Oh, verliefd zijn … Is het niet het mooiste gevoel ter wereld? Je loopt de hele dag door te glimlachen en je gedachten gaan non-stop naar die ene speciale persoon.
Maar laat dat nu nét het gevoel zijn dat je op dit moment niet hebt als je aan je huidige ‘special someone’ denkt.
Je vindt ‘m leuk, zeker. Maar het ultieme van-m’n-sokken-geblazengevoel? Het overweldigende verlangen om elke seconde van je vrije tijd met hem door te brengen? Dat blijft uit.
Je bent dus niet verliefd maar hebt wel gevoelens. Is dat een reden tot bezorgdheid?
In dit artikel beantwoord ik deze prangende vraag én verklap ik je wat je kunt doen!
Inhoud van dit artikel:- Hoe kan het dat ik niet verliefd word?
- Moet je verliefd zijn om een relatie te beginnen?
- Wat is dan het verschil tussen gevoelens en verliefdheid?
- De kracht van fysieke aantrekking
- Kan je van iemand houden zonder verliefd te zijn?
- Kan verliefdheid nog komen?
- Lees dit om een liefdevolle relatie te krijgen én te houden
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes
Aan het einde van dit artikel weet je dus precies of jouw gebrek aan verliefdheid een serieus probleem is, of dat je je relatie met de persoon in kwestie toch nog wat ‘groeitijd’ mag geven.
Hoe kan het dat ik niet verliefd word?
Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst iets anders bespreken:
Wat is verliefdheid eigenlijk? En hoe werkt het?
Dat is namelijk voor iedereen een beetje anders. Voor de meesten betekent verliefd zijn echter dat je iemand gevonden hebt die bepaalde behoeftes van jou (kan) vervullen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Iemand om samen tijd mee door te brengen
- Iemand waar je genegenheid aan kan geven én van kan krijgen
- Iemand die je een luisterend oor biedt
- Iemand waar je een grote fysieke aantrekkingskracht voor voelt
- Iemand die jouw levensdoelen en -dromen deelt
- …
Kortom: iemand waar je gevoelens voor hebt.
De onzekerheidsfactor speelt een belangrijke rol
Als je al wat ervaring hebt opgedaan in de wereld van daten, weet je dat het niet altijd even makkelijk is om zo iemand te vinden. Op datingapps kan je tal van knappe mannen ontmoeten, maar iemand waar je een échte connectie mee voelt is toch een stuk zeldzamer.
Wanneer je dus iemand leert kennen die alle, of toch de meeste van deze eigenschappen belichaamt, dan hoop je dat die persoon voor altijd bij je blijft en vrees je de dag dat hij of zij beslist dat het toch niks wordt en met de noorderzon verdwijnt.
En zeker in het begin, als al die dingen nog spannend, nieuw en onzeker zijn, als je nog niet zeker weet OF de ander wel zo overtuigd is van jou als jij van hem, dan is alles superspannend.
Dát gevoel noemen we verliefdheid.
Wil je precies te weten komen welke kenmerken je bij jezelf kan herkennen als je verliefd bent? Of misschien nog beter: of HIJ verliefd is op JOU? Lees dan hier ons artikel over de 7 kenmerken van verliefd zijn.
Wat als het allemaal niet zo spannend is?
Maar… wij mensen zitten soms een beetje gek in elkaar. Net als een bende kleuters willen we het liefst juist datgene wat we niet of erg moeilijk kunnen krijgen. Word ons iets in de schoot geworpen, dan is het opeens niet meer zo interessant.
Al die vraagtekens en spanningselementen dragen in het begin bij tot het gevoel van verliefdheid. Als daarentegen iemand té duidelijk laat blijken dat hij/zij jou ook leuk vindt, dan zijn die vraagtekens een stuk minder groot en neemt de zekerheid toe.
Er is dus met andere woorden veel minder twijfel, vrees en stilletjes hopen. En die gevoelens zijn net nodig voor verliefdheid. En dan ben je dus niet verliefd maar hebt wel gevoelens.
Thank you, next
Als happy single is het helemaal oké om verschillende mannen tegelijk te daten en zo je opties rustig te verkennen.
Zolang je eerlijk bent natuurlijk. 😉
Heb je echter groot succes en ben je elke avond met een ander op date?
Dan kan dat ook een hindernis zijn voor een potentiële verliefdheid.
Als je zo veel opties hebt dat er altijd wel weer een ander is, ben je meteen een stuk minder bang om één van die potentiële lovers kwijt te raken.
Je hebt immers niet echt het gevoel dat jullie connectie speciaal of zeldzaam is, aangezien er nog tig andere opties voor je klaar staan.
Of je bent gewoon niet het type dat verliefd wordt
Tenslotte kan het ook nog zo zijn dat jij gewoon niet het type bent dat helemaal hoteldebotel wordt van iemand. Je bent misschien eerder een rustige, bedachtzame persoon die anderen nooit door een rooskleurige bril ziet en vaak wordt beschreven als ‘verstandsmens’.
Dat betekent daarom zeker niet dat jij geen sterke gevoelens ervaart of minder van iemand houdt dan mensen die wel halsoverkop verliefd worden. Jouw vlinders zijn er wel, maar ze doen liever wat meer chill dan al dat wilde gefladder.
Moet je verliefd zijn om een relatie te beginnen?
Nee hoor, niet per se. Natuurlijk is verliefd zijn een fantastisch gevoel, maar vroeg of laat vervaagt verliefdheid in een relatie en maakt plaats voor diepere gevoelens.
Dus als jullie klik echt fantastisch is en je het samen leuk hebt, dan hoeft het gebrek aan verliefdheid je zeker niet in de weg te staan.
Het idee dat verliefdheid zo extreem belangrijk is, komt uit de periode in onze geschiedenis die we de romantiek noemen. Daar vertel ik je straks veel meer over. Maar voor nu: wees gerust, het is niet noodzakelijk.
Mooie bijzaak: als je eenmaal in een relatie zit, erin investeert en samen met iemand aan een toekomst sleutelt, dan gebeurt er iets bijzonders.
Juist omdat je zoveel in jullie relatie geïnvesteerd hebt, heb je ook meer te verliezen.
En als het goed is waardeer je de ander ook steeds meer.
Kortom, je realiseert je meer en meer wat je te verliezen hebt. En dán komt verliefdheid zo nu en dan alsnog langs met vlagen. Maar in een gezondere vorm.
Ik heb hierover een superinteressante video gemaakt waarin ik de vraag van Sandra, één van onze volgers, beantwoord.
Sandra vraagt zich af: “Ik heb nu een man ontmoet met wie het goed klikt. Ik ben echter (nog) niet verliefd maar heb wel gevoelens. Heeft dit een kans op slagen?”
Deze video brengt je enkele leerrijke inzichten, dus sla ‘m zeker niet over!
Wat is dan het verschil tussen gevoelens en verliefdheid?
‘Gevoelens’ betekenen voor iedereen wat anders en kunnen voor van alles staan. Het komt er vooral op neer dat je blij wordt van iemand, erg graag bij hem of haar bent en ervan geniet om samen dingen te doen.
Als je in contact komt met anderen zijn er vaak tal van positieve gevoelens die lang niet altijd iets te maken hebben met verliefdheid.
Je zou dus kunnen zeggen dat die gevoelens veel belangrijker zijn dan verliefdheid.
Ze zeggen namelijk meer over of jullie bij elkaar passen en wat voor gevoel je bij hem krijgt.
Niet verliefd maar wel aantrekkingskracht
Als je net als ik de Amerikaanse sitcom Friends goed kent, dan doet de naam ‘Paolo’ waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Paolo is de Italiaanse buur van één van de vrouwelijke hoofdpersonages, Rachel.
En hoewel ze niets gemeenschappelijk hebben en hij ook eigenlijk amper een woord Engels spreekt, belanden ze al snel in bed. Rachel vraagt zich een dag later al af waar ze mee bezig is, maar kan de grote aantrekking niet weerstaan.
De meeste mensen hebben in hun leven wel één of meerdere ‘Paolo’s’ gehad – iemand waar je geen boeiend gesprek mee zou kunnen voeren maar wiens uiterlijk je aantrekt als een magneet.
Als je zo iemand al in je leven hebt (gehad), dan weet je dat dit niet de juiste persoon is om mee in een relatie te stappen.
De kracht van fysieke aantrekking
Fysieke aantrekking speelt een belangrijke rol in het begin van elke relatie. Die rol is bij jonge mensen nog net wat groter dan bij oudere. Door die fysieke aantrekking merk je iemand op.
Pas later, als je elkaars persoonlijkheid beter leert kennen, ontwikkel je (in het beste geval) ook andere gevoelens.
Maar soms blijft het enkel bij fysieke aantrekkingskracht. Daar is zeker niets mis mee, en je kan er dan ook erg veel plezier aan beleven als je met die persoon het bed in duikt.
Er is niets anders waardoor die persoon echt bijzonder voor je wordt, maar de aantrekkingskracht is gigantisch.
Geen basis voor een relatie
Hoe leuk en spannend die aantrekking ook kan zijn, dat alleen is geen goede basis voor een relatie.
Wil je ontdekken of er meer is? Besteed dan voldoende tijd samen buiten de slaapkamer en probeer elkaar op een dieper, emotioneler vlak te leren kennen.
Kan je van iemand houden zonder verliefd te zijn?
Wij zeggen met volle overtuiging: ja! Het is zonder twijfel mogelijk om van iemand te gaan houden als je niet verliefd bent, maar wel gevoelens hebt.
Zoals we eerder al hebben uitgelegd is verliefdheid geen must.
Let op: gevoelens, aantrekkingskracht en chemie is dus wél een must. 😉
We hebben het hier echt over verliefdheid als in: helemaal obsessief bezig zijn met iemand.
Het idee dat verliefdheid een absolute voorwaarde moet zijn, of meer: een teken dat jullie bij elkaar horen, is de wereld in geholpen door een cultuurstroming van het einde van de achttiende tot in de negentiende eeuw.
Welkom bij de geschiedenisles met Ome Mathijs. 😉
Tijdens deze periode, de Romantiek genoemd, werd er erg veel nadruk gelegd op de beleving van emoties, gevoelens, intuïtie.
Dit toonde zich niet enkel in kunst, maar ook in literatuur, muziek en poëzie. Gevoelens werden ver boven rationele kennis geplaatst.
Door de gedramatiseerde beschrijving van liefde in beeld, woord en muziek kregen mensen het idee dat een partner enkel juist voor hen kon zijn als hij of zij deze heftige gevoelens (a.k.a. verliefdheid) in hen opwekte.
Dat idee is daarna voor een groot gedeelte blijven hangen.
Het probleem met ‘The Notebook’
Ook vandaag nog krijgen we vaak door films, muziek en boeken een onrealistisch beeld van een ‘normale’ romance. Begrijp me niet verkeerd – kitschy romcoms en Hallmark-kerstfilms zijn ook één van mijn guilty pleasures.
Als je Noah en Allie uit The Notebook elkaar hartstochtelijk ziet kussen midden in een heftige plensbui en tegelijkertijd een traantje wegpinkt (jep, geef maar toe), denk je stiekem: ‘Dat wil ik ook.’
Fast forward naar de volgende avond: je tweede date met die ene leuke kerel was erg gezellig. Hij loopt met je mee naar je wagen, geeft je een afscheidszoen op de wang en belooft je te bellen voor een volgende date.
En het enige dat jij kan denken is: ‘WAAR BLIJFT MIJN PASSIONELE REGENKUS?!’
Als dus vlinders maatje XL en liefdesverklaringen in het maanlicht uitblijven, maken we ons al snel zorgen.
Maar gevoelens hebben zonder ‘verliefd’ te zijn, hoeft echt geen probleem te vormen voor een mooie toekomst samen.
Kan verliefdheid nog komen?
Ook hier zeggen wij: jazeker. Naarmate je relatie met de ander groeit en hij/zij een steeds belangrijker deel wordt van je leven, ontstaan er veel sterkere, vastere gevoelens dan verliefdheid.
Er ontstaat een echte liefdesband waarin jullie van elkaar houden, elkaars vertrouwenspersoon en beste vriend zijn, elkaars dromen, angsten, wensen en verlangens leren kennen en delen; samen aan een toekomst sleutelen.
Er staat dus meteen ook veel meer op het spel.
Zo kan de verliefdheid alsnog groeien. Deze komt dan wel in een minder heftige vorm, want je hebt veel meer zekerheid. Maar de gedachte om die persoon te verliezen wordt ook veel enger omdat je ondertussen samen al erg veel opgebouwd hebt.
Daarnaast ervaar je wél diepe gevoelens van liefde. Die soms zo intens zijn, dat ze je vullen met een warm, compleet gevoel.
En het is die liefde, die ervoor zorgt dat jullie nog jaren bij elkaar blijven.
Mits je het in stand weet te houden natuurlijk! Maar als je daar meer over wilt weten, raad ik je aan om dit artikel eens te bekijken:
9 Belangrijke tips om je relatie goed en leuk te houden
Niet verliefd maar wel gevoelens – wat te doen
Dus – je bent niet verliefd maar hebt wel gevoelens. Dan is mijn raad voor jou om dit geen reden te laten zijn om je potentiële relatie in de kiem te smoren.
Stel jezelf enkele vragen om te bepalen of je gewoon niet verliefd bent, of dat er absoluut nada is tussen jullie.
- Voel je je fysiek tot hem aangetrokken?
- ‘Klikken’ jullie op emotioneel en mentaal vlak?
- Kijk je ernaar uit om hem te zien?
- Zijn jullie beiden bereid om aan de eventuele problemen te werken?
- Date je met hem omdat je HEM wil daten, of gewoon omdat je IEMAND wilt daten?
Als je antwoord op die vragen ‘ja’ is, dan hoef je heus niet te wachten op de grote verliefdheid en kan je dit zeker een kans geven.
Geef jezelf de tijd om je gevoelens te laten groeien en om jullie verhaal op natuurlijke wijze te zien ontplooien.
Je kan trouwens perfect achterhalen of jullie bij elkaar passen aan de hand van ons artikel met 19 vragen die onthullen of jullie een match made in heaven zijn of niet.
Lees dit om een liefdevolle relatie te krijgen én te houden
Wil je er zeker van zijn dat ook hij helemaal voor jou gaat en jullie samen aan een mooi verhaal beginnen?
Dan heb ik iets voor je waarmee je de juiste connectie met jouw special someone creëert waardoor hij jou als dé vrouw voor hem gaat zien.
Dit gratis E-book heeft al ontelbare vrouwen geholpen, en nu is het jouw beurt!
Het is namelijk mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan een gelukkige relatie met zichzelf én een geweldige partner te helpen.
Is dat wat jij wil?
Kijk dan hieronder voor je gratis download.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie