Heb je het gevoel dat je op de tweede plaats staat bij je partner?
Het is heel naar om het idee te hebben dat je geen prioriteit voor hem bent.
Je verdient beter dan dat.
Daarom bespreek ik in dit artikel 20 signalen die je vertellen dat jij niet op de eerste plaats staat bij hem, én vertel ik je hoe je weer een prioriteit voor hem wordt.
Inhoud van dit artikel:- Wat betekent het als je op de tweede plaats komt?
- Wat zegt het over je partner als jij op de tweede plaats komt?
- Hoe ziet een relatie eruit als je bij elkaar op de eerste plek staat?
- Signalen dat jij op de tweede plaats komt
- Hoe ga je om met tweede plaats zijn in een relatie? Zo word jij een prioriteit
Wat betekent het als je op de tweede plaats komt?
Als jij bij hem op de tweede plek komt, dan merk je waarschijnlijk dat hij zijn tijd zó verdeelt dat andere dingen meer aandacht van hem krijgen dan jij.
Hij besteedt dan misschien meer tijd aan zijn werk, zijn vrienden of de sport die hij beoefent dan aan jou. En dat geeft jou vervolgens het gevoel dat je geen prioriteit voor hem bent.
Als je al langere tijd een relatie met elkaar hebt, kan dit een valkuil zijn.
Je gaat de ander een beetje als vanzelfsprekend zien met als gevolg dat je langs elkaar heen gaat leven.
Hoe groter die kloof tussen jullie wordt en hoe minder tijd jullie aan elkaar spenderen, hoe minder goed je weet wat er speelt in het leven van de ander.
En dat kan leiden tot onzekerheid over je relatie. Is hij nog wel geïnteresseerd in jou?
Als je twijfelt of hij je nog wel leuk vindt, dan is dit artikel ook interessant om te lezen: Hij vindt me niet leuk meer? 9 tips om dat NU te veranderen
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu
Wat zegt het over je partner als jij op de tweede plaats komt?
Als je het gevoel hebt dat je steeds op de tweede plaats komt, kan dat wel wat zeggen over je partner. Misschien is hij gewoon niet zo goed in prioriteiten stellen, of wordt zijn aandacht momenteel opgeslokt door andere dingen, zoals werk, hobby’s, of vrienden. Soms is dat tijdelijk, maar als het een patroon wordt, kan het ook betekenen dat hij niet helemaal de toewijding toont die je in een relatie verwacht.
Misschien heeft hij ook gewoon niet door wat jij nodig hebt om je gewaardeerd te voelen. Iedereen laat liefde op een andere manier zien, en wat voor hen normaal lijkt, kan voor jou voelen als een gemiste kans. Dat is een goed moment om het gesprek aan te gaan en je verwachtingen op tafel te leggen.
Maar als je echt voortdurend het idee hebt dat je op het tweede plan staat, kan dat wijzen op een diepere ongelijkheid in de relatie. Dan is het misschien tijd om eens na te denken of jouw partner wel bereid is om evenveel moeite in jullie relatie te steken als jij. Want laten we eerlijk zijn, iedereen wil zich op z’n minst de nummer één voelen in het leven van iemand die je dierbaar is, toch?
Hoe ziet een relatie eruit als je bij elkaar op de eerste plek staat?
Maar dan nu even naar de ideale situatie…
Hoe zou het eruit kunnen zien als jullie elkaars prioriteit zijn?
Ik ga meteen de verwachtingen temperen. Je zult nooit het állerbelangrijkste in zijn leven zijn. Niet omdat hij een stomme kerel is, maar gewoon omdat het leven niet zo werkt.
Je kunt je wel 100% op je partner focussen, maar dan gaat de rest van je leven eronder leiden. Er moet brood op de plank komen, je wil familie en vrienden af en toe zien, je hebt ook nog hobby’s… en dat is precies zoals het hoort!
Elkaars prioriteit zijn betekent dus niet dat je in een soort verstikkende relatie belandt waarin je niets anders meer mag dan met elkaar bezig zijn.
Elkaar op nummer één zetten kan juist betekenen dat je de keuze maakt om regelmatig tijd voor elkaar vrij te maken en soms belangrijke dingen voor elkaar aan de kant te zetten. Zo geef je elkaar in de praktijk wel het gevoel dat je belangrijk bent voor de ander.
Alles draait om balans.
Ik vergelijk liefde altijd met een open haard.
Zit je té dichtbij (en is je relatie dus té verstikkend)? Dan wordt het te heet.
Maar zit je te ver weg (en kom jij op de tweede plaats)? Dan voel je de warmte niet.
Het is dus de kunst om een balans te vinden tussen afstand en nabijheid. Beide zijn nodig om een warm en knus gevoel te hebben, zonder dat je je vingers brandt.
Voorkomen dat hij té veel afstand van jou neemt en je daardoor op een tweede plek zet? In deze video vertel ik je er meer over:
Signalen dat jij op de tweede plaats komt
Maar hoe weet je nou écht zeker dat jij op de tweede plaats komt?
Ik heb 20 signalen op een rij gezet waaraan jij kunt herkennen dat je niet zijn prioriteit bent.
- Hij nodigt je niet (of onvoldoende) uit voor evenementen die voor hem belangrijk zijn (bijvoorbeeld de bruiloft van een van zijn beste vrienden).
- Hij zegt afspraken met jou af die juist veel voor jou betekenden (bijvoorbeeld een Paasontbijt met jouw ouders).
- Hij vergeet dagen en mijlpalen waar jij veel waarde aan hecht.
- Jij bent bijna altijd degene die snel reageert op appjes, die dates inplant en die nieuwsgierig is naar zijn dag, maar hij neemt zelden het initiatief tot appen, dates of het stellen van vragen.
- Hij neemt vrijwel alleen maar contact met je op als hij iets van je wil of nodig heeft.
- Hij heeft het altijd “druk”.
- Hij plant vooral last-minute afspraakjes met je in, maar hij plant nooit vooruit.
- Hij doet weinig moeite om jou écht te leren kennen. Hij lijkt niet geïnteresseerd.
- Jullie gesprekken blijven oppervlakkig en hij gaat liever niet de diepte in.
- Hij heeft vooral interesse in seks. Al is het ook goed mogelijk dat zijn libido op een laag pitje staat.
- Hij maakt geen ruzie (meer) met je en jouw gedrag lijkt hem dus weinig te doen.
- Je voelt niet meer dezelfde opwinding bij hem als voorheen.
- De relatie maakte je vroeger gelukkig, maar dat is nu niet meer zo.
- Je ervaart in je relatie met hem weinig ruimte om je gevoelens te uiten. Als je dat wel doet, reageert hij er eigenlijk niet op.
- Je hebt het gevoel dat je niet belangrijk voor hem bent.
- Hij negeert je.
- Hij appt je amper.
- Hij spreekt zijn intenties nooit uit.
- Hij stelt veel dingen uit.
- Hij zegt afspraken gemakkelijk af.
Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je weer een prioriteit voor hem wordt? Lees dan ook dit artikel:
Hoe ga je om met tweede plaats zijn in een relatie? Zo word jij een prioriteit
Als je het gevoel hebt dat je op de tweede plaats komt in je relatie, is het belangrijk om op een gezonde manier hiermee om te gaan. Hier zijn de beste tips om hiermee om te gaan:
1. Communiceer duidelijk en specifiek wat je nodig hebt
Als je je genegeerd voelt, is het belangrijk om niet alleen aan te geven dat je je ondergewaardeerd voelt, maar ook concreet te zijn over wat je nodig hebt. In plaats van te zeggen: “Ik voel me vaak op de tweede plaats,” kun je bijvoorbeeld zeggen: “Ik zou het fijn vinden als we minstens één avond per week samen iets doen zonder afleidingen.” Dit maakt het voor je partner duidelijker wat je verwachtingen zijn en biedt concrete handvatten om eraan te werken.
2. Toon begrip maar vraag om wederkerigheid
Er zijn momenten waarop je partner door werk, familieverplichtingen of andere zaken minder beschikbaar is. Toon begrip voor deze situaties, maar zorg ervoor dat er ook momenten zijn waarop jij en de relatie prioriteit krijgen. Je kunt zeggen: “Ik snap dat je veel aan je hoofd hebt, maar ik zou het fijn vinden als we een balans kunnen vinden waarin er ook ruimte is voor ons.”
Gooi dan direct wat ideetjes op waar jij je goed bij voelt en kijk wat voor jullie beiden werkt.
3. Stel samen prioriteiten voor jullie relatie
Probeer samen te achterhalen welke dingen jullie relatie sterker maken. Dit kan helpen om gezamenlijke doelen te stellen en ervoor te zorgen dat de relatie niet telkens naar de achtergrond verdwijnt. Bespreek bijvoorbeeld wat voor jullie beiden echt belangrijk is in de relatie (zoals quality time, gezamenlijke activiteiten of fysieke affectie) en zorg ervoor dat jullie daar samen aan werken.
4. Plan ‘quality time’ in zonder afleiding
Als je merkt dat tijd samen meestal in het teken staat van andere verplichtingen (zoals kinderen, werk of vrienden), plan dan expliciete momenten in waarop jullie echt de volledige aandacht voor elkaar hebben. Denk aan een vast “date night” of zelfs kleine dagelijkse momenten zoals een ochtendwandeling of samen ontbijten. Dit helpt om bewust de relatie op de voorgrond te plaatsen.
5. Evalueer de relatie op basis van gedrag, niet woorden
Het is gemakkelijk voor mensen om te zeggen dat je belangrijk voor hen bent, maar hun acties vertellen het echte verhaal. Kijk of de acties van je partner in lijn zijn met wat hij zegt over jullie relatie. Als hij keer op keer belooft meer tijd vrij te maken maar het gebeurt niet, is het tijd om daarover een eerlijk gesprek te voeren.
“Je bent heel belangrijk voor me, maar ik ben dat voor mezelf ook. En de laatste tijd voel ik me niet zo gelukkig met onze relatie omdat ik het idee krijg dat ik niet meer zo belangrijk voor je ben. Misschien maak ik het groter dan het is, maar het is zeker geen verzinsel. Hoe zie jij dit?”
6. Bepaal je grenzen en wees bereid om consequenties te trekken
Het is oké om geduldig te zijn en je partner ruimte te geven, maar er is een grens aan wat gezond is. Denk na over hoe lang je bereid bent om met het gevoel van een tweede plaats te leven. Als de situatie niet verbetert, moet je serieus overwegen of deze relatie op lange termijn goed voor je is. Het stellen van grenzen is geen bedreiging, maar een manier om duidelijk te maken wat jij nodig hebt voor jouw welzijn.
Zijn zijn intenties goed, maar doet hij dingen gewoon niet zo handig?
Dan raad ik je aan om mijn e-book over de 3 schakels in het mannenbrein te downloaden. Daar ontdek je hoe jij weer sterk in je schoenen kan staan en hoe je communiceert op een manier die hij begrijpt.
Zo zal hij zich sterker tot je aangetrokken voelen en begrijpen wat jij van hem wil zonder dat hij je als een zeur ziet. Sterker nog, als hij nog gelooft in de relatie, dan zal hij je zien als een sterke vrouw die hij graag wil steunen en bij zich wil houden.
De 3 schakels zijn helemaal gratis. Je kunt ze hier downloaden.
Ik wens je heel veel geluk in de liefde met een man die écht voor je gaat!
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie