Een buitenlandse liefde? 9 Tips wat je nu kan doen

Hoe romantisch is een buitenlandse liefde?

Een knappe Spanjaard die je leert surfen, romantische strandwandelingen en natuurlijk heel veel cocktails.

Wil je hier nou echt iets serieus uit halen? Wil je kijken of een relatie mogelijk is?

Dan zit je hier goed.

Wat je situatie ook is: je hebt iemand ontmoet op vakantie, op buitenlandse stage of een toerist in Nederland. Ik vertel over alle uitdagingen die je gaat tegenkomen en hoe je ermee omgaat.

Ook leer je:

 • De 2 belangrijkste factoren die bepalen of je relatie kans van slagen heeft.
 • 3 voordelen van buitenlandse liefdes die bijna iedereen over het hoofd ziet.
 • Hoe je op afstand nog steeds de aantrekkingskracht tussen jullie vasthoudt.
 • Waarom de liefde meer kans heeft op een hoge brug.
 • Hoe je omgaat met het feit dat jullie geen seks kunnen hebben.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

En nog veel meer…

Doe je vliegtuigriem vast, want we landen nu bij de eerste tip.

Tip #1: Je hart in de wolken, maar je voeten op de grond

Ik heb goed nieuws voor je.

Ik ken veel vrouwen die het avontuur met een buitenlandse man aangingen en er een geweldige relatie aan overhielden.

Samen oud worden met je buitenlandse liefde is dus zeker mogelijk.

Sterker nog, er zijn zelfs voordelen! Daar kom ik later op terug.

Wel hadden al deze vrouwen één ding gemeen…

Ze hadden namelijk stuk voor stuk enkele logistieke zaken mee.

Neem Jānis en Laura bijvoorbeeld.

Laura was Nederlandse en ontmoette Jānis 2 jaar geleden op een meerdaags festival in Servië. Jānis kwam uit Letland. De korte tijd die ze samen doorbrachten was genoeg voor beiden om meer te willen.

Dit bleek ook best te doen.

Dat is namelijk het voordeel wanneer je beiden in Europa woont. Met een beetje geluk vind je vliegtickets onder de 50 euro. Duurder dan €150 wordt het zelden. Verder duren Europese vluchten ook niet lang. Wil je gek doen? Dan kan je best voor een weekendje heen en weer.

Laura is dierenarts en Jānis ondernemer. Vooral Laura verdient prima. Hierdoor zien ze elkaar altijd weer binnen 3 maanden. Soms zelfs korter.

Een heel ander verhaal wordt het wanneer jullie afstand groter is. Woont je geliefde bijvoorbeeld in Sydney? Dan is een retour al snel 800 euro. Bovendien ga je ook niet zomaar op en neer. Je vlucht duurt 20 uur en de eerste dagen kamp je wellicht met een jetlag.

Je zult jezelf dan enkele moeilijke vragen moeten stellen.

 • Hebben jullie genoeg geld om elkaar op te zoeken?
 • Hebben jullie genoeg vrije dagen daarvoor?
 • Willen jullie voor altijd zo ver bij elkaar vandaan wonen?

Dan komt er dus veel meer bij kijken.

Wees ook realistisch over je toekomst

Jānis en Laura hadden nog iets mee.

Jānis woonde al eerder een jaar in Hongarije. Dat beviel prima. Zo wist hij dus dat hij zich ook buiten Letland prima zou kunnen settelen. Hij dacht er zelfs af en toe aan om naar West-Europa te verhuizen, wegens economische redenen.

Ook voor Laura was veel mogelijk. Hoewel ze nooit in het buitenland heeft gewoond, heeft ze wel veel gereisd. Die buitenlandse ervaringen bevielen haar net zo goed als bij Jānis.

Dit betekende dat ze konden werken aan een gezamenlijke toekomst. Hoewel de periodes gescheiden van elkaar leven moeilijk waren, hadden ze hoop dat ze in de toekomst bij elkaar konden wonen.

Laura had bijvoorbeeld de zekerheid dat Jānis voor haar naar Nederland zou willen komen. Wat haar de kracht gaf om niet op te geven tijdens de moeilijke momenten.

Op moment van schrijven wonen beiden nog in hun eigen land. Maar ze zijn druk bezig binnenkort samen te wonen. Niet in Nederland, maar in Belize (Zuid-Amerika). Ze kennen elkaar inmiddels al 3 jaar, zijn helemaal gek op elkaar en hebben zin in hun volgende avontuur.

Nu terug naar jou.

Ook jij zal over je toekomst wat lastige keuzes moeten maken. Zou jij gelukkig in een ander land kunnen worden? Kan je je aanpassen aan een land waar ze een andere taal spreken en de cultuur misschien sterk verschilt van de Nederlandse? Zou je het aankunnen om je vrienden en familie soms 6 maanden niet te zien?

En zo niet, is je vakantieliefde dan bereid te verhuizen?

Kijk, als één van jullie wil verhuizen, dan kunnen jullie samen bouwen aan een toekomst. Een gemeenschappelijk doel is een ongelooflijk krachtig bindmiddel tegen de uitdagingen van een latrelatie.

Maar ziet geen van jullie beiden zichzelf in een ander land wonen? Dan klinkt het heel naar, maar de kans is klein dat die relatie je gelukkig gaat maken.

Tip #2: Verliefd op je vakantieliefde of verliefd op je vakantie?

Niet alleen Cupido bepaalt op wie je verliefd wordt.

De omgeving – hoe onromantisch dit ook klinkt – doet ook zijn zegje.

Wist je bijvoorbeeld dat er een klassiek experiment is waar onderzoekers nummers vroegen aan mensen van het andere geslacht op een hoge brug? Hieruit bleek dat we op een hoge brug eerder ons nummer weggeven. De verklaring is dat de hoogte zorgt voor een kleine adrenalinerush, die we associëren met aantrekkingskracht.

Ook worden we eerder verliefd als we net verhuisd zijn naar een nieuwe stad. Omdat alles nieuw is, staan we meer open voor sociaal contact en heeft de liefde net meer kans.

Op vakantie ben je misschien wel het meest ontvankelijk voor liefde. Je bent ontspannen omdat je niet wakker wordt door een wekker of hoeft te denken aan je werk. Je doet leuke dingen en besteedt meer aandacht aan alles om je heen.

Het is makkelijk om op vakantie met iemand in een roze bubbel te belanden waar de werkelijkheid nooit aan kan tippen. Maar voor een succesvolle relatie moet je als stel wel met de werkelijkheid kunnen dealen.

Dit komt weer neer op een paar kritische vragen die je jezelf moet stellen.

Passen jullie ook goed bij elkaar als er wel weer elke dag een wekker gaat? Kunnen jullie quality time voor elkaar vrijmaken wanneer je druk bent met werk, sociale verplichtingen en sport?

Misschien herken je dit wel met online dating

Misschien ken je het volgende wel. Je chat al wekenlang met iemand die je online hebt ontmoet. Je hebt het gevoel dat jullie een geweldige klik hebben en in je hoofd is hij helemaal perfect.

Na lang afwachten is het dan eindelijk zover. Jullie spreken in het echt af.

Maar dan…

… valt die eerste date ontzettend tegen.

Het is een typische valkuil bij online dating (en vakantieliefdes). In je hoofd maak je een te romantisch beeld van de ander. Je bent dan niet verliefd op hem, maar op het beeld wat je van diegene hebt.

 Latrelaties, waar moet je op letten? 15 tips.

 11 praktische tips voor een lange afstandsrelatie.

Let hier dus een beetje op bij je vakantieliefde. Ben je echter zeker van je zaak? Lees dan lekker verder en check de volgende tip.

Tip #3: Skype, maar met mate

Hier een simpele en belangrijke tip:

Hebben jullie contact? Doe dit dan geregeld via Skype of videobellen.

Je wilt namelijk dat jullie contact zo intens mogelijk is. Dit is namelijk dé manier om te zorgen dat de intimiteit tussen jullie goed blijft.

Is videobellen niet mogelijk?

Ga dan voor normaal bellen. Zodat je in ieder geval elkaars stem hoort. Houd het WhatsApp contact beperkt. Het is gewoon geen geschikt medium om een emotionele band met iemand te creëren.

Je kunt natuurlijk wel bepaalde berichtjes sturen die hem juist een glimlach op zijn gezicht brengen. Sterker nog, ik heb daar een gehele cursus over gemaakt. Hier vind je daar meer informatie over:

 https://www.chatnaarzijnhart.nl/

Nu snel door naar de volgende tip!

Ga slim met het contact om

Ik weet dat het volgende misschien tegen je intuïtie ingaat:

App hem niet de hele dag door.

Denk eens aan je lievelingseten. Stel je nu voor dat je dit elke dag eet. Zou je het lang lekker vinden? Ik houd zelf erg van pizza. Maar elke dag pizza houd ik nog geen week vol.

Of neem je lievelingsnummer. Heb je ooit een nummer zo plat gedraaid dat je het na een tijdje niet meer kon horen? Ik heb zelf ooit een nog grotere fout gemaakt. M’n favoriete lied als wekker gebruikt. Na een paar dagen haatte ik het.

Maar verlang je ergens naar waar je op moet wachten?

Dan wordt je verlangen alleen maar groter.

Daarom raad ik af elke dag, de hele dag, te appen. Je krijgt zo een soort half gevoel dat je wel contact met elkaar hebt, maar het zorgt niet voor diepgang. Hetzelfde als een kantoorwerknemer die eigenlijk artiest wil worden, maar net genoeg salaris krijgt om te voorkomen dat hij de drang krijgt zijn passie achterna te gaan.

Wil je toch af en toe contact houden via WhatsApp?

Houdt dan rekening met het mannenbrein. Veel mannen gebruiken WhatsApp namelijk op een andere manier dan vrouwen. Ga je hier goed mee om? Dan zal hij uitkijken naar je berichtjes. Bij elke pling op zijn telefoon zal hij stiekem hopen dat het een berichtje van jou is.

Hoe je dit doet, vertel ik in de video hieronder.

Tip #4: Doe dit absoluut nooit

Vroeger was ik nog weleens eigenwijs.

Toen dacht ik dat ruzies uitpraten via WhatsApp een goed idee was…

Het duurde nooit lang voordat het tegendeel zich bewees. Echt: WhatsApp is een verschrikkelijk medium om over gevoelens en emoties te praten.

Hebben jullie onenigheid?

Los het op in het echt of met behulp van videobellen.

Anders loop je kans op het volgende:

Tip #5: Leer zijn taal voor twee gigantische voordelen

De Nederlandse taal heeft net zoveel seks appeal als je gemiddelde belastingconsulent. Grote kans dus dat jouw vakantieliefde een veel romantischere taal spreekt.

De romantische woordjes die een Portugees in je oor kan fluisteren zijn mooi meegenomen.

Toch kunnen taalverschillen ook tot misverstanden leiden.

Dat gebeurt eerder dan je denkt. In Nederland bijvoorbeeld kan ‘enerverend’ positief zijn. Als een Nederlander je vertelt een enerverende avond met zijn date gehad te hebben, is dat goed nieuws.

In België roept het eerder negatieve associaties op. Het staat gelijk als iets vervelends of op de zenuwen werkend.

Hetzelfde woord kan dus al bij Belgen en Nederlanders tot miscommunicatie leiden. De kans op miscommunicatie wordt groter naarmate jullie talen verschillen.

Besef ook dat het lastiger is om je te uiten in een andere taal. Spreken jullie bijvoorbeeld Engels, wat voor beiden je tweede taal is? Dan kan praten over gevoelige onderwerpen net wat moeilijker zijn.

Gelukkig hoeft dit de liefde niet onmogelijk te maken.

De simpele oplossing is als volgt.

*dramatisch tromgeroffel*

Oké, je had dit als wijze lezeres vast zelf ook bedacht.

Toch zeg ik het, want goed luisteren is misschien wel een van de belangrijkste relatie-eigenschappen. Alleen maar meer bij een buitenlandse liefde.

Luister dus niet naar wat hij zegt. Luister naar wat hij probeert te zeggen.

 25 relatietips die je helpen met beter communiceren.

Dan nu terugkomend op de titel van deze tip. Leer elkaars taal.

Waarom raad ik dat nou aan?

2 redenen:

1. Het helpt oprecht bij het communiceren.

Ik heb toevallig zelf ook ooit een vakantieliefde gehad. Hoewel ze in Canada opgegroeid was, sprak ze ook Nederlands. Haar moeder kwam daar namelijk vandaan.

Dit was ontzettend handig. We spraken prima Engels, maar heel af en toe vond ik dit moeilijk. Vooral wanneer ik gevoelens onder woorden probeerde te brengen of juist heel genuanceerd over intellectuele onderwerpen wilde praten.

