Dating burn-out? 5 Signalen die zeggen dat het tijd is voor wat anders (+ tips!)

Je bent op zoek naar een leuke partner.

Maar om eerlijk te zijn heb je geen plezier in het daten.

Je bent misschien al op vele dates geweest, meerdere malen teleurgesteld of simpelweg swipemoe.

Het kost veel tijd en energie, maar nog altijd zonder resultaat.

Ben jij dating moe? Dan is dit artikel voor jou!

Inhoud van dit artikel:Meer...

Na het lezen van dit artikel ken je de signalen van een dating burn-out en leer je hoe je weer plezier krijgt in het ontmoeten van nieuwe mensen!

Wat is een dating burn-out?

Een dating burn-out kan verschillende symptomen hebben, maar komt in essentie altijd op hetzelfde neer: je hebt geen plezier meer in daten en kijkt er niet naar uit om nieuwe mensen te ontmoeten.

Ben jij date moe? Dan is deze video iets voor jou:

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

De belangrijkste dating burn-out signalen

1. Je hebt geen vertrouwen meer in de toekomst

Komt deze zin je bekend voor?

“Ik ga waarschijnlijk nooit iemand vinden. Ik ben echt helemaal klaar met daten”.

Het is een typische gedachte van iemand die vaak teleurgesteld is in de liefde.

Omdat je na date nr. 20 nog steeds geen leuke partner hebt gevonden bijvoorbeeld, of omdat je hart vaak gebroken is.

Daten kost je energie, in plaats van dat het je energie oplevert. En dat zorgt ervoor dat je weinig vertrouwen meer hebt in een toekomst met een leuke partner aan je zijde.

Zonde, want daten kan (ook anno 21e eeuw) nog steeds heel mooi en betekenisvol zijn. Aan het einde van dit artikel geef ik je enkele concrete tips om te herstellen van je dating burn-out.

2. Je voelt je een beetje futloos

Ons liefdesleven heeft een grote impact op hoe we ons voelen.

We zijn namelijk sociale wezens die behoefte hebben aan diepe connecties.

En het is vaak in de romantiek waar we onze sterkste connecties ervaren.

Als dit de hele tijd misgaat, dan is het niet vreemd als je je vermoeid, geïrriteerd, of zelfs down voelt.

Je bent simpelweg dating moe.

3. Je voelt je niet goed genoeg

Weet je wat f*cked up is aan datingapps? (sorry voor m’n taalgebruik).

Tegenwoordig wijzen we iemand niet af omdat het niet gezellig is of omdat er geen klik was. We wijzen iemand af omdat we continu denken dat het gras aan de overkant groener is. Dat er net om de hoek vast een beter iemand staat te wachten.

De keuze op datingapps is zó groot, dat we spontaan keuzestress ervaren. En dat leidt weer tot afwijzingen. Nog voordat we de ander écht hebben leren kennen.

Als jij meerdere malen bent afgewezen, kun je op den duur het gevoel krijgen dat het aan jezelf ligt.

Gedachten als ‘Ben ik wel goed/aantrekkelijk/grappig’ genoeg’? Of ‘Ben ik überhaupt relatiemateriaal’? ploppen spontaan op in je hoofd.

Dat is natuurlijk niet eerlijk en ook geen waarheid. Maar het is wel een duidelijk signaal van een dating burn-out.

Dat datingapps voor keuzestress zorgen, wordt trouwens ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Volgens sociaal psycholoog Tila Pronk (Tilburg University) treedt er bij het zien van zóveel mogelijkheden al snel vermoeidheid op. Je ziet veel potentiële partners, maar wordt steeds pessimistischer en minder tevreden over de opties die je ziet.

4. Je staat op de automatische piloot

Betrap jij jezelf wel eens hierop?

Dat je na het zoveelste chatgesprek een beetje op de automatische piloot staat?

Dankzij online dating hebben we gigantisch veel keus. Een gevolg daarvan is dat we veel tijd kwijt zijn aan swipen, matchen, en chatten. Misschien wel met tientallen mensen per maand.

Als niets leidt tot iets concreets, dan leidt dat ook al snel tot een robot-houding.

In plaats van oprechte nieuwsgierigheid en een speelse energie, heb je zoiets van: “Ik zie wel of we überhaupt bij een tweede of derde date komen. Tot die tijd boeit het me niet.”

Je sluit jezelf als het ware af, terwijl je in contact bent met nieuwe mensen. De echte connectie ontbreekt en zo wordt daten al snel een vicieuze cirkel.

5. Je verwaarloost de rest van je leven

Als je dit signaal vertoont, is het oppassen geblazen.

(Online) daten is niet iets wat je ‘eventjes’ doet. Het proces van swipen, chatten en daten kost veel tijd en energie. Je kan er zelfs zó in opgaan, dat het nog het enige is wat je doet (naast werken, eten en slapen).

Het probleem van dit fenomeen is dat je geen herstellende momenten meer in je dag hebt. Zoals afspreken met vriendinnen, wandelen in de natuur, of naar kickboksen gaan.

Hierdoor wordt je leven erg eendimensionaal en vermoeiend.

Hoe herstel je van dating burn-out?

Nu je weet wat de mogelijke signalen zijn van een dating burn-out, wil ik je helpen om het vuurtje in jezelf weer terug te vinden. Komt ie!

1. Neem een pauze

Soms ben je simpelweg even klaar met daten.

Daten lukt niet, het kost energie en het voelt meer als werk dan als iets leuks of opbouwends.

Op dat moment is er maar één remedie: tijd om voor jezelf te kiezen!

En nee, daarmee bedoel ik niet dat je alvast wat geraniums en drie katten moet inslaan. Maar wel dat je tijdelijk de pauzeknop indrukt. Zodat je je sociale batterij kunt opladen.

Waar jij je nu op moet focussen is jezelf. Afspreken met mensen die je energie geven, oude hobby’s oppakken, boeken lezen… het maakt niet uit, zo lang het je maar geluk en energie brengt.

2. Denk na over wat je wil

Ik wil dat je deze vraag eerlijk beantwoordt.

Dat lukt misschien niet meteen, maar neem er dan alsjeblieft de tijd voor.

Zoek jij een partner omdat je er écht naar verlangt? Of omdat het van je verwacht wordt?

Omdat je ouders beginnen te vragen naar kleinkinderen bijvoorbeeld. Omdat je oom op iedere verjaardag vraagt of nu al een vriend hebt, of omdat je vriendinnen massaal nestelen.

Vaak zoeken we heel hard een partner omdat dit van ons verwacht wordt. Maar weten we eigenlijk niet goed waarom het zo hard nodig is.

Onthoud dat een relatie hebben je niet gelukkig maakt. De kunst is om zelf gelukkig te zijn, ook zonder partner. Pas dan ga je met de juiste energie daten. Een potentiële partner is dan een geweldige aanvulling op je leven, niet de grootste factor van geluk.

Onthoud: je geluk in handen van een ander leggen, is een last die niemand zou moeten dragen. En dat moet je ook zelf absoluut niet willen trouwens.

3. Stel je verwachtingen en doelen bij

Kies jij voor oppervlakkigheid of diepgang?

Het zit zo: de meeste mensen focussen zich op de verkeerde criteria als ze aan het daten zijn. Ze kijken naar zaken als uiterlijk, gemeenschappelijke interesses en gezelligheid.

En hoewel deze zaken absoluut belangrijk zijn(!) is het niet het méést belangrijk.

Als je op zoek bent naar een partner, dan wil je vooral onderzoeken of de ander een goed teammaatje kan zijn. Denk aan: is open, kan moeilijke gesprekken voeren, is oplossingsgericht, vriendelijk en liefdevol, gul, doet moeite om je te begrijpen, etc.

Oppervlakkige aantrekkingskracht is vergankelijk. Aan de overkant loopt misschien ook een knappe kerel die heel gezellig is. Echte voldoening halen we uit de diepe aantrekkingskracht.

Als je dat gevoel te lang niet hebt ervaren, is het niet zo vreemd dat je geen zin meer hebt om te daten.

Gelukkig is het nooit te laat om je verwachtingen en datingdoelen bij te stellen. 😉

4. Verander je benadering

Wil je weer plezier krijgen in daten?

Neem het heft dan in eigen hand en maak het leuker en minder belastend voor jezelf.

Ben je dating moe omdat je 25 chats tegelijkertijd gaande houdt? Leg jezelf dan op dat je niet meer mag swipen als je 3 tot 5 matches hebt. Je zal zien dat je meer energie zult steken in de gesprekjes.

Heb je geen plezier in daten? Zorg er dan voor dat je leukere dates regelt voor jezelf. Beperk je tot maximaal 1-2 dates per week en doe alleen date activiteiten waar je van geniet. Ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen op het strand, vrijwilligerswerk doen, of iets anders wat je oprecht leuk vindt.

Deze aanpak zal je veel meer energie opleveren dan wanneer je statisch achter een tafeltje zit. En mocht de date tóch tegenvallen, dan heb je in ieder geval een leuke tijd gehad. 😉

5. Bezoek een professional

De ene situatie is de andere niet.

Heb jij na het lezen van deze tips nog steeds geen zin om te daten? Maar droom je diep vanbinnen wel van een gelukkige relatie?

Weet dat er altijd de mogelijkheid is om een professional in te schakelen.

Misschien is er meer aan de hand dan alleen een dating burn-out.

Je eigen gezondheid en geluk zouden altijd op de eerste plaats moeten staan. Dus zorg er goed voor.

Dating burn-out – Conclusie

Merk je dat je geen plezier meer hebt in daten? En er niet naar uitkijkt om nog nieuwe mensen te ontmoeten?

Grote kans dat je een dating burn-out hebt. Schaam je niet, je bent in dit tijdperk van snel en oppervlakkig swipen absoluut niet de enige!

Als je begint te merken dat daten je energie opslurpt, dat je de rest van je leven begint te verwaarlozen en dat je je simpelweg futloos voelt, is het tijd om in te grijpen.

Relaties en daten is een van de vier wielen die je leven op de rit houdt, maar je wil die andere drie wielen ook onderhouden. Anders kiepert de wagen om.

Las een pauze is waarin je nadenkt over wat je nu eigenlijk wil in de liefde. En als je eenmaal zover bent om het daten weer op te pakken: maak de dates dan leuker voor jezelf.

Verander je datingmindset van tafelen in een soort interview-setting naar gezellige dynamische dates waarbij je er lekker op uit gaat! Je zult merken dat je er veel meer plezier uithaalt en dat je dates meer diepgang krijgen.

Mijn allerbelangrijkste tip bij een dating burn-out heb ik voor het laatst bewaard.

Werk aan jezelf. Las die broodnodige pauze in, en wordt weer blij met je leven zoals hij nu is.

Een relatie is dan een mooie aanvulling op, en geen invulling van je leven.

Niet alleen maak je je eigen leven daarmee een stukje leuker, je zult merken dat je partners zult aantrekken met dezelfde energie.

Wil jij vandaag nog beginnen aan de beste versie van jezelf? Download mijn gratis e-book dan hieronder.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)