Midlifecrisis man: 16 kenmerken & symptomen + Oplossing

Gaat jouw man door een midlifecrisis heen?

De midlife crisis van je man kan je leven volledig verwoesten.

Wil jij weten hoe je een midlifecrisis bij een man herkent? En wil je weten wat jij kunt doen om een man in een midlifecrisis te helpen?

In dit artikel ontdek je alle symptomen, kernmerken en de oplossing.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Na het lezen van dit artikel kan jij de signalen van een midlife crisis bij een man herkennen en weet je hoe je moet omgaan met je man als hij in deze periode zit.

Symptomen midlife crisis man

Als een man in een zware midlife crisis zit, kan je dat herkennen aan verschillende kenmerken. Zo zijn mannen die in een midlife crisis zitten vaak emotioneel minder stabiel en willen ze grote veranderingen doorvoeren. Ook kijkt een man in een midlifecrisis terug op zijn leven en kan hij zich afvragen of hij zijn ambities wel heeft waargemaakt. Dit kan leiden tot onzekerheid.

Wat is een midlife crisis? (Betekenis)

Het is belangrijk om eerst goed te begrijpen wat een midlifecrisis precies is.

Een midlife crisis houdt in dat iemand ontevreden is met de huidige staat van zijn leven, wat hij bereikt heeft en wat hij ervan verwacht had.

De gemiddelde leeftijd van een midlife crisis bij mannen is tussen de 40 en 60. Er komt dan een moment dat een man gaat reflecteren op zijn leven. Hij is immers ouder geworden en zit meestal in een stabiele fase van zijn leven. Dat is soms prettig, maar het kan ook leiden tot twijfels of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt in je leven.

Toen hij jong was, had hij misschien enorme verwachtingen van wat hij zou bereiken in het leven. Misschien zijn die verwachtingen toch niet helemaal uitgekomen.

Het betekent niet dat er nu dingen niet goed zijn, of dat er iets mis is met jou.

Het houdt vooral in dat we ons meer bewust worden van hoe ons leven er nu uitziet en of dat wel het ideaalplaatje is. Misschien is er te weinig vrijheid, te weinig tijd om te genieten. En waarschijnlijk zijn er wel heel veel verplichtingen en is hij druk op zijn werk.

En we worden er niet jonger op. Jaren geleden waren we vooral aan het investeren in ons leven: studie, hard werken… Maar wanneer komt de tijd van genieten nu?

Tijdens de midlife crisis van de man wordt hem dit ineens pijnlijk duidelijk. En hij wil zich weer jong voelen. Tegelijk wil hij meer het genieten opzoeken.

16 Symptomen & kernmerken van een midlife crisis bij mannen

Dit gaat je helpen om te bepalen of hij écht in een midlifecrisis zit.

Als een man door een midlifecrisis heengaat, herken je dat aan een aantal kenmerken en symptomen van een midlifecrisis.

Let op: niet iedere man die deze symptomen vertoont, heeft last van een midlife crisis. Een man kan om andere redenen zich onzeker voelen, twijfelen aan de relatie of lamlendig zijn.

De onderstaande kenmerken zijn bedoeld als beschrijving van het gedrag van mannen die in een midlife crisis zitten, zodat jij je hiervan een beeld kunt vormen. Elke man gedraagt zich net even anders. Sommige symptomen zal hij vertonen, andere weer niet.

Wil je mannen beter leren begrijpen, lees dan ook eens dit artikel:

1. Hij twijfelt aan de relatie

Een man in midlifecrisis heeft vaak last van twijfels.

Een midlifecrisis is een moment waarop een man terugkijkt op de beslissingen die hij gemaakt heeft en twijfelt aan waar dat hem heeft gebracht.

Dat kan ertoe leiden dat hij gaat twijfelen aan jullie relatie. Misschien concludeert hij wel dat jullie uit elkaar zijn gegroeid.

Dit is één van de meest voorkomende redenen waarom mensen scheiden. Dat is pijnlijk, en je wilt dit ongetwijfeld liever niet. Maar dit kan gebeuren, en het is goed om je mentaal voor te bereiden.

Gelukkig is het feit dat hij twijfelt aan de relatie vaak wel op te lossen. 

Als hij echt door een midlifecrisis heengaat, ligt zijn twijfel niet aan jou. Hij voelt zich gewoon onzeker en weet niet goed wat hij wil. Die innerlijke verwarring zorgt ervoor dat hij naar een oorzaak zoekt.

Hoe meer hij in paniek is, hoe meer hij geneigd is om drastische maatregelen te nemen om zich beter te voelen.

En hoe groter de kans wordt dat hij “de baby met het badwater weggooit,” simpelweg, omdat hij de druk niet meer aankan.

Let wel op dat je zijn twijfels en zijn kritiek serieus neemt. Het is wel degelijk belangrijk om kritisch te kijken naar de relatie, en hoe jullie deze kunnen verbeteren.

2. Hij heeft het gevoel weinig te hebben bereikt

Dit is een veel voorkomend kenmerk van een man in een midlifecrisis.

De meeste mannen hebben een ambitieuze kant.

Zelfs mannen die elke dag naar hun werk gaan zonder ambitieus te lijken, hadden in hun jongere jaren vaak allerlei verwachtingen over wat ze op werkgebied voor elkaar zouden krijgen.

Dit kan variëren van het maken van mooie reizen of tot het bereiken van maatschappelijk succes.

Waarschijnlijk had hij ook de ambitie om een gezin te stichten en een vrouw heel gelukkig te maken. Dat laatste is natuurlijk gelukt, maar de rest allemaal niet.

Dit kan hem angstig maken voor de toekomst, zijn zelfvertrouwen ondermijnen en hem nare gevoelens over het verleden geven.

Hij kan zich vragen stellen als “Wat doet mijn leven er eigenlijk toe?” of…

“Leid ik wel het leven dat ik wil?”

Ambities zijn zo’n groot onderdeel van zijn eigenwaarde, dat wanneer het hem opvalt hoe dit is misgegaan hij kan twijfelen aan zijn leven.

Het kan een existentiële angst voeden die hem s’ nachts wakker houdt. Je kunt dit merken aan je man:

 • Hij lijkt afwezig tijdens normale dagelijkse momenten. Je merkt dat zijn gedachten ergens anders zijn.
 • Hij heeft moeite met slapen. Meestal ligt hij in bed te piekeren.
 • Verminderde energie. Hij heeft simpelweg minder puf om leuke dingen te doen.

Als zijn dromen niet zijn uitgekomen, kan zijn wanhoop hem te reflectief maken. En daarover nadenken omdat hij zich niet happy voelt, zal hem zeker niet gelukkiger maken.

Wil je meer snappen over hoe mannen denken, lees dan dit:

3. Hij voelt zich een mislukkeling

Dit gevoel moet je heel serieus nemen.

Mannen houden er vaak niet van om zich kwetsbaar op te stellen, maar dat betekent niet dat ze zich niet kwetsbaar kunnen voelen.

Als zijn dromen en verwachtingen niet uit zijn gekomen, kan hij worstelen met zijn eigenwaarde. Het kan leiden tot onzekerheid en tot een slecht zelfbeeld.

Dit is emotioneel zwaar, omdat in onzekere tijden je het juist moet hebben van het beeld wat je van jezelf hebt.

Als je het gevoel hebt dat je het leven aankunt, krijg je meer voor elkaar. Als je moet inzien dat je hebt gefaald, kan dit tijdelijk nare gevoelens veroorzaken. Waardoor het moeilijker is om te functioneren.

Als jij moet omgaan met een man in een midlife crisis, is het heel belangrijk dat je hem steunt. Dat kan je doen door zijn gevoelens serieus te nemen, maar je kunt hem ook aansporen om hulp te zoeken.

4. Hij heeft zijn ambities niet waargemaakt

Dit kenmerk van een midlife crisis bij een man herken je ongetwijfeld wel.

De meeste mannen hebben een toekomstvisie voor zijn volwassen leven. Een chronologische volgorde van hoe hij dingen aan gaat pakken. En wanneer hij succes kan verwachten op die verschillende levensgebieden.

Als je jong bent, heb je alle tijd nog voor je liggen. Het is dan makkelijk om te denken:

Misschien ben ik nu nog niet waar ik wil zijn, maar ik heb nog genoeg tijd!”

Een rustgevende gedachte.

Maar wat nu als je meer tijd achter je hebt liggen dan voor je? Dan is er een kans dat je dit denkt:

Shit, ik ben niet waar ik wil zijn en ik heb niet veel tijd meer…”

Als hij merkt dat hij zijn ambities niet heeft kunnen verwezenlijken en hij denkt dat dit iets zegt over zijn karakter en competentie.

Hierdoor kan hij zich nog rotter voelen. Hij kan zijn vertrouwen in zijn eigen ambities hierdoor volledig verliezen.

Je merkt dit als een man het niet meer aandurft om naar de toekomst te kijken. Als hij niet te ver vooruit wil denken. Of als hij juist erg veel lijkt te piekeren over het verleden.

5. Hij is erg bezig met zijn uiterlijk

Deze verandering herken je misschien wel.

Voorheen was hij niet zo druk met zijn uiterlijk. Maar opeens is zijn uiterlijk heel belangrijk.

Hij laat een baard staan, trekt hippe kleren aan, neemt een nieuw kapsel… Misschien gaat hij wel heel veel sporten of overweegt hij een haartransplantatie.

Het zijn allemaal voorbeelden van een man die zijn zelfvertrouwen verliest en moeilijk met die gevoelens kan omgaan. Hij zoekt zijn zekerheid in zijn uiterlijk.

Dit is één van de meest herkenbare symptomen van een man in een midlifecrisis.

6. Hij vervalt in lamlendigheid

Dit heeft niks met luiheid te maken.

Het lijkt misschien lui. Hij hangt alleen maar op de bank voor de tv. Of hij zit nachtenlang achter zijn computer. Misschien gaat hij wel elke dag naar de kroeg.

Het lijkt alsof hij geen enkele ambitie meer heeft, maar hier zit eigenlijk iets anders achter.

Hij is zo kapot van het feit dat niet al zijn dromen en verwachtingen zijn uitgekomen, dat hij nu geen enkele droom meer na durft te jagen. En dit leidt tot passief en lamlendig gedrag.

7. Hij is onzeker

Dit kenmerk heeft elke man in een midlifecrisis.

Een midlife crisis is een moment waarbij de emotionele intensiteit en de twijfels enorm toeslaan bij een man.

Dit kan tot resultaat hebben dat hij over alles begint te twijfelen.

Hij voelt zich niet meer zeker van zijn zaak wat betreft zijn toekomstvisie. Hij weet niet meer of hij de juiste kant op gaat. En die onzekerheid kan doorsijpelen in alles wat hij doet. Waardoor hij niets meer voor elkaar krijgt, of het extra veel moeite kost.

Ik herinner me een verhaal van een vriend wiens vader hem kwam helpen met het leggen van een laminaatvloer. Mijn vriend is erg onhandig. Zijn vader is juist goed in klussen.

Maar ten tijde van die laminaatvloer zat zijn vader in een midlife crisis. En dit had zijn zelfvertrouwen drastisch ondermijnt.

Waar deze man normaal gesproken binnen no time die vloer zou kunnen leggen, was dat nu een onmogelijke opgave geworden. Hij stelde de klus continu uit en wilde er eigenlijk niet mee lastig gevallen worden.

De onzekerheid van zijn vader had zijn weg gevonden naar het doen van iets wat hij jaren zag als iets simpels: het leggen van een vloer.

Wil je meer weten over onzekerheid bij mannen, zie dan dit artikel:

8. Hij neemt meer afstand

Wil je hem begrijpen? Dan ga ik je nu iets belangrijks uitleggen.

Als je tien jaar met iemand in een huwelijk zit en je nooit over je gevoelens praat, dan kan dit het lastig maken om er van de ene op de andere dag over te beginnen.

Ten eerste weet hij niet hoe. Als je niet geoefend bent in praten over wat je voelt, moet je dat leren. En dat kost tijd.

Mocht je trouwens willen weten waarom mannen hier zo’n moeite mee hebben, bekijk dan het eerste inzicht van deze video:

Ten tweede kan hij het gevoel hebben dat hij er alleen voor staat. Hij heeft immers nooit met jou gedeeld wat hem bezighoudt.

Is dat eerlijk tegenover jou?

Natuurlijk niet. Jij wilt hem ongetwijfeld helpen. Dat wilde je altijd al. En je hebt hem mogelijk honderden keren gevraagd wat hij voelt.

Maar helaas zit het enorm in onze cultuur verankerd dat mannen sterk moeten zijn en geen emoties moeten tonen. Dit verandert niet van de ene op de andere dag. Maar het is wel één van de redenen dat veel mannen op latere leeftijd veel te lijden hebben onder depressies en burn-out. Ze hebben nooit geleerd hun emoties te onderkennen en er op een verstandige manier mee om te gaan. Laat staan om er met anderen over te praten.

Mocht je tips willen over mannen en hun gevoelens, dan leert dit artikel hoe je hier met hem over kan praten:

9. Hij verzet zich (zonder dat hier een goede reden voor is)

Omdat hij met die nare emoties zit, en hij deze niet met jou wil delen, zal hij proberen de afstand tussen jullie te vergroten.

Lukt dit niet door de fysieke afstand te vergroten?

Dan zal hij mogelijk ruzie met je zoeken. Kleine irritaties worden enorm opgeblazen. Of hij beschuldigt je van allerlei dingen die je niet gedaan hebt.

Dat is voor jou frustrerend. Het is ook niet eerlijk dat hij zich zo afreageert.

Maar hopelijk heb je begrip voor hoe dit is ontstaan. Door zijn emoties jarenlang te onderdrukken en nooit inzicht te hebben gekregen in wat hij voelt, weet hij simpelweg niet hoe hij deze kwijt kan. Met als gevolg dat jij “de vijand” wordt, omdat jij zo dicht bij hem staat.

Dit betekent absoluut niet dat je het moet accepteren. In dit artikel leer je hoe je dit soort vervelende problemen oplost:

10. Hij voelt onvrede in zijn lijf

Een midlifecrisis gaat bijna altijd gepaard met dit symptoom.

Misschien vecht hij je niet de tent uit. Misschien zondert hij zich niet af. Misschien probeert hij zelfs met jou te praten over wat hij voelt.

Maar zijn pogingen ten spijt: hij komt er niet uit. Het blijft bij een warrig verhaal.

In plaats van een uiteenzetting van oorzaak en gevolg blijft het bij:

 • Ik weet niet wat ik voel (maar ik voel me rot).”
 • Ik voel me machteloos.
 • Ik voel onrust.
 • Ik ben niet meer tevreden met wat we nu hebben.

Opgekropte emoties kunnen zich uiten als een constant gevoel van onbehagen. En omdat wij mensen nou eenmaal elk gevoel van pijn uit de weg willen ruimen, kan een man dit ervaren als onrust.

Denk aan fysieke sensaties die hij onprettig vindt om te voelen, maar waar hij maar niet vanaf kan.

Of aan emoties die hij niet kan thuisbrengen en daarom maar labelt als “onvrede.”

Hoe kan dit? Het komt niet alleen door het onderdrukken van zijn emoties.

Het komt ook doordat er in de loop der jaren veel gebeurd is. Waarschijnlijk heeft hij klappen gehad die hij onvoldoende heeft gewerkt. Dit blijft maar opbouwen, totdat hij zo onrustig wordt dat hij er niet meer mee kan omgaan.

Hij kan moeite hebben om onder woorden te brengen wat hij voelt. Misschien weet hij alleen dat hij niet meer op de oude voet verder wil. En dat de onrust in zijn lijf “weg moet.”

Die onvrede, en het gevoel van wanhoop over het hebben ervan, kan hem richting afleiding drijven.

11. Hij verliest zich in afleiding

Dit herken je misschien wel.

Hij lijkt zich te focussen op allerlei dingen die niet belangrijk voor hem zijn, maar die wel zorgen voor een soort ‘roes’.

De lijst met dingen die als afleiding kunnen dienen, is eindeloos. Hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Alcohol
 • Drugs
 • TV-kijken
 • Internetten
 • Tot laat in de avond met vrienden hangen
 • Vreemdgaan
 • Aandacht opzoeken (van vrouwen of van mensen die hij respecteert)
 • Intensief sporten
 • Gokken
 • Geld uitgeven aan gadgets
 • Overeten (of een overdreven focus op kwaliteit)
 • Veel overwerken

Misschien valt het je op dat er veel dingen tussen staan die daadwerkelijk je leven kunnen verrijken. Zo is er niets mis met het drinken van een biertje op zijn tijd, of tijd doorbrengen met je vrienden. Sterker nog: al deze dingen zijn “leuk.”

Alleen… wat is zijn relatie tot deze dingen?

Als hij zich rot voelt en niet met zijn emoties kan omgaan, kan hij “leuke” dingen gebruiken om zichzelf af te leiden. Als deze niet “leuk” zouden zijn, zou het niet helpen om er mee bezig te gaan.

Maar wanneer hij leuke dingen gebruikt om weg te rennen van zijn gevoel, krijgen die dingen een nare nasmaak. Telkens als hij ermee stopt, voelt hij zich weer rot. En dus gaat hij terug naar wat hem een goed gevoel geeft: de afleiding. Zo ontwikkelt zich een gedragsverslaving.

Daarnaast is het criterium dat hij de afleiding zoekt in dingen die niet belangrijk voor hem zijn.

Stel bijvoorbeeld dat je man niet echt geïnteresseerd was in carrière maken. Door vervelende gevoelens die naar boven komen zoekt hij naar afleiding. Hij besluit om meer werk naar zich toe te trekken, zodat hij er niet aan hoeft te denken. Zijn baas vindt dit een prima plan en wil hem betalen per extra uur dat hij werkt.

Het gevolg is dat hij zich afleidt met iets wat niet belangrijk voor hem is, maar wat hem wel tijdelijk voldoening geeft (in de vorm van waardering van anderen of meer geld.) Die tijd had hij ook kunnen besteden aan het doen van iets dat hij daadwerkelijk belangrijk vindt, of aan het ontwikkelen van zijn vermogen om met zijn gevoelens om te gaan.

Hoe je hem helpt met het verwerken van zijn emoties lees je later in dit artikel. Nu geef ik je een aantal veel voorkomende afleidingen, die van grote invloed kunnen zijn op jullie relatie.

12. Hij gaat vreemd

Het zal je verbazen, maar in veel gevallen dat een man vreemdgaat, is er weinig mis met de relatie.

Het vreemdgaan dient slechts als afleiding van zijn pijnlijke emoties, die hij geen plekje kan geven.

Door de aandacht van een nieuwe vrouw voelt hij zich tijdelijk beter.

Het geeft hem energie die hij lang niet meer gevoeld heeft. De flirterige, seksuele en opwindende kanten van zijn persoonlijkheid worden afgestoft en geactiveerd. Dat werkt verslavend.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je dergelijk gedrag moet laten gaan.

Natuurlijk had hij bij zichzelf te rade moeten gaan waarom hij verlangt naar die andere vrouw. Dan kan hij namelijk kijken welke behoefte hij mist in de relatie. Of aan zijn onzekerheid werken die ervoor zorgt dat hij de validatie van haar seksuele aandacht nodig heeft.

Seks is uiterst afleidend. Het geeft een stoot hormonen en neurotransmitters af, waardoor het makkelijk is alles om je heen te vergeten.

Wat nou als hij verliefd is geworden op de vrouw waarmee hij een affaire is begonnen? En hij beweert zijn “soulmate” gevonden te hebben?

Zelfs dan betekent dit niet dat hij plotseling niet meer van je houdt.

Ook dit kan een vlucht zijn. Om zichzelf af te leiden van zijn nare emoties.

13. Hij jaagt ineens veel geld na

Ik besprak deze vorm van afleiding al kort bij symptoom 10. Maar ik wil er extra aandacht aan besteden, omdat dit voor mannen maatschappelijk geaccepteerd is.

Geld is een middel. Je kunt er dingen mee kopen die je leven beter maken en waar je familielieden gelukkig van worden.

Maar geen enkel persoon praat op zijn sterfbed over hoe blij ze zijn met het geld dat ze in de loop van hun leven hebben verdiend.

Wat veel terugkomt, is dat iemand die sterft, spijt heeft van hoe hard hij heeft gewerkt, in plaats van tijd door te brengen met zijn dierbaren.

Een man die geld zat heeft, maar toch keihard werkt, vindt óf zijn werk heel betekenisvol, óf hij probeert te vluchten van zijn emoties. 

En met “betekenisvol” bedoel ik dat het voor hem belangrijk is om iets gedaan te krijgen. Niet dat hij het plezierig vindt om naar zijn werk te gaan.

Als het je echter opvalt dat hij vooral praat over het geld dat hij met zijn werk verdient, dan kan het goed zijn dat hij ergens van wegrent.

Hetzelfde geldt ook voor het halsoverkop uitgeven van geld. We weten allemaal dat als je veel uitgeeft, je veel moet verdienen. Dit is een manier om een noodzaak te creëren, zodat hij hard kan blijven werken.

14. Hij koopt een duur speeltje

Een vrouw die ik coachte, vertelde mij het volgende over haar ex:

Opeens kocht hij een dure sportauto, terwijl hij daarvoor nooit echt met auto’s bezig was. Nu ik daar achteraf op terugkijk, zie ik wel in dat dit het eerste signaal was dat er iets aan de hand was.”

Mannen in een midlife crisis geven vaak veel geld uit aan dure speeltjes zoals een auto.

Waarom?

Omdat dit hen het gevoel geeft er toe te doen. Het levert hem gevoelsmatig veel status, erkenning en aandacht op. Mensen reageren namelijk anders als ze een dure auto door de straat zien rijden.

Die reacties geven hem het gevoel dat mensen hem zien.

Andere speeltjes die mannen kopen zijn:

 • Een motor
 • Duur horloge
 • Dure merkkleding
 • Allerlei soorten gadgets

En allerlei andere zaken die ze puur en alleen kopen voor de emoties die het hen geeft.

15. Hij zoekt erkenning

Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren.

Sommige mannen dromen van beroemdheid. Anderen flirten met alles wat los en vast zit. Wie weet vertelt hij allerlei stoere verhalen die maar half waar zijn.

Waar het op neerkomt, is dat hij zoekt naar validatie buiten zichzelf. Wederom om weg te lopen van zijn nare gevoelens.

Misschien brengt hij tijd door met mensen die hij niet aardig vindt, zodat hij niet alleen hoeft te zijn. Of start hij nieuwe hobby’s, simpelweg om erkenning te krijgen.

En een goed voorbeeld is dat hij zich uitzonderlijk jeugdig begint te gedragen.

16. Hij gedraagt zich jonger dan hij is

Dit is ook zo’n overduidelijk signaal van een man met een midlife crisis. Van de een op de andere dag draagt hij kleding die je eerder zou verwachten bij een jongen op de middelbare school.

De vader van een van mijn vrienden begon tijdens zijn midlife crisis ineens veel tijd met zijn zoons door te brengen. Niet op een normale manier. Nee, hij probeerde onderdeel te worden van de vriendengroep van zijn zoons.

Misschien pakt hij hobby’s op die hij in zijn jeugd had. Of begint hij te werken aan ambities die hij had als tiener, maar die allang niet meer van toepassing zijn.

Hij probeert als het ware de klok terug te zetten. Zodat hij mentaal terug kan naar een tijd waarin hij geen verantwoordelijkheden had en kon doen wat hij wilde.

Midlife crisis oplossen: 10 stappen om de midlife crisis tot een einde te brengen

Na het doen van de test weet je hoe je er voor staat. Herken je de symptomen van een man in een midlife crisis? Denk je dat hij daadwerkelijk in een midlifecrisis zit?

Als het antwoord “ja” is dan krijg je hieronder tien stappen om hem te helpen met zijn crisis om te gaan.

Voor een algemeen artikel over hoe je mannen gelukkig maakt, zie hier:

1. Neem het serieus

Dit is misschien moeilijk, maar wel belangrijk.

Komt hij thuis met een nieuwe cabrio?

Begint hij hippe woorden te gebruiken?

Kleedt hij zich als een jonge vent?

Ik kan me voorstellen dat het misschien op je lachspieren werkt en dat je hem hierop aan wil spreken.

Misschien voel je je zelfs gefrustreerd, omdat hij minder beschikbaar is voor jullie gezin. Je wil hem het liefste vertellen dat hij even normaal moet doen.

Maar geloof me: hoe vaker je hem uitlacht, des te rebelser hij wordt. En des te meer je hem wijst op zijn verantwoordelijkheid, des te groter zijn neiging om te vluchten zal worden.

Behoud je kalmte.

Hoewel je dit niet aan de buitenkant ziet… en hij er alles aan zal doen om zijn emoties verborgen te houden… maakt hij een interne strijd door.

De eerste stap is om hem te doorgronden. Of op zijn minst open te staan voor wat er in hem omgaat.

2. Stel geen ultimatum

Je voelt je waarschijnlijk onzeker over jezelf en de relatie.

Maar zoals ik al eerder heb uitgelegd, betekent zijn twijfelen niet direct dat de relatie slecht is. Zijn twijfel kan worden veroorzaakt door zijn emotionele onrust of het gevoel dat zijn leven er niet toe doet. Het ligt niet altijd aan jou of aan jullie relatie.

Wanneer hij rustiger is en hij weer op het juiste pad zit… dan is de kans groot dat de relatie bijtrekt.

Geef hem tijd.

Waarschijnlijk heeft hij het gevoel dat hij niet met jou kan praten over zijn zorgen. Zelfs als jij een luisterend oor wilt bieden.

Als je in plaats daarvan communiceert dat hij snel een beslissing moet nemen en dat je weinig geduld hebt… dan is het alsof je zijn angst (dat hij er alleen voor staat) bevestigt. Met als gevolg dat zijn stress alleen maar toeneemt.

Door een ultimatum te stellen neem je juist tijd weg.

De kans is erg groot dat wanneer hij onder die omstandigheden moet kiezen… hij ervoor kiest om weg te gaan… of om bij je te blijven terwijl het probleem niet opgelost is.

Die optie is mogelijk nog erger, omdat het vertrouwen verder is afgebrokkeld door het ultimatum. Waardoor hij geneigd zal zijn om verder te vervallen in vluchtgedrag.

Aan het eind van dit stappenplan leer je wat je moet doen als jij de relatie niet meer leuk vindt, en overweegt om afstand te nemen. Of lees:

3. Ga het gesprek aan

Dit is misschien moeilijk, maar wel essentieel.

Of je man nou twijfelt of hij bij je moet blijven of dat hij totaal niet lekker in zijn vel zit, laat hem weten dat hij niet alleen is.

Doordat hij in zijn hoofd zit en worstelt met zijn emoties, kan hij zich opgesloten voelen in zichzelf.

Op het moment dat jij hem vragen stelt, haal je hem uit zijn schulp.

Niet meteen. Daar kan flink wat tijd overheen gaan. Hoe meer hij gewend is om zijn eigen boontjes te doppen of hoe harder zijn opvoeding was, hoe langer het duurt.

Maar door hem niet te veroordelen (stap één en twee) en interesse te tonen, kwalificeer jij je als iemand die hij dichtbij zich wil hebben.

Maar hoe kan je dit praktisch aanpakken?

Ten eerste pas je het aan, aan wat hij laat zien. Zit hij veel achter de computer? Dan vraag je daar iets over. Maakt hij zich zorgen over zijn werk? Laat hem daar over ratelen. Wil hij een nieuwe auto kopen? Toon interesse in het idee.

Door het niet gelijk af te wijzen, is de kans groot dat hij zich meer gaat openen.

Het belangrijkste is dat jij rustig blijft, medeleven toont en goed kijkt hoe hij reageert op wat hij zegt. Als hij zich uitgedaagd voelt of onrustig reageert, dan neem je een stapje terug.

Als hij openlijk begint te praten over wat hij voelt, dan is dat al heel wat. Aangezien de gemiddelde man dit niet durft. Door te laten merken dat je aan zijn kant staat en dat je nieuwsgierig bent naar zijn belevingswereld, kan je dit bevorderen.

Hier zijn wat voorbeelden:

“Ik merk dat je vaker naar het casino gaat. Hoe is het daar? Heb je plezier in het pokeren?”

“Met alles wat je over je baan hebt verteld, zou ik het begrijpen als jij je werkt veracht, en het eigenlijk niet meer wil. Is er een kant van jou die het niet meer wil doen?”

“Ik weet dat je muzikant wilde worden toen je jong was. Wat een mooie droom eigenlijk. Ben je dat nu weer aan het oppakken?”

“Je zegt dat je van me houdt, en dat jij je tegelijkertijd opgesloten voelt. Ik houd ook van jou, en ik wil graag weten wat je dit opgesloten gevoel geeft.”

Toon moed en ga het gesprek aan. Want pas dan kom je toe aan stap 4…

4. Laat hem andere opties zien

Houd er rekening mee dat je niet alles wat uit zijn mond komt letterlijk neemt.

Stel dat hij geeft af op jullie relatie of op zijn werk. Realiseer je dan dat er ook een kant is die juist door wil gaan met deze dingen. Doordat zijn gevoel zo onrustig is, omdat hij onzeker is of angst ervaart, kunnen kleine irritaties enorm opgeblazen worden.

Soms ziet hij de wereld hierdoor erg zwart-wit. Alsof hij maar een beperkt aantal opties heeft.

Zo kan het blijken dat dingen die hem irriteren makkelijk veranderd kunnen worden, op manieren waar hij niet eerder aan heeft gedacht. Of dat jij openstaat voor mogelijkheden waarvan hij dacht dat je er nooit aan zou willen.

Het belangrijkste is om hem zover te krijgen dat hij het wil proberen.

In een midlife crisis ontstaat het gevoel dat zijn leven niet matcht met wat hij voor ogen heeft. Als hij het gevoel heeft dat jij hem wil helpen om dichter bij zijn ideale leven te komen, dan open je de deur om samen verder te gaan. Hij heeft dan een bondgenoot om samen te werken aan een leuke realiteit.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen:

“Ik merk dat er veel in je omgaat en ik heb het gevoel dat je soms niet weet wat je wilt. Maar ik zie ook dat je van me houdt. Ik hoop dat je het samen met mij een kans wil geven, om te zien of we verder kunnen op een manier waar je gelukkig mee bent. We kunnen het proberen, en als het niet lukt kunnen we nog altijd uit elkaar.”

5. Stel hem voor om hulp te zoeken

Soms komt hij er zelf niet uit.

Denk aan situaties van mannen die depressief, verslaafd of langere tijd ongelukkig zijn.

Dit laatste punt verdient extra aandacht.

Stel dat een man een burn-out krijgt en van daaruit een midlife crisis in rolt.

Dan zijn er vaak jaren aan vooraf gegaan, waarin de problemen zich langzaam begonnen op te stapelen.

Natuurlijk is het goed om mijn stappenplan te volgen en om hem te helpen met uitvinden van wat hij wil.

Maar waarschijnlijk zijn er denkpatronen die het heel moeilijk voor hem maken om te leven zoals hij dat eigenlijk wil. Waardoor hij terugvalt in vluchtgedrag. Of hij niet anders kan dan denken aan drastische oplossingen.

Als hij jarenlang zo geleefd heeft, kan professionele hulp in korte tijd veel bereiken.

Psychologen, coaches en andere hulpverleners zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen in een dergelijke situatie. Het jarenlange tobben kan soms in vier tot acht sessies van een uur omgezet worden in constructief nadenken over welke kant hij op wil.

Dat maakt het maken van beslissingen veel makkelijker.

6. Doe dit als hij begint over een scheiding

Als een man zich niet goed voelt over zichzelf, is hij geneigd om stevige veranderingen door te voeren. In zijn relatie, in zijn werk, in zijn vriendenkring.

Maar uit de midlife crisis ervaringen van mijn vrouwelijke klanten blijkt dat wanneer hij over een scheiding begint, dit niet betekent dat hij zijn keuze al gemaakt heeft.

Er is vaker een goede afloop dan je zou verwachten.

Wanneer hij in rustiger vaarwater zit, denkt hij er vaak anders over.

Mocht hij je vertellen dat hij van je houdt, maar niet meer gelooft in de relatievisie zoals jullie die eerder hebben opgesteld… dan kan je voorstellen om de visie te veranderen.

Ik geef je een paar voorbeelden om te begrijpen hoe je dit gesprek met een man in een midlifecrisis aan kunt gaan:

“Ik hoor dat je van me houdt, maar niet meer gelooft in de relatie die we nu hebben. Ik begrijp dat je niet overal tevreden mee bent. Ik heb ook dingen waar ik mee zit, en die ik het liefst zou veranderen. En daar kunnen we over praten.”

Door dit te zeggen, laat je merken dat je het niet gek vindt als hij iets anders wil doen. En je maakt duidelijk dat het normaal is om hierover te praten.

“Misschien kunnen we samen kijken wat niet goed gaat. Wat zit je dwars?”

Laat hem praten. In eerste instantie gaat het erom dat hij je vertelt wat niet goed is. Zodra het gesprek is begonnen, kun je op een later moment voorstellen doen voor verbetering.

Probeer niet te oordelen over wat hij zegt, ook als je het niet leuk vindt om te horen. Dit soort gesprekken zijn niet makkelijk, maar ze helpen om de relatie op de lange termijn beter te maken.

“Ik snap dat als het een tijd niet goed gaat, je het liefst zou willen stoppen. Die gevoelens heb ik ook weleens. Maar dan realiseer ik me weer hoeveel ik van je hou. En als we goed met elkaar kunnen praten, komen we er samen wel uit.”

Hiermee straal je optimisme uit. Dit is belangrijk. Je man zit in een midlife crisis en ziet het allemaal niet meer zitten. Ook als jij zelf niet goed weet wat je doet, is het goed om op zijn minst optimisme te tonen. Je hoeft niet alle antwoorden te hebben, maar laten merken dat je het wil proberen is al een hele stap.

7. Zorg voor jezelf

Je man zit met zichzelf in de knoop. Daardoor kan het zijn dat hij minder beschikbaar is voor jou, of voor de kinderen.

Jij voelt je als een duizendpoot die probeert te jongleren met tweeduizend ballen. Je doet je best. Maar hoe hard je ook probeert, af en toe laat je wat uit je handen vallen.

Zorg ervoor dat jij de hulp krijgt die je nodig hebt. Schakel je vriendinnen in. Je familie, of de buurvrouw. Je hoeft niet te vertellen wat er aan de hand is. Maar zorg ervoor dat jij steun krijgt, zodat je er niet alleen voor staat.

Wanneer je tijdelijk niet op je partner kan bouwen, omdat hij erg overstuur is of niet weet wat hij wil, is het belangrijk om zelf steun te krijgen….

Tot slot kan je ook proberen om hem aan te zetten om te blijven helpen. In de meeste gevallen is het niet zo erg dat een man helemaal niets meer kan. Dit gebeurt alleen als hij naast zijn midlife crisis erg depressief is.

Maar als hij alleen zit met vragen rond de betekenis van zijn leven of wat hij verder wil doen, dan kan je hem aanmoedigen om op zijn minst bij te blijven dragen aan de praktische kant van het dagelijks leven.

Zeg bijvoorbeeld:

“Fijn toch, dat je nu minder werkt? Vind je het leuk om de kinderen naar school te brengen?”

“Hey, ik moet zo naar mijn werk. Het is wel een beetje vies aan het worden in de keuken, heh. Kan jij dat misschien schoonmaken?”

Focus je op dingen die hij leuk vindt, of die hij als een probleem beschouwt. Hij vindt zijn kinderen waarschijnlijk belangrijk. Dus zal hij ze graag naar school brengen. En misschien houdt hij niet van troep en vindt hij het prima om te helpen door de keuken op te ruimen.

Behalve dat dit jou ontziet, helpt dit hem ook. Hij blijft bezig met dingen die hij belangrijk vindt. En hij voelt zich competent wanneer hij een nare situatie uit de wereld helpt, zoals het opruimen van troep die hij niet prettig vindt.

Hierdoor voelt hij zich weer nuttig. Dit zeg je er niet bij. In plaats daarvan bedank je hem voor zijn hulp.

8. Maak je eigen leven leuker

Jezelf helpen kan hem ook helpen.

Als hij ziet dat jij de dingen doet die jou energie geven… of het nou gitaarspelen, hangen met vriendinnen of je carrière is… dan kan hij niet anders dan nadenken over wat voor hem belangrijk is.

Plezier hebben in je leven is aanstekelijk. Net zoals het weghalen van zaken die je niet bevallen. Ziet hij dat je goed bent in één van die twee dingen? Dan zal hij dat overnemen.

Vertel jij hem bijvoorbeeld:

“Hee, weet jij nog, hoe gemeen die collega vorige week tegen me deed? Vandaag heb ik er haar op aangesproken, en ze zei “sorry, dat was niet de bedoeling.”

Dan krijgt hij de boodschap dat het goed is om actie te ondernemen tegen dingen die je niet bevallen.

Dit klinkt triviaal. Maar in onze samenleving, waar we maar in de pas lopen zodat we ons salaris uitbetaald krijgen, geeft dit soort signalen te weinig.

Hetzelfde geldt voor het doen van dingen die je leuk vindt. Ziet hij je elke week naar dansles gaan, leuk met de kinderen spelen of ergens als vrijwilliger werken? En kan hij aan je zien dat je dit belangrijk vindt, en dat je geniet?

Dan geeft hem dit het signaal dat het OK is om zijn tijd te besteden aan waardevolle dingen, in plaats van entertainment of het verdienen van geld.

We brengen het merendeel van ons werkende leven op kantoor door. Daarna kijken de meeste mensen TV.

Als jij de uitzondering bent door dingen te doen die je energie geven, dan werkt dit heel aanstekelijk.

Leidt het leven dat je wilt leiden. Met óf zonder hem.

9. Moedig hem aan actie te ondernemen

Niet vanuit een moreel verheven positie. Maar omdat je oprecht geïnteresseerd bent in zijn vooruitgang.

Daarvoor is het belangrijk dat jij eerst je eigen leven onder controle hebt gekregen. Dat je dingen doet waar je blij van wordt, of die je belangrijk vindt. Zelfs als dat betekent dat je een nieuwe start moet maken.

Als hij ziet dat verandering mogelijk is, zal hij ook een stuk opener zijn wanneer jij hem aanspoort om veranderingen te maken.

Als jij hem laat zien met jouw gedrag dat het mogelijk is om als volwassen persoon een leuk en stimulerend leven te bouwen…

…dan zal dit hem aansteken. En je kunt het vuurtje aanwakkeren door hem aan te moedigen verdere stappen te zetten.

Begint hij over het starten van een band? Wil hij een lange reis maken? Praat hij over een ambitie op werkvlak die hij niet heeft waargemaakt, maar alsnog wil verwezenlijken?

Zeg: “Waarom niet?

Dit zijn krachtige woorden die hem er van bewust maken dat er vaak geen reden is om iets te laten. En dat het beter is om iets nieuws te proberen en te riskeren dat het niet leuk is dan passief af te wachten.

10. Begin hier met jullie nieuwe liefdevolle relatie

De laatste stap is een speciale stap. Het zit namelijk zo:

Als jij je partner beter begrijpt, ben je beter in staat om op situaties in te spelen.

Het helpt om jouw kennis over mannen, daten en relaties te vergroten.

Dit geeft je de grootste kans dat jullie door deze relatiecrises heen komen.

Daarom raad ik je aan om mijn gratis rapport te downloaden, waarin ik je vertel over de drie schakels van het MannenBrein.

Met deze 3 schakels zorg je ervoor dat je hem alles geeft waar een man maar kan dromen…

En waardoor hij JOU gaat geven waar jij al die tijd al naar smacht…

Hij zal je liefhebben om wie je bent…

Hij zal veel meer van je houden…

Hij zal meer tijd met je willen doorbrengen…

Klinkt goed? Vul dan hieronder je e-mailadres en ontvang het rapport direct. Gratis en voor niets. 🙂

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)