7 Belangrijke tips als jij en/of je partner introvert bent in de relatie

Je hebt een relatie, maar jij bent introvert of je partner is het …

Of misschien zijn jullie beiden introvert…

Wat nu?

Geen paniek. Het is Mathijs hier van MannenBrein. En ik ben hier om jou te voorzien van praktische tips om jouw relatie te laten werken en ook nog eens leuker te maken.

In dit artikel ontdek je onder andere:

 • Het datingcoach perspectief op jouw situatie (en hoe dit jouw perspectief compleet gaat veranderen)
 • De voordelen van introvertie (ja, die zijn er écht;)
 • Het grote verschil tussen verlegenheid en introvertie (en waarom het noodzakelijk is om dit te weten)
 • En nog veel meer…

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu

Maar bekijk voordat we beginnen deze video met 3 tips voor als jij of je partner introvert is in de relatie:

Tip 1: Bekijk het eens vanuit het datingcoach perspectief

Als datingcoach bevind ik me natuurlijk in een compleet andere positie dan mijn lezeressen… Ik hoor dagelijks de meest afschuwelijke, maar ook de meest hartverwarmende verhalen rondom mannen en relaties.

Bijna elk van deze verhalen eindigt met een vraag…

Zo kreeg ik laatst een mail van Emma. Dit is wat ze me schreef:

“Hoi Mathijs:) Allereerst wil ik je vertellen dat ik de naam MannenBrein heel erg leuk vind en je tips ontzettend goed werken! Door middel van de tips die je op jouw site deelt heb ik nu een leuke man ontmoet, maar sinds we samenwonen is er wel iets waardoor ik mij enigszins zorgen maak.

Tijdens het daten was hij namelijk heel erg sociaal, maar nu we samenwonen zie ik ook een totaal andere kant van hem. Hij trekt zich van tijd tot tijd terug en brengt dan uren in zijn eentje door op de zolderkamer. Wanneer ik hem hierop aanspreek dan reageert hij kortaf en lijkt het alsof hij een compleet ander persoon is.

Nu vermoed ik dat hij introvert is en moeilijk over zijn gevoelens kan praten. Aangezien jij mij al vele malen eerder hebt geholpen, ben ik benieuwd of jij mij in deze ongewone situatie ook kan helpen? Dikke knuffel van Emma”

Zie je hoe mijn lieftallige lezeres haar situatie als ongewoon beschouwt? Iedereen denkt dat zijn of haar situatie heel bijzonder is…

Maar “mijn waarheid” is compleet anders dan die van Emma…

Ik probeer hier niet te zeggen dat Emma (of haar situatie) niet uniek is, maar ik krijg op dagelijkse basis e-mailtjes met daarin soortgelijke vragen zoals die van Emma.

Je zou deze vraag als volgt samen kunnen vatten:

“Wat als ik, en/of mijn partner, introvert ben in de relatie?”

De reden waarom ik je dit vertel, is omdat er veel vrouwen zijn die denken dat ze de enige zijn die met dit probleem worstelen, maar de waarheid ligt net wat anders.

Volgens Susan Cain is ½ tot ⅓ van de wereldbevolking introvert.

En mocht je haar nog niet kennen, Susan Cain is een Amerikaans schrijfster en spreker die studeerde aan Princeton University en Harvard Law School.

Net zoals veel mensen tegenwoordig doen, probeerde ze haar introvertie te onderdrukken en het bestaan ervan te negeren. Het wordt nu eenmaal vaak gelabeld als iets slechts. Nadat ze ontdekte dat haar baan (advocaat en later onderhandelingsconsultant) niet de juiste was, stopte ze, en besloot ze om terug bij haar familie in te trekken.

Hier deed ze wat haar het gelukkigste maakte:

ze las… schreef…  en ging op in haar gedachtes.

Na zeven jaar verscheen haar non-fictie boek “Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking”. Het jaar was 2012. En de wereld raakte in rep en roer door de schokkende onthullingen die ze deed. Een van die onthullingen is:

Ongelukkig in relatie? 12 Tips om opnieuw samen geluk te vinden

Tip 2: Begrijp wat introvert zijn écht betekent (de introvertie mythe)

Helaas bestaat er veel verwarring over wat introvert zijn écht betekent. Zo wordt introvertie vaak verward met verlegenheid, en dat terwijl het twee compleet verschillende dingen zijn!

Vandaar dat ik voor nu eens en altijd de “introvertie mythe” wil doorbreken.

Hier is het verschil tussen beiden:

 • Verlegenheid
  Verlegenheid draait om de angst van wat een ander van je vindt.
 • Introvertie
  Introvertie draait om hoe je reageert op stimulatie. Er zijn mensen die het leuk vinden om naar plekken te gaan waar veel stimulatie is (extravert). Maar daarentegen voelen introverte mensen zich het meeste in leven wanneer ze op plekken zijn met weinig stimulatie.

Nu zie je dat er een duidelijk verschil is tussen verlegenheid en introvertie. En het is belangrijk om dit verschil te onthouden en nooit meer te vergeten. Op basis hiervan leer ik je namelijk verderop in dit artikel hoe je het beste met introvertie in de relatie om kan gaan.

Oh ja, nog een klein dingetje:

volgens Carl Jung (de bedenker van de begrippen introvert en extravert) is er niet zoiets als een 100% introvert of extravert.

We hebben allemaal van tijd tot tijd behoefte aan sociale contacten of aan tijd voor onszelf.

Waarom dit handig is om te weten? Je ontdekt het verderop, maar nu eerst dit…

Tip 3: Doe dit als jijzelf (of jullie beiden) introvert zijn

Bij de vorige tip heb je geleerd wat het verschil tussen verlegenheid en introvertie is. En nu je beter begrijpt wat introvertie is, gaan we aan de slag met de praktischere tips.

Kijk:

elk persoon heeft natuurlijk zijn of haar behoeftes.

En dé formule voor een goede relatie, is dat je zijn behoeftes vervult en hij die van jou.

Dus wanneer een van jullie – of jullie beiden – als introvert door het leven gaan, dan wil je kijken wat de behoeftes zijn en hoe je deze kunt vervullen.

Waar het vaak misgaat in een relatie is dat we de volgende denkfout maken:

“Als ik in zijn/haar schoenen had gestaan dan ik had X gedaan in plaats van Y.”

We gaan er dus vanuit dat onze partner dezelfde behoeftes heeft als wij, maar dit is bijna nooit het geval.

Ten eerste zijn er een aantal grote verschillen tussen mannen en vrouwen. En ten tweede verschillen mensen ook nog eens van elkaar (denk maar eens aan het feit dat bijna de helft van de wereldbevolking introvert is en de andere helft extravert).

Kortom:

jullie willen van elkaar weten wat jullie behoeftes zijn EN hoe jullie deze behoeftes zoveel mogelijk in vervulling kunnen brengen.

Wanneer je dit doet, dan zal je zien dat de relatie ineens een stuk leuker is, omdat jullie nu beiden de kans krijgen om de dingen te doen die voor jullie belangrijk zijn. En mocht hij de enige zijn in de relatie die introvert is, dan is de volgende tip heel erg belangrijk voor jou…

Saaie relatie? 11 Manieren om je relatie weer spannend te maken

Tip 4: Accepteer dat hij introvert is (en zie de waarde ervan in)

In een van de belangrijkste artikelen van deze website, geef ik als tip dat je zijn bron van eigenwaarde moet zijn. Een man wil namelijk het gevoel hebben dat hij ertoe doet.

Dit willen vrouwen natuurlijk ook, maar bij de man gaat dit nog net een stapje verder…

Wij mannen hebben namelijk een ego van hier tot Tokio, en wanneer ons ego niet gestreeld wordt… dan is het slechts een kwestie van tijd voordat het fout gaat.

Helaas is het zo dat veel partners elkaar proberen te veranderen.

Nu ben ik er niet op tegen dat je elkaar inspireert om te veranderen (bijvoorbeeld om gezonder te eten), maar je wilt hem nooit dwingen te veranderen als persoon…

Zo kan je hem ook niet dwingen om zich meer extravert te gaan gedragen.

Wat ik als datingcoach vaak zie is dat een vrouw een relatie heeft met een introverte man. En aangezien de vrouw die mij mailt het beu is dat haar man soms tijd voor zichzelf wil, besluit ze dat het haar taak is om haar partner te veranderen.

Alles wordt uit de kast getrokken, ze neemt hem mee naar allerlei plekken waar veel sociale stimulatie is, en dit allemaal in de hoop dat hij inziet hoe leuk het is om socialer te zijn.

Wat deze vrouw vergeet is wat we bij de vorige tips hebben besproken.

Je wilt elkaars behoeftes vervullen (en dus niet alleen jouw eigen behoeftes)…

Vandaar dat je het ook moet accepteren wanneer je partner introvert is.

En als je dit echt niet uit kan staan, tja… dan moet je jezelf eens afvragen of je de relatie niet beter kan beëindigen. Hem veranderen gaat immers toch niet werken.

Zo zie je maar waarom het belangrijk is om te accepteren dat hij introvert is.

En wanneer je dit hebt gedaan dan is het slim om naar de positieve kanten van introvertie te kijken.

Wist je bijvoorbeeld dat introverte mensen vaak heel erg creatief zijn? Een hoop van de grootste (en creatiefste) denkers waren introvert. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Darwin. Hij wandelde urenlang in zijn eentje door het bos. En daarnaast zei hij vaak nee tegen uitnodigingen voor etentjes.
 • Dr. Seuss. Hij droomde over zijn bekendste creaties toen hij alleen was in een kantoor. Dr. Seuss was zelfs bang om de jonge kinderen te ontmoeten die zijn boeken lazen. Hij was bang omdat hij dacht dat de kinderen een Kerstman-achtig personage verwachtte, in plaats van de introverte man die Dr. Seuss was.
 • Steve Wozniak. Hij vond de eerste Apple computer uit toen hij alleen in zijn hokje zat bij Hewlett Packard waar hij destijds werkte. Hij zei dat hij nooit zo’n expert zou zijn geworden wanneer hij niet zo introvert zou zijn geweest dat ‘ie zijn huis bijna niet verliet.

En naast creativiteit is er nog iets anders: als je een relatie hebt met een introverte man, dan heb jij ook meer tijd om leuke dingen te doen met vriendinnen.

Zo zie je maar dat introvert zijn ook zijn voordelen heeft. En om deze voordelen optimaal te benutten, raad ik je aan dat je nu gelijk verder gaat met:

Tip 5: Ga het gesprek met hem aan en maak afspraken

Opmerking: deze tip is een verlengstuk op tip 3, dus mocht je die nog niet hebben gelezen, doe dit dan eerst (en ga dan pas verder met deze tip)…

Goed.

Je weet nu dat een goede relatie bestaat uit twee personen die elkaars behoeftes vervullen.

En omdat ik wil dat jouw relatie slaagt (en jij gelukkig bent) wil ik je vertellen hoe je dit exact kan doen. Hoewel het misschien een beetje eng lijkt – zeker wanneer jullie beiden introvert zijn – is het belangrijk dat jullie het gesprek met elkaar aangaan.

Je wilt namelijk ontdekken wat zijn behoeftes zijn en tegelijkertijd is het belangrijk dat jij jouw behoeftes kenbaar maakt. En vervolgens moeten jullie afspraken maken.

Wat ik hiermee bedoel? Nou kijk:

stel dat hij de introvert in de relatie is.

En stel dat jij zoveel mogelijk tijd met hem door wil brengen.

Dan is het egoïstisch om hem geen seconde met rust te laten. Nu weet ik natuurlijk dat jouw intenties goed zijn en dat je simpelweg uit liefde bij hem wil zijn. Maar als introvert zijnde heeft hij ook behoefte aan zijn alleen tijd. De hoeveelheid hiervan hangt af per persoon.

Er is bestaat namelijk niet zoiets als een 100% introvert of extravert.

Er is een spectrum, en bij elk persoon verschilt de hoeveelheid.

Vandaar dat het zo belangrijk is om met elkaar het gesprek aan te gaan en te ontdekken hoeveel alleen tijd jouw partner nodig heeft.

En wanneer je dit van hem weet…

Tip 6: Geef hem écht genoeg ruimte

In het algemeen is het zo dat mannen meer ruimte in een relatie willen dan vrouwen. Dit geldt natuurlijk al helemaal wanneer hij introvert is.

Het is dus super belangrijk dat je hem écht de ruimte geeft.

Maak dus niet de afspraak met hem dat hij de zaterdagmiddag voor zichzelf heeft, en dat jij dan allerlei uitjes inplant en vraagt of hij mee wil.

Nee.

Wanneer jullie een afspraak hebben gemaakt, hou je hier dan aan.

En als gevolg hiervan zal je zien dat hij jou steeds meer waardeert. Je zult ervaren hoe het is om een man te hebben die stapelgek op jou is. En hij zal beter zijn best doen om jou te begrijpen en je te geven wat JIJ wil.

Maar let op, er is één uitzondering op deze tip:

Tip 7: Overtreed de regels wanneer je dit ziet gebeuren…

Hoewel introvertie zijn voordelen heeft, kent het ook het zijn nadelen.

Een van de minder mooie kanten van introvertie is dat het kan leiden tot depressie. Introverte mensen hebben nu eenmaal de gewoonte om wat meer op zichzelf te zijn.

Dus wanneer jij de tips uit dit artikel toepast…

en je ziet dat hij in de loop der tijd wat somberder door het leven gaat…

dan mag je best een keer de regels verbreken, en hem storen in zijn “alleen tijd”.

Jij bent namelijk zijn partner en jij weet als geen ander wanneer er iets niet pluis is.

Misschien zal hij je niet meteen vertellen wat er exact aan de hand is…

Deels omdat hij een man is, en mannen zoveel mogelijk zelf proberen op te lossen… En deels omdat hij introvert is… Maar jouw liefdevolle gebaar zal hem in dit geval niet ontgaan.

Door te vragen of hem iets dwars zit zeg je namelijk indirect “Ik ben hier voor je”, en dit is iets wat zijn mannenhart sneller doet kloppen, zelfs al is het de koudste kikker ter wereld!

Een goede manier om dit onder woorden te brengen is:

“Hey, ik weet dat we de afspraak hebben dat ik je op dit moment met rust zou laten. Maar ik heb gemerkt dat je niet zo vrolijk bent als anders.

En ik wil simpelweg dat je het volgende weet: als er iets is waarmee ik je kan helpen dan hoor ik het graag. Ik ben hier voor je en ik hou van je.

 Dat gezegd hebbende, ik geef je nu weer de ruimte waar je behoefte aan hebt. Maar voel je vrij om me op elk moment te vertellen als er iets dwars zit.”

Op deze manier laat je zien dat je zijn “alleen tijd” respecteert.

En tegelijkertijd laat je zien dat hij niet alles in zijn eentje hoeft op te lossen. En met dit prachtige gebaar voorkom dat hij te lang in zichzelf blijft tobben over een probleem.

En dan is er nog iets wat ik met je wil delen:

De 3 schakels in het mannenbrein…

Hoewel iedereen weet dat liefde belangrijk is in een relatie, weet bijna niemand dat er verschillende manieren zijn om iemand geliefd te laten voelen.

Als jij je geliefd voelt wanneer hij zegt dat ‘ie van je houdt…

dan betekent dit niet automatisch dat hij zich geliefd voelt wanneer JIJ zegt dat JIJ van hem houdt.

Er zijn dus verschillende “liefdestalen”. En wanneer je weet wat de 3 schakels in het mannenbrein zijn, dan weet je wat de “liefdestaal” van jouw vriend is.

En als gevolg hiervan zal hij:

 • Meer aandacht aan je geven.
 • Elke dag opnieuw kiezen voor jou.
 • En telkens weer verliefd op jou worden.

Als je wilt leren wat deze 3 geheime schakels zijn, dan kan jouw e-mailadres hieronder invullen en dan stuur ik de 3 schakels gratis naar je toe.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Tijd om je relatie te transformeren in een droomrelatie?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij zijn volledige aandacht aan je geeft,

Jullie connectie sterker wordt dan ooit tevoren,

En je relatie opnieuw tot bloei komt.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)