10 Tips voor hulp bij scheiden van een (verborgen) narcist

Je hebt een relatie. En je denkt dat deze man narcistisch is.

Na alles wat je is overkomen, wil je weten hoe je van hem afkomt.

Maar je weet tot wat hij in staat is. Daarom ben je op zoek naar hulp.

In dit artikel geef ik je mijn top 10 tips om zo “schoon” mogelijk van hem af te komen.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief die foute of narcistische man voor je te winnen? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het brein van narcistische mannen' hier: Download de 31 berichtjes en 3 schakels

Je leert:

  • Wat de prijs is die je betaalt voor elke dag dat je bij hem blijft
  • Wat het uitmaken zo gevaarlijk maakt
  • Hoe jij jezelf mentaal voorbereid (en hoe je goed voor jezelf blijft zorgen)
  • Concrete stappen om jou en je kinderen te beschermen tegen wraak

Na dit artikel heb je de best mogelijke voorbereiding om van hem af te komen.

Tip 1: Zo herken je een narcist

Allereerst: ik vind het ontzettend moedig dat je afscheid wilt nemen van de narcist waar je een relatie mee hebt.

Want een narcist is gevaarlijk. Zeker als je afscheid van hem neemt.

Het woord “narcisme” komt van een Griekse mythe. Narcissus was een zoