Angst Overwinnen: Beste Technieken om Je Angst te Verslaan

Als angst je soms in de weg staat, ben je niet de enige.

In dit artikel ontdek je handige tips en inzichten die je helpen om angst overwinnen stap voor stap makkelijker te maken. Van het herkennen van je angsten tot het ontwikkelen van gezonde gewoontes, je krijgt handvatten die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

Laten we samen de weg naar meer zelfvertrouwen verkennen!

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Wat is angst eigenlijk?

Angst is dat vervelende gevoel dat je hebt als je je zorgen maakt over iets dat zou kunnen gebeuren, of iets waar je bang voor bent. Het blijft vaak hangen en kan je zenuwachtig maken voor de toekomst.

Hoe is dit anders van schrik of vrees?

Schrik is het korte, heftige gevoel als je plotseling wordt verrast door iets. Denk bijvoorbeeld aan een hard geluid of iets dat uit het niets gebeurt. Het duurt maar een seconde en is snel weer voorbij.

Vrees, daarentegen, is een type angst, maar dan gericht op iets specifieks. Het is de angst die je hebt voor bijvoorbeeld spinnen of de dood, iets waar je echt bang voor bent en dat je als gevaarlijk ziet.

Dus: angst is een langdurig gevoel van zorgen, schrik is kort en heftig, en vrees is de angst voor iets specifieks.

Waarom hebben we angst?

Angst is eigenlijk een overlevingsmechanisme. Het helpt ons om gevaar te vermijden. Ooit, toen we in de natuur leefden, was angst nuttig om ons te waarschuwen voor roofdieren of andere gevaren.

Tegenwoordig is angst minder vaak levensbedreigend, maar ons brein reageert nog steeds hetzelfde. We kunnen angst ervaren bij dingen zoals presentaties, examens of sociale situaties, zelfs als er geen fysiek gevaar is. Het komt doordat ons brein moeilijk onderscheid kan maken tussen echte dreigingen en stressvolle situaties.

Kortom, angst helpt ons om alert te blijven en onszelf te beschermen, zelfs als die dreigingen niet altijd zo gevaarlijk zijn als we denken.

Wanneer is angst een probleem?

Angst wordt een probleem wanneer het je dagelijks leven begint te beïnvloeden en je niet meer normaal kunt functioneren. Als je constant angst voelt, zelfs zonder duidelijke dreiging, kan het ervoor zorgen dat je dingen gaat vermijden die normaal geen probleem zouden zijn, zoals sociale situaties, werk of zelfs dagelijkse taken.

Wanneer angst je belemmert om te doen wat je wilt of nodig hebt (bijvoorbeeld als je steeds niet naar buiten durft, of je zorgen je constant in de greep houden) dan is het tijd om hulp te zoeken. Dit kan leiden tot angststoornissen zoals een paniekaanval, fobieën of gegeneraliseerde angststoornis, die niet vanzelf verdwijnen en vaak professionele hulp vereisen.

Kortom, angst wordt problematisch als het je dagelijkse wensen en behoeften in in de weg zit.

Kunnen we onze angsten overwinnen?

Ja, je kunt je angsten overwinnen. Het vereist meestal een combinatie van tijd, geduld en de juiste aanpak. Veel mensen kunnen hun angsten verminderen of zelfs helemaal overwinnen door ze onder ogen te zien, stap voor stap.

Het belangrijkste is om geduldig met jezelf te zijn en jezelf niet te dwingen om je angsten in één keer te overwinnen. Kleine stapjes kunnen al veel verschil maken!

Hoe kunnen we onze angsten overwinnen? De beste tips

1. Accepteer je angst zonder oordeel

Het is heel normaal om angst te voelen, maar vaak vechten we ertegen en dit maakt het juist erger. Probeer je angst simpelweg te erkennen zonder er iets negatiefs over te zeggen. Het is geen teken van zwakte of falen.

Wanneer je jezelf toestaat om je angst te voelen, zonder te oordelen, ga je merken dat het een stuk minder kracht over je krijgt. Zie het simpelweg als een poging van je lichaam om je te waarschuwen voor potentieel gevaar. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk een lief gebaar.

2. Bouw een gezonde routine

Het klinkt misschien simpel, maar een regelmatig ritme kan echt helpen om je stresssysteem te kalmeren.

Het is niet voor niets dat we de volgende adviezen zo vaak horen van artsen: “Ga op tijd naar bed en sta niet te laat op”, “Eet een gevarieerd dieet en op regelmatige tijden” en “Blijf actief en vermijd veel alcohol en roken.”

Wanneer je jezelf mentaal en fysiek verzorgd, dan laat je automatisch een boel stress los. Leef je daarentegen minder gezond? Dan is je lichaam meer belast en reageer je heftiger op stressvolle situaties en krijg je meer intense angst reacties.

Daarom wil je een gezonde dagelijkse routine voor jezelf maken. Zo maak je het makkelijker voor jezelf om met stress en angst om te gaan.

Vergeet buiten de bovengenoemde tips ook niet om een netwerk te bouwen van mensen bij wie je terecht kunt. Oppervlakkige connecties doen ons ook een boel goed. Dus deel wat meer dan twee worden met je postbode, de kassiere in de supermarkt, en de vage kennis in je sportschool.

Het helpt je allemaal om je meer verbonden te voelen.

3. Confronteer angst wanneer het klein is

Angst kan soms als een klein stemmetje in je hoofd beginnen, maar als je het negeert, kan het groter en overweldigender worden. In plaats van te wachten totdat het te veel wordt, kun je beter direct actie ondernemen.

Zit je in een werkvergadering en merk je dat nerveus wordt? Vraag dan of jij eerst je zegje mag doen. Op die manier heeft de angst geen kans om groter te worden.

Heb je al behoorlijke grote angst voor bepaalde dingen, zoals spreken in het openbaar? Stel je dan wat meer bloot aan mini versies daarvan. Spreek bijvoorbeeld wat vaker tijdens diners met vrienden of houd een korte presentatie voor wat collega’s.

Door kleine overwinningen te boeken, maak je de angst beheersbaar en leer je dat je de controle hebt, wat uiteindelijk je vertrouwen vergroot.

4. Word bekend met ontspanningstechnieken

Als je je angstig of gespannen voelt, is het handig om je lichaam te helpen ontspannen. Hier zijn een paar simpele manieren om dat te doen:

  • Doe ‘box breaths’. Adem je longen binnen 4 seconden vol, houd het 4 seconden vast, adem alles binnen 4 seconden uit, houd je longen 4 seconden leeg en begin opnieuw. Doe dit een paar keer.
  • Span je spieren aan en laat ze weer los. Maak je handen of benen even heel strak, houd het een paar seconden vast en laat het dan weer los. Herhaal dit voor je hele lichaam. Het helpt je lichaam ontspannen.
  • Richt je op je lichaam. Wat zijn je schouders aan het doen? Zijn ze ontspannen of staan ze omhoog? Hoe is je houding? Trek je rug recht. Hoe voelt je lichaam? Warm, koud, tintelig, moe, energiek? Scan je hele lijf.
  • Let op wat je hoort. Angst duwt soms al je aandacht naar je gedachten. Daarom is het zo handig om te letten op wat er in de omgeving gebeurt. Registreer eens wat je hoort in de volgende 60 seconden allemaal hoort, benoem elk apart geluid.

5. Daag je angsten uit

Angst kan je vaak laten denken dat iets veel erger is dan het in werkelijkheid is. Bij cognitieve gedragstherapie (CBT) leer je om die gedachten uit te dagen.

Wanneer een angstige gedachte voorbij komt, vraag jezelf dan af, “Wat is het ergste dat kan gebeuren?” en “Hoe waarschijnlijk is het dat dit gebeurt?” Vaak kom je er dan achter dat je angst niet zo realistisch is.

Verder helpt om stil te staan of je angst wel zo terecht is. Misschien ben je bang om jezelf tijdens een presentatie voor schut te zetten. Heel herkenbaar, maar klopt het ook wel? In dit geval is het verstandig om jezelf te vragen of je jezelf écht voor schut hebt gezet met een presentatie.

Heb je inderdaad eens niet een heel vleiende presentatie gegeven? Prima, maar zijn er ook voorbeelden van mensen die redelijke presentaties kunnen geven zonder dat iets verkeerds gaat? Zo ja, dan is jouw angst niet helemaal gegrond.

Als je het helemaal uitdenkt kom je waarschijnlijk tot de volgende conclusie terecht, “Ik heb tot nu toe in m’n leven ongemakkelijke presentaties gegeven, maar als ik m’n vaardigheden verbeter is het aannemelijk dat mijn presentaties beter zullen worden.”

6. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen, vooral op sociale media, waar iedereen zijn beste momenten laat zien. Maar het is belangrijk om te beseffen dat niemand perfect is, en wat je ziet online is vaak maar een klein stukje van het echte leven.

In plaats van te kijken naar wat anderen doen, wil jij je richten op je eigen leven en vooruitgang. Zet kleine doelen voor jezelf en wees trots op de stappen die je zet, hoe klein ze ook lijken.

Niemand kan voor jou bepalen hoe succes eruitziet behalve jezelf. Wat is voor jou het goede leven? Wat doet er volgens jou toe? Richt je daarop.

7. Spreek erover met je dierbaren

Angst kan soms voelen alsof je er helemaal alleen in zit, maar vaak is dat helemaal niet zo. Wanneer je je angsten deelt met iemand die je vertrouwt, kom je er vaak juist achter dat zij ook soortgelijke gevoelens hebben.  Mensen vinden het vaak herkenbaar en het kan je echt opluchten om te weten dat je niet de enige bent.

Bovendien is openlijk over je angsten spreken heel aantrekkelijk, het laat zien dat je zelfverzekerd en open bent. Het kan zelfs verrassend zijn hoeveel anderen zich hetzelfde voelen  en die gedeelde ervaring kan je zelfvertrouwen alleen maar versterken.

8. Heb geduld

Het overwinnen van angst is geen race, en het is belangrijk om geduldig met jezelf te zijn. Je hoeft niet meteen van al je angsten verlost te zijn. Zie je vooruitgang als een stap vooruit, ongeacht hoe klein die stap is. Het gaat erom dat je jezelf toestaat om te groeien op je eigen tempo.

Wanneer je angst aanpakt, is het een overwinning op zich. Elke keer als je een stap zet om je angst te confronteren, zelfs als het maar een kleine actie is, is dat iets om trots op te zijn. Het is een proces, dus wees lief voor jezelf terwijl je door dat proces heen gaat.

Kan je nog een extra zetje in je rug gebruiken?

In mijn gratis e-book ontdek je nog meer manieren om sterker in je schoenen te staan. Tegelijkertijd lees je ook hoe je aantrekkelijker kan zijn voor mannen tijdens het daten. (Gezonde) mannen houden namelijk van sterke vrouwen.

Druk op de grote knop hieronder en je krijgt ‘m direct in je inbox.

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)