Daten op oudere leeftijd (40 en 50 plus)

Waarschijnlijk is het je wel opgevallen: veel datingadvies is gericht op een jong publiek.

Maar wat als je wilt daten op latere leeftijd? Gelden diezelfde adviezen dan ook voor jou? Of moet jij het totaal anders aanpakken?

In dit artikel vertellen we je alles over daten na je 40ste en daten na je 50ste, zodat jij precies weet waar jij die leuke persoon kan vinden!

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je succesvol begint met daten op oudere leeftijd! En dat op een veilige manier.

Daten boven de 40 en 50

Als je de 40 bent gepasseerd, kan het opeens veel lastiger lijken om een leuke date te vinden. Al het datingadvies dat je online tegenkomt lijkt gericht te zijn op een jonger publiek. Toch zijn er genoeg leuke mogelijkheden voor daten op oudere leeftijd. Er zijn zelfs specifieke apps voor daten boven de 40 en daten boven de 50. Wij delen de beste tips met jou in dit artikel.

Wil jij weten hoe je dit jaar nog een liefdevolle relatie kunt krijgen? Bekijk dan ook deze video:

Daten na je 30e

Je bent de dertig gepasseerd. Je bent allesbehalve oud, maar veel mensen om je heen zijn waarschijnlijk al gesetteld.

Je vrienden zijn misschien al jaren samen met hun partner. Ze beginnen misschien al een gezinnetje te stichten.

Je ziet dus je kring aan potentiële partners krimpen, en als je een kinderwens hebt voel jij de druk om gauw een leuke partner te vinden.

Maar dat kost tijd en volgens je gevoel heb je dat niet.

Dus wat doe je?

Allereerst: neem geen genoegen met iemand waar je eigenlijk niet écht gelukkig van wordt.

Jij bent het waard om een partner te hebben die 100% voor jou gaat. Maar je bent het ook waard om dicht bij je eigen gevoel te blijven.

Ben je aan het daten op je 30e en voel je dat hij toch niet de man van je dromen is? Ga dan niet voorbij aan je gevoel.

Ware liefde doet niet aan compromissen.

Een relatie met iemand waar je niet écht gek op bent, is gedoemd op te mislukken.

Daten na je 40e

Waarschijnlijk loop je constant tegen hetzelfde aan in jouw zoektocht naar een leuke partner.

Mensen hebben kinderen. Jijzelf wellicht ook.

Sommige vrouwen denken dat dit automatisch een probleem gaat vormen. Gelukkig is dat niet het geval. Onthoud dit:

De juiste persoon laat de relatie werken.

Hierbij wil ik wel de volgende kanttekening plaatsen: weet waar je geen compromissen in wil sluiten. Wil jij om wat voor reden dan ook een man daten zonder kids, dan is dat helemaal prima.

Hoe dan ook, blijkt de man waar je dol op bent kinderen te hebben? Of heb jij die zelf? Dan zijn drie dingen heel belangrijk:

 • De prioriteit zal altijd bij de kinderen liggen. Je kunt niet van je date vragen dat hij kiest tussen jou en de kinderen. Jij zult hem echt moeten delen. Als je daar bij voorbaat voor kiest, is het makkelijker om dit te accepteren.
 • Praat met hem. Deel waar je tegenaan loopt, maak afspraken over situaties die ingewikkeld zijn en vraag aan elkaar hoe je je voelt. Begrip en een luisterend oor brengen verrassend veel verlichting in uitdagende situaties!
 • Zoek een goede balans tussen momenten samen en momenten met de kinderen. Zo werk je aan jullie relatie zónder de kinderen erbij, maar krijgen jullie ook de kans om samen mét de kinderen iets op te bouwen.

Daten na je 50e en 60e

Voor 50- en 60+ers is daten weer een heel ander verhaal.

Jullie hebben misschien allebei kinderen die al ouder, of zelfs de deur uit zijn.

Wellicht hebben jullie allebei al een relatie/huwelijk achter de rug.

Kortom: je neemt een rugzak vol bagage mee. En niet alleen jij, maar hij ook.

Die rugzak kan het lastig maken. Jullie hebben allebei je eigen verhaal. En waarschijnlijk ook je eigen pijn.

Deze pijn kan je tegenhouden om ware liefde te vinden op latere leeftijd. Je bent misschien gekwetst in het verleden. Je bent bang om weer op zoek te gaan naar echte liefde.

Maar als jij met de pijn uit je verleden aan de slag gaat, kan er ook iets heel moois gebeuren.

Je leert van je verleden en je leert over jezelf. Je weet beter dan ooit wat jij belangrijk vindt in een relatie. Je kijkt minder naar het uiterlijk en je bent echt op zoek naar een echte zielsverwant.

De wijsheid die je kunt opdoen als je met je verleden aan de slag gaat, kan juist maken dat je absoluut je grote liefde op latere leeftijd kunt vinden.

Waar ontmoet ik iemand als ik niet naar de club of de kroeg wil gaan?

Wat als ik kinderen heb en geen/weinig tijd heb om te daten?

De combinatie van kinderen en daten brengt één groot obstakel met zich mee: tijd.

Je hebt een dagelijkse routine waarin je weinig nieuwe mensen ontmoet. Je racet naar school, je werkt keihard, haalt je kinderen op bij de BSO en zit ’s avonds zonder oppas. Vergeet het maar met die leuke mannen!

Hoe pak je dit aan?

De oplossing is eigenlijk heel simpel.

Maak tijd vrij om te daten.

En misschien denk je nu: waar moet ik die tijd dan vandaan halen? En ik snap je dilemma. Ik wil je gebrek aan tijd absoluut niet bagatelliseren.

Maar met een paar simpele veranderingen kan je opeens meer dan 5 nieuwe mensen per week ontmoeten, in plaats van 0.

En daarmee stijgen de kansen om een leuke man te ontmoeten natuurlijk enorm!

Hoe je dat doet?

Door overal waar je bent met mensen in gesprek te gaan.

Daarmee bedoel ik niet dat je met iedereen zomaar een kletspraatje moet maken. Geef jezelf een concrete taak.

Doe bijvoorbeeld het volgende:

 • Geef jezelf een opdracht wanneer je naar de sportschool gaat, zoals: “Ik verlaat de sportschool niet voor ik een gesprek heb gevoerd.”
 • Haal ergens een koffie to go en vraag aan de man achter jou in de rij: “Ik heb zin in iets lekkers! Wat voor koekje zou je me aanraden?”
 • Maak plezier met de mensen die je tegenkomt in het dagelijks leven. Focus op het hebben van een goede tijd. Hierdoor zal je een open, aantrekkelijke energie uitstralen. En als jij lekker in je vel zit, zal je automatisch meer mannen aantrekken.

Ook de gesprekken die uiteindelijk niet leiden tot een date, hebben wel een positief effect op je zelfvertrouwen. Je wordt beter in het voeren van spontane gesprekken en de drempel om nieuwe mensen te ontmoeten wordt steeds lager.

En dan zal je zien dat je op een dag opeens een spontaan gesprekje aanknoopt met die man van je dromen!

Hoe vertel ik hem dat ik gescheiden ben en/of kinderen heb?

Hier lopen veel mensen die daten op oudere leeftijd tegenaan.

Misschien ben je bang dat je afgewezen wordt als je hem vertelt dat je gescheiden bent en/of dat je kinderen hebt.

Dat is logisch. Mensen weten namelijk niet hoe ze pijnlijke of confronterende dingen op een positieve manier kunnen verwoorden. Diep in jou zit een grote angst voor afwijzing.

Maar er is goed nieuws: bij het daten op latere leeftijd doen bepaalde zaken, zoals het hebben van kinderen of gescheiden zijn, er meestal niet meer toe.

Als jij gaat daten na je 40e of daten na je 50e, dan verwacht hij waarschijnlijk allang dat je kinderen hebt. Grote kans dat hij die ook heeft.

Veel van de mensen die je tijdens het daten tegenkomt, zullen dus begrip voor je situatie hebben.

Voel je je hier toch nog steeds onzeker over? Dan weet je misschien gewoon niet hoe je op een positieve manier over je verleden kunt praten. En dat is oké. Je hoeft je nergens voor te schamen!

Probeer de zaken voor jezelf eens om te draaien.

Sprak je voorheen altijd over je oude relatie als een grote ramp waar alleen maar pijn en verdriet uit is voort gekomen?

Probeer er dan nu eens over te praten als een interessante ervaring waar je onwijs veel van hebt opgestoken. Zie het eens als een periode waarin je geleerd hebt wie jij bent en wat je wil.

Je bent niet de enige 40+er die hiermee worstelt.

We hebben allemaal minder leuke ervaringen opgedaan in het leven. En dat is niet altijd makkelijk om te verwoorden.

Het vertellen over je pijnlijke verleden is dus niet gebonden aan leeftijd. Maar je kunt er wel voor kiezen om het anders te verwoorden, zodat de drempel minder hoog is om je date hierover te vertellen.

Ik ontmoet geen leuke mannen van mijn leeftijd (40+ en 50+)

Misschien heb je het gevoel dat er helemaal geen leuke mannen van jouw leeftijd rondlopen.

Toch is dit niet waar! Er zijn heus wel leuke mannen die je op latere leeftijd kunt tegenkomen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Mensen die een relatie achter de rug hebben. Deze mensen waren misschien voorheen niet beschikbaar, maar nu wel.
 • Helaas zijn er mannen die hun partner verloren hebben. Hier zitten genoeg leuke mannen tussen die de liefde weer een kans willen geven!
 • Denk aan mannen die in het verleden niet de beste keuzes hebben gemaakt, maar nu een inhaalspurt maken om iets van hun leven te maken. Deze mensen werken hard aan zichzelf (net als jij!). Dat maakt ze waarschijnlijk heel geschikt voor een volwassen en duurzame relatie.

Ze zijn er dus écht, die leuke mannen. Ook als je 40+ of 50+ bent.

Het is de kunst om zelf af te rekenen met jouw verleden. Dan ontmoet je de mannen die deze aantrekkelijke eigenschap zien, én dat zelf ook gedaan hebben. Jullie zitten dan ‘op hetzelfde niveau’ en laten beiden zien krachtig in het leven te staan.

Waar ontmoet ik mannen boven de 40?

De meeste datingwebsites en datingadviezen vertellen je dat je “gewoon veel naar de kroeg of de club moet gaan”, zou je de ware liefde willen ontmoeten.

40+ dating is echt een ander verhaal als je bijvoorbeeld kinderen of een kantoorbaan hebt. Elk weekend naar de club of de kroeg gaan, is niet zo eenvoudig meer. En zelfs al had je de tijd, wil je het überhaupt nog?

De vraag is dus hoe jij de liefde na je 40e tegenkomt.

Laat ik je eerst geruststellen: er zijn heel veel andere manieren om je ware liefde op latere leeftijd te ontmoeten. Daarvoor hoef je niet naar de kroeg. Sterker nog, er zijn heel wat andere omgevingen om iemand te ontmoeten, die veel beter zijn dan de kroeg!

Door je te richten op activiteiten en hobby’s die je blootstellen aan andere leuke singles, kom je weer nieuwe mensen tegen.

Zoek vooral activiteiten op die bij je passen, want door mensen te leren kennen in een omgeving waar jij je prettig voelt, is de kans op een klik groter.

 • Ben je op zoek naar een sportieve man? Ga twee keer in de week boulderen, of wordt lid van je lokale renvereniging.
 • Wil je een intelligente man? Ga naar alumni uitjes van de Hoge School Van Amsterdam of Vrije Universiteit.

Ik woon ergens waar ik niemand tegenkom. Hoe vind ik een leuke man?

Maar wat als je ergens woont waar je écht niemand tegenkomt?

Gelukkig zijn er ook dan genoeg mogelijkheden!

 • Verhuis naar de stad of een drukker bevolkt gebied.
 • Ga dingen ondernemen. Sluit je aan bij een groepsles of een sportvereniging of doe vrijwilligerswerk.
 • Neem een hond. Je zult je verbazen over de hoeveelheid mensen die je in parkjes en in het bos tegenkomt!
 • Ga online daten.

En over dat online daten: hieronder leer je hoe je dit doet op een succesvolle én veilige manier!

Ik ben te oud voor online dating en WhatsApp

Misschien vind je daten op hogere leeftijd ingewikkeld omdat je je te oud voelt voor online dating.

Vergeef me als ik te hard ben… maar dat is natuurlijk onzin!

Geen mens is te oud om te leren. Ook jij niet.

Online communicatie is een vaardigheid. Het is een andere manier van communiceren dan je gewend bent, maar dat betekent niet dat je het niet kunt leren. Zie het als piano spelen. Als je dit net doet, kan je het niet. Maar leer je de basistoetsen en uiteindelijk ook een paar nummers spelen?

Dan begin je steeds meer flow te ervaren. En zodra die basis eenmaal in je systeem zit, kan je jouw authentieke stijl ontwikkelen tijdens het maken van de muziek.

Zo is het ook met online dating. In het begin voelt het wellicht onwennig. Maar als jij met de juiste principes aan de slag gaat, begin je vanzelf jouw authentieke zelf te zijn.

Het grote voordeel van online dating is vooral dat je jouw doelgroep kunt filteren. Voor daten 40+ zijn er zelfs speciale websites. Op die manier krijg je geen mensen van 25 jaar oud te zien in je overzicht, maar krijg je mannen of vrouwen van jouw leeftijd te zien die net als jij op zoek zijn naar een relatie.

De beste datingsite voor ouderen

Ben je van plan om het online daten een kans te geven? Dan kan je kiezen voor een datingwebsite die zich specifiek richt op daten voor senioren.

Zo hoef je alleen maar te vissen in een vissenkom met andere 40+ers, 50+ers of 60+ers.

Een andere optie is de app Klup. Dit is Tinder voor ouderen, waar je alleen maar actieve, ondernemende en sociale ouderen vindt.

Met Klup kan je heel makkelijk nieuwe mensen ontmoeten. Alles is online, dus eigenlijk is er geen excuus meer. Ook jij kunt op latere leeftijd echte liefde vinden!

Alles wat je hiervoor hoeft te doen, is het downloaden van de app.

Online dating voelt niet goed voor mij

Het is heel logisch dat het lastig is om gebruik te maken van online datingwebsites en datingsapps met een speelse en jeugdige uitstraling.

Jij bent al verder in je leven. Misschien heb je al relaties achter de rug of heb je kinderen… En dan voelt het misschien toch een beetje gek om je weer speels te gedragen.

Toch wil ik je iets meegeven:

Je bent nooit te oud om te leren.

Maar, soms zijn er patronen uit het verleden die je tegenhouden. Je hebt immers al aardig wat ervaringen opgedaan in het leven.

Daarom is het belangrijk om die ervaringen goed te verwerken, zodat je weer vrij in de liefde komt te staan.

Dat je 40 of 50 jaar bent, betekent niet dat je opeens geen liefdevolle, toegewijde partner meer kunt vinden.

Ik snap natuurlijk wel dat dat zo voelt, maar dit zijn waarheden die we onszelf en elkaar hebben aangepraat.

Wil jij de liefde vinden op latere leeftijd?

Ga met jezelf aan de slag. Werk aan je vaardigheden. Wees zelfverzekerd en geniet. Want jij bent het waard om op oudere leeftijd verliefd te worden. Daten na je 40e of 50e is gewoon mogelijk!

Vol zelfvertrouwen daten op latere leeftijd

Ik gun het iedereen, jong en oud(er), om een leuke date te hebben.

En ik gun het iedereen vooral om daarna de ware liefde te vinden.

Stel dat jij die ene leuke man tegenkomt… hoe zorg je dan dat hij net zo gek wordt op jou als jij bent op hem?

Neem eens een kijkje in mijn gratis e-book. Daarin vertel ik je nog véél meer over het vinden van de ware liefde en zelfverzekerd zijn in je contact met mannen.

Ik leg je uit hoe mannen denken en hoe je hun hart voor je kunt winnen. Het e-book helpt je om mannen beter te begrijpen! Daardoor ervaar je minder problemen tijdens het daten of in je relatie.

Benieuwd? Download dan nu mijn gratis e-book door hieronder je e-mailadres in te vullen. Je ontvangt het e-book dan in je mailbox.

Ik ben zo benieuwd hoe het daten op latere leeftijd in jouw geval afloopt. Laat je me weten of je de liefde hebt gevonden?

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)