Emotioneel onbereikbaar: Wat is het en hoe ga je ermee om?

Je bent aan het daten met een leuke man.

Je loopt alleen tegen één ding aan: hij is emotioneel onbereikbaar.

Je wilt graag met hem verder, maar zo werkt het niet.

Want zijn deur zit volledig op slot. Hoe ga je daarmee om?

In dit artikel vertel ik je alles over een man die emotioneel niet beschikbaar is en hoe je hem kunt helpen te openen!

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je moet omgaan met een man die emotioneel onbereikbaar is. Ik vertel je bovendien wat je tijdens het daten of in een relatie kunt verwachten van een emotioneel onbereikbare man én wat de beste manier is om hiermee om te gaan.

Maar eerst wil ik je nog even wijzen op een video die misschien interessant voor je is.

Want wellicht is dit niet de eerste emotioneel onbereikbare man waar je mee in aanraking komt.

Val je telkens op mannen die niet klaar zijn voor een relatie? Of die veel persoonlijke problemen hebben?

Kijk dan eerst deze video even, waarin ik je vertel hoe je een emotioneel beschikbare man aantrekt!

Je vindt de video hier:

Wat betekent ‘emotioneel onbereikbaar’ eigenlijk?

Ik ga meteen een misverstand uit de weg helpen.

Emotioneel onbereikbaar is niet hetzelfde als bindingsangst. Het is ook niet hetzelfde als iemand die het lastig vindt om zichzelf bloot te geven.

Een man met bindingsangst heeft iets anders van jou nodig dan een emotioneel onbereikbare man heeft.

Denk je dat jouw date of vriend bindingsangst heeft? Dan is het goed voor je om dit artikel eens te lezen: 15 bindingsangstsymptomen bij mannen: Test het simpel en snel

Je kunt het zo zien: emotionele onbereikbaarheid speelt vaak een grote rol bij bindingsangst, maar niet elke man die emotioneel onbereikbaar is heeft bindingsangst.

Het is een ‘Elke koe is een dier, maar niet elk dier is een koe’ verhaal. 😉

Een man die emotioneel onbereikbaar is, heeft geen grip op wat er in zijn eigen hoofd speelt.

Kwetsbare momenten maken hem bang. Hij is bang voor een echte connectie.

Het ontvangen van liefde en andere diepe emoties is té beangstigend. Hij heeft totaal geen grip op zijn eigen emoties. Daarom is het voor hem bijna onmogelijk om jouw emoties toe te laten en te begrijpen.

Denk jij dat de man met wie jij aan het daten bent of met wie je een relatie hebt, emotioneel onbereikbaar is? Kijk eens welke van de volgende signalen je kunt afvinken.

10 signalen dat hij emotioneel onbereikbaar is (TEST)

  1. Hij is er niet écht voor je. En dat komt niet doordat hij druk is. Misschien ben je écht wel belangrijk voor hem, maar het lukt hem niet om er écht voor je te zijn. Ghosting, benching, breadcrumbing en zombieing… het zijn allemaal gedragingen die hem niet vreemd zijn.
  2. Hij kan niet zoveel met jouw gevoelens. Zodra jij diepere gevoelens of emoties laat zien, duwt hij ze weg. Een man die emotioneel onbereikbaar is, zegt snel dingen als “Doe eens rustig”, “Stel je niet zo aan” of “Doe niet zo dramatisch”. Hij kan gewoon niet met jouw emoties en gevoelens omgaan. Het kan ook zijn dat je hem hiermee overweldigt en hij simpelweg afstand neemt of dichtklapt.
  3. Hij houdt geen rekening met jouw behoeftes. Als hij geen zin heeft, hoor je niks van hem. Het gevolg? De ene keer antwoordt hij wel op je berichtjes, de andere keer niet. De ene keer reageert hij snel, de andere keer zit je er dagen op te wachten. Hij heeft geen idee hoe je een veilige en liefdevolle relatie onderhoudt en dus gedraagt hij zich niet op een manier die je mag verwachten van een emotioneel bereikbare man.
  4. Hij gaat conflicten uit de weg. Conflicten zijn een normaal onderdeel van een gezonde relatie. Het is niet leuk, maar wel nodig om samen door misverstanden of onenigheden heen te komen. Maar een man die emotioneel onbeschikbaar is, kan hier niet mee omgaan. Hij vermijdt conflicten als de pest en wimpelt jouw gevoel weg met opmerkingen als “Zo erg is het heus niet” of “Zo gaat dat nou eenmaal”. Hij doet alles om het conflict uit de weg te gaan zodat hij niet hoeft te dealen met jouw emoties of zijn eigen emoties.
  5. Hij is heel defensief. Voor een emotioneel onbeschikbare man is het lastig om samen een probleem op te lossen. Dat zou immers van hem vragen dat hij kritisch naar zichzelf kijkt en zijn aandeel in een probleem erkent. Omdat hij dat niet kan, vindt hij het makkelijker om een ander de schuld te geven. Als je hem vraagt naar zijn aandeel in een situatie, kan het zijn dat hij weer dichtklapt of juist heel boos wordt. Daarnaast vindt hij het meestal lastig om zijn diepste gevoelens uit te drukken. Hij weet niet goed wat er vanbinnen allemaal speelt.
  6. Zijn lichaamstaal is ongemakkelijk tijdens emotionele momenten. Het is soms moeilijk vast te stellen of dit écht zo is, maar je kunt je voorstellen dat het lastig is om je een houding te geven tijdens een emotioneel moment als je geen idee hebt hoe je met emoties moet omgaan. Iets simpels als oogcontact maken is al veel te ingewikkeld. Een arm om je heen slaan als jij verdrietig bent? No way. Hij kan niet met die intense en diepe emoties omgaan en dat zie je aan zijn lichaamshouding.
  7. Hij respecteert jouw agenda niet. Een emotioneel onbereikbare man vindt het niet comfortabel om te investeren in een relatie. Als hij in jou en in jullie investeert, laat hij je dichtbij komen en dat is precies waar hij bang voor is. Daarom maakt hij weinig tijd voor je vrij. Hij zegt makkelijk afspraken af of spreekt wél met je af, maar lijkt afgeleid en gaat er na 10 minuten weer vandoor. Hij is totaal niet bezig met het feit dat jij tijd voor hem hebt vrijgemaakt.
  8. Hij zadelt jou op met het “zware werk”. In een gezonde relatie werken beide partijen aan de relatie. Maar in een relatie met een emotioneel onbeschikbare man, ben jij vooral degene die investeert. Diepe gesprekken voeren of samen problemen bespreken en oplossen is niet aan hem besteed. Zijn er problemen? Dan mag jij ze oplossen.
  9. Hij komt heel egoïstisch over. Jullie relatie draait meer om hem dan om jou. Er is geen ruimte voor jouw dromen, gedachten of gevoelens. Hij focust in jullie relatie meer op zichzelf, omdat hij dan controle heeft over de mate waarin jullie de diepte ingaan.
  10. Hij lijkt oppervlakkig. Zodra jij een diep onderwerp aansnijdt, verandert hij het onderwerp. Als jij emoties laat zien, krijg je een afstandelijke reactie. Zijn antwoorden zijn kort en oppervlakkig. Hij laat nooit het achterste van zijn tong zien.

LET OP: is de situatie met de man die jij datet toch net anders? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een persoon die autismespectrumstoornis heeft. Het kan zo zijn dat deze diagnose nooit is gesteld. Sommige mensen komen er pas laat in hun leven achter dat ze een vorm van autisme hebben.

Als je daar meer tips over wilt, raad ik je aan om dit artikel door te nemen:

Ik date met een emotioneel onbereikbare man: wat moet ik doen?

Herken je veel van de bovenstaande punten?

Ik kan me voorstellen dat het pittig voor je is om te daten of een relatie te hebben met een emotioneel onbereikbaar persoon.

Jij wil er volledig voor gaan, maar het voelt alsof hij maar met een half been in de relatie staat.

Hoe lang houd jij het vol om tijd en energie te stoppen in iemand die jou niet hetzelfde teruggeeft?

Als jij blijft investeren in een man die niet voor jou durft te kiezen, dan gooi je kostbare tijd en energie weg. Het leven is te kort om voor een man te gaan die geen prioriteit van jou maakt.

Het is daarom belangrijk om het gesprek met hem aan te gaan.

Hij heeft een muur om zich heen gebouwd, maar misschien heeft hij dat zelf helemaal niet door. Als je dat bespreekbaar maakt, geef je hem de kans om iets aan zijn gedrag te doen. Misschien wil hij dat ook wel heel graag.

In dat geval kan je hem steunen.

Wil hij juist niks weten van zo’n gesprek? Laat hij duidelijk merken dat hij niks wil veranderen?

Onthoud dan dat als hij niet wil veranderen, er ook niks gaat veranderen.

Maak het dus bespreekbaar. Pas dan weet je of er perspectief zit in jullie relatie.

Ik denk trouwens dat dit artikel ook wel iets voor je is:

Een bijzonder geval waar je voor wil oppassen

De volgende persoon lijkt op een emotioneel bereikbaar iemand, maar is dat eigenlijk niet.

Met zo iemand in zee gaan leidt dus vrijwel altijd tot verdriet.

Laat me je vertellen waar ik het over heb.

We hebben allemaal onze eigen sores. Sommige meer dan anderen en die mensen verdienen ook liefde.

Alleen sommige mensen gebruiken hun probleem als excuus om geen verantwoordelijkheid te pakken over hun gedrag.

Misschien is de man in jouw leven wel zo iemand.

Wellicht heeft hij een moeilijke echtscheiding achter de rug, worstelt hij met een verslaving, heeft hij nog onverwerkte trauma’s van z’n jeugd, heeft hij een kind die hij nooit kan zien, ga zo maar door.

Als het om z’n trauma’s gaat is hij een open boek. Hij deelt werkelijk al z’n pijn.

Verder is dit ook het type dat je erg dankbaar is dat je naar hem luistert en dat je er voor hem bent.

Klinkt allemaal goed, toch? Nou, niet helemaal…

Hier is het probleem:. Jij denkt nu waarschijnlijk bij deze man:

“Wat sneu. Misschien als ik er lang genoeg voor hem ben dat hij zich weer helemaal lekker gaat voelen.”

Een onwijs lieve gedachte.

Maar ook heel problematisch als hij nooit bijdraait en aan z’n problemen werkt.

Want je kan met zo iemand geen veilige, diepe relatie opbouwen.

Bevind de man in jouw leven zich in een slachtofferrol waar hij nooit probeert uit te komen?

Maak het hem duidelijk dat hij daar aan moet werken als hij je wil blijven zien.

Want met iemand die nooit over z’n issues heen komt, kan je geen gezonde, liefdevolle relatie starten.

Hoe breng je emotionele onbereikbaarheid ter sprake?

Ik zei het al eerder: een emotioneel onbereikbare man is defensief. Hij voelt zich snel aangevallen.

Je gooit niet zomaar op tafel dat je vindt dat hij emotioneel onbereikbaar is. Je wil hem niet in een hoek duwen.

Iemand die onder druk staat, reageert meestal fel.  

Voor iemand die emoties lastig vindt, is het prettig om je boodschap niet op een emotionele manier te ontvangen.

Maar dat begreep je zelf ongetwijfeld ook al. 😉

Het helpt om objectief te blijven. Vul niks voor hem in, houd het bij jezelf en geef duidelijke voorbeelden. Je kunt bijvoorbeeld het volgende zeggen:

  • Ik merk dat je soms erg lang wacht met reageren op mijn berichtjes. Soms gaat er een hele dag voorbij. ”
  • “Er is me iets opgevallen. Voor mijn gevoel hebben we zelden diepgaande gesprekken.”

Sluit zo’n objectieve uitspraak af met een neutrale vraag. Bijvoorbeeld: “Hoe zie jij dit?”

Op deze manier geef je duidelijk aan dat je niet in de aanval gaat. Je maakt geen verwijten, maar je stelt je nieuwsgierig op.

Mogelijk voelt hij hierdoor voldoende veiligheid om naar je te luisteren en ontstaat er een dialoog.

Als dat gebeurt, heb je een kleine opening gevonden en ontstaat er een kans dat jullie op een constructieve manier aan jullie relatie kunnen werken.

Waarom is hij emotioneel onbereikbaar?

Waar komt die emotionele onbereikbaarheid eigenlijk vandaan?

Emotionele onbeschikbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om deze oorzaak te achterhalen.

Zie het zo: je kunt beter voorkomen dat er brand uitbreekt, dan dat je telkens kleine brandjes blijft blussen.

Emotionele onbereikbaarheid kan ontstaan zijn door langdurige stress of trauma. Misschien heeft de man met wie je datet of met wie je een relatie hebt, in zijn leven iets heel heftigs meegemaakt. Het kan zijn dat hij in deze periode emotioneel onbereikbaar is geworden om zichzelf te beschermen tegen pijn en verdriet.

Als je niets voelt, is het namelijk makkelijker om te overleven.

Vooral trauma’s die op jonge leeftijd zijn ontstaan, zijn hardnekkig. Als hij als kind iets heftigs heeft meegemaakt, kan een genezingsproces jaren duren.

Probeer te achterhalen wanneer je partner zo is geworden. Hoe later in z’n leven hij emotioneel onbereikbaar is geworden, hoe gemakkelijker hij (in principe) weer kan openen.

Stel je jezelf daarom deze vraag:

Is er iets specifieks gebeurd waarna je hem zag veranderen of ken je hem niet anders?

Deze informatie geeft een beeld van hoe lang zijn genezingsproces mogelijk gaat duren en of het überhaupt een kans van slagen heeft om te wachten tot zijn muurtje afbrokkelt.

Nu, je wilt nooit zijn therapeut gaan uithangen! Hij zal in de meeste gevallen professionele hulp nodig hebben.

Staat hij daar niet voor open? Dan is de kans groot dat het héél lang gaat duren voor hij écht emotioneel bereikbaar voor jou gaat zijn.

Aan jou de vraag hoe lang jij bereid bent om daarop te wachten…

Besef hoeveel energie dit proces kost

Hoe gek je ook op hem bent… het kan enorm uitputtend zijn om een relatie te hebben met een emotioneel onbereikbare man.

Als jij wél behoefte hebt aan een relatie waarin er open communicatie is over gevoelens en emoties, kan hij simpelweg niet voldoen aan jouw behoeftes.

Het kan ook voelen alsof jij de enige bent die in jullie relatie investeert.

Misschien voel je je zelfs wel gekwetst, omdat hij je voor je gevoel constant afwijst.

Let op dat je niet hetzelfde gaat doen als hij. Bouw geen muurtje om je hart heen omdat je jezelf wil beschermen tegen zijn afwijzing.

Dat is het niet waard.

Hier later meer over…

Verder. Twijfel je of je verder moet met deze man? In dit artikel leg ik je uit hoe je kunt herkennen dat je relatie ten einde loopt:

Herken jij je in die signalen? Kies dan voor jezelf en accepteer dat deze man niet de man is waarbij jij 100% jezelf mag zijn.

Manage niet de gevoelens van je partner

Klapt je partner altijd dicht zodra het over gevoelens of emoties gaat?

Voor goede communicatie is veiligheid en ruimte nodig. Je vertelt pas echt wat je bezighoudt als je je veilig en ontspannen bij iemand voelt.

Uiteindelijk is hij degene die emotioneel onbereikbaar is. Dus hij moet verantwoordelijkheid nemen over zijn eigen gevoelens.

Zet hem niet onder druk. Op den duur moet hij zelf onder ogen komen dat er iets moet veranderen.

Als hij dat niet inziet, zal hij ook geen noodzaak ervaren om iets aan de situatie te doen.

Wat je wél kunt doen, is hem een handje helpen als je ziet dat hij er moeite mee heeft om zijn emoties te verwerken.

Je kunt hem helpen om zijn emoties te voelen. Pas als je het jezelf toelaat om je emoties echt te voelen, kan je ze uiteindelijk leren begrijpen.

Vraag hem bijvoorbeeld:

Wat voel je nu?”

Waar zit het gevoel in je lichaam?”

Waar ervaar je nu spanning?”

Zo hoeft hij nog geen complexe emoties te bespreken, maar ga je puur even focussen op het feit dát er emoties zijn. Pas als hij dat kan accepteren, is hij klaar om te leren om met die gevoelens om te gaan.

Geloof wat je ziet

Als je van iemand houdt, ben je altijd geneigd om jezelf dingen wijs te maken.

Dingen waarvan je eigenlijk wel weet dat ze niet gaan gebeuren.

Hij gaat heus wel veranderen. Hij vindt dit zelf toch ook niet prettig?”

“Hij heeft me beloofd dat hij volgende keer niet meteen wegloopt als ik naar dat ene onderwerp vraag.”

Maar ondertussen gebeurt er niks.

Hij roept al maanden dat hij echt wil veranderen, maar hij laat het nooit zien.

In dat geval is het tijd om je conclusies te trekken.

Het is niet leuk om hem los te laten, maar in dit geval is kiezen voor jezelf de beste manier om goed voor jezelf te zorgen.

Twijfel je of je hem moet loslaten? Lees dan ook eens dit artikel:

Sta open voor professionele hulp

Er zijn situaties waarin je er samen niet uitkomt.

Je wil allebei écht wel. Maar je loopt steeds vast.

In zo’n geval kan een professional jullie verder helpen.

Een professional heeft een neutrale en frisse blik op jullie relatie. Zo iemand kijkt wat meer van een afstandje naar jullie relatie en kan patronen herkennen die jullie zelf niet meer opmerken.

Willen jullie aan je relatie werken? Dan is het essentieel dat jullie allebei bereid zijn om daar tijd en energie in te stoppen.

Zolang je het allebei maar wil, maakt het niet uit dat je nog niet precies weet hoe. Zolang de wil er van beide kanten is, kan een coach of therapeut jullie hierbij helpen.

Geef je partner ruimte om actie te ondernemen

Dat jij het lastig vindt dat hij emotioneel onbereikbaar is, dat is wel duidelijk.

Anders was je nooit zo ver gekomen met het lezen van dit artikel. 😉

Maar als je hem niet laat weten dat jij je zo voelt, kan je het hem ook bijna niet kwalijk nemen dat hij niks aan zijn gedrag doet.

Hij heeft immers geen idee dat jij zijn emotionele onbeschikbaarheid als een probleem ziet.

Door hem duidelijk (en zonder verwijten!) te vertellen waar je tegenaan loopt en wat je van hem nodig hebt, geef je hem de kans om hieraan te werken.

Vergeet niet dat hij niet in een dag kan veranderen. Je zult dus wat geduld moeten hebben als je ervoor kiest om hem een kans te geven.

Alleen dan kan hij laten zien of hij kan en wil veranderen.

Kijk jezelf aan in de spiegel

Het is niet jouw schuld of verantwoordelijkheid dat hij emotioneel onbereikbaar is.

En tóch wil ik je vragen om ook zelf goed in de spiegel te kijken.

Aan een verhaal zitten namelijk altijd twee kanten.

Hoe ben jij de afgelopen tijd omgegaan met zijn gedrag? Kan het zijn dat jij zijn gedrag hebt toegestaan of het hebt vergroot?

Heb je maandenlang verzwegen dat je worstelt met zijn gedrag en komt de frustratie die je in al die maanden hebt opgebouwd er nu in één keer uit?

Dan heb je je eigen grenzen niet goed bewaakt. En hoe goed ik dat ook begrijp… dat is het stukje waar jij aan mag gaan werken.

Niemand kan jouw grenzen beter bewaken dan jij zelf.

Het is dus goed om jezelf kritisch de vraag te stellen wat jij anders had kunnen doen in de afgelopen periode.

Zo kan jij ervoor zorgen dat jij je eigen verantwoordelijkheid pakt wanneer je met je partner aan een betere relatie gaat werken.

Controleer of je zelf eigenlijk wel emotioneel bereikbaar bent

Aan het begin van dit artikel vroeg ik het je ook al: gebeurt het je vaker dat je op emotioneel onbereikbare mannen valt?

Als het antwoord ‘ja’ is, dan ben ik benieuwd waarom dat zo is.

Kan het zijn dat een emotioneel onbereikbare man ergens heel veilig voor je voelt, omdat je het zelf ook ingewikkeld vindt om over gevoelens en emoties te praten?

Misschien vul ik nu te veel voor je in.

Maar het is wel goed om deze vraag eerlijk aan jezelf te stellen.

Dus wat ik je wel aanraad is een rustig moment voor jezelf te nemen en deze vragen te beantwoorden:

  • Hoe kan het dat je zulke mannen aantrekt?
  • Waarom kan je deze man niet loslaten?
  • Zijn er angsten/patronen die in jou zitten die deze situatie erger maken?

Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf. Want je bent zelf onderdeel van de dynamiek die je met deze man hebt gecreëerd.

Als jij zelf ook emotioneel onbereikbaar bent, zal je eerst met jezelf aan de slag moeten voor je iets van hem kunt verwachten.

Je kunt zijn muur niet afbreken als je je eigen muurtje laat staan.

Weet wanneer het tijd is om weg te lopen

Ik weet dat je dit misschien liever niet wil lezen.

Toch vind ik het belangrijk om het tegen je te zeggen:

Je doet jezelf tekort als je bij een man blijft die jou niet kan geven wat je nodig hebt.

In sommige gevallen is het gewoon nodig om te accepteren dat je aan een dood paard trekt.

  • Heeft hij na meerdere gesprekken nog steeds niet geprobeerd om te veranderen?
  • Voel jij dat je álles hebt gedaan wat in jouw macht ligt om jullie relatie te redden?
  • Verlang je er eigenlijk gewoon naar om een punt achter jullie relatie te zetten?

Dan weet je al wat ik nu tegen je ga zeggen.

Het is tijd om los te laten.

Zo leer jij hem beter begrijpen én de situatie te veranderen

Ik hoop dat ik je een inkijkje heb gegeven in het brein van de emotioneel onbereikbare man.

Communicatie is uiteindelijk dé sleutel tot een goede relatie. En daarom vertel ik je graag hoe je dat verbetert.

Als je hem beter begrijpt, wordt het ook makkelijker om te praten over jullie relatie.

Daarom heb ik de 3 schakels in het mannenbrein voor je opgeschreven. Ik vertel je wat mannen écht willen en denken, zodat je ook begrijpt waarom hij doet wat hij doet.

Ik heb al duizenden vrouwen hiermee geholpen. En jou help ik ook graag!

Je kunt de 3 schakels in het mannenbrein gratis downloaden. Je vindt ze hier.

Ik hoop enorm dat je hiermee geholpen bent en dat je de keuze maakt die voor jou het beste is.

Houd je me op de hoogte van je verhaal?

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)