8 Signalen of het liefde of vriendschap is tussen jullie

Je kunt alles met hem delen.

Hij staat altijd voor je klaar.

Jullie zijn al jaren de beste vrienden.

Althans, dat dacht je.

Misschien twijfel je. Vermoed je dat hij meer wil? Of voel jij zelf langzaam vlinders in je buik ontstaan?

Dan zit je hier goed. Want in dit artikel vertel ik je hoe je het verschil ontdekt tussen liefde en vriendschap.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Na het lezen van dit artikel heb jij een antwoord op de vraag: “Vindt hij me leuk of zijn we gewoon vrienden” en weet jij wat je moet doen als liefde en vriendschap door elkaar gaan lopen.

Is het liefde of vriendschap?

Als je twijfelt of het vriendschap of liefde is tussen jullie, dan is het tijd om dat uit te gaan zoeken. Er kunnen eigenlijk twee situaties ontstaan: je relatie voelt als vriendschap en je vraagt je af of jullie niet beter gewoon vrienden kunnen zijn. Of je gaat van vriendschap naar een relatie en je vraagt of je af of dit een verstandige keuze is. Het is allereerst goed om te bepalen of er sprake is van vriendschap of liefde. Als je dat weet, weet je ook aan welke stap jullie samen toe zijn.

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk vooral de onderstaande video, waarin we je uitleggen door welke stappen je heengaat als je van vriendschap naar een relatie gaat.

Signalen of het vriendschap of liefde is

Wil jij weten of het vriendschap is tussen jullie of dat er toch meer speelt?

De komende 8 signalen zijn een soort liefde of vriendschap test waarmee jij kunt achterhalen of hij je leuk vindt, of dat jullie gewoon vrienden moeten blijven.

1. Maak onderscheid tussen vriendschapsliefde en romantische liefde

Je kan van veel mensen houden.

Je kinderen, ouders, beste vrienden.

Deze vorm van liefde is zelfs niet alleen voor mensen gereserveerd. Zo kan je ook houden van je huisdieren, je stad of die ene man die je al jaren elke ochtend vriendelijk gedag zegt wanneer hij zijn hond uitlaat.

Deze vorm van liefde laat zich het best beschrijven als onvoorwaardelijke liefde.

(Of er daadwerkelijk geen voorwaarden aan die liefde zitten, dat valt te betwisten. Maar dat is een verhaal voor een andere keer)

Het is liefde waarvoor je niks terug verwacht.

Is er sprake van deze liefde bij vriendschap?

Absoluut.

Maar plottwist:

Dat is niet de liefde waar ik het vandaag over ga hebben. Schrijf ik in dit artikel over liefde? Dan bedoel ik romantische liefde.

En romantische liefde is veel meer gedoe.

Romantische liefde gaat namelijk vaak gepaard met gevoelens van passie, lust, verliefdheid, verlatingsangst, onzekerheid en jaloezie.

Dit kan geweldig zijn, maar ook een groot drama.

En precies daarom is het belangrijk onderscheid te maken tussen vriendschap en (romantische) liefde. Zo voorkom je een hoop onnodig drama en liefdesleed.

Dat gezegd hebbende, laten we nu echt de verschillen tussen liefde en vriendschap behandelen…

2. Bepaal of er sprake is van seksuele alchemie

Het grootste verschil tussen vriendschap en liefde?

Dat is seksuele alchemie.

Ik zeg expres geen seks, maar seksuele alchemie. Van dat laatste kan namelijk sprake zijn zonder dat er daadwerkelijk seks is geweest. Een belangrijk verschil.

Zo ken ik bijvoorbeeld een vrouw die beweerde “alleen vrienden” te zijn met een man. Wel gaf ze toe dat ze altijd ontzettend met elkaar begonnen te flirten zodra ze wat drankjes ophadden. Toen ik verder doorvroeg, vertelde ze zelfs zich altijd beter op te maken wanneer ze wist hem te zullen ontmoeten.

Oké, er mag dan nooit iets gebeurd zijn tussen die twee, maar het klinkt alsof er wel een bepaalde spanning is…

Seksuele alchemie, spanning, fysieke aantrekkingskracht, lust of hoe je het ook wilt noemen. Het is een sterk signaal van liefde.

Kijk maar naar huwelijken waarin de vonk langzaam is verdwenen. Deze mensen geven aan dat hun huwelijk meer aanvoelt als een hechte vriendschap.

Ze houden dan zeker nog van elkaar, maar op de manier waarop we ook van onze familie houden. De romantische liefde is verdwenen.

Dus, hoe herken je nu dat er meer speelt dan vriendschap?

Let op de volgende signalen:

 • Lang, intiem of uitdagend oogcontact tussen jullie twee
 • Jullie knuffelen erg veel
 • Hij raakt je veel aan (meer dan bij zijn mannelijke vrienden)
 • Jullie maken veel flirterige / seksuele grapjes
 • Jullie zijn weleens bij elkaar in bed beland na een avondje stappen

Betekent de aanwezigheid van deze signalen automatisch dat er geen sprake meer is van vriendschap?

Nee, niet per se.

Vriendschap en liefde zijn nu eenmaal niet zwart-wit. Veel vriendschappen tussen mannen en vrouwen zitten in een groot, ingewikkeld en grijs gebied.

3.  Realiseer je dat “elkaar aantrekkelijk vinden” niet per se hoeft te leiden tot liefde

Volgens een heleboel ‘experts’ niet.

Op het internet beweren ze dan dat vriendschap tussen mannen en vrouwen onmogelijk is.

Er is er zogenaamd altijd eentje die meer wil halen uit het contact. Dat is veel te kort door de bocht. Maar om gelijk te zeggen dat mannen en vrouwen prima vrienden kunnen zijn? En dat deze vriendschappen hetzelfde zijn als vriendschappen tussen dezelfde geslachten?

Dat is ook weer te kort door de bocht.

Feit is dat er tussen een man en vrouw altijd fysieke aantrekkingskracht kan zijn. Je las net dat dat een van de grootste verschillen is tussen liefde en vriendschap. Dus hierdoor wordt het heel moeilijk voor zo’n vriendschap tussen mannen en vrouwen om volledig zuiver te zijn, right?

Dat klopt.

Veel vriendschappen tussen mannen en vrouwen zijn ook niet helemaal zuiver.

Dit komt trouwens meestal door de mannen. Over het algemeen zijn zij het die meer willen. Dit komt omdat mannen zich nu eenmaal eerder fysiek aangetrokken voelen tot vrouwen.

En toch betekent dat niet meteen dat dat een probleem hoeft op te leveren. Misschien vind een man zijn goede vriendin heus wel eens aantrekkelijk. Maar het feit dat hij dat voelt, betekent niet dat hij direct de behoefte heeft om aan dat gevoel toe te geven.

Psychologen hebben een naam voor de vaardigheid om impulsen te onderdrukken, namelijk inhibitievermogen. In normale mensentaal bedoelen we daarmee dat je je prima kunt inhouden.

Dat een man de eventuele behoefte heeft met je te slapen, betekent niet gelijk dat hij ook de intentie heeft met je te slapen.

En dat is een groot verschil.

4. Leer herkennen dat hij meer wil

Het is wel belangrijk om te checken hoe zuiver jouw vriendschap met hem is. En dat doe je door je af te vragen wat zijn intentie met jou is.

Weet een man dat het voor jou alleen vriendschap is? En weet je dat hij ook nooit meer verwacht? En andersom natuurlijk ook. Dan mag je dat gerust echte vriendschap noemen.

Merk je echter dat hij je probeert te versieren? Of voel je dat hij meer wil. Ja, dan is er inderdaad iets scheef in de vriendschap.

Als hij meer wil, herken je dit aan de volgende signalen:

Er zijn 2 duidelijke signalen:

 1. Hij heeft eerder geprobeerd zijn move te maken.

Dit is bewijs dat hij je al eerder interessant vond. Is hij je in de tussentijd anders gaan zien? Behalve wanneer je in de tussentijd 20 kilo bent aangekomen, vuilnis voor ontbijt eet en slonzige kleding bent gaan dragen…

En dan het duidelijkste signaal:

 1. Hij behandelt je anders dan zijn andere vrienden.

Doet hij meer voor je dan voor andere vrienden? Of spendeert hij meer tijd met je dan andere vrienden? Dan is dat letterlijk bewijs dat je belangrijker voor hem bent dan zijn vrienden. Wat voor bewijs heb je nog meer nodig? 😉

4. Je vindt het vervelend als hij met anderen date

Van vriendschap naar relatie kan heel geleidelijk aan gebeuren.

Waar je het vroeger hartstikke leuk vond als hij een leuke vrouw had ontmoet, vind je dat nu ingewikkeld. Als hij over zijn nieuwe liefde praat, voel je geen blijdschap meer voor hem – waar je dat vroeger welk voelde. Je wordt onzeker, en een beetje geïrriteerd.

Je gevoelens voor hem zijn aan het veranderen.

Omdat je al zo lang in een vriendschap zit met deze persoon, herken je deze signalen misschien niet als verliefdheid. Het is dus goed om dit voor te zijn en te weten op welke signalen je moet letten bij jezelf.

Je gevoelens zijn namelijk een goed kompas in het onderscheid tussen liefde en vriendschap.

Merk je dus de volgende signalen?

 • Je voelt je een beetje ongemakkelijk / geïrriteerd / onzeker wanneer hij praat over vrouwen waarmee hij date?
 • Je voelt je een beetje jaloers wanneer andere vrouwen met hem flirten?
 • Heeft hij een vriendin en merk je een lichte afgunst naar haar?

Dan is dat erg verdacht.

Is er namelijk sprake van pure vriendschap?

Dan gun je elkaar een gelukkig liefdesleven. Je voelt dan een oprechte blijdschap voor je vrienden wanneer ze een leuk iemand ontmoeten.

5. Je denkt constant aan hem

Dit is één van de belangrijkste kenmerken van verliefd zijn.

Je denkt de hele dag aan hem.

Nu denk jij misschien: er zijn wel vaker mensen waar ik met regelmaat aan denk? Wanneer denk ik echt zó veel aan iemand dat ik me achter mijn oren moet gaan krabben?

Psychologen hebben dat ooit onderzocht.

Het antwoord is wanneer je op een dag 48 keer aan hem denkt.

Nu hoef je dit natuurlijk niet bij te gaan houden. Een betere vuistregel is al dat je verliefd bent wanneer je meer aan hem denkt dan aan eten. Maar de allerbeste (en simpelste) vuistregel is dit:

Denk je meer aan diegene dan aan al je andere vrienden/vriendinnen? Dan is dat eerder een signaal van liefde dan van vriendschap.

En dan zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat jij er behoefte aan hebt om van vrienden naar een relatie te gaan.

6. Je bent nerveus wanneer je bij hem bent

Ben je nerveus wanneer je bij je goede vrienden bent?

Ik hoop het niet.

Goede vriendschappen worden juist gekenmerkt door het feit dat je je comfortabel voelt bij elkaar.

Je trekt je oude pyjama gewoon aan als die ene vriend langskomt. Het interesseert je niet hoe je eruit ziet.

Maar opeens verandert dat. Je wordt zelfbewuster. Je besteedt meer zorg aan je uiterlijk en je zegt niet meer zomaar alles wat er in je opkomt. Je wordt een beetje nerveus.

Dit is ook weer een supersterk signaal dat er meer speelt dan vriendschap.

Word je dus altijd een beetje nerveus wanneer je in de buurt bent van een vriend?

Word je je ineens veel bewuster van je uiterlijk?

Grote kans dat je verliefd op hem bent geworden.

7.  Zo kom je uit de friendzone

Er zijn nu 3 mogelijkheden:

 • Hij vindt jou stiekem ook leuk.
 • Hij vindt je niet leuk maar dat komt nog.
 • Hij vindt je niet leuk en dat gaat niet veranderen.

Dus wat nu?

Gewoon vragen wat hij doet?

Nee, dat kun je beter niet doen. Hier kan een man van schrikken.

Simpeler is met hem flirten.

Je wilt langzaam het beeld in zijn hoofd krijgen waarin hij romantisch met je is.

Simpele tips zijn:

 • Raak hem vaker aan
 • Plaag hem.
 • Zorg voor 1-op-1 tijd met hem

8. Wanneer de een meer wil dan vriendschap

Je hebt de liefde of vriendschap test doorlopen en je concludeert dat je verliefd op hem bent.

Maar hij niet op jou.

En nu?

Het is niet leuk als hij heeft aangegeven dat hij je alleen als goede vriendin ziet. En nu moet je jezelf in bescherming nemen.

Als je nu constant bij hem in de buurt blijft, is dat ongeveer hetzelfde als iemand die wil afvallen en de hele dag in de supermarkt staat voor het chocoladerek. Het is gewoon geen goed plan.

Het is belangrijk om afstand te nemen. Wanneer je vrienden blijft, doe je jezelf alleen maar meer pijn.

Kijk, als jij je gevoelens weet te verminderen, is het misschien vol te houden. Maar dat lukt zelden.

Ook wil je jezelf geen valse hoop geven.

Wanneer een mannelijke vriend duidelijk heeft gemaakt je niet leuk te vinden, dan leert de praktijk dat hij zelden van mening verandert. Je zult dus echt je verlies moeten nemen. Hoe moeilijk dat ook is.

En als hij degene is die meer wil?

Wederom geldt hetzelfde:

vrienden blijven is geen goed idee.

Het zal hem alleen maar meer pijn doen.

Ik snap dat je zo’n vriendschap niet kwijt wil. Maar geef je echt om hem? Verbreek de vriendschap dan.

Soms hoor ik nog weleens dat vrouwen twijfelen. Dan weten ze dat de man meer wil. Zelf willen ze er alleen niet op ingaan, en geven aan “de vriendschap niet willen te verpesten”.

Dit kun je beter niet doen. Het klinkt heel bot, maar de vriendschap is in dat geval toch al scheef. Dit doorzetten zorgt alleen voor meer verdriet.

Je kunt er dan beter op ingaan en risico lopen dat het inderdaad niks wordt, of de vriendschap afkappen.

In ieder geval tijdelijk. Heeft een man de tijd om los van je te komen? Dan kan je soms daarna weer vrienden worden.

En dan nog iets heel belangrijks

Is het liefde of vriendschap? Dat is de eerste en belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen.

Als jullie relatie voelt als vriendschap, moet je je afvragen of jullie relatie nog toekomst heeft. Wil je juist van een vriendschap naar een relatie? Dan is het vooral belangrijk om zeker te weten dat hij er hetzelfde in staat als hij.

Eén manier om hem in dat geval te doen inzien hoe geweldig jij bent, is zijn mannenbrein beter begrijpen. Als jij beter begrijpt hoe zijn brein weet, weet je ook veel beter hoe je ervoor kunt zorgen dat hij jou ziet staan (op een romantische manier natuurlijk).

Ik heb iets voor je!

Er zijn 3 schakels in het mannenbrein die zo’n beetje alles te zeggen hebben over zijn liefdesleven.

Wil je dat hij helemaal hoteldebotel verliefd op je wordt?

En dat hij niets liever wil dan een relatie met je?

Dan zijn het die 3 schakels die je wilt switchen.

Lees dan mijn rapport over de 3 belangrijkste schakels in het mannenbrein.

En uiteraard is het gratis.

Klik hier om het te downloaden.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)