Heb je een groot verlangen naar iemand?
Dan kan dat je aandacht behoorlijk opslokken.
Worden je sterke verlangens beantwoord, dan is dat het beste gevoel ter wereld. Maar als je hunkert naar een ex, oude liefde of iemand die jouw gevoelens niet deelt, dan is dat pijnlijk.
In dit artikel vertel ik je waar je sterke gevoelens vandaan komen. Maar vooral geef ik je tips hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met je intense verlangen naar een ander.
Met als doel dat je niet meer 24/7 bezig bent met een ander, en je eigen leven meer naar de voorgrond komt.
Inhoud van dit artikel:- Waarom verlang je zo sterk naar iemand?
- Wanneer wordt verlangen naar een ander een probleem?
- Is verlangen naar iemand hetzelfde als liefde?
- Hoe stop je met verlangen naar iemand?
- Verlangen naar iemand – Conclusie
Waarom verlang je zo sterk naar iemand?
Kun jij niet stoppen met aan iemand te denken? En wil je graag af van deze fixatie? De eerste stap is begrijpen waarom je zo naar iemand verlangt. Dit zijn de meest voorkomende redenen:
- Je komt net uit een relatie. Het is niet raar dat je nog regelmatig aan je ex denkt, als het net uit is. Maar… hoe harder je werkt aan een leven opbouwen dat gericht is op jezelf, hoe sneller dit gevoel voorbij gaat.
- Je voelt je tot diegene aangetrokken. Wanneer we iemand bijzonder leuk vinden, maakt ons lichaam allerlei stofjes aan die ons prikkelen en vrolijk maken.
- Je hebt een ongezonde liefdesblauwdruk. In onze jeugd leren we over liefde door te kijken naar onze ouders of verzorgers. Zij zijn daarin jouw voorbeeld. Hadden ze slechte communicatieve vaardigheden, dan leer jij onbewust dat liefde draait om onzekerheid en over-analyseren.
- Je hebt een ongezonde hechtingstijl. Dit heeft te maken met het soort liefde dat je ontving van je ouders of verzorgers. Kreeg je bijvoorbeeld alleen liefde als je ‘goed’ was? Of had je onstabiele verzorgers die je alleen liefde gaven als ze er zin in hadden? Of kreeg je niets? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een ongezonde hechtingsstijl en ben je aangetrokken tot mensen die onbereikbaar zijn.
- Je bent verslaafd aan liefde en aandacht. In dit geval raak je helemaal euforisch van lieve gebaren en compleet in de put bij een klein akkefietje.
- Je hebt een moeilijke jeugd gehad. Een trauma op jonge leeftijd vernietigt ons zelfvertrouwen. Als volwassene heb je dan de neiging om je aan anderen vast te klampen om je waardig te voelen. En zo raak je aan hun aandacht verslaafd.
- Je bent emotioneel onstabiel. Dit kan ontstaan door stress, een ongezonde levensstijl of psychische problemen. Wanneer we emotioneel niet in orde zijn, dan zijn we veel gevoeliger voor afwijzing en doen we er alles aan om ons veilig te voelen.
Wanneer wordt verlangen naar een ander een probleem?
Een bepaalde mate van verlangen is nodig in de liefde. Het zou immers vreemd zijn als je nooit naar je partner verlangt. Verlangen wordt echter een probleem als het je kwaliteit van leven in de weg staat. De volgende signalen suggereren dat het niet de goede kant op gaat:
- Je kan je gedachten aan de ander niet stoppen.
- Je verlangt zo vaak naar de ander dat je je moeilijk kan richten op dingen zoals school, je werk, je andere relaties of hobby’s.
- Je ervaart sterke emotionele gevoelens.
- Je bent zo afhankelijk van de aandacht van diegene, dat je compleet overstuur kan raken als je even geen aandacht ontvangt.
- Je leest herhaaldelijk jullie gesprekken terug, neemt altijd het initiatief om contact te nemen, en zit constant op zijn Instagram.
Is verlangen naar iemand hetzelfde als liefde?
Dat je niet kan stoppen met denken aan iemand is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als liefde. Zeker als het gaat om iemand die we helemaal niet goed kennen. Dit kan ook nooit uitgroeien tot liefde, omdat ware liefde een connectie met iemand vereist.
Wel kan je echte liefde voelen voor iemand die je goed kent. Mits het is gebaseerd op wie ze werkelijk zijn en niet op een soort ideaalbeeld. Is de liefde niet wederzijds? Dan doe jezelf veel pijn door constant aan diegene te denken. Om het leven weer wat dragelijker te maken voor jezelf, moet je proberen deze fixatie te stoppen. En iemand te vinden die hetzelfde voelt voor jou.
In deze video vertel ik je hoe je jouw obsessie voor iemand die niet hetzelfde voelt STOPT:
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes
Hoe stop je met verlangen naar iemand?
1. Besef dat gedachten kunnen afwijken van de werkelijkheid
Soms kunnen je gedachten een loopje met je nemen.
Wil je jouw patroon doorbreken? Stel je gedachten in twijfel. Ze zijn niet objectief.
Ik zal je uitleggen wat ik hiermee bedoel.
Als je niet kunt stoppen met denken aan iemand, ben je in zekere zin verslaafd.
Als je drugsverslaafd zou zijn, dan snapt je reële brein dat drugs niet goed voor je zijn. Dit maakt het uiteindelijk makkelijker om andere keuzes te maken.
Maar… wanneer de verslaving een persoon betreft, dan zien we die blinde vlek vaak minder goed. Een ander persoon bestempel je nu eenmaal niet zo snel als ‘slecht voor je’.
Ik wil je vragen om de volgende gedachten eens tot je te nemen:
“Dit is de meest bijzondere persoon die ik ooit heb ontmoet. Ik voel me zo goed als we samen zijn, dit moet iets betekenen. Ik zal nooit iemand anders vinden die zo leuk/slim/aantrekkelijk/lief is.”
En stel jezelf dan deze vraag:
“Als deze persoon werkelijk zo goed voor me is, waarom geeft diegene me dan niet de aandacht en zekerheid die ik van een goede partner mag verwachten?”
2. Verwijder triggers uit je leven
Het is tegenwoordig heel makkelijk om je verlangen naar iemand te bevredigen.
Je hoeft alleen maar je telefoon te pakken en je hebt een schat aan informatie, foto’s en filmpjes van diegene.
Het lastige daarin is alleen: je pijnigt jezelf. Want op deze manier blijf je aan iemand denken.
Wil je het hunkeren naar iemand stoppen? Maak je omgeving schoon van aandenkens of triggers.
Het is namelijk bijzonder lastig om niet aan iemand te denken als alles om je heen je aan diegene herinnert.
- Blokkeer hem/haar op sociale media.
- Stop alle tastbare aandenken in een schoenendoos en berg die goed op.
- Zie je elkaar op het werk? Dan zul je creatief moeten zijn. Misschien kun je in een andere ruimte werken of je rooster aanpassen.
Door triggers weg te halen uit je dagelijks leven, geef je jezelf wat ademruimte.
3. Geef de gedachten aan die persoon geen energie
Wat je aandacht geeft dat groeit.
Het is een welbekende spreuk waar een grote kern van waarheid in zit. Vooral in jouw situatie.
Hoe meer je namelijk met iemand bezig bent, hoe sterker de verslaving wordt.
Een goede tip om mee te beginnen is: stop met dagdromen en praat niet over diegene met anderen. Natuurlijk kun je je gedachten niet zomaar uitzetten, maar dat hoeft ook niet. Onderdrukking van je sterke verlangens maakt het zelfs nog erger, omdat je dan op negatieve manier met de gedachten omgaat.
Wat je dan wel kunt doen? Geef één keer per dag toegewijd aandacht aan je verlangens.
Bijvoorbeeld door al je gedachten op te schrijven, en vervolgens de bladzijden weg te gooien. Of zet een timer van 5 minuten en praat voluit (tegen een recorder of gewoon tegen jezelf) over jouw bijzondere persoon. Ben je wat verder in het proces, dan kun je deze opnames eens terugluisteren en zien wat voor het gevoel het bij je oproept.
4. Wees nieuwsgierig naar je gevoelens
Soms moet je even een stap terug doen, en van een afstandje naar jezelf kijken.
Zoek uit wat je gevoelens proberen te communiceren.
Als je je weer begint te fixeren op die ene persoon, neem dan een momentje voor jezelf. Sluit je ogen en voel wat er allemaal speelt.
Voel je je afgewezen? Voel je sterke gevoelens van verlangen? Voel je je eenzaam? En hoe voelt dat eigenlijk? Warm, koud, zwaar? Waar voel je het in je lichaam?
Door van een afstandje naar jezelf en je sterke gevoelens te kijken, creëer je ook een zekere afstand tot dit gevoel. Deze afstand is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je je minder identificeert met wat je voelt.
De gevoelens blijven echt, maar ze zijn dan niet langer wie jij BENT. En dat biedt ruimte om de persoon te worden die je wil.
5. Creëer meer balans in je leven
Koester je diepe verlangens naar iemand? Dan neemt dat je leven aardig in beslag.
Als je 80% van je tijd spendeert aan je verlangens, dan doe je in feite niet veel. Hoe vervelend dat ook klinkt. Waarschijnlijk leid je nu een heel 1-dimensionaal leven waarin niet veel gebeurt.
Je weet dondersgoed dat je hevige gevoelens geen gezonde proporties hebben, maar het is nu eenmaal ontzettend lastig om aan iets of iemand anders te denken.
Het beste wat je dan kunt doen is: vervang je negatieve verslaving door iets positiefs.
Zorg ervoor dat je de belangrijkste hokjes in het leven afvinkt: sport, dieet, familie en vrienden, werk, hobby’s en zelfzorg.
Misschien voelt het in het begin wat geforceerd, maar op den duur ga je merken dat je steeds meer energie haalt uit andere dingen dan je sterke verlangens naar iemand.
6. Trap je interesse op de rem
Als je iemand héél erg leuk vindt, verlies je soms jezelf uit het oog.
En daarom: vervang je interesse in diegene door interesse in jezelf.
Heb je een groot verlangen naar iemand? Dan voelen we ons ook vaak aangetrokken tot de dingen die zij leuk vinden. Je luistert bijvoorbeeld naar hun favoriete bands, je leest hun favoriete boeken en maakt zelfs sociale media content om hun aandacht te trekken.
Ik geef je een realiteitscheck: je bent niet bezig om hun aandacht te trekken, je laat vooral jezelf in de steek. Het is tijd om te focussen op de dingen die JIJ leuk vindt.
Wanneer je op jezelf geluk kan ervaren, dan word je langzaam minder afhankelijk van hun aandacht.
En wordt je leven een stuk leuker.
7. Zoek therapie als je er zelf niet uitkomt
Erkennen dat je verlangens naar een ander ongezonde proporties aannemen is de eerste stap.
Het feit dat je dit artikel leest een tweede.
Proberen om mijn tips op te volgen is een groot compliment waard.
Maar… soms lukt het niet alleen.
Zoals je aan het begin van dit artikel hebt kunnen lezen, kan een sterk verlangen naar iemand allerlei oorzaken hebben.
En soms liggen die oorzaken dieper dan je zelf denkt. Je kunt dit herkennen als deze sterke verlangens naar een ander een terugkerend patroon zijn in je leven.
Wil je dit patroon doorbreken, dan kan het noodzakelijk zijn om eerst tot de kern van jouw gevoel door te dringen. En soms is daar therapie voor nodig.
Therapie klinkt misschien zwaar en overdreven, maar het is laagdrempeliger dan je denkt. Héél veel mensen praten met een therapeut om meer grip te krijgen op hun leven.
Als je het nodig hebt, doe er dan je voordeel mee dat deze mensen er zijn. Begin eens met een bezoekje aan je huisarts. Hij/zij kan je doorverwijzen.
Tegelijkertijd bieden wij ook coaching aan. Als je interesse hebt, stuur een mail naar mathijs@mannenbrein.nl en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
Verlangen naar iemand – Conclusie
Verlangen naar iemand om wie je geeft die er niet voor je kan zijn, is normaal. Het is zelfs normaal om soms te hunkeren naar een oude liefde. Dat heet nostalgie.
Maar als je diepe verlangens je ambities en doelen in de weg zitten, dan is het tijd om op de rem te trappen.
In feite kun je jouw sterke gevoelens vergelijken met een verslaving. Onderzoek heeft uitgewezen dat ieder stukje dat je van diegene krijgt (al is het een foto op sociale media) voelt als een shotje dopamine.
Het nare aan deze verslaving is dat je jezelf beetje bij beetje uit het oog verliest. Daarom wil je bij extreme verlangens je meer richten op jezelf. Specifieker: wie je wil zijn en wat je wil bereiken.
Door het leven te bouwen dat je wil, zal je gelukkiger worden en begrijpen dat de persoon naar wie je verlangt niet essentieel voor je geluk is.
Natuurlijk is dit alles niet vanzelfsprekend. Daarom wil ik je helpen met de beste versie van jezelf worden.
Je ontdekt het allemaal in mijn gratis e-book.
Druk op de grote knop hieronder en je kan deze week al stappen maken om je verlangens te minderen en meer geluk te ervaren.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie