9 tips om als HSP’er om te gaan met relaties en verliefdheid

Heb jij HSP?

En is er een man in je leven die je wel ziet zitten?

Maar ben je bang dat je snel overprikkeld raakt? Of dat hij je zal teleurstellen, en dat jij achterblijft met een gebroken hart?

Of zit je al in een relatie? En voel je weinig begrip van je partner?

In dit artikel bespreek ik mijn 9 belangrijkste tips die jou helpen om een leuke relatie te krijgen, ondanks je HSP.

In dit artikel leer je:

  • Waarom HSP een superkracht is, als het aankomt op het aangaan van relaties
  • Wat je kunt doen om je niet uit het veld te laten slaan door teleurstelling, verdriet of andere heftige emoties
  • Hoe je kunt praten over moeilijke onderwerpen als heftige gevoelens en overprikkeling zonder hem af te schrikken
  • Waar je op moet letten als je overweegt een man met HSP te daten

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Na het lezen van dit artikel staat HSP jou nooit meer in de weg om een gelukkige relatie te krijgen!

HSP en verliefdheid: gaat dat samen?

De Amerikaanse psychotherapeut Elaine Aron introduceerde in haar belangrijkste boek de term Highly Sensitive Person. Uit onderzoek bleek dat ongeveer 1 op de 5 mensen HSP’er is.

(Wil je meer weten over de betekenis van HSP? Lees dan LINK ARTIKEL.)

HSP is dus geen ziekte, maar een persoonlijkheidskenmerk. Het komt veel voor in de bevolking en is dus niets om je voor te schamen.

En het is belangrijk om dit aan het begin van dit artikel te zeggen:

HSP hoeft verliefdheid en een relatie zeker niet in de weg te staan.

Het zou een beetje gek zijn als 1 op de 5 mensen werd geboren met een karaktertrek die het onmogelijk maakt om een relatie aan te gaan. En als dat echt niet ging, dan zouden er geen kinderen met HSP geboren worden.

Sterker nog:

Voor een man is daten met een HSP’er alleen maar heel leuk.

MITS jij jouw HSP eigenschappen als kracht gebruikt.

Dit komt, omdat jij als HSP-vrouw gevoeliger bent voor mooie dingen. Je waardeert kunst meer. Je reageert sterker op zintuigelijke prikkels, als lekker eten of een mooie zonsondergang.

En misschien heb je het gemerkt, maar mannen houden ervan om hun vrouw te verwennen. Dat geeft ze hetzelfde gevoel dat de Spaanse voetballer Iniesta had in 2010, toen hij het winnende doelpunt scoorde op het WK.

Is de vent die je op het oog hebt een beetje ongevoelig? Dan vindt hij het alleen maar mooi als hij zijn vriendin laat genieten, simpelweg door samen naar de zonsondergang te kijken. Dat maakt hem warm van binnen.

Als datingcoach werk ik regelmatig met HSP’ers die moeite hebben bij het vinden van een relatie.

Dit ligt echter niet aan hun HSP. Er zijn andere factoren aan het werk, die het voor de dame in kwestie lastig maken.

Vandaag wil ik het met je hebben over wat je moet doen als je als HSP’er verliefd wordt, en wat moeite hebt met het omgaan met de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Tip 1: Besef dit over jouw kansen op een gelukkige relatie!

Ik merk dat veel HSP’ers een tikje bang zijn om een relatie aan te gaan of om verliefd te worden.

Enkele dames waarmee ik gewerkt heb, waren zelfs bang om op date te gaan. Of ze komen terecht in een oneindige cyclus van aantrekken en afstoten.

Negen van de tien keer komt dit doordat ze in het verleden nare ervaringen hebben gehad in liefde of seksualiteit, zoals waar Kelly Clarkson over zingt:

Die nare gevoelens maken dat de dames waarmee ik werk, hun toekomst niet al te rooskleurig inzien. En dat is onterecht.

Ik ben ervan overtuigd dat het voor iedere vrouw mogelijk is om een leuke man te vinden. Ik moet nog een vrouw tegenkomen bij wie het niet lukt.

Dit geldt al helemaal voor HSP’ers. Omdat zij gevoeliger zijn voor mooie dingen, hebben zij een man relatief veel te bieden.

Natuurlijk is het zo dat je gekwetst kunt raken door een nieuwe liefde.

Maar je kunt ook pijn ervaren door je beste vriendin, je ouders of collega’s op het werk.

Wanneer je met andere mensen omgaat, is er altijd de mogelijkheid dat er ruzie ontstaat, of er iets niet gaat zoals je wilt.

In een relatie gaat de pijn dieper. Je bent intiemer met elkaar. En dat brengt meer risico met zich mee.

Maar een gezonde, volwassen relatie ontwikkelt zich langzaam. Je zoekt de balans tussen je openstellen en de angst dat je hart gebroken wordt. Dit is iets wat iedereen ervaart. Naarmate je meer hebt meegemaakt, of naarmate je gevoeliger bent (zoals HSP’ers), hoe belangrijker dit is.

Als je dit doorzet, eindig je uiteindelijk met een liefde die het werk meer dan waard was.

Je bent samen met iemand die je vertrouwt, die je ondersteunt en waarmee je de mooie dingen en slechte tijden kunt delen. Als er iets belangrijk is in het leven, dan is dat het wel.

Tip 2: Het Beren-principe

Gevoelens zijn net als beren.

Soms zien ze er zo uit:

Groot. Alles omvattend. Beangstigend.

En soms zien ze er zo uit:

Licht. Lief. Vrolijk.

Op je pad naar een gelukkige relatie krijg je zowel de lieve gevoelens, als de enorme beren op de weg.

Hoe goed je relatie wordt, hangt niet alleen af van hoe vaak en hoeveel lieve beertjes er voorbijkomen. Maar des te meer van hoe je omgaat met de reusachtige, monsterachtige beren op de weg.

En die reusachtige beren hebben namen:

  • Overweldigd zijn
  • Angst
  • Boosheid
  • Verdriet
  • Eenzaamheid

Dit zijn slechts vijf soorten enge beren die je tegen kunt komen. Maar er zijn er nog veel meer. Sterker nog: er zijn er honderden. En allemaal kunnen ze op een onverwacht moment de kop opsteken, en je de weg blokkeren.

Hoe ga je hiermee om?

Ten eerste: ren niet weg. Als je wegrent van de enge beer, bereik je nooit je doel van een gelukkige relatie. Beren rennen dan JUIST achter je aan.

Ten tweede: probeer niet met een beer te vechten. Dan maak je hem kwaad, en eet hij je met huid en haar op.

(Je gevoelens bekritiseren of proberen weg te drukken helpt niet, omdat het signalen van je geest zijn dat er iets belangrijks staat te gebeuren. Het is als honger of dorst.

Je kunt het tijdelijk onderdrukken, maar ze blijven terugkomen zolang jij niet eet of drinkt.)

Ten derde: probeer niet door te lopen met je vingers in je oren en een blinddoek voor.

Dit is een slimme truc om de enge beren niet meer te zien, en je loopt nog steeds in de richting van de liefde. Maar als je hem hebt, kun je er niet meer van genieten.

Eenmaal aangekomen zie je ook de lichte, lieve beertjes niet meer. Want je hebt je vingers in je oren en een blinddoek voor.

Als je nare emoties onderdrukt, voel je ook de leuke emoties niet meer.

Wat is dan wel de oplossing?

Tip 3: Zo ga je om met nare gevoelens

Zoals ik al zei, zijn vervelende gevoelens net als beren op de weg op je pad naar liefde.

En wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar hoe je het beste met deze beren kunt omgaan:

beren geven je raad.

Kleine, lieve beertjes vertellen je dat je iets doet wat je gelukkig maakt.

Grote, boze beren geven je het signaal dat je mogelijk gekwetst zal worden. Oftewel: gevoelens zijn signalen van je lichaam dat je richting iets positiefs of iets negatiefs gaat. Als je leert om je gevoelens te begrijpen, dan vergroot je intuïtie, en heb je de beschikking over een innerlijk kompas dat altijd bij je blijft.

Het is wél belangrijk dat je geen buiten proportionele emoties ervaart. Mocht jij merken dat jij wat hulp kunt gebruiken bij het reguleren van je emoties, zoek dan professionele hulp.

Wees niet bang voor de beer.

Ze lijken misschien gevaarlijk, maar in werkelijkheid kunnen ze je geen kwaad doen. Hoe groot de emotie ook is, deze kan nooit groter dan jij worden.

Van veraf lijkt het alsof de beer zo’n groot obstakel is, dat de hele weg geblokkeerd is. Maar van dichtbij zie je dat hij weliswaar krachtig is, maar ook klein, en dat je makkelijker door kunt lopen.

Benoem de beer.

Uit onderzoek blijkt dat het vinden van het juiste woord bij wat je voelt al rust geeft. Hoe specifieker je kan benoemen om wat voor gevoel het gaat, hoe meer rust je voelt, en hoe makkelijker de volgende stap wordt. Als je dit wilt oefenen, is deze gratis app uitermate geschikt. https://moodmeterapp.com

Geef de beer een high five.

Als je goed naar de beer kijkt, zal hij aanwijzen wat de oorzaak is dat jij je bang, verdrietig of boos voelt. Als je ziet wat de oorzaak is, kan jij er wat aan doen. Je bedankt de beer voor zijn informatie en geeft hem een high five. En dan verlaat hij je pad, omdat hij weet dat jij er wat aan gaat doen.

Uit onderzoek van professor Marc Brackett blijkt dat het toepassen van deze vaardigheden enorm helpt. Het kan zelfs een depressie voorkomen.

Waarom leren met beren, negatieve gevoelens, zo belangrijk is als je HSP’er bent

Als HSP’er ben je gevoeliger voor prikkels, zowel van de buitenwereld als van je binnenwereld. Je raakt sneller overweldigd.

Het leven kent altijd zijn ups en zijn downs. En er zullen altijd momenten zijn waarop je denkt niet verder te kunnen.

Op zo’n moment is het heel handig als je weet hoe je met die gevoelens omgaat, en jezelf de rust en het vertrouwen geeft dat je nodig hebt.

Als je in het verleden nare dingen hebt meegemaakt, of het om andere redenen moeilijk vindt om met nare emoties om te gaan, raad ik je aan om met een psycholoog te praten.

En dan met name eentje die niet bang is voor zijn gevoelens, en die je kan leren om de jouwe te accepteren.

Een goed boek over dit onderwerp is Permission to feel van professor Marc Brackett. Deze man heeft zijn carrière toegespitst op het doceren van emotionele intelligentie.

Helaas is dit boek niet in het Nederlands beschikbaar, maar als je op je gemak bent met Engels is dit zeker een aanrader.

Verder raad ik je aan om dit artikel te lezen:

10 tips om je emoties te reguleren als dat soms moeilijk lijkt

Tip 4: Leer alles wat je kan over hoe jouw brein prikkels verwerkt

Als je een relatie aangaat met een man, twijfel je misschien of je hem moet vertellen dat je HSP’er bent.

Maar het is onvermijdelijk dat hij ontdekt dat jij gevoeliger bent dan anderen. Simpelweg omdat je niet voor altijd kunt verbergen hoe dingen je raken.

Zoals ik al uitlegde, zal geen enkele man dit een probleem vinden. Maar dan moet je wel voldoen aan een belangrijke voorwaarde.

Als jij niet weet hoe je met prikkels moet omgaan en je machteloos voelt, zal een man zich (meestal) ook machteloos voelen.

Je kunt natuurlijk geluk hebben en een man ontmoeten die jou kan leren hoe je met overprikkeling moet omgaan. Maar die kans is heel klein.

Dit komt omdat 80% van alle mannen geen HSP’er is.

En doordat de meeste mannen van jongs af aan wordt aangeleerd om hun emoties te onderdrukken. Waardoor ze het heel moeilijk vinden om jou te ondersteunen als jij overprikkeld of emotioneel bent.

Daarom is leren hoe jij jezelf kan ondersteunen, het beste wat je kunt doen.

Als jij overprikkeld bent maar nog steeds weet hoe je met jezelf om moet gaan, dan zal hij die zelfverzekerde houding overnemen. Hij kijkt naar hoe jij met jezelf omgaat en gebruikt dit als informatie.

Ziet hij bijvoorbeeld dat je rust neemt? Dan zal hij je waarschijnlijk vragen of hij iets kan doen om de omgeving nog rustiger voor je te maken.

De meeste mannen vinden het namelijk prachtig om voor hun vrouw te zorgen.

Maar wat een man heel ongemakkelijk maakt, is als hij niet weet wat hij moet doen. Daarom is het zo belangrijk dat jij zelf leert wat nodig is om met HSP om te gaan.

Vanuit die positie kan je veel makkelijker steun van hem krijgen.

Daarnaast maak jij jezelf heel aantrekkelijk als jij zelf weet hoe je met je emoties om kan gaan. Want sommige mannen zijn het gewend dat hun vriendinnen overstuur raken, zonder hen uit te leggen hoe ze kunnen helpen.

Kan jij dit wel? Dan scoor je hier veel punten mee.

Als je soms in paniek raakt door de prikkels die je krijgt, raad ik je aan om iemand te zoeken die je kan coachen op het vlak van HSP. Ik ben zelf geen HSP-coach, maar als je wilt leren hoe je het beste kan communiceren over je HSP in je relatie, ben ik er natuurlijk voor je.

Tip 5: Zo kan je HSP ter sprake brengen

Heb je mijn artikel over daten met HSP gelezen? LINK ARTIKEL

Daarin leer je precies hoe je in het begin van een prille relatie kan communiceren over HSP.

Ben je al wat verder en heb je het er nog niet over gehad?

Doe dan het volgende:

wees eerlijk.

HSP is niet iets wat je op de lange termijn kunt verbergen. En je bent er ook niet bij gebaat als je niets laten merken. Het is belangrijk dat jullie het goed met elkaar kunnen vinden.

Praat niet over “HSP” als diagnose voordat je hebt gepraat over je ervaring.

Als je begint over HSP denkt hij misschien dat je een ziekte hebt. Mensen weten namelijk niet wat HSP is. En als je hem probeert uit te leggen dat het heel normaal is, zal hij nog steeds een beetje verrast zijn. Begin daarom eerst met:

Beschrijf wat je voelt en hoe je het hebt opgelost.

Zeg bijvoorbeeld: “Gisteren was ik na de bioscoop erg moe van al het harde geluid. Dus ben ik wat vroeger naar bed gegaan.” Hierdoor begrijpt hij dat je voor jezelf hebt gezorgd nadat iets je gestoord heeft.

Ander voorbeeld: “Ik had een trui cadeau gekregen die ontzettend kriebelde. Ik heb niets gezegd tegen de persoon die het heeft gegeven, maar ik heb een andere trui gekocht in een andere stof die niet zo erg kriebelde!” Zeg dit met een glimlach op je gezicht, zodat hij kan zien dat jij alles onder controle hebt.

Praat ook over de dingen die jou als HSP’er een echte prijs maken.

Bijvoorbeeld dat je enorm genoten hebt van een mooi concert. Of een voorbeeld van jouw sterke rechtvaardigheidsgevoel. Wees ook niet bang om te vertellen dat je niet van conflicten houdt, omdat jij je zo goed kan inleven in alle partijen.

Onthoud: als jij er geen big deal van maakt, doet hij dat ook niet. In deze video vertel ik je hoe je over moeilijke onderwerpen praat:

Tip 6: Zo vraag je om hulp

Een vriend van mij had een vriendin met HSP. Ze was klein van formaat maar een felle tante. Iemand die zich geen poets liet bakken.

Zij koos ervoor om haar HSP als volgt te uiten:

Als ze het koud had (waar zij erg gevoelig voor was), dan begon zij met een zielig stemmetje te klagen: “Ik heb het koud!!!! Ik heb het koud!!!” En dan keek ze hem beschuldigend aan.

De arme man wist niet hoe hij hierop moest reageren. Want dat had ze hem er niet bij verteld. En daardoor voelde hij zich heel ongemakkelijk.

Toen hij dit zei, vertelde ze hem dat ze alleen wilde dat hij naar haar luisterde.

En dus werd hij verplicht gesteld om elke keer dat ze het een beetje koud had naar haar klaagzang te luisteren.

Misschien is het onnodig om te zeggen dat deze relatie niet heel lang duurde. Ze had het te vaak koud, in zijn ogen.

Hier zijn wat tips om het slimmer aan te pakken dan de ex van mijn kameraad:

  • Beslis zelf wat je nodig hebt voordat je deelt hoe jij je voelt.

Als jij het koud hebt, trek je een jas aan. Als je rust nodig hebt, doe je een dutje. Als je dit hebt gedaan, zal je zien dat het vaak niet nodig is om zijn hulp te vragen. Wil je toch steun? Doe dan dit:

  • Maak hem duidelijk wat je voelt, op een heldere manier.

Zeg bijvoorbeeld: “De wind snijdt in mijn gezicht, en geeft me een heel koud gevoel.” Probeer niet het slachtoffer te spelen.

  • Vraag hem om je te helpen.

Wil jij een arm om me heen slaan? / Een kopje thee voor me maken? / Mijn voeten masseren? / Me even met rust laten zodat ik tot kalmte kan komen?” Op deze manier maak je hem duidelijk wat je van hem nodig hebt, en kan hij ‘winnen’ door het je te geven. 

HSP draait om prikkels. Dingen waar hij je in kan ondersteunen, maar weinig aan kan veranderen. Dit is anders dan wanneer jullie ruzie hebben, of wanneer hij iets gedaan heeft dat je emotioneel maakt.

Wil je leren hoe je hem kan vragen om zijn gedrag aan te passen? Lees dan:

Relatieproblemen Oplossen: 27 Simpele & Krachtige tips

Tip 7: Zo verlies jij je niet in de relatie

Heb je weleens gehoord van een symbiotische relatie?

Dit is een extreme vorm van afhankelijkheid in een relatie waarin beide partners zichzelf kwijtraken. Dit is erg ongezond, maar kan gelukkig goed opgelost worden als je naar mijn tips luistert.

Een minder extreme (maar ook vervelende) vorm is wanneer één van de partners zichzelf verliest. En als je hoogsensitief of hooggevoelig bent, is de kans aanwezig dat dit jou overkomt.

De beste manier om dit te voorkomen is om je bewust te zijn van hoe jij je voelt.

Ik beschreef in tip 3 dat het kan helpen om jezelf bewust te maken van je gevoelens.

Als je een stap verder wilt gaan, is het goed om een dagboekje bij te houden waarin je opschrijft hoe jij je voelt. Vul dit een paar keer per dag in. Of gebruik de app Mood Meter, die ik in tip 3 heb genoemd.

Een ander hulpmiddel is meditatie. Door een kwartiertje stil te zitten en alleen op je adem te focussen, geef jij je geest de ruimte om de emotionele signalen in je lijf te versterken. Daardoor kan je ze makkelijker analyseren en er wat mee doen.

Ben je helaas al in een symbiotische relatie terecht gekomen? Lees dan:

Symbiotische relatie: Top 10 tips om het te doorbreken

Tip 8: Neem ruimte voor jezelf

Het is hartstikke leuk om met een partner te zijn. Jullie genieten van elkaar. Liefde is één van de mooiste dingen die er zijn.

Maar je partner prikkelt je ook. En als je niet oppast, kunnen die prikkels je overbelasten.

Daarom stel ik voor dat je ook tijd voor jezelf inplant. Zodat je een tijdje uit de buurt van je partner bent, en je beter kunt voelen wat hij met je doet.

Dan kun je bijvoorbeeld:

  • Tijd doorbrengen met vrienden en vriendinnen. Door met andere mensen te zijn haal je druk van de relatie en kan jij je batterijen opladen.
  • Te fietsen of wandelen in de natuur. Voor veel HSP’ers brengt dit rust, omdat ze in een wijd gebied zijn en niet binnenskamers.
  • Een hobby uit te oefenen die je alleen kunt doen. Schilderen, gitaar spelen of iets anders creatiefs. Een dergelijke hobby zorgt voor balans in je leven. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf creatief te uiten. En je bent even uit de energie van je partner.

Kortom: vind manieren om sterk in het leven te staan! In deze video help ik je daarbij:

Tip 9: Wat als hij HSP heeft?

Weet je wat mij net zo gelukkig maakt als Winnie de Poeh die honing vindt?

Als een vrouw met HSP een man treft met HSP.

Oké, beetje overdreven wellicht. Maar er zitten mooie kanten aan.

Ze herkennen veel in elkaar. En hoeven relatief weinig uit te leggen over waar ze mee worstelen. Als ze dan ook nog een vergelijkbare smaak hebben, dan is het helemaal mooi.

Relaties met een HSP-man kunnen uitstekend werken.

Er is alleen één uitzondering. En dat is wanneer een man zich verschuilt achter zijn HSP.

Stel dat hij veel uit de weg gaat, omdat hij bang is dat dit hem belemmert. Je merkt dat hij drukker is met het uit de weg gaan van stress, in plaats van lekker te leven.

Dan is het goed om niet te snel met hem in een relatie te stappen.

Want als je ziet dat hij stress constant vermijdt, dan is dit een signaal dat hij nog niet goed weet hoe hij met zijn HSP moet omgaan. En dat maakt dat hij niet zo’n goede partner voor jou kan zijn.

Een beetje extra rust nemen is niet erg. Maar als hij bang is om stappen te maken, omdat hij vreest dat hij ‘getriggerd’ wordt, dan kan hij dit elke keer als excuus gebruiken als het hem te veel wordt.

Vermijdingsgedrag is ongezond. HSP is dat niet.

Heb je een leuke HSP-man getroffen? En wil je een zo goed mogelijke indruk maken, zodat hij dolgraag een relatie met je wil?

Ik heb een speciaal e-book geschreven waarin ik de drie schakels van het mannenbrein onthul.

Als je dit gratis e-book leest, ontdek je hoe je hem beter begrijpt en aan je bindt.

Krijg het liefdesleven wat je wilt.

Dat is wat ik je gun. 🙂

Laat hieronder je e-mail adres achter. Dan stuur ik het je gratis toe. Ik wens je veel plezier met het lezen ervan.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)