroordelingen. En misschien gebruiken ze zelfs eerdere misstappen van jou als wapen.

6. Je voelt je gekleineerd

Vaak gaat dit signaal hand in hand met het vorige.

Als je partner je vaak minderwaardig doet voelen, kleineert of beschaamd doet voelen, is dat een teken van emotionele onvolwassenheid.

Emotioneel onvolwassene mensen bouwen als het ware een toren van andermans fouten, tekortkomingen en mislukkingen onder zich. En doe je niets verkeerd? Dan verzinnen ze gewoon iets of gebruiken iets uit je verleden.

7. Je ontvangt weinig empathie

Ongeacht wat er gaande is in jouw leven, je hoeft niet bij je partner aan te kloppen voor een luisterend oor.

Een toxische partner of persoon is erg gericht op zijn eigen behoeftes en is vaak blind voor de realiteit van de mensen om hem heen. 

Heb je promotie gekregen? Dan knikt hij eens en vertelt hij vervolgens iets over zichzelf. Heb je ruzie met een vriendin en ben je verdrietig? Dan zegt hij je niet te zeuren en wimpelt hij je af.

8. Je voelt je gecontroleerd

Lijkt hij wel gek te worden als hij niet weet waar je bent? Reageert hij passief-agressief als je een avondje met vriendinnen weg wil?

Een partner die verwacht dat je alles samen doet, steeds wil weten waar je bent en met wie, is kenmerkend voor een toxische relatie.

En als je dan een keertje wel iets alleen doet, appt hij je elk halfuur om te vragen waar je blijft. En o wee als je niet meteen antwoordt! Bovendien verwijt hij je graag dat hij geen prioriteit voor je is of dat je niet meer van hem houdt.

9. Je bent beperkt in je toegang tot geld, familie of vrienden

Misschien kan je niet over jullie gezamenlijke geld beschikken. Misschien kan hij het niet verdragen als je zonder hem naar familie of vrienden gaat.

Als je wordt beperkt in je contact met geliefden of niet over je eigen geld kan beschikken, is dat een groot teken van een destructieve relatie.

In een gezonde relatie is er immers genoeg vertrouwen, zodat bovenstaande zaken geen probleem zouden zijn.

10. Je loopt op de toppen van je tenen

Klinkt het volgende herkenbaar?

Je bent vaak zo bang van de reactie van je partner, dat je liever dingen verzwijgt of leugentjes om bestwil verzint.

Verder lijkt hij altijd wel boos of gefrustreerd te zijn over iets en ontploft om het minste.

Een chronisch boze of prikkelbare persoon kan geen goede partner voor je zijn.

Dus als je je constant wil verstoppen en op de toppen van je tenen loopt, weet je dat de relatie giftig is.

Wat wil je doen als je in een toxische relatie zit

1. Focus weer op jezelf

Als iemand ons pijn doet is het heel verleidelijk om hun gedrag te analyseren. Waarom trekken ze zich terug? Is wat ik gedaan heb echt zo erg? Wat gaat er in hem om?

Hier kan je tot het oneindige mee door gaan.

Blijf binnen je sfeer van invloed: jezelf. 

Je kan namelijk enkel beïnvloeden wat je zelf doet en denkt. Focus daarop en verspil je energie niet aan het analyseren van de ander.

2. Hecht waarde aan acties

Daden zeggen meer dan woorden.

Geloof ze dus niet op hun woord als ze zeggen dat ze zullen veranderen. Kijk hoe ze zich gedragen over een langere periode.

Er is geen betere manier om te ontdekken of ze oprecht willen werken aan het herstellen van de toxische relatie.

3. Let op de externe omstandigheden

Vergeet ook zelf geen empathie te tonen. Uiteindelijk kan iedereen soms toxische trekjes ontwikkelen.

Vaak komt dat doordat we door een moeilijke of uitdagende periode gaan. Denk aan een verhuizing, een kind, een nieuwe baan zoeken, het overlijden van een dierbare, of worstelen met een ziekte.

Is het toxische gedrag ontstaan naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis? Dan wil je dit bespreken zodat dingen sneller kunnen genezen.

Durf ook zeker naar jezelf te kijken en te onderzoeken op welke manier jijzelf de toxiciteit van de relatie voedt.

4. Bedenk hoe het ook kan

Misschien ben je wel zo gewend aan toxische relaties, dat je niet weet hoe een gezonde relatie er eigenlijk uitziet.

Daarom is het van belang om te dromen over jouw perfecte relatie. Hoe ziet een goede partner er voor jou uit?

Stel dat jij een partner wil die van jou een prioriteit maakt en veel van zijn energie spendeert om je te steunen en geliefd te laten voelen. Komt de fantasie in de buurt van de werkelijkheid? En zo niet, hoe kan je hem helpen meer zo te worden?

5. Spreek met een professional

Staan jullie allebei open voor therapie? Dan is dat een goed teken.

Overweeg daarnaast ook om individuele begeleiding op te starten.

Hiermee kan je in een veilige omgeving onderzoeken of je zelf hechtingsproblematieken hebt of welke andere factoren er bij jezelf spelen.

6. Ontwikkel nieuwe communicatie- en relatietechnieken

Een relatie onderhouden is een vaardigheid. De tools die je daarvoor nodig hebt kan je via een professional krijgen, maar er zijn ook veel boeken en artikels online over te vinden.

Let verder ook goed op hoe jullie met elkaar communiceren in het proces om de toxische relatie te herstellen.

Toon compassie en vermijd sarcasme of passief agressief gedrag. Spreek vanuit ‘ik’ als je over relatieproblemen spreekt.

Zeg niet:

“Jij luister nooit naar me.”

Maar zeg:

“Ik voel me niet gehoord als je in het midden van een gesprek op je telefoon gaat zitten swipen.”

7. Breek het af als het moet

Is je relatie zo vergiftigd dat er niets meer te redden valt? Dan is het beter om er een punt achter te zetten. Hoe langer je wacht, hoe erger het meestal wordt.

Ga er dus niet op hopen dat ze ooit veranderen als je merkt dat de relatie niet geneest.

Maak ook niet de fout om te denken dat trouwen of kinderen wel voor verandering zullen zorgen.

Toxische relatie – Samenvatting

Toxische communicatie en gedrag kunnen de fundamenten van je relatie doen daveren. Maar je hoeft niet hulpeloos toe te kijken.

Als jij en je partner allebei willen werken aan de relatie, kunnen goede gesprekken en professionele hulp wonderen doen. Onderzoek de onderliggende oorzaken van het destructieve gedrag en ga op zoek naar nieuwe, gezonde manieren om te communiceren.

Merk je ondanks al je inspanningen dat de relatie verziekt blijft? Dan doe je jezelf een plezier om de relatie te stoppen. Jij verdient een gezonde en liefdevolle relatie.

En dat is ook precies waarom ik je vandaag niet met lege handen laat gaan. Ik heb namelijk een e-book over de 3 schakels in het mannenbrein geschreven. Hierin ontdek jij hoe mannen denken en voelen, en hoe je hun gedrag moet duiden.

Hiermee kan je dus niet enkel direct naar de oorzaak van eventueel toxisch gedrag gaan. Het zorgt er ook voor dat hij je vanaf nu als zijn grootste geschenk zal zien en dat je relatie je eindeloos veel energie en liefde geeft.

Download jouw e-book hieronder en start nu met deze transformatie.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Tijd om je relatie te transformeren in een droomrelatie?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij zijn volledige aandacht aan je geeft,

Jullie connectie sterker wordt dan ooit tevoren,

En je relatie opnieuw tot bloei komt.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)