Relatie met een jongere man: Oké of not done?

Date je of wil je daten met een jongere man? Dat kan behoorlijk leuk zijn.

Maar een jonger iemand daten heeft natuurlijk wel bepaalde voor- en nadelen.

Overweeg jij een relatie met een jongere man? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten om te bepalen of een jongere partner de juiste keus is voor jou.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Elke relatie kan wel een duwtje in de rug gebruiken. Zeker als je met wat unieke hindernissen te maken krijgt, zoals leeftijdsbarrières in de liefde. Daarom krijg je aan het einde van dit artikel een waardevol cadeau dat je hiermee helpt.

Kan een vrouw gelukkig zijn met een jongere partner?

Absoluut. Maar niet alle relaties tussen jongere en oudere partners is gelijk. Het succes van de relatie met een jongere man is grotendeels afhankelijk van de volgende factoren:

 • Compatibiliteit
  Gedeelde waarden, interesses en doelen zijn in iedere relatie belangrijk. Als deze dingen bij jullie (grotendeels) gelijk zijn, is dat een erg groot voordeel.
 • Open communicatie
  Leeftijdsverschil in de liefde brengt bepaalde uitdagingen met zich mee. Jullie kunnen dit overwinnen door open en eerlijk te communiceren over jullie verwachtingen, twijfels en gevoelens omtrent het leeftijdsverschil.
 • Volwassenheid en levensfase
  Hoe volwassen iemand is heeft niet altijd iets te maken met de leeftijd. Om een gelukkige relatie te hebben is het belangrijk dat jullie allebei in dezelfde levensfase zitten en een gelijkwaardig niveau aan volwassenheid hebben. Als de een graag een familieleven wil opbouwen terwijl de ander nog volop wil experimenteren, kan dat voor problemen zorgen.
 • Steun van familie en vrienden
  Als jullie dierbaren negatief denken over het leeftijdsverschil, dan hebben jullie geen steunnetwerk. Dit maakt dingen moeilijker.

In deze video vertel ik je hoe je met een leeftijdsverschil in een relatie kan omgaan.

Wat is een acceptabel leeftijdsverschil in een relatie?

Hiervoor is geen harde regel, behalve het wettelijk minimum natuurlijk. Het belangrijkste is dat de partners zich zelf er goed bij voelen. Wil je toch een soort vuistregel, dan kan je de “deel je leeftijd in 2 + 7 formule” gebruiken. Zo vind je de minimale leeftijd van een romantische partner die sociaal aanvaardbaar is. Als jij bijvoorbeeld 30 bent, is de helft van je leeftijd 15. Tel daar 7 bij op en zo kom je uit op 22 als minimumleeftijd.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een sociale indicatie is en geen vaste regel. Jouw individuele situatie en culturele normen spelen ook een belangrijke rol.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

De belangrijkste weetjes voor daten met een jongere man

Ik kan het niet genoeg benadrukken:

Al de volgende tips zijn waarschijnlijk van toepassing.

Maar je kan niet iedereen over één kam kan scheren, en dus is het belangrijk dat je jouw buikgevoel en eigen situatie goed in het achterhoofd houdt.

1. Hij heeft een andere achtergrond

Hoor jij het in Keulen donderen als je ouders het over The Eagles hebben? Kijken je jonge collega’s je vreemd aan als je zegt dat je niet op Tik Tok zit?

Het verschil in culturele achtergrond kan voor miscommunicatie zorgen.

Dit kan gaan over film, muziek, sport, wereldevenementen … Maar ook kledingstijl en humor verschilt per generatie. Hierdoor kan het voorkomen dat jullie elkaar soms niet begrijpen of niet om hetzelfde kunnen lachen.

Aan de andere kant kan het verfrissend en leerrijk zijn om door de bril van een andere generatie te kijken.

2. Hij heeft een hoger libido

Dit is natuurlijk een gigantisch cliché, maar net daarom is het zo vaak wel waar.

Over het algemeen heeft een jongere partner een hoger libido dat mogelijk niet matcht met jouw zin in seks.

Het kan onbewust druk op jou leggen omdat je hem niet teleur wil stellen. Daarom is open communicatie over jullie seksuele verwachtingen en verlangens erg belangrijk. Alleen zo kan je een goed evenwicht vinden.

3. Hij heeft minder relatie ervaring

Heeft hij voor het eerst een (langere) relatie? Dan kan dat wat struikelblokken met zich meebrengen.

Misschien weet hij nog niet zo goed hoe hij op een emotioneel volwassen manier kan communiceren. Misschien wordt hij tijdens een ruzie boos in plaats van te zoeken naar een oplossing. Misschien vreest hij bij elke discussie dat je niet meer van hem houdt.

Daarom is open communicatie en het creëren van een veilige omgeving erg belangrijk.

Wees geduldig en ondersteunend. Doe niet neerbuigend omdat jij meer ervaring hebt, maar moedig zijn groeiproces aan.

4. Hij heeft minder emotionele bagage

Aan de andere kant brengt een verbinding met een jongere partner vaak minder emotioneel trauma met zich mee.

Hij staat waarschijnlijk, afhankelijk van zijn leeftijd, wat positiever in het leven.

Dit kan ervoor zorgen dat jullie relatie over het algemeen een positiever gevoel met zich meebrengt. Zo krijg je de kans om een relatie op te bouwen die gebaseerd is op vertrouwen en groei, zonder de last van zware emotionele rugzakken.

Heb je zelf nog last van je vorige relatiebreuk? Dan helpt het volgende artikel.

5. Hij heeft een ander beeld over liefde en toewijding

Dit is zeker van toepassing bij een jongere man die in een ander levensfase zit.

Terwijl jij graag veel tijd samen doorbrengt en aan jullie toekomst wil bouwen, wil hij misschien liever wat vaker uitgaan met vrienden. Ook met samenwonen heeft hij waarschijnlijk geen haast.

Wat kan je dan doen?

Vind raakvlakken en sluit compromissen als basis voor een harmonieuze relatie.

Spreek bijvoorbeeld af dat jullie twee keer per maand uitgaan met jullie eigen vrienden. Bespreek wanneer jullie de stap naar samenwonen zetten en prik een datum waar jullie je beiden comfortabel bij voelen.

6. Jullie idee over kinderen verschilt

Als dit verschil te groot is, kan het een zeer moeilijk struikelblok zijn om te overwinnen. En dat niet enkel in een relatie met een jongere man.

Misschien heb jij al kids en is dat voor jou genoeg, terwijl hij zelf graag vader zou worden. Of misschien tikt jouw biologische klok al oorverdovend hard, maar is hij nog niet klaar voor een kind.

Een fundamenteel verschil in kinderwens is een potentiële dealbreaker in iedere relatie.

Praat met elkaar om elkaars denkwijze beter te begrijpen. Alleen zo kan je eventueel tot een compromis komen. Besef ook dat toegevingen doen op het vlak van kinderen krijgen je later erg veel spijt kan bezorgen. Als jullie ideeën te verschillend zijn, kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een partner die op dezelfde golflengte zit als jij.

7. Hij heeft meer trek in avontuur

Natuurlijk is een jonge avonturier die bruist van energie onwijs aantrekkelijk, maar past dat wel bij jouw levensstijl?

Een relatie met een jongere partner die avonturen wil beleven terwijl jij wil settelen, kan problematisch worden.

Hij voelt zich mogelijks constant beperkt terwijl jij de hele tijd uit je comfortzone getrokken wordt. Ook hier is het vinden van een evenwicht erg belangrijk. Sta hem toe om er alleen of met vrienden op uit te trekken, zodat hij zijn verlangen naar avontuur kan vervullen. Verder wil je er ook voor openstaan om samen nieuwe dingen te beleven die jij ook leuk vindt. Een gezonde mix van avontuur en gezellige, intieme momentjes samen zijn wat je wil bereiken.

8. Hij vindt het leuker om jou de leiding te geven

En dan heb ik het vooral over wie er de spreekwoordelijke broek draagt in de slaapkamer.

Kijk, veel jongere mannen vinden een oudere vrouw juist aantrekkelijk vanwege haar ervaring.

Dat is natuurlijk flatterend, maar als jij altijd de leiding moet nemen kan dat voor frustratie zorgen. Vertel hem dat jij het ook onwijs sexy vindt als hij eens de dominante rol inneemt. Is hij onzeker door zijn gebrek aan ervaring? Toon dan compassie en geef hem veel complimentjes als hij iets goed doet.

9. Hij is minder empathisch dan jij

Geduld, empathie en mildheid zijn eigenschappen die we vaak pas leren als we uit onze onstuimige jaren zijn.

Misschien heeft jouw jongere vriend dus nog niet voldoende kansen gehad om die skills te leren. Hierdoor kan het gebeuren dat hij zich egoïstischer gedraagt en dat hij onvoldoende rekening met jouw gevoelens houdt.

Bijvoorbeeld onvoldoende contact op afstand, kijken naar andere vrouwen, geen zin in diepere gesprekken of minder begrip voor fouten. In de meeste gevallen is hij zich niet bewust dat zijn gedrag kwetsend kan zijn.

Daarom wil je jouw behoeften duidelijk maken en hem stimuleren zich in jou te verplaatsen. Toon hem omgekeerd wel veel empathie en geduld om het goede voorbeeld te geven.

10. Hij is niet klaar voor een relatie

In het beste geval communiceert hij dit zelf met je, maar vaak kom je hier zelf (op pijnlijke wijze) achter.

Als je datet met een jongere man is de kans groter dat jullie niet naar hetzelfde op zoek zijn.

Misschien datet hij er gewoon vrolijk op los en heeft nog niet echt nagedacht over wat hij wil. Vertel hem dus eerlijk waar jij naar op zoek bent en wat je van een relatie verwacht. Hierdoor kan hij kijken of hij jouw wensen deelt of niet. Dat kan confronterend zijn, maar uiteindelijk wil je geen relatie met iemand die niet hetzelfde zoekt als jij.

11. Hij is groter fan van appen dan telefoneren

Voor veel jonge mannen is een smartphone een kleine computer die ze gebruiken om te appen, Instagram posts te maken en Reddit te lezen.

Omdat hij appen sneller en gemakkelijker vindt, zal hij je zelden opbellen om even bij te kletsen.

In plaats daarvan appt hij je gewoon:

“Hoe gaat je dag?”

Leuk, maar als jij graag zijn stem hoort, kan dit nogal onpersoonlijk aanvoelen. Praat met hem en spreek bijvoorbeeld af dat jullie elkaar elke middag vijf minuutjes bellen als het mogelijk is.

12. Hij laat je erg sexy voelen

Een jongere partner heeft vaak dit leuke voordeel:

Door zijn hogere en energie en libido geeft hij je meer (fysieke) aandacht en complimentjes.

Hierdoor voel jij je natuurlijk zelf ook aantrekkelijker.

Heb je toch nog last van onzekerheid? Lees dan dit artikel.

13. Hij heeft minder middelen dan jij

Je weet vermoedelijk al dat mannen nogal tere egootjes hebben. Daarom wil je erg voorzichtig omgaan met deze situatie.

Als hij minder middelen heeft omdat hij minder ver in zijn carrière staat of nog studeert, wil je hem daar geen minderwaardig gevoel over geven.

Behandel hem niet met medelijden of ga niet altijd betalen zodat hij ‘kan sparen’. Langs de andere kant wil je hem ook niet in de problemen brengen door dure cadeaus te vragen of erover te klagen dat jullie geen dure activiteiten kunnen doen.

Praat open en eerlijk over geld en toon dat zijn waarde in jouw ogen niets te maken heeft met geld. Streef naar gelijkheid en realistische verwachtingen.

14. Je zal onaangename reacties krijgen

Zeker in het begin van je relatie met een jongere man kan dit confronterend zijn en voor onzekerheid zorgen.

Bij een leeftijdsverschil in je relatie (zeker als de vrouw ouder is) kan je geconfronteerd worden met negatieve reacties of vreemde blikken.

Denk aan je nieuwe schoonfamilie die de relatie niet steunt, mensen die vragen of je zijn moeder of oudere zus bent, je vriendinnen die denken dat dit maar een fase is …

In dit geval wil je zelfverzekerd achter je relatie staan en goed met je partner communiceren. Maak elkaar duidelijk dat die negatieve reacties niets afdoen aan de liefde voor elkaar.

Een kleine troost: hoe langer jullie samen zijn, hoe minder die reacties jullie zullen raken.

Beste tips voor leeftijdsverschil in relatie

1. Maak geen aannames

Gis nooit naar wie hij is of hoort te zijn. Je bent dan wel ouder en hebt meer levenservaring, maar zijn pad is niet het jouwe. Daarom wil je steeds nieuwsgierig zijn en vragen stellen.

2. Gedraag je niet jonger dan je bent

Als hij interesse in je heeft, dan is dat juist vanwege je leeftijd. Hij verwacht niet van je dat je jonger doet dan je bent, dus hoef jij dat ook niet van jezelf te verwachten. Blijf trouw aan jezelf. Dat is juist wat hij sexy vindt!

3. Benadruk het leeftijdsverschil niet

Natuurlijk hoeft het geen taboe te zijn en wil je open communiceren. Maar het hoeft geen dagelijks gespreksonderwerp te zijn. Kijk naar WIE jullie zijn in plaats van HOE OUD jullie zijn. Er zijn vast punten waarop hij meer maturiteit kan tonen dan jij. Uiteindelijk is leeftijd slechts een getal. 😉

4. Sta sterk in je schoenen

Wil je sterker gewapend zijn tegen negatieve of spottende opmerkingen? Dan is het goed als je een paar duidelijke en zelfverzekerde antwoorden klaar hebt. Een paar voorbeelden:

Kalme afbuiging

Negatief persoon: “Is hij niet wat te jong voor je?”
Jij: “Leeftijd is slechts een getal, en we zijn gelukkig. Ik focus liever op het vieren van liefde en geluk, en jij?”

Met humor

Negatief persoon: “Ben je zijn babysit?”
Jij: “Wel, iemand moet er toch voor zorgen dat hij jong en hip blijft, toch?”

Van onderwerp veranderen

Negatief persoon: “Wat zie je in iemand die zoveel jonger is?”
Jij: “Grappig dat je erover begint, we zijn net terug van een heerlijk weekend! We zijn twee dagen in X geweest en…”

Erken het verschil

Negatief persoon: “Jullie zitten toch in twee verschillende fases… ”
Jij: “Klopt, we hebben onze verschillen, maar we hebben ook erg veel gemeen. Dat is net wat onze relatie zo mooi en vervullend maakt.”

Relatie met een jongere man – Samenvatting

Een relatie met een jonger iemand kan prachtig en boordevol liefde zijn. Jullie botsen misschien op negatieve reacties, maar het enige dat telt is dat jullie gelukkig zijn.

Zorg voor open communicatie, wederzijds respect en stimuleer elkaars groeipad. Zolang je elkaars verschillen kan omarmen (leeftijd of andere dingen) ben je op weg naar een onverwoestbare connectie.

Liefde geeft immers niets om hoeveel kaarsjes jullie al hebben uitgeblazen.

Wil je weten hoe je jullie band NOG sterker kan maken zodat niets jullie nog kan raken? Dan heb ik iets voor je.

Ik heb namelijk een e-book geschreven over de 3 schakels in het mannenbrein. Hierin ontdek je waardevolle inzichten, praktische tips en tricks die je hiermee helpen. Of je nu al een relatie met een jongere partner hebt of overweegt of een jongere man daten wel verstandig is, dit e-book geeft je unieke tools om je liefdesleven te verrijken.

Download je e-book hier en start er vandaag al mee!

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)