Gelukkig kon ik dan gewoon overschakelen op Nederlands. Je hoeft de ander zijn taal ook helemaal niet perfect te leren. Een andere taal begrijpen is makkelijker dan die spreken.

Voor veel mensen is dit makkelijker dan je denkt. Leer je namelijk de taal van iemand waarmee je een relatie hebt? Dan heb je VEEL meer motivatie en oefening dan bijvoorbeeld op school. Het is dan niet raar om na drie maanden al complete gesprekken met elkaar te voeren in een nieuwe taal.

Ik ben geen taalcoach. Wil je dus meer tips om zo snel mogelijk je liefde te verklaren in een andere taal? Dan is dit artikel een goede start.

En daarnaast:

2. Je bouwt een band op met zijn vrienden en familie.

Gaan jullie echt een relatie aan?

Dan ontmoet je vroeg of laat zijn vrienden en familie.

Hoe leuk zou het dan zijn om hun taal te spreken?

Je kunt dan met ze lachen, verhalen uitwisselen en zit er niet verlegen bij wanneer ze een grap maken in hun eigen taal terwijl jij je afvraagt of het misschien over jou gaat.

Oh ja, en verder is een nieuwe taal leren super goed voor je brein. Het verbetert je geheugen, multi-task vaardigheden en vermindert de kans op dementie. no está mal.

Tip #6: Een creatieve en sexy oplossing om de liefde spannend te houden!

Het wordt moeilijk het spannend te houden tussen de lakens wanneer je niet slaapt onder dezelfde lakens.

Toch is er in de 21e eeuw genoeg wat je kunt doen om het spannend te houden tussen jullie twee.

Allereerst is dit natuurlijk belangrijk. Laten we eerlijk zijn, seks is best een wezenlijk onderdeel van relaties. Maar bovenal kan het ook heel leuk zijn om ondanks de afstand de boel gepeperd te houden.

Neem bijvoorbeeld sexting. Heb je hier nog nooit aan gedaan? Dan is dit je kans om ermee te experimenteren. Wie weet ontdek je wel een hele nieuwe ondeugende kant van jezelf.

Benieuwd naar tips over sexting? Of goede voorbeeldberichten om hem helemaal gek te maken?

Lees dan dit uitgebreide artikel met tips en voorbeeldberichten over sexting.

Een andere optie is natuurlijk webcam seks. Nog een optie is om een spannende brief achter te laten wanneer je bij hem geweest bent, of een lippenstift kus op zijn spiegel.

Kortom, hoewel je geen seks kunt hebben, kunnen jullie nog steeds je seksualiteit naar elkaar uiten. Experimenteer en wees lekker creatief.

Tip #7: Slaap niet te vaak uit

Heb je al gelachen vandaag?

Zo niet, lees dan dit korte artikel van De Speld over een verliefd stelletje wat een hotelbed ontdekt in een onbekende stad.

En na het lachen kunnen we door naar de wijze les. Die les is simpel: Wees niet zoals het verliefde stelletje uit het artikel van de Speld.

Kijk, natuurlijk is het heerlijk om met je lover de hele dag in bed te liggen. Maar hebben jullie maar één week samen? Dan wil je daar het maximale uithalen.

Oftewel, ga leuke dingen bekijken, veel uit eten of als jullie zuinig willen doen lekker picknicken in het park. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het ondernemen van (vooral nieuwe en spannende) activiteiten een van de beste manieren is om jullie verliefdheid te versterken.

 71 leuke dingen om te doen met je vriend.

Een ander voordeel is dat jullie samen van te voren alles kunnen plannen. Ook al skip je dan later alsnog de helft. Dan hebben jullie in ieder geval genoten van de voorpret.

Tip #8: They see you datin’, they hatin’

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws.

Laten we beginnen met het laatste. Dan zijn we er snel vanaf.

Het slechte nieuws is dit:

Je omgeving zal misschien niet zo ondersteunend reageren zoals je had gehoopt.

Relaties met lange afstand en buitenlandse liefdes zijn typisch onderwerpen waar veel mensen een sterke mening over hebben. Vaak delen ze die graag met het excuus jou te willen helpen.

(en toegeven, ze bedoelen het natuurlijk wel goed)

Dit zijn enkele uitspraken die mensen vaak geven wanneer het gaat om buitenlandse liefdes:

 • Latrelaties werken niet”
 • Mensen met een buitenlandse liefde zijn te romantisch en niet realistisch”
 • Je partner gaat gegarandeerd vreemd als hij in een ander land zit”

Je kan het allemaal verwachten.

Maar dan nu het goede nieuws…

Je vrienden en familie weten waarschijnlijk niet waar ze over praten. Maar weinig mensen hebben daadwerkelijk ervaring met buitenlandse liefdes.

Neem het ook met een korreltje zout wanneer je tante zegt dat ze iemand kent die een buitenlandse liefde had die tevergeefs eindigde. Haar conclusie is dan gebaseerd op één verhaal. Pas wanneer iemand al tientallen verhalen kent van mensen in jouw situatie, kan je er zinvolle conclusies uit trekken.

Zelf ken ik inmiddels tientallen koppels uit verschillende culturen. Ik zal ook niet zeggen dat een buitenlandse liefde geen uitdaging is. Wat mensen alleen vergeten is dat uitdagingen overwinnen je een sterker persoon maakt. Veel koppels die door een lange tijd gescheiden werden door afstand, kwamen er uiteindelijk sterker uit.

Onthoud dit op de moeilijke momenten en wanneer je omgeving weer eens kritisch is. Uiteindelijk draaien ze wel bij. Reken er maar op dat ze staan te springen wanneer je ze uitnodigt voor jullie bruiloft in Toscane.

Tip #9: De 3 voordelen waar elk Nederlands koppel jaloers op is

Een buitenlandse liefde heeft ook tal van voordelen.

Veel koppels raken bijvoorbeeld te comfortabel bij elkaar. Na een tijdje is hun idee van een romantische date samen in pyjama op de bank series kijken, en dat elke dag. Zo vervallen ze langzaam in een sleur.

Met een buitenlandse liefde hoef je je hier niet druk om te maken.

Daarnaast heeft een liefde die ver weg woont nog een gigantisch voordeel.

Je hebt zeeën van tijd voor jezelf

Nog zo’n typisch iets waar normale stellen mee kampen. Ze zien elkaar elke dag en verwaarlozen hun vrienden.

Ook daar heb jij geen last van.

Die extra tijd hoef je trouwens niet per se aan je sociale leven te besteden. Misschien heb je wel heel andere doelen voor jezelf.

Bijvoorbeeld op een tweede studie, je carrière of het krijgen van een superfit lichaam. Vraag jezelf dus af wat je doelen zijn. Zijn er bepaalde eigenschappen die je wilt leren of ontwikkelen?

Je hebt nu de tijd om ervoor te gaan. Dus maak er mooi gebruik van 😉

En tot slot…

Een buitenlandse liefde verbreed je kijk op het leven

Door je cultuur bekijk je het leven altijd door een bepaalde bril. Omdat je die bril alleen al je hele leven op hebt, heb je er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan.

Krijg je dan een relatie met iemand uit een compleet andere cultuur? Dan leer je langzaam door zijn bril kijken. Het gevolg is dat je dan ook ineens merkt hoe jouw bril je kijk op het leven altijd heeft beïnvloed.

Een relatie met iemand uit het buitenland kan je helpen overtuigingen bij jezelf te ontdekken waarvan je nooit wist dat je ze had.

Het kan diepe onbewuste normen en waarden naar boven brengen. Ben je je er eenmaal bewust van? Dan kan je er opnieuw over nadenken.

Zo zal je niet alleen een hoop leren over jouw buitenlandse liefde, maar ook over jezelf.

En dan nog iets heel belangrijks

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je je 100% inzet, je elke relatie kunt laten slagen. Hoe onmogelijk die soms ook lijkt.

Ik heb je nu specifieke tips gegeven voor jouw situatie, maar dat is niet het hele verhaal. Er zijn namelijk ook enkele principes voor succesvolle relaties in het algemeen.

Het zijn als het ware basics. Wanneer je die kent, sluiten alle tips uit dit artikel er naadloos op aan.

Ze hebben namelijk alles te maken met de 3 schakels in het mannenbrein.

Wanneer je deze schakels kent, kun je ervoor zorgen dat hij kostte wat het kost jou in zijn leven wil hebben.

Ik heb er een uitgebreid en gratis rapport over geschreven.

Klik hier om het te lezen.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)