11 Tips om je angst om alleen te zijn te overwinnen

Heb jij een grote angst om alleen te zijn? Dan nemen die emoties al je aandacht in beslag. Waardoor de zoektocht naar een relatie moeizaam en pijnlijk verloopt.

Daarom leer je in dit artikel het volgende:

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels om bindingsangst en verlatingsangst op te lossen geef? Daarmee ontdek je exact hoe je in 3 stappen bindingsangst en verlatingsangst oplost zodat je eindelijk vooruit kunt. Download de 3 schakels nu

Na het lezen van dit artikel weet je goed met je angst om te gaan én voel je je een stuk gelukkiger.

Waarom ben ik bang om alleen te zijn na een relatie?

De angst om alleen te zijn wordt veroorzaakt door ervaringen uit het verleden. Misschien werd je verlaten door een dierbare toen je nog een kind was of heb je al veel pijn gehad door een eerdere breuk.

Ook een laag zelfbeeld kan deze angst versterken. Gelukkig kan je leren om alleen te zijn na een relatie met de tips in dit artikel.

Een relatie om niet alleen te zijn? Zo word je happy single

Er zijn erg veel mensen die denken dat ze een relatie nodig hebben om zich niet alleen te voelen. Maar ook als single kan je erg gelukkig zijn en je geen seconde eenzaam voelen! Om je uit te leggen hoe je dat doet, maakte ik deze video over hoe je happy single wordt.

1. Ren niet weg van je nare gevoelens

Emotionele intelligentie is net zo belangrijk is als “gewone intelligentie.” Sterker nog: voor geluk in de liefde is emotionele intelligentie nog veel belangrijker.

Er zijn een heleboel mensen die maar geen partner kunnen vinden, omdat hun emotionele intelligentie achterloopt. Doorgaans zijn vrouwen hier een stuk beter in. Maar je emoties herkennen is makkelijker dan ze accepteren.

En als je bang bent alleen te eindigen, is dit een ontzettend belangrijke stap. Alleen als jij je emoties accepteert, kan je voorkomen dat zij tussen jou en de man van je dromen in komen te staan.

Hulp nodig bij het accepteren van jezelf en je gevoelens? Dit artikel helpt je:

2. Bedenk wat de reden achter jouw angst is

95% van alle vrouwen (en mannen) wil een partner. Je bent dus zeker niet de enige met de angst om alleen te zijn.

Maar als je je eenzaam voelt, zal je je gaan fixeren op het krijgen van een relatie.

Die emotie verandert hoe je naar de wereld kijkt. Kijk dus eens rustig naar die emotie, zonder ze weg te drukken. Vraag jezelf af wat je precies voelt en schrijf dit op.

Bijvoorbeeld:

 • Ik voel me verdrietig over de jaren die ik alleen heb doorgebracht.
 • Ik kom thuis en er is niemand die op me wacht (eenzaamheid).
 • Ik ben boos op mijn ex, die zich fout heeft gedragen.
 • Ik voel angst om alleen te eindigen als een oud omaatje.

Het opschrijven van zo’n gedachten helpt om ze beter los te laten.

3. Besef dat de kans nihil is dat jij eeuwig alleen blijft

Kijk, er zijn 1,23 miljoen vrijgezelle mannen in Nederland. Genoeg keuze dus. Rekening houdende met jouw leeftijd kom je gemiddeld genomen op ongeveer 450.000 mannen.

Als jij goed weet naar wat voor soort man je zoekt, moet het niet te ingewikkeld zijn om uit deze grote groep een man te vinden die bij je past, waar jij verliefd op kan worden en die jou helemaal geweldig vindt.

Maar laten we ervan uit gaan dat jij heel kieskeurig bent. 95% van alle mannen vind je helemaal niets, 4% vind je wel oké en slechts 1% vind je geweldig op alle fronten.

Dan zijn er nog steeds 4500 mannen in Nederland die aan al je eisen voldoen en waar je verliefd op kan worden.

Zoals je ziet is het vinden van de ware meer een kwestie van filteren. Je moet een systeem hebben om een leuke man te herkennen. Als je dat onder de knie hebt, is het een kwestie van hem versieren.

Denk jij dat mannen geen relatie willen? Absoluut wel. Alleszins, met een vrouw die ze geweldig vinden en onder bepaalde voorwaarden.

Door mijn tips in het volgende artikel op te volgen, leer jij je hoe jij je zo op kan stellen.

4. Besef dat eenzaamheid je blik vertroebelt

Er zijn veel vrouwen (mannen trouwens ook) die bang zijn om alleen te blijven. Maar door hun angst nemen ze onverstandige beslissingen.

 • Ze storten zich in relaties om niet alleen te zijn.
 • Ze blijven bij mannen die niet tot hun “1%” behoren.
 • Ze blijven bij mannen die ze eigenlijk saai vinden.
 • Foute mannen kunnen makkelijker grip op hen krijgen.
 • Ze gebruiken alcohol en bingewatching om hun gevoel te onderdrukken.
 • Ze geven daten helemaal op. (Waardoor ze nooit de man van hun dromen vinden.)

Als jij één van deze dingen hebt gedaan:

Het is niet jouw schuld.

Als je bang bent dat je alleen komt te staan, verandert dit je brein tot op het diepste niveau. Je blik raakt vertroebeld en je hebt last van:

 • Meer wantrouwen.
 • Kritischer op anderen.
 • Negatieve emoties blijven langer hangen.
 • Je wordt zwaar op de hand.
 • Je hebt minder energie.
 • Je schat sociale situaties negatiever in dan ze zijn.

Door die eenzaamheid word je dus negatiever en kritischer. En hierdoor zullen meer en meer mensen je vermijden. Pas als je meer mensen om je heen hebt verzameld, verdwijnen de klachten vanzelf.

5. Leer omgaan met je emoties

Het einddoel is dat jij een leuke partner vindt. En een mooie tussenstap is het bouwen van een prachtig leven, waarin jij omringd bent met leuke vrienden en familie.

Maar om dit voor elkaar te krijgen, is het nodig dat je leert omgaan met je emoties. Want hoe jij je voelt, is van invloed op hoe jij je naar anderen gedraagt.

Mensen kunnen namelijk aan je zien hoe jij je voelt. En hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe makkelijker het is om mensen (en dus mannen) te ontmoeten. En hoe meer mannen je ontmoet en filtert, hoe sneller je bij de ware komt.

Maar als je bang bent om alleen te blijven, kan het moeilijk zijn om met eventuele teleurstellingen om te gaan. Het leren van emotionele regulatie kan uitkomst bieden. Met wat simpele technieken is het makkelijker om ondanks je pijn door te gaan met het bouwen van een leuk leven.

Een beknopt stappenplan om goed met je emoties om te gaan

 1. Erken dat je emotioneel bent.
 2. Schrijf op wat je voelt.
 3. Accepteer hoe je je voelt.
 4. Emoties vertellen je iets over wat je belangrijk vindt. Als je teleurgesteld bent over een date die niet naar wens is verlopen, vertelt dit je wat je zoekt in een man. Dit is informatie die je in de toekomst kan gebruiken.
 5. Denk na waar je een goed gevoel en voldoening van zou krijgen. Ga bijvoorbeeld met vriendinnen op stap in plaats van alleen thuis te blijven.
 6. Leef gezond. Eet niet te veel troep, ga naar de sportschool of lekker fietsen, breng tijd in de natuur door of begin met mediteren. Dit helpt allemaal om je in je dagelijks leven prettiger te voelen.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over hoe jij beter kan omgaan met je emoties. Je vindt het hier:

6. Kijk eens naar de mensen die je al hebt

Zie een relatie niet als verplichting om gelukkig te kunnen zijn. Kijk er eerder naar als de kerst op de taart; leuk om te hebben als extraatje, maar als hij wegvalt is jouw leven nog steeds overheerlijk.

Maar als jij een diepe angst om alleen te blijven, ervaar jij je leven waarschijnlijk anders. 

Als je mijn artikel hebt gelezen over eenzaamheid, weet je dat er twee vormen van eenzaamheid zijn:

 1. Sociale eenzaamheid. Je hebt te weinig mensen om je heen. Wil je meer vrienden maken? Lees dan dit artikel.
 2. Emotionele eenzaamheid. Je hebt mensen om je heen, maar kunt niet eerlijk tegen hen zijn. Je kunt hierdoor niet je gevoelens met hen delen.

De meeste mensen associëren het delen van hun emoties met het hebben van een partner. Maar je hoeft niet per se een partner te hebben om je emotionele eenzaamheid op te heffen. Sterker nog: het is verstandig om naast je partner mensen te hebben bij wie je terecht kan.

Mannen zijn immers veel minder goed in het omgaan met emoties. Ze hebben een minder breed emotioneel palet en praten liever niet over gevoelens. Wil je begrip? Dan is het hebben van vriendinnen met wie je hierover kan praten een goed idee.

7. Voorkom dat jij je alleen voelt in een relatie

Stel je voor dat je een partner hebt die er wel te gek uitziet, maar nooit over gevoelens praat en je niet begrijpt. Dan mist hij één van de belangrijkste dingen die nodig zijn in een relatie.

Blijf je bij zo’n man? Dan ontwikkel je op den duur emotionele eenzaamheid. Want omdat hij je niet begrijpt, zal jij je altijd alleen voelen in jezelf. En daarmee mis je één van de mooiste dingen van een relatie, en dat is dat jij je leven met iemand deelt.

Hoe leuk een man ook is, als jij je niet gehoord voelt schiet de relatie zijn doel voorbij. Het is beter om een man af te wijzen omdat hij je niet begrijpt, dan welke andere reden. Alleen maar in een relatie zitten om niet alleen te zijn, maakt je niet gelukkig.

En omgekeerd is het beter om te eindigen met een man die je uitstekend begrijpt maar niet op alle vlakken hoog scoort, dan met een emotioneel lege adonis.

Wil je mannen trouwens écht begrijpen? Lees dan zeker dit artikel:

8. Praat positief over je toekomst

Vroeg of laat bij het daten met een man hebben jullie het over je toekomstideeën. Denk vooraf goed na over wat je zegt met betrekking tot de toekomst. Weet je nog niet echt wat je wil? Schrijf dan je dromen en ideeën op, en de mensen die een hoofdrol in die toekomst spelen.

Als je deze oefening doet, schets je waarschijnlijk een optimistisch en een inspirerend plaatje.

Zodra jullie openlijk praten over hoe jullie de rest van jullie levens voor jullie zien, kan je hem dit plaatje voorhouden.

Verder is het belangrijk om positief te zijn over dingen die je in de toekomst graag wilt. Hij let er namelijk op hoe jij je gedraagt in verschillende situaties. Laat je dus van je beste kant zien!

Zijn er dingen in je toekomst waar jij je zorgen over maakt? Bespreek dat dan voorlopig met vrienden of familie. Naarmate jij en de man in kwestie elkaar beter kennen, kan je hier prima over spreken.

9. Loop niet te hard van stapel

Als je bang bent om alleen te blijven na een relatie, heb je waarschijnlijk haast. Maar de dingen gaan overhaasten is nog gevaarlijker dan in je ogen wrijven terwijl je net een hete peper hebt gesneden.

Je aan je standaarden houden is dus erg belangrijk. Zowel positief (wat je wel zoekt) als negatief (dat je geen fout gedrag wilt van een man.) Daarnaast kan te snel willen gaan ervoor zorgen dat een man op je afknapt.

Er is een gouden regel in dating. En die is:

Je wilt altijd ongeveer evenveel investeren als de ander.

Natuurlijk moet je dit niet super analytisch gaan bekijken. Verlies je niet in onnodige details tijdens het daten. Dit maakt je alleen maar onzeker.

Word jij keer op keer te snel verliefd? Dan vertel ik je de oplossing in dit artikel:

10. Geef een man niet alles wat je hebt

Als je vrijgezel bent, trek je waarschijnlijk veel op met vriendinnen, je werkt wat vaker over, je doet aan sport,… Vind je een partner? Dan is de kans groot dat je al je vrije tijd in je nieuwe verkering investeert. En de andere leuke activiteiten vergeet.

Maar door al je tijd in je relatie te stoppen, ontstaat er een afhankelijkheid die niet zo aantrekkelijk is.

Denk eens na wat je hebt opgegeven voor je vorige relatie. Als je je tijd anders had verdeeld, moest je niet vanaf 0 beginnen in eenzame tijden. Je had misschien net wat meer mensen om je heen gehad. Of had je een leuke hobby om je af te leiden.

En al die dingen maken dat je krachtiger in het leven staat. Waardoor je leukere mannen aantrekt en je angst om alleen te zijn overwint.

11. Mijn gouden tip voor jou

Ik mag vrouwen leren hoe het Mannenbrein in elkaar zit. En dan met name de drie schakels in het mannenbrein die ervoor zorgen dat hij verliefd op je wordt.

Daarnaast krijg je 31 zinnen die hem gek op je maken. Het beste: dit e-book is helemaal gratis! Want het is mijn doel om zoveel mogelijk vrouwen aan een gelukkige relatie met zichzelf én de man van hun dromen te helpen.

Download je e-book hieronder.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)