Wil jouw partner altijd weten waar je bent, wat je doet en met wie je bent? Zie je je eigen vrienden minder vaak omdat je vriend jaloers is? Durf je amper nog jezelf te zijn?
Het is erg zwaar om in zo’n verstikkende relatie te zijn.
Je houdt van je partner, maar je snakt naar ademruimte. In dit artikel ontdek je de signalen van een benauwende relatie en 7 manieren om weer vrijheid te creëren.
Inhoud van dit artikel:- Hoe weet je of je in een verstikkende relatie zit?
- Signalen dat je in een verstikkende relatie zit
- Zo ga je om met een verstikkende relatie
- Verstikkende relatie – Conclusie
Wil jij leren hoe je samen met je partner een liefdevolle, evenwichtige relatie kan opbouwen? Zonder wantrouwen en jaloezie? Lees dan tot het einde van het artikel. Daar staat nog iets op je te wachten!
Hoe weet je of je in een verstikkende relatie zit?
Het meest duidelijke signaal dat je in een verstikkende relatie zit, is als jij je niet veilig voelt om jezelf te zijn. Meestal is dit omdat je partner kritisch, overbeschermend en/of jaloers is, én wellicht te aanhankelijk of te dominant gedrag toont.
Dit kan jij ervaren wanneer je partner altijd wil weten wat je doet. Als jij herhaaldelijk commentaar krijgt op je uiterlijk, keuzes, of je mening. Als je partner zich snel bedreigd voelt als jij met andere mensen kletst en afspreekt. Of doordat ze zich constant zorgen over je maken en je overdreven vaak vragen hoe het met je gaat.
Door dit alles krijg je het gevoel dat je ‘stikt’ in de relatie.
En hoewel niet alle symptomen wijzen op een toxische partner, kan deze situatie je toch heel ongelukkig maken.
Signalen dat je in een verstikkende relatie zit
Herken je jezelf in een of meerdere van deze situaties, dan is het belangrijk om na te gaan of er te weinig of geen vrijheid is in je relatie. Misschien herken je niet ELK signaal, maar de volgende tekenen zijn veelvoorkomend in verstikkende relaties.
1. Ze kunnen niet zonder je aandacht
Je partner wordt ongelukkig en geïrriteerd als je aandacht even verslapt. Heb je bijvoorbeeld een drukke werkdag gehad en heb je even wat tijd nodig voor jezelf, dan krijgen ze al een lang gezicht.
Deze behoefte aan aandacht is overigens vaak eenzijdig: je partner verwacht voortdurend jouw zorg en bevestiging, zonder dezelfde mate van aandacht terug te geven. Het lijkt soms wel alsof ze een baby zijn die constant verzorging en affectie nodig hebben. Maar in een volwassen relatie zou dit wederzijds moeten zijn.
2. Ze laten je schuldig voelen
Je partner klaagt regelmatig dat je niet genoeg tijd voor hen vrijmaakt of niet vaak genoeg bij hen bent. Ze zeggen dingen als “als je van me hield, dan zou je…” en kunnen zelfs doen alsof ze ziek zijn om meer aandacht te krijgen.
Wil jij bijvoorbeeld uit met vrienden? Dan zeggen ze dat ze zich slecht voelen en dat je hen in de steek laat, waardoor je je schuldig en verantwoordelijk voelt voor hun welzijn.
3. Ze laten je niet met rust
Slaag je er toch een keertje in om alleen uit te gaan? Dan blijft je partner constant berichten sturen en bellen.
In het begin van zo’n benauwende relatie kan dit als romantisch en betrokken overkomen, maar na verloop van tijd kan het verstikkend en controlerend worden.
4. Ze zijn overmatig jaloers
Soms is het ook zo dat een verstikkende partner steeds meer van jouw tijd gaat opeisen. Het lijkt wel alsof hij jaloers is op de tijd die je bijvoorbeeld met vriendinnen besteed. In dat geval kunnen er ook regelmatig ruzies ontstaan. Als jij steeds toegeeft om spanning en ruzies te voorkomen, wordt je wereld helaas steeds kleiner.
5. Ze respecteren je grenzen niet
Dit kunnen fysieke grenzen zijn, zoals altijd dichtbij komen zonder te vragen of je dat prettig vindt.
Maar ook emotionele grenzen zoals je telefoon controleren zonder toestemming, je dagboek lezen of persoonlijke dingen van jou bespreken met anderen zonder jouw goedkeuring. Hierdoor voel je je gecontroleerd en niet gerespecteerd.
