Liefde als HSP’er? 11 tips voor een gelukkig liefdesleven & dates

Je bent hoogsensitief. En je wilt graag een leuke man ontmoeten.

Dan heb je gemerkt dat dit gemakkelijker is gezegd dan gedaan.

De meeste HSP’ers vinden het maar wat lastig om aan de man te komen.

Tenzij ze zich bij mij hebben gemeld. Als de #1 datingcoach van Nederland heb ik veel klanten gehad die hooggevoelig zijn.

Je bent dus in goede handen 🙂

In dit artikel krijg je mijn 11 beste tips om te daten als HSP’er.

In dit artikel leer je:

 • Hoe je voorkomt dat een man op je afknapt als hij hoort dat je HSP’er bent
 • Hoe je jouw datingsucces vergroot door het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken
 • Wat de perfecte profieltekst is als je HSP bent
 • Waarom een bliksemafleider niet alleen belangrijk is voor boven op je huis, maar ook in je liefdesleven
 • …en nog veel meer

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je een liefdevolle relatie krijgt. Laat HSP jou niet in de weg staan!

11 Tips voor een gelukkig liefdesleven als HSP’er

Klaar voor? Daar gaan we!

Tip 1: Zo ga je als HSP’er om met de liefde

Als je hoogsensitief bent, weet je dat mensen ontmoeten niet altijd makkelijk is.

Want je voelt meer dan anderen. In geur, smaak, horen, zien en/of voelen.

En doordat er meer prikkels je zintuigen binnenstromen, leef jij anders dan anderen.

Want als je intense dingen ervaart, kan je overweldigd raken. En dan heb je rust nodig.

Daardoor kan je omgeving soms denken: “Moet ze het nu alweer rustig aan doen? Wat is er mis met haar?

Maar laat ze maar praten. Want zoals de Amerikaanse psycholoog Elaine N. Aron heeft aangetoond, heeft 15% tot 20% van alle mensen HSP. Het is dus geen ziekte, maar een persoonlijkheidskenmerk. Net zoals dat de ene persoon vriendelijker is dan de andere, is de ene persoon sensitiever dan de andere.

Als je net uit een relatie komt en opnieuw bent begonnen met daten…

…of je bent bezig om een leuke man te leren kennen, maar je loopt tegen problemen aan…

…dan heb ik hier een aantal tips en oefeningen die jou, als hoogsensitief persoon, uitstekend helpen.

Maar het belangrijkste is om je niet te laten afschrikken door liefde of seksualiteit. Ook al is het in het verleden misgegaan.

Niet geschoten is altijd mis. En jij bent zo’n leuke vrouw, dat het niet moeilijk moet zijn om een man te vinden die uitstekend bij jou past.

Tip 2: HSP’ers zijn gemaakt voor gelukkige relaties

Omdat je zo gevoelig bent, is het verleidelijk om jezelf een doemscenario voor te houden.

”Mannen zijn zo ongevoelig. En ik raak juist zo snel overweldigd. Hoe moet dat nou?”

Zometeen kom ik met oplossingen voor de uitdagingen waar je als HSP’er tegenaan loopt.

Maar eerst wil ik je toekomstbeeld flink bijstellen.

Als datingcoach heb ik duizenden mannen en vrouwen geholpen. En als me iets is opgevallen, dan is het dat HSP’ers juist veel voordelen in relaties hebben.

(Mits je aan jezelf werkt en in balans bent als persoon.)

Want weet je wat wetenschappers hebben ontdekt over HSP’ers?

 • Ze hebben een sterker rechtvaardigheidsgevoel
 • Ze zijn empathischer ingesteld
 • Ze ervaren positieve emoties sterker

En waarschijnlijk heb je er nooit zo over nagedacht, maar zelfs de grootste macho smelt voor een vrouw die empathisch is, wil opkomen voor wat juist is en die diepe liefde en geluk kan voelen.

Dit zijn eigenschappen die mannen heel aantrekkelijk vinden. En als HSP heb jij er meer van!

Daarnaast is elke leuke relatie gebouwd op het samen ervaren van mooie momenten. Daarvoor is empathie en een waardering van positieve gevoelens niet alleen noodzakelijk. Hoe beter je daar in bent, hoe mooier de relatie wordt.

Stel dat je een man treft die niet zo gevoelig is als jij. Maar die wel waardering heeft voor al deze dingen. Dan zal het voor hem geweldig zijn om met jou te daten en in een relatie terecht te komen. Omdat jij ‘meer’ hebt van al die dingen waar hij naar verlangt.

Tip 3: Zo ga je om met nare gevoelens

Ken je Moffel nog?

Moffel is een mol met een grote bril. Hij houdt niet van zonlicht. Dus duikt hij snel in zijn holletje als de zon te fel schijnt.

Dit is iets wat hij gemeen heeft met HSP’ers. Want als een HSP’er te veel prikkels krijgt, duikt hij of zij ook het liefst in zijn holletje.

Moffel heeft niet alleen een mooie bril. Hij is ook erg slim. Want als hij overprikkeld raakt, neemt hij rust. Daarna probeert hij het opnieuw.

Dat is een goede strategie voor elke HSP’er. Leer waar je gevoelig voor bent. Wordt het te veel? Dan neem je rust.

Maar wat je nooit moet doen, is voor altijd in je holletje blijven zitten. Want dan zit je nooit meer in het warme zonnetje.

Zo is het ook met dating. Want dit zal nare gevoelens oproepen. En dan heb ik het niet alleen over prikkels.

Je krijgt vroeg of laat te maken met afwijzingen, teleurstellingen en liefdesverdriet. (Wil je weten hoe je met deze gevoelens kunt omgaan? Lees dan dit artikel door.)

Als jij bij ieder naar gevoel besluit om in je holletje te duiken en er niet meer uit te komen, dan zal je de zon maar weinig zien.

En hoewel nare gevoelens bij dating horen, is dat niet waar je het voor doet. Je doet het voor de mooie momenten. Voor het vinden van een man om mee te delen wat je voelt.

Daarom is het belangrijk om regelmatig uit je holletje te komen en op zoek te gaan naar de warme zon. Zelfs als deze je vermoeit en je daarna weer rust nodig hebt.

Want vroeg of laat kom je een man tegen die goed bij je past. Waarvan je denkt: “Ik heb lang moeten zoeken om jou te vinden, maar nu ik je heb gevonden was het het meer dan waard.”

Tip 4: Vertel je een date over je HSP?

Ik merk dat veel van de HSP’ers die ik coach, zich erg zorgen maken over hun eigenschap. Niet alleen over wat ze zoal ervaren. Maar vooral over de reactie van mannen als ze erover vertellen.

Daarom zijn er veel vrouwen die helemaal gestopt zijn met praten over hun hoogsensitiviteit. Ze durven het niet meer aan.

Maar deze aanpak werkt lang niet altijd zoals zij het voor zich zien. Want HSP is iets wat je leven enorm beïnvloedt. Als je er niet over praat, ben je er alleen mee. En dat is zwaar. (Leestip: eenzaamheid)

En vroeg of laat komt er een punt waarop je HSP opspeelt. Je wordt getriggerd. Zonder dat je er iets aan kunt doen. En dan moet jij iemand die je heel lang kent, opbiechten dat je iets wat heel belangrijk voor je is, heel lang verborgen hebt gehouden.

Dat is het ene uiterste. Natuurlijk is er ook het andere uiterste: dat je op de eerste date al over je HSP vertelt.

En als ik je mag adviseren, dan zou ik zeggen dat dit beter is dan het volledig verzwijgen. Want dan weet een man in ieder geval wat hij aan je heeft.

Maar weet je wat mijn pro-tip is?

Het op zo’n manier communiceren, dat een man je hierdoor nog aantrekkelijker vindt.

Tip 5: Zo presenteer jij jezelf het beste als HSP’er

Weet je wat me blij maakt als een Teletubbie wanneer de zon opkomt?

Wanneer ik zie dat één van mijn klanten de liefde heeft gevonden. Vooral als deze vrouw in het begin verschrikkelijk veel moeite had met daten.

Zo herinner ik me Rita, die vijf jaar zonder succes aan de man probeerde te komen. Ze wilde graag een relatie, maar ze zag haar HSP als een ontzettend struikelblok.

Nadat ze met mij begon te werken, kwam ze er al snel achter dat HSP niet het probleem was. Het had te maken met hoe de mannen waarmee ze omging naar die eigenschap keken.

Ik heb toen met haar gewerkt aan hoe ze over haar HSP communiceert. Want het gaat niet alleen over wat jij ervaart. Maar ook over hoe jij het op anderen overbrengt.

Hoe lastiger het in het begin voor haar was, hoe trotser ik op haar werd.

Dat gold ook voor Rita. Juist omdat ze zo bezorgd was, vond ze het erg belangrijk om er direct en volledig over te praten. Zodat een man niet achteraf teleurgesteld zou worden.

Zo schreef ze op haar datingprofiel dat ze een ‘rugzakje’ had. Naast alle nare dingen die haar in het verleden waren overkomen, benoemde ze ook dat ze een HSP is.

Dat ze zo eerlijk was, vind ik bewonderenswaardig. Het is dapper om jezelf zo bloot te geven in het openbaar. Zeker als je in het verleden nare ervaringen hebt gehad, zoals bij Rita het geval was.

Maar er zijn twee problemen met deze aanpak:

 • Rita vermeldde niet de positieve kanten van haar HSP. Een man die op zoek is naar een gevoelige vrouw die van de mooie dingen in het leven houdt, was nooit bij haar uitgekomen, omdat dit niet in haar profiel stond.
 • Doordat het om een tekst ging, konden mannen niet aanvoelen dat Rita een vrouw is die zich niet laat kisten door de nare dingen die ze heeft meegemaakt. En trouwens ook niet door haar HSP.

Rita is één van de meest positieve vrouwen die ik ken. Ze moest een keer een afspraak afzeggen, omdat ze de vorige dag uit was geweest en enorm last had gehad van de verlichting in de kroeg. Haar afbel-telefoontje was verbluffend. Ik heb nog nooit iemand op zo’n zonnige toon horen praten over een aanval van gevoeligheid voor licht.

Maar als je naar haar datingprofiel keek, kreeg je een tegenovergestelde indruk. Het leek alsof ze een vrouw was die de hele dag alleen op haar kamertje zat, omdat ze overprikkeld was geraakt. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat Rita alleen mannen aantrok die je je ergste vijand nog niet toewenst.

Of nou ja… je ergste vijand wellicht wel. Maar jij hoeft ze niet!

Ik heb haar gecoacht in het aanpassen van haar datingprofiel. Ze haalde ‘HSP’ en haar verhaal over ‘haar rugzakje’ weg. In plaats daarvan presenteerde ze zichzelf op een positievere manier: als een sterke vrouw die geniet van het leven.

Het soort mannen dat ze hiermee aantrok, waren veel beter voor haar.

Mannen die net zoals zij van het leven genieten.

En weet je wat het mooie is? Uiteindelijk vond ze een leuke vriend die ook HSP heeft. Ze hoeft hem niets uit te leggen over de moeilijke tijden. En als het goed gaat, genieten ze enorm van elkaar.

De meeste mannen vinden het helemaal niet erg dat je HSP hebt. Vaak weten ze niet wat het is. Maar zolang jij het op de juiste manier communiceert, maakt hen dat niet uit.

Wanneer je in een relatie met hen komt, zullen ze juist de mooie kanten ervan inzien.

Tip 6: Zo praat je over je HSP op een date

Je hebt een leuke date gescoord. Of je bent al een paar keer met hem uit geweest. En nu wil je hem toch wel vertellen dat je HSP’er bent.

Hoe pak je dat aan?

Rita is een uitstekend voorbeeld. Haar datingprofiel maakte geen goede indruk. Maar face-to-face communiceert ze als een kanjer.

1. Deel dit om de juiste redenen.

Je doet dit zodat een man je leert kennen. En dat hij weet wie hij voor zich heeft. Niet om hem te waarschuwen.

2. Houd het positief.

HSP heeft veel mooie eigenschappen. Benadruk deze. Zeg dat je enorm kunt genieten van muziek of andere mooie dingen. Vertel een verhaal over je empathie, of je gevoel voor rechtvaardigheid, of een andere eigenschap die je associeert met je hoogsensitiviteit.

3. Show, don’t tell. Dit is een uitdrukking uit het theater.

Als jij je positieve eigenschappen toont door deze aan hem te demonstreren, dan is dit beter dan het vertellen van verhalen. Neem hem mee naar een plek waar jouw positieve eigenschappen tot uiting komen, zoals een mooi concert, of een fijne plek in de natuur.

4. Laat het terloops vallen als je een slechte dag had.

Zeg bijvoorbeeld heel casual: “Oh, gisteravond ben ik thuis gebleven. Ik had de hele dag intensieve gesprekken op mijn werk, en daar was ik erg moe van geworden.” Dit schrijf jij ongetwijfeld toe aan je HSP.

Maar dit is een ervaring die iedereen kent en begrijpt. Je laat hem weten dat je soms geen energie hebt, op een manier die hij snapt. Hierdoor raakt hij niet afgeschrikt.

5. Je kunt de afkorting ‘HSP’ vermijden, als je dit wilt.

Veel mannen weten niet wat HSP is. Maar omdat het wordt gezegd als een afkorting, klinkt het als een ziekte. In werkelijkheid is het een karaktertrek die één op de vijf mensen heeft.

Maar doordat het als een afkorting wordt gezegd, wordt het al snel op een hoop gegooid met aandoeningen en syndromen die een stuk minder positief zijn. Je kunt hem uitleggen hoe het echt zit, maar dit zou ik bewaren voor als je hem goed kent.

6. Als je iets naars hebt meegemaakt waar je steun voor wilt, maak dan duidelijk dat je zelf weet hoe je met je HSP moet omgaan.

Vertel hem dat jij precies weet wat je moet doen in zo’n situatie. Geef hem voorbeelden, zodat hij je goed begrijpt. Vraag hem pas daarna om even naar je te luisteren of een arm om je heen te slaan.

7. Hoe moet je omgaan met voelen wat de ander niet zegt?

Mijn antwoord is: niet. Je bent niet de psycholoog van een man. Als het je stoort, hou dan rekening met je eigen gevoelens en neem meer afstand.

Verder raad ik je aan om deze video te bekijken, daar leg ik uit hoe je met moeilijke vragen omgaat:

Tip 7: Hoe ga je om met teleurstellingen?

Er is iets wat me in het bijzonder opvalt bij mijn HSP-klanten. Ze vinden het moeilijk om met tegenslagen om te gaan.

Dit maakt ze emotioneler. En ze hebben meer tijd nodig om te herstellen.

Dit komt niet zozeer omdat zij meer tegenslagen hebben dan mensen zonder HSP. En geloof het of niet, maar HSP is vaak niet de oorzaak dat de teleurstelling zo hard aankomt.

HSP’ers vinden afwijzing lastig, omdat ze de rest van de wereld als ongevoelig hebben ervaren. Vaak hebben ze weinig begrip gekregen als ze meer rust nodig hadden, of zich gevoeliger opstelden dan de rest. Hierdoor is daten extra spannend, omdat ze niet willen dat het verleden zich herhaalt.

Maar het is belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden:

1. Jij bent de prijs.

Er zijn genoeg kerels die jou ontzettend leuk vinden en graag een relatie met je willen. Dat één, twee of tien je afwijzen, zegt niets over wat de miljoenen andere mannen in Nederland en België van je vinden.

2. Het gaat om het vinden van een leuke relatie.

Dat is het einddoel. Elke man waarmee het niet klikt, is één stapje richting het vinden van een man die wel bij je past. Het is beter om snel afscheid te nemen van mannen waarmee het niet klikt. En je te blijven focussen op het vinden van een man waarmee een relatie mogelijk is.

3. Jouw voorwaarden zijn belangrijk.

Als het daten je moe maakt, is het helemaal prima om een paar weken een pauze in te lassen. Want hoewel ik een groot fan ben van veel actie, is jezelf vermoeien ook niet goed. Zeker niet als je HSP hebt.

Doe het dus rustig aan en wees niet bang een momentje voor jezelf te nemen als je merkt dat je dit nodig hebt.

Tip 8: Breng tijd door met mensen die je volledig accepteren

Dit klinkt misschien wat gek. Want wat hebben je vrienden nou te maken met daten?

Daten is voor iedereen inspannend. Het is alsof je een wielrenner bent, die de hele tijd bergopwaarts rijdt. Pas als je de top bereikt, kun je met genoegen terugkijken naar de klim.

Maar in tegenstelling tot een bergetappe duurt het vinden van een leuke man iets langer dan een paar uur.

(Tenzij jouw leven een romantische comedy is, dan is het zo gepiept!)

En daarom is het belangrijk om jezelf voldoende rust te gunnen.

Hierbij is het belangrijk dat jij een bliksemafleider hebt, waar jij je gevoelens kan uiten zonder dat jij je bezorgd hoeft te maken over hoe dit wordt opgevat.

Hiermee bedoel ik, dat je aan vrienden of familie vertelt wat je bezighoudt.

Al helemaal dingen die met je HSP te maken hebben. Zodat je dit met iemand gedeeld hebt, voordat je met een man op stap gaat.

Hierdoor ga je met een frisser gevoel uit, en heb je minder behoefte om te praten over wat er is voorgevallen.

Dat klinkt misschien gek. Want het is toch belangrijk om elkaar te leren kennen? Inclusief de dingen die niet goed gaan?

Dat is zo, maar als je net date met een man, wil je dit titreren. Dat betekent dat je langzaam telkens een druppeltje laat vallen, zonder gelijk de hele inhoud van de beker over zijn hoofd leeg te kieperen. Een drupje merkt hij niet. Maar een hele beker wel.

Als hij je niet kent en niet doorhebt hoe leuk en positief je normaal gesproken bent, dan kan hij de hele beker opvatten als ‘alles wat er is’. Dan schrik je hem af, en dat zou zonde zijn. Drupje voor drupje is dus een stuk veiliger.

Tip 9: Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Daten is inspannend genoeg. Je leert nieuwe mensen kennen. En je moet omgaan met je emoties hierover.

Maar als je ook nog te maken hebt met HSP en soms overprikkeld raakt…

…dan is het beter om goed na te denken over hoe jij het zo makkelijk mogelijk kan maken voor jezelf. Zodat jij het minste last hebt van de prikkels. En jij je het lekkerste voelt bij de hele situatie.

1. Spreek af op een locatie die je kent.

Het liefst eentje waar jij je prettig voelt en waar geen nare prikkels zijn.

2. Spreek af in de buitenlucht.

Je hoeft niet ongemakkelijk tegenover elkaar in een café te gaan zitten. Maak in plaats daarvan een wandeling in het park. Wil je meer date-ideeën? Lees dan dit artikel door:

21 Beste eerste date ideeën voor vrouwen + De 3 gouden principes

3. Houd de eerste dates kort.

Maak er niet gelijk een hele avond van. Drink eerst een kopje koffie met hem. Als hij leuk overkomt, kun je altijd een nieuw moment met hem inplannen. En hoe korter het is, hoe kleiner de kans dat je te veel prikkels binnenkrijgt.

4. Houd het leuk.

Als hij met een idee komt dat je niet aanstaat, is het helemaal OK om ‘nee‘ te zeggen. Kies in plaats daarvan voor dingen waar je zin in hebt. Stel ze desnoods zelf voor.

Tip 10: Schrijf op wat je zoekt in een man

Het gaat hier om twee aspecten:

 • Wat voor karakter je aantrekkelijk vindt
 • Hoe je wilt dat hij jou behandelt

Door goed na te denken over wat je belangrijk vindt, kan je gerichter daten.

Stel dat je wordt uitgevraagd door een man die zelf erg gevoelig is. Terwijl jij juist een stabiele, macho man aantrekkelijk vindt. Dan is er helemaal niets mis mee om de gevoelige man af te wijzen, zodat jullie niet elkaars tijd verspillen.

Het werkt ook omgekeerd. Als je op een afstandje een man ziet die heel goed bij je past, kan je hem zelf benaderen. Door vriendschap met hem te sluiten en daarna met hem te flirten, krijg je een goed beeld van zijn persoonlijkheid en hoe hij je behandelt.

Als je niet van te voren nadenkt over wat je wilt, is de kans dat je teleurgesteld raakt, heel groot.

De enige situatie waarin je niet hoeft na te denken over wat aantrekkelijk is, is als je nog nooit een vriendje hebt gehad. In dat geval raad ik je aan om met verschillende soorten mannen op date te gaan. Ontwikkel je smaak. Kijk wat je leuk vindt, en wat niet.

Ga na elke date even zitten met pen en papier. Schrijf op wat je wel beviel, en wat minder goed bij je past. Doe dit bij elke date.

En als je er genoeg hebt, dan kom je vanzelf uit bij het soort man waar je naar op zoek bent.

Tip 11: Gebruik je positieve eigenschappen om hem verliefd op je te maken

Als HSP’er heb je het makkelijker ten opzichte van andere vrouwen. Jij hecht meer waarde aan de mooie dingen van het leven. En je hebt meer empathie. Daardoor is het makkelijker om een man voor je te winnen.

Als je leert hoe je deze eigenschappen kunt inzetten om de knoppen in zijn mannenbrein te bedienen…

…dan is het resultaat een man die voor 200% voor jou gaat.

Ik heb een speciaal e-book geschreven waarin ik de drie schakels van het mannenbrein bespreek.

Wanneer je tijdens het daten de man van je dromen bent tegengekomen, kun je mijn e-book gebruiken om hem aan je te binden.

En als je de juiste man nog niet hebt gevonden, weet je hoe jij zo kunt communiceren dat aantrekkelijke mannen zich één voor één bij jou komen melden.

Meld je hieronder aan. Het is helemaal gratis.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)