Eenzaamheid oplossen: 10 tips om je gelukkiger te voelen

Ik ontvang regelmatig wanhopige e-mails van lezeressen.

Ik voel me eenzaam… Ik ben ongelukkig, leeg en verdrietig…”

Als jij je zo voelt, vind ik dat heel naar voor je. Daarom wil ik je helpen je gevoel van eenzaamheid te verminderen.

In dit artikel geef ik je concrete oplossingen om je snel minder alleen te voelen.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Na het lezen van dit artikel weet je wat je kunt doen om je binnen zes maanden gelukkiger te voelen met de mensen om je heen.

Tip 1: Weet welke vormen van eenzaamheid er zijn

Eenzame mensen.

Als we ons een voorstelling maken, denken we aan een eenzaam oudje. In de steek gelaten door de kinderen die ze liefdevol heeft opgevoed. Achtergebleven in een verzorgingstehuis, verstoken van enig gezelschap.

Dit stereotype is, zoals vrijwel alle stereotypes, klinkklare onzin.

Er zijn genoeg ouderen die een hartstikke leuk en druk leven hebben, en veel jonge mensen die last hebben van eenzaamheid. De e-mails die ik ontvang, komen vaak van mensen onder de veertig. Kijk ook eens op deze site.

49% van alle volwassenen voelt zich eenzaam. 

Waar komen deze eenzame gevoelens vandaan? Er zijn verschillende vormen van eenzaamheid. Om eenzaamheid te lijf te gaan, helpt het om voor jezelf te ontdekken welke vorm van eenzaamheid jij ervaart.

Je hebt te weinig mensen om je heen

Je mist een band met een grote groep mensen. Denk aan:

  • Buren
  • Familie
  • Mensen met dezelfde interesses
  • Collega’s
  • Vrienden en vriendinnen
  • Een partner
  • Kinderen

Het gaat hier met name om het om je heen hebben van groepen mensen. Dit hebben we nodig om ons niet eenzaam te voelen. Als je dit mist, ervaar je teleurstelling en een gevoel van gemis.

Stel dat je het merendeel van de dag thuiszit. Je buurtgenoten bekommeren zich niet om je. Je hebt geen collega’s en maar een paar vriendinnen, maar ze wonen ver weg of je ziet ze niet vaak genoeg.

Dit is een recept voor sociale eenzaamheid. En hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt:

Het hebben van een partner neemt deze vorm van eenzaamheid niet weg. 

Of je nu een leuke vriend hebt. Of misschien zelfs een paar hechte vriendinnen. Je hebt ook grotere groepen mensen nodig, die zorgen voor context in je leven.

Heb je dit niet? Dan kun je twijfels ontwikkelen over jouw rol in de wereld. We hebben namelijk groepen nodig om te weten wie we zijn. Hoe andere mensen ons behandelen, geeft ons informatie over onszelf.

Hoe zou jij je voelen als:

  • Er niemand is die op je rekent.
  • Niemand die vraagt hoe het met je gaat.
  • Niemand die afhankelijk is van jouw zorg.
  • Niemand die waardering toont voor je bijdrage aan zijn of haar leven.

Als jij in deze situatie zit: het is niet jouw schuld.

Onze maatschappij is veranderd en meer gericht op het individu. Daardoor ervaren meer mensen sociale eenzaamheid. 

Er is een andere belangrijke vorm van eenzaamheid:

Je mist iemand om mee te praten

Maak eens onderscheid tussen je “vrienden” en “echte vrienden.”

Waar het om gaat, is dat diepgang in sociale contacten belangrijk is.

Want om lekker in je vel te zitten, heb je het nodig om je gevoelens met anderen te delen. En dat deze personen voor langere tijd in je leven zijn. Intieme relaties zijn dus heel belangrijk.

Het opbouwen van zo’n band kost tijd. Minstens zes maanden, volgens professor Robin Dunbar.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Tip 2: Ontdek of jij eenzaam bent in je relatie

Stel dat je een relatie hebt met iemand waar je geen goede emotionele connectie mee hebt.

Dit klinkt raar. Maar het komt veel voor.

De meeste mensen kiezen hun partner om andere redenen dan een sterke emotionele connectie.

Ze letten bijvoorbeeld op hoe aantrekkelijk, stoer of lief hij is in het begin van de relatie.

Maar zoals je weet, duurt het een tijd voordat jullie elkaar kennen. Dit is de fase waarin een emotionele connectie opgebouwd wordt. Hoe leuk hij in het begin ook lijkt, zodra je hem goed leert kennen, ontdek je vanzelf zijn mindere kanten. En kan het voorkomen dat jij je eenzaam voelt in de relatie.

In dit geval maakte verliefdheid je blind voor het gebrek aan connectie.

Dat een man aantrekkelijk is, betekent niet dat hij je behoeftes kan vervullen.

Om zeker te weten dat het goed klikt met een man, heb je langere tijd nodig. Het is verstandig om, ondanks sterke gevoelens van verliefdheid, de tijd te nemen om hem te leren kennen.

Dingen waar je op kunt letten:

  • Jullie waarden komen overeen.

Daarmee bedoel ik dat jullie dezelfde kwaliteiten belangrijk vinden. Eerlijkheid, spontaniteit, kalmte, zorgzaam, zelfstandig, nieuwsgierigheid, enzovoorts. Het is nodig dat jullie een aantal kwaliteiten allebei hoog in het vaandel hebben. Tegengestelde waarden botsen met elkaar.

  • Jullie delen je emoties met elkaar.

Hiermee bedoel ik NIET dat één van jullie continu in huilen uitbarst. Maar wel dat je eerlijk je emoties uit. Zonder die eerlijkheid ontstaat een relatie waarin de één meer macht uitoefent dan de ander.

  • Jullie spelen geen ‘spelletjes’ over de tijd die jullie met elkaar doorbrengen.

Een veelgehoord advies is om de indruk te wekken dat je krap in je tijd zit. Hierdoor lijkt je aandacht “schaars” en raakt je date sneller geïnteresseerd. Maar als jullie langer dan zes maanden daten, is het belangrijk dat jullie weten wat jullie aan elkaar hebben. Als je het gevoel hebt dat je om zijn aandacht moet bedelen, is het moeilijk om hem in vertrouwen te nemen.

Wat kan ik doen als ik me alleen voel in mijn relatie?

Neem je eenzaamheid serieus.

Je behoefte aan contact is belangrijker dan het vasthouden aan een relatie die niet werkt.

In veel gevallen kan het helpen om een relatie anders in te richten. Maar er zijn een aantal dingen waar je geen concessies op moet doen. Als jij je eenzaam voelt, is dit riskant. Je ondervindt er hinder van, zelfs als je dit niet merkt. En dat moet stoppen.

Tip 3: Weet dat eenzaamheid gevaarlijk is

Eenzaamheid gevaarlijk? Is dat niet wat overdreven?

Zeker niet. Je alleen voelen leidt tot een slechtere gezondheid en psychische klachten. Het verschilt daarin niet veel van stress.

  • Het verlaagt je immuunsysteem
  • Het verhoogt je kans op hart- en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen waardoor je korter leeft
  • Het voelt niet goed (en de kans op een depressie is groot)

Het is een dergelijk groot probleem dat het ministerie van Volksgezondheid een speciale website heeft ingericht.

Aan de andere kant: eenzaamheid is te voorkomen.

Het enige wat er echt toe doet: goede contacten met anderen. De psychiater Robert Waldinger leidt de Harvard Study of Adult Development. Deze onderzoekt wat mensen echt gelukkig maakt. Hij gaf er een mooie TED talk over:

Ze volgden een groot aantal proefpersonen over de hele levensloop. Het belangrijkste wat hierdoor naar voren kwam, is dat het opbouwen van goede contacten zorgt voor meer gezondheid en een langer leven.

Het gaat niet alleen om het hebben van een partner, hoewel dit een grote rol speelt. Goede contacten met familie en vrienden zijn net zo belangrijk.

Ik zie het zo:

Het leven is geweldig, ook als je een beetje eenzaam bent. Slaag je erin om je sociale contacten te verbeteren? Dan is het leven in één klap leuker, langer en lekkerder (omdat je minder vaak ziek bent).

Als je tijd investeert in het opdoen van leuke contacten, betaalt zich dat dubbel en dwars terug. Je wordt er over de hele linie gelukkiger door.

Er is niets anders dat zo’n groot effect heeft. Prestaties, geld en aanzien: het verbleekt allemaal bij het oplossen van eenzaamheid.

Waarom sociale contacten zo belangrijk zijn

We leren onszelf kennen door met anderen te praten. Zodra je met iemand die je vertrouwt bespreekt wat je dwarszit, maak je nieuwe verbindingen.

Neurowetenschappers laten zien hoe nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt. Dit gaat in de jonge jaren door het contact tussen moeder en kind. En op latere leeftijd door intieme relaties of innige vriendschappen. Als je tot op late leeftijd nieuwe verbindingen in je brein wilt aanmaken, heb je die relaties nodig.

Tip 4: Geef jezelf zes maanden

Voordat ik je concrete tips geef over het maken van nieuwe contacten, is een waarschuwing op zijn plaats.

Dit gaat niet van het ene op het andere moment. Het opbouwen van goede relaties kost tijd. Maar het is de investering natuurlijk waard.

In eerdere tips kwam professor Robin Dunbar al even voorbij. Hij doet onderzoek naar hoe mensen relaties opbouwen. Van zijn onderzoeken kan je het volgende leren:

1. Richt je op een paar mensen

De meeste mensen hebben een aantal intieme relaties. Met hen hebben ze vrijwel dagelijks contact. Denk aan naaste familie, een romantische partner of een vriend of vriendin waarmee ze heel close zijn.

Dit zijn de relaties die zorgen voor het opheffen van emotionele eenzaamheid. Deze kosten tijd om te onderhouden en leveren het meeste op.

Als je regelmatig twintig mensen spreekt en het blijft op de vlakte, neemt dit je eenzaamheid niet weg.

2. Focus je op face-to-face contact.

Whatsapp, Facebook, Instagram.

Hoe onpersoonlijker het wordt, hoe minder het helpt om je eenzaamheid op te lossen.

Lukt het niet om iemand face-to-face te zien? Kies dan voor contact met videobellen. Hoewel dit niet zo goed is als iemand ontmoeten, komt dit dicht in de buurt.

3. Begin met dansen, zingen en andere groepsactiviteiten.

Volgens professor Dunbar is er een speciale rol weggelegd voor activiteiten waarbij een hele groep op hetzelfde ritme beweegt. Zingen, dansen en bepaalde vormen van sport komen in aanmerking. Denk aan zingen in een koor, het instuderen van een choreografie, vormen van partnerdans. Alles waarbij je met een groep tegelijkertijd beweegt en elkaar spiegelt. Deze activiteiten zorgen voor het aanmaken van stofjes in het brein die een tegengif tegen eenzaamheid vormen. Hierdoor kan je makkelijker omgaan met eventuele moeilijkheden op je pad.

Tip 5: Zo ga je om met het nare gevoel

Laten we het niet onder stoelen of banken steken.

Je alleen voelen is misschien wel het naarste gevoel op aarde.

Daar is een duidelijke reden voor. Andere mensen maken ons gelukkiger, slimmer en gezonder. Een gemis geeft ons vervelende emoties.

Helaas is dat niet alles. Het maakt ons ook wantrouwend naar andere mensen. Soms zelfs vijandig.

In zijn boek Loneliness bespreekt professor Cacioppo hoe een gebrek aan contacten ons sceptisch en kritisch maakt. Onze blik verandert. En dit maakt het weer lastiger om vrienden te maken.

Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van al je gevoelens. Zodat je ondanks deze emoties slimme keuzes kan maken.

Handige strategieën voor omgaan met eenzaamheid

Uit onderzoek blijkt dat het accepteren van je gevoelens goed werkt. Dit is beter dan je te verzetten, of krampachtig te proberen ze te veranderen. Daarnaast kan acceptatie helpen om de kracht op te brengen om stappen voorwaarts te zetten. Ook al is het moeilijk, je blijft doorgaan.

  1. Accepteer nare gevoelens.
  2. Stel vast wat je wilt bereiken. (Bijvoorbeeld nieuwe vrienden maken.)
  3. Blijf ondanks eventuele gevoelens stappen zetten richting je doel.
  4. Laat je niet stoppen door wat je brein te vertellen heeft.

Dit laatste verdient extra uitleg:

Naarmate we nerveuzer worden, komt ons hoofd met nare gedachten op de proppen. Zodra je hieraan toegeeft, worden ze sterker. Maar als je blijft handelen ondanks deze gedachten, dan verliezen ze vanzelf hun grip.

Er is geen reden om jezelf constant te pushen. Wees niet bang om af en toe pauze te nemen. Maar als je iets doet om meer vrienden te maken, ga dan door. Ook al is het eng.

Tip 6: Heb jezelf lief

Eenzaamheid kan leiden tot depressie en gevoelens van nutteloosheid. Je verbinden met andere mensen heeft prioriteit.

Maar, zoals je hebt geleerd, kan het even duren voordat je nieuwe vrienden hebt gemaakt. En tot die tijd wil ik dat je lief voor jezelf bent. 

Je kunt namelijk nooit ontsnappen aan je eigen bewustzijn. Hoeveel mensen je ook om je heen verzamelt, je bent ook altijd bij jezelf. Voordat je van iemand anders houdt, kun je beginnen met het houden van jezelf.

Dit heeft een aantal positieve gevolgen:

  • Je bent niet meer bang om alleen te zijn (want je vermaakt je toch wel)
  • Je zorgt goed voor jezelf waardoor je minder afhankelijk bent van anderen)
  • Je bent minder bezig met hoe vervelend het is om eenzaam te zijn
  • Je ervaart dingen die je nooit zou meemaken als je verdrietig op je kamertje blijft
  • Leuke activiteiten geven je iets om over te praten als je met andere mensen bent
  • Lief zijn voor jezelf is een vaardigheid die je aan anderen kunt leren

Ik heb een speciale video gemaakt over dit onderwerp:

Tip 7: Maak van het bestrijden van je eenzaamheid een prioriteit

Stel, je gooit een dobbelsteen.

Je hebt geen invloed op de uitkomst. Maar je weet dat als je ‘m vaak genoeg gooit, je een keer zes hebt.

Dit geldt ook voor het maken van vrienden. Je moet een paar keer gooien totdat je iemand ontmoet waar het mee klikt.

Voordat je begint met het gooien van de dobbelsteen, wil je beslissen welk getal je wilt gooien. Zo is het ook met het oplossen van eenzaamheid. Wat bevredigt jouw behoefte het beste?

Hiermee bedoel ik niet dat je in detail opschrijft wat voor mensen je in jouw leven wilt. Nee, waar het om gaat is dat je opschrijft wat je mist, en hoe je deze behoefte kunt vervullen.

Ben je emotioneel eenzaam, sociaal eenzaam of mis je zingeving in je sociale contacten?

In het laatste geval kun je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen. In een verzorgingstehuis, of op een andere plek. Dit helpt bij een stukje zingeving. Maar lost het je emotionele eenzaamheid op? Kun je daardoor automatisch praten over je diepste gevoelens? Waarschijnlijk niet.

Dus schrijf op:

  • Met wat voor soort eenzaamheid je worstelt
  • Hoe je droomoplossing eruitziet
  • Welke stappen je neemt om dit voor elkaar te krijgen

Let op: Zoals bij het gooien van een dobbelsteen heb je geen controle over de uitkomst van één poging. Het is belangrijk dat je blijft proberen, ook al lukt het niet meteen.

Ben je een tijdje bezig en zie je geen resultaat? Dan kun je overwegen om iets te veranderen aan je strategie. Zolang je duidelijk hebt wat je doel is en welke stappen je neemt, ben je op de goede weg.

Tip 8: Laat het ‘ideaalbeeld’ los

Stel je voor. Je zoekt een Teletubbie om mee te knuffelen.

Maakt het uit welke Teletubbie het is? Natuurlijk niet! Ze zijn allemaal pluizig en zacht. Dus waarom zou jij je druk maken over andere kwaliteiten die je niet belangrijk vindt?

Soms ontmoet je iemand die niet in je ideaalplaatje past, maar die toch heel leuk is. En daardoor het plaatje wat je van tevoren voor ogen had, bijstelt.

Stel je voor dat jij je voorneemt om een leuke partner te vinden om een intieme band mee op te bouwen. En je bedenkt van tevoren van alles over hoe deze man eruit moet zien en hoe hij zich hoort te gedragen.

Je zult mannen tegenkomen waar het niet mee klikt, ook al voldoet hij aan al je ‘eisen’. En je ontmoet mannen waarvan je in eerste instantie denkt: “Getsiederrie.” Maar na verloop van tijd ontdek je: “Hé, het klikt toch beter dan ik dacht.

Het is niet verkeerd om standaarden te hebben. Sterker nog: het is heel belangrijk. Vooral “nee” zeggen tegen mensen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn.

Maar houd een open blik. Als je iemand ontmoet die niet aan je standaarden voldoet, maar wel een goede indruk maakt, geef die persoon dan een kans. Al is het maar om te ervaren hoe het is om met iemand om te gaan die niet aan je standaarden voldoet.

Het doel is om je sociale behoeftes te vervullen. Als dat lukt met een ander type persoon of situatie dan dat je voor ogen had, is dat ook goed.

Zolang er genoeg dingen zijn die jullie gemeen hebben, is dat voldoende.

Tip 9: Ga naar een plek waar jij je fijn voelt

Hoe meer mensen met elkaar gemeen hebben, hoe leuker ze elkaar vinden.

De beste plek om nieuwe mensen te ontmoeten is dan ook waar jij je op je gemak voelt, en iets samen kunt doen. 

  • Hou je van bordspellen? Ga naar een bordspellencafé.
  • Hou je van dieren? Veel grote steden hebben tegenwoordig kattencafé’s.
  • Hou je van sporten? …je voelt hem al aankomen.

Ontwikkel desnoods een nieuwe hobby als dit helpt om vriendschappen op te bouwen.

Dit zorgt er ook voor dat je minder bang bent om alleen te zijn. Zelfs als je geen nieuwe vrienden maakt, heb je een leuke dag gehad. Zoals eerder gezegd, zijn hobby’s die iets met muziek of synchroon bewegen te maken hebben, het beste. Deze hebben het bijkomende effect dat er prettige stofjes worden aangemaakt door je hersenen.

Tip 10: Blijf standvastig

Wat er ook gebeurt, blijf doorgaan. Maar wel met deze kanttekening in je achterhoofd:

Als je eenzaam bent, is het verleidelijk om veel tijd te stoppen in contacten die nergens heen gaan. Dat komt omdat je iets mist. Daardoor word je overijverig.

Maar dit schrikt andere mensen af. Daarnaast helpt het niet. Leuke vriendschappen ontstaan vanzelf, zonder al te veel druk van buitenaf.

Als je hard moet kneden om er iets van te maken, kan je de brok klei beter wegleggen.

En een nieuwe pakken die zich sneller vormt.

Daarnaast duurt het nou eenmaal een tijd voordat je echt kan spreken van een hechte vriendschap. Als je voor die tijd stopt met iemand te appen, kom je nooit op het punt waarop je echt wat aan die ander hebt.

Tot die tijd is het enige wat je kunt doen als het zwaar wordt: je gevoelens accepteren. En doorbijten.

Wil je weten hoe je aan je zelfvertrouwen kunt werken? Lees dan dit artikel:

Hierdoor wordt doorzetten vele malen makkelijker.

En stel dat je op je zoektocht een leuke man ontmoet. Waarvan je meer wilt dan alleen maar vriendschap…

Dan heb ik een gratis e-book voor je.

Daarin leg ik je uit hoe het mannenbrein in elkaar zit. Deze informatie is cruciaal als je niet alleen zijn vriendschap, maar ook zijn hart wilt veroveren.

Je verdient een relatie waarbij hij net zo zijn best doet voor jou, als jij voor hem!

Daarom heb ik dit gratis e-book geschreven.

Je leert wat de drie schakels van het mannenbrein zijn. Met deze informatie weet je precies wat je moet doen om hem voor je te winnen. Zodat jullie een heerlijke, liefdevolle relatie krijgen.

Meld je hieronder aan. Dan stuur ik het direct naar je toe.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)