6. Je voelt niet langer jezelf
Je voelt je niet vrij om te doen wat je wilt en liegt misschien zelfs om tijd voor jezelf te vinden. Je verandert misschien je kledingstijl op verzoek van je partner of durft niet meer eerlijk je mening te geven.
In plaats van je eigen leven te leiden, voel je je meer een verlengstuk van je partner door het gebrek aan ruimte in de relatie, wat leidt tot een verlies van je eigen identiteit.
7. Je voelt je niet gesteund
In een gezonde relatie moedigt je partner je ontwikkeling aan en ondersteunen ze je bij het ontdekken van het leven.
Als je echter het gevoel hebt dat je partner niet achter je keuzes staat en je eerder tegenhoudt dan aanmoedigt, kan dit een teken zijn dat je in een verstikkende relatie zit. Je partner zou het beste voor je moeten willen en je moeten steunen in je persoonlijke groei en ambities.
Zit je al met twijfels over deze relatie? Check dan zeker mijn video met helpende tips:
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu
Zo ga je om met een verstikkende relatie
1. Deel wat er in je omgaat
Ik snap volledig dat deze stap misschien erg moeilijk kan aanvoelen. Maar geloof me, het is het waard!
Het is cruciaal om je partner te laten weten hoe jij je voelt.
Het klinkt wellicht raar, maar het is goed mogelijk dat jouw partner niet eens weet hoe moeilijk hij het voor je maakt! Hij handelt simpelweg vanuit een ongezonde liefdesblauwdruk en weet dus wellicht niet beter.
Ben je boos en wil je iets zeggen als:
“Ik word helemaal gek van je jaloers en bezitterig gedoe! Je laat me nou nooit eens met rust!”
Dan is dat erg menselijk. Maar toch wil je dat zeker niet doen. Je bezitterige partner verwijten maken werkt immers vaak averechts; het kan hen defensief maken en het gesprek blokkeren. Het is daarom belangrijk om vanuit je eigen gevoelens te spreken en begrip te tonen.
Zeg bijvoorbeeld iets als:
“Je bent echt belangrijk voor me en ik weet dat jij hetzelfde voelt over mij. Daarom wil ik ook met je delen wat er in me omgaat, want de laatste tijd heb ik het best moeilijk. Wanneer jij bijvoorbeeld ABC doet, dan voel ik me XYZ. Begrijp je dat?”
2. Maak meer zelfstandige besluiten
Denk eraan:
Je hebt NIET voor elke kleine beslissing goedkeuring nodig van je partner. Dit is nochtans een geloof dat vaak ontstaat in een verstikkende relatie.
Daarom is het belangrijk om je partner te laten weten dat je meer dingen voor jezelf wil doen.
Wat betreft de grote beslissingen is het zeker gezond om dit samen te overleggen. Maar buiten deze besluiten om, heb je zijn input helemaal niet nodig. In gezonde relaties is er immers ruimte voor individuele vrijheid en zelfstandigheid.
Wees dus duidelijk over je wensen. Zeg iets als:
“Ik zou het heel fijn vinden als ik kleine dingetjes voor mezelf kon doen, zonder dat ik jou daarmee kwets. Als ik soms tijd voor mezelf nodig heb, dan doet dit niets af aan de liefde die ik voor jou voel. Het zorgt er juist voor dat ik beter in mijn vel zit en meer van onze relatie geniet. Kan je me de ruimte geven om dit soort dingen te doen?”
3. Zoek naar een compromis
Heeft jouw partner verlatingsangst en handelt hij vooral vanuit die angst? Dan is het belangrijk dat je begrijpt dat dit niet in 1-2-3 opgelost is.
Tegelijkertijd wil je ook jouw grenzen communiceren.
Probeer een middenweg te vinden om jullie benauwende relatie om te buigen.
Maak duidelijk dat deze mate van controle jouw vrijheid disproportioneel in de weg zit en het moeilijker voor je maakt om met hem samen te zijn. Dit zegt je niet om hem bang te maken, maar om duidelijk te maken dat de situatie wel moet veranderen.
Vervolgens wil je ook benadrukken dat niet alles in één keer anders moet. Bespreek bijvoorbeeld samen wat kan en veilig voelt. Bijvoorbeeld:
- Hoe vaak willen jullie contact hebben als je apart bent?
- Hoe laat verwachten jullie elkaar thuis na het werk?
- Hoe vaak kun je iets doen met vrienden zonder je partner?
4. Spreek je meningen uit
Ben jij het altijd met hem eens om niet NOG meer problemen te veroorzaken? Denk dan eens na over hoe dit volgens jou in een gezonde relatie gaat.
Frictie en meningsverschillen zijn normaal en gezond in een relatie.
Sterker nog, koppels die conflict vermijden doen het vaak minder goed dan stellen die productief ruziën. Er bestaat geen enkel koppel waar beide personen het over alles met elkaar eens zijn (het is al heel wat als je het over 50% van de dingen eens bent ;)).
Jouw ideale aanpak? Wees eerlijk en open!
“Ik merk dat ik niet genoeg vrijheid in onze relatie voel om het met je oneens te zijn, omdat ik bang ben dat het alles ontwricht. Maar ik zou het eigenlijk heel fijn vinden om meer van mezelf met je te kunnen delen. Zou je het vervelend vinden als we het niet over alles eens zijn? Hoe zie jij dit?”
5. Zet gezonde grenzen voor jezelf neer
Ik wed dat jij jezelf helemaal wegcijfert voor je veeleisende partner. Hij eist immers onredelijk veel aandacht en kan amper op zijn eigen twee benen staan. Dit gaat ten koste van jouw tijd en emotionele en fysieke welzijn. Dit leidt eerst tot frustratie en, als het aanhoudt, tot wrok.
Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en je grenzen te respecteren.
Dit voorkomt frustratie en wrok, wat de relatie uiteindelijk ten goede komt.
- Kook eens alleen en geniet van een rustige avond met muziek en een glas wijn.
- Neem dagelijks minimaal 20 minuten voor jezelf om te lezen, yoga te doen, of je gevoelens op te schrijven.
- Doe minimaal één keer per week iets buitenshuis zonder je partner.
6. Versterk de relatie
Zonder deze kernwaarde kan je relatie nooit gelukkig en rustgevend zijn.
En die kernwaarde is vertrouwen!
Je komt van een verstikkende relatie af door meer vertrouwen te bouwen.
De angst van je partner bestond waarschijnlijk al lang voordat hij jou leerde kennen. Je bent dus niet de oorzaak, maar je kan hem wel steunen bij het overwinnen van die angst door doelbewust meer vertrouwen te kweken.
Dit begint door meer open en eerlijke gesprekken met elkaar te voeren. Hoe meer je je innerlijke wereld met hem durft te delen, hoe meer hij je kan vertrouwen. Verder moedigt dit ook aan dat hij hetzelfde doet.
7. Zoek professionele hulp
Blijf je je opgesloten voelen in de relatie, ondanks alle pogingen?
Als er weinig vooruitgang wordt geboekt ondanks jullie inspanningen, is het verstandig om een expert in te schakelen.
Een therapeut kan jullie begeleiden bij het doorbreken van ongezonde patronen en helpen bij het herstellen van de balans in de relatie.
Verstikkende relatie – Conclusie
Een verstikkende relatie is allesbehalve leuk. Het gevoel dat je constant gecontroleerd wordt, niet jezelf kunt zijn, en het gebrek aan ruimte om te groeien, kan overweldigend zijn. Ga daarom aan de slag met de tips in dit artikel om meer ruimte en liefde te creëren.
Het belangrijkste is open en eerlijke communicatie. Zelfstandig beslissingen nemen, zoeken naar compromissen en je meningen durven uiten plus gezonde grenzen stellen voorkomt dat je je verstikt voelt en helpt bij het opbouwen van wederzijds respect. Door vertrouwen te versterken via open gesprekken, kun je de basis van je relatie versterken en de angst voor verlating verminderen.
Wil je meer gedetailleerde tips en diepgaand advies om je relatie te verbeteren? Wil je eindelijk weten hoe jullie die prachtige, liefdevolle relatie kunnen bouwen die je altijd hebt gewild?
Download dan mijn e-book over de 3 schakels in het mannenbrein. Dit e-book biedt praktische tips en inzichten die je zullen helpen je partner beter te begrijpen en ijzersterk vertrouwen te smeden.
Het beste van al? Je kan het hier 100% gratis downloaden!
Jij verdient het om je vrij en gelukkig te voelen in je relatie, en ik ben hier om je daarbij te ondersteunen. 😉
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie