
Twijfels over je relatie kunnen je compleet uitputten.
Een verkeerde keuze maken is vervelend, maar eindeloos twijfelen is vaak nog erger. En zeker als het om liefde gaat, kunnen je twijfels allesoverheersend worden. Misschien vraag je je nu af: “Blijf ik bij hem of niet?”
De keuze ligt altijd bij jou. Maar gelukkig kan ik je als datingcoach wél helpen om meer duidelijkheid te krijgen.
Inhoud van dit artikel:- Zijn twijfels over een relatie normaal?
- 1. Stop met jezelf te vergelijken
- 2. Ontdek de W van Waarom
- 3. Ga niet in de aanval
- 4. Haal de druk van de ketel
- 5. Luister (niet) naar anderen
- 6. Maak een lijstje
- 7. Vraag jezelf af wat je zou doen als je weer single zou zijn
- 8. Besef dat je geen relatie nodig hebt om gelukkig te zijn
- 9. Overweeg een andere vorm van samenzijn
- 10. Praat met je partner
- 11. Hak de knoop door
- Twijfels over je relatie – Samenvatting
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu
Blijf dus zeker tot het einde lezen, want daar deel ik een simpele maar krachtige methode om je twijfels definitief achter je te laten en je relatie (of jezelf) sterker dan ooit te maken. Om te beginnen heb ik een video voor je gemaakt met 3 praktische tips als je twijfelt over je relatie:
Zijn twijfels over een relatie normaal?
Ja, twijfels in een relatie zijn heel normaal. In elke relatie komen momenten van onzekerheid voor, zeker als je veel om iemand geeft of grote levenskeuzes moet maken. Twijfels ontstaan vaak door veranderingen in jezelf, je partner of jullie dynamiek samen.
Belangrijk is om je twijfels niet meteen te zien als een teken dat het fout zit, maar als een uitnodiging om te onderzoeken wat je écht nodig hebt in de relatie. Door open communicatie en zelfreflectie kun je vaak helderheid krijgen of jullie nog bij elkaar passen.
1. Stop met jezelf te vergelijken
n een wereld vol social media is het verleidelijk om te denken dat iedereen een beter leven (en een betere relatie) heeft dan jij.
Je constant vergelijken met anderen voedt onnodige twijfels over je relatie en maakt je alleen maar ongelukkiger.
Elke dag zie je perfecte plaatjes voorbij komen: vakanties, huwelijken, nieuwe huizen, lachende stelletjes. Logisch dat je jezelf soms gaat afvragen: “Waarom voelt mijn relatie niet zo perfect?”
Maar onthoud: je ziet alleen de hoogtepunten van anderen, nooit hun worstelingen. Als je twijfels hebt over je relatie, kijk dan naar binnen, niet naar buiten. Twijfel is pas echt een signaal om serieus te nemen als jij voelt dat er iets ontbreekt, niet omdat je denkt dat het bij anderen beter gaat.
2. Ontdek de W van Waarom
Veel mensen weten wat ze voelen, maar niet waarom ze het voelen.
Zolang je niet weet waarom je twijfels over je relatie hebt, blijft het moeilijk om echt verder te komen.
De beroemde schrijver en spreker Simon Sinek zegt het mooi: alles begint met een duidelijke ‘waarom’. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor jouw relatie.
Vraag jezelf dus niet alleen af wat je voelt (“Ik twijfel”), maar vooral waarom je dat voelt. Twijfel je omdat hij weinig aandacht voor je heeft? Of ben je eigenlijk iemand die van nature veel twijfelt, ook buiten relaties?
Hoe duidelijker je je eigen ‘waarom’ kent, hoe makkelijker je stappen kunt zetten richting een liefdevolle, gezonde relatie.
Echter zijn er ook een paar manieren die niet aan te raden zijn. Een voorbeeld hiervan krijg je in de volgende tip:
3. Ga niet in de aanval
Twijfel over je relatie kan je helemaal leegzuigen.
Hoe meer energie twijfel opslokt, hoe groter de kans dat je die frustratie uiteindelijk op je partner afreageert.
Dat is logisch: twijfel knaagt voortdurend op de achtergrond, waardoor zelfs kleine irritaties ineens als enorme ergernissen kunnen voelen.
Maar let op: als je je twijfel omzet in verwijten of woede, duw je je partner alleen maar verder weg. Zelfs als hij (deels) de oorzaak is van jouw twijfels, is aanvallen nooit de oplossing. Het zorgt alleen voor defensief gedrag, ruzie en mogelijk een onverhoopte break-up.
Wil je samen helderheid creëren? Bewaar je kalmte, blijf in gesprek en kies voor oprechte communicatie. (In tip 6 vertel ik je daar meer over!)
In de volgende tip leer je een veel krachtigere manier om grip te krijgen op je gevoelens, zonder ruzie.
4. Haal de druk van de ketel
Twijfels voelen zwaar. Maar niet alleen voor jou, maar ook voor hem.
De beste beslissingen neem je niet onder druk, maar vanuit rust en helderheid.
Voel je de neiging om uit frustratie impulsief de stekker uit de relatie te trekken? Trap dan even op de rem. Zeker als jullie al een tijd samen zijn, is het zonde om uit een opwelling iets te beëindigen waar misschien nog veel moois in zit.
De oplossing? Haal de druk eraf. Neem even afstand. Gun jezelf ademruimte om te voelen wat je écht wilt, zonder dat hij continu om je heen is. Plan tijd voor jezelf in: werk, sport, ga een dagje naar de spa of spreek af met vriendinnen. Het maakt niet uit wát je doet, als je maar loskomt van de situatie.
En belangrijk: leg hem rustig uit dat je deze tijd nodig hebt. Reageert hij hier begripvol op? Mooi. Zo niet? Dan zegt dat misschien al genoeg.
5. Luister (niet) naar anderen
Twijfelen over je relatie is al ingewikkeld genoeg.
Als je iedereen om je heen om advies vraagt, maak je het vaak alleen maar verwarrender.
Iedereen kijkt namelijk door zijn of haar eigen bril naar jouw situatie. Als jij jouw verhaal aan 10 verschillende mensen zou vertellen, zou je waarschijnlijk 10 compleet verschillende adviezen krijgen. Grappig hè? Zodra je een relatieprobleem hebt, lijkt iedereen opeens een gediplomeerde relatietherapeut.
Natuurlijk kan het verhelderend zijn om andermans mening te horen. Soms brengen ze je op inzichten waar je zelf nog niet aan had gedacht. Maar laat het advies van anderen nooit leidend zijn. Jíj leeft jouw leven. Jíj voelt je relatie.
Luister dus gerust, maar blijf trouw aan wat jij diep vanbinnen voelt. De bal ligt uiteindelijk altijd bij jou.
6. Maak een lijstje
Het klinkt misschien cliché, maar een simpel lijstje kan écht wonderen doen.
Door je gedachten zwart op wit te zetten, krijg je ineens veel meer overzicht.
Als je blijft malen in je hoofd, blijft alles chaotisch en vaag. Maar zodra je pen en papier pakt en opschrijft waarom je twijfelt én wat de voor- en nadelen zijn, wordt alles helderder.
Maak dus een lijstje met twee kolommen:
- In de ene kolom schrijf je de voordelen van blijven.
- In de andere kolom de voordelen van weggaan.
Zelfs de meest succesvolle mensen maken lijstjes als ze voor moeilijke keuzes staan. En jij? Jij gaat ze slim achterna.
7. Vraag jezelf af wat je zou doen als je weer single zou zijn
Stel je even het volgende scenario voor:
Je wordt morgen wakker en de relatie is zonder gedoe voorbij. Geen ruzie, geen moeilijke gesprekken, gewoon ineens vrijgezel.
Vraag jezelf dan af: Zou ik hem opnieuw kiezen?
Zou je weer verliefd op hem willen worden? Zou je weer willen investeren in een relatie met hem? Of voel je vooral opluchting en rust? Sluit je ogen en beeld het je zo realistisch mogelijk in. Let vooral op het gevoel dat opkomt: opluchting, verdriet of gemis?
Als jouw diepste gevoel zegt dat je gelukkiger bent zonder deze relatie, dan is het eerlijk om jezelf af te vragen: “Wat houdt me nog tegen om het echt los te laten?”
8. Besef dat je geen relatie nodig hebt om gelukkig te zijn
Sommige mensen kunnen simpelweg niet gelukkig zijn zonder relatie. Misschien herken jij dit ook een beetje bij jezelf.
Maar hier komt een harde waarheid: Per se in een relatie willen zijn, is ongezond.
Wanneer jouw geluk afhankelijk is van een partner, is de kans groot dat je in een relatie blijft hangen uit angst en niet uit liefde. De angst om alleen te zijn, zorgt ervoor dat veel mensen blijven in een relatie waar ze diep van binnen niet gelukkig zijn.
En weet je wat nóg gevaarlijker is? De irrationele angst dat je nooit meer iemand zult vinden. Misschien spookt deze gedachte soms door je hoofd: “Wat als hij de beste man was die ik ooit zal krijgen?”
Maar laat me je geruststellen: deze gedachte is een momentopname, geboren uit angst. Zolang jij blijft groeien, jezelf blijft ontwikkelen en nieuwe mensen ontmoet, komt er absoluut een partner op je pad die écht bij je past.
9. Overweeg een andere vorm van samenzijn
Sommige vrouwen zitten prima in hun relatie, maar blijven tóch twijfelen. Ze houden van hun partner, maar verlangen tegelijkertijd naar vrijheid. En laat ik je meteen geruststellen: dit gevoel is helemaal niet raar. Alleen… als je die innerlijke onrust blijft negeren, kan het alsnog je relatie kapotmaken.
Als jij jezelf hierin herkent, kan het slim zijn om eerlijk te kijken naar een alternatieve vorm van samenzijn.
Misschien past een open relatie bij jullie, waarin je meer ruimte voor jezelf hebt zonder dat de verbinding verloren gaat. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd. Maar als jij diep vanbinnen weet dat je meer vrijheid nodig hebt om gelukkig te zijn, dan is het belangrijk om hierover eerlijk na te denken.
Twijfel je of dit iets voor jou is? Lees dan zeker ook dit artikel waarin ik hier dieper op inga:
10. Praat met je partner
Er zijn drie woorden die niemand graag hoort in een relatie:
“We moeten praten.”
En toch… soms is dit precies wat nodig is als je blijft twijfelen over je relatie. Veel mensen proberen hun twijfels weg te stoppen. Logisch, want zodra je je onzekerheid uitspreekt, leg je ook een last op de schouders van je partner.
Maar het bespreekbaar maken van je twijfel heeft óók een aantal krachtige voordelen:
- Het laat zien dat je eerlijk bent.
- Het kan enorm opluchten.
- Je krijgt zijn perspectief op jullie situatie.
- Soms zorgt zo’n gesprek zelfs voor helderheid en een oplossing.
Belangrijk is wél dat je goed voorbereid in dit gesprek stapt: Weet wat je wilt zeggen. Schrijf het desnoods even voor jezelf op. En let op:
- Ga niet verwijten maken (zoals je bij Tip 3 al hebt gelezen).
- Houd het gesprek rustig, kort en duidelijk.
- Geef hem daarna de ruimte om na te denken.
Wie weet leidt dit eerlijke moment niet tot het einde, maar juist tot een nieuw begin tussen jullie.
11. Hak de knoop door
Twijfelen is normaal. Maar te lang blijven hangen in twijfel kan je ongelukkig maken. Twijfel kost je energie, tijd en uiteindelijk ook je geluk.
Daarom is het belangrijk dat je op een gegeven moment een duidelijke beslissing neemt.
Blijf je? Dan kies je er bewust voor om volledig voor je relatie te gaan. Ga je weg? Dan maak je ruimte vrij voor nieuwe kansen en rust in je leven. Wat je ook kiest, stel voor jezelf een duidelijke deadline. Beslis bijvoorbeeld dat je binnen één week of binnen één maand een keuze maakt. Geef jezelf deze tijd om helder te denken, maar blijf niet maandenlang in onzekerheid hangen.
Bedenk: Er bestaat geen perfecte keuze, maar wel een keuze waar jij vrede mee kunt hebben. Soms voelt kiezen spannend, maar uiteindelijk geeft het altijd meer rust dan blijven hangen in twijfel.
Vertrouw op jezelf. Jij bent sterker dan je denkt.
Twijfels over je relatie – Samenvatting
Twijfels over je relatie zijn intens en soms verwarrend. Maar zoals je hebt gelezen, is blijven hangen in onzekerheid het allervermoeiendst. In dit artikel heb je geleerd hoe je jouw twijfels kunt onderzoeken, waar je op moet letten, en vooral: hoe je uiteindelijk de kracht vindt om een keuze te maken die bij jou past.
Of je nu besluit om te blijven en samen te groeien, of ervoor kiest om je eigen pad te volgen: de juiste beslissing is degene die rust en ruimte creëert in jouw leven. Wil je nog meer inzicht krijgen in hoe mannen denken en hoe je jouw liefdesleven een boost geeft, of je nu blijft of opnieuw begint?
Dan heb ik iets moois voor je!
Ik heb een gratis e-book geschreven waarin ik je precies uitleg hoe je de 3 belangrijkste schakels in zijn mannenbrein activeert, zodat je zijn liefde en commitment diep kunt raken.
Samen bouwen we verder aan jouw liefdevolle toekomst. ❤️

› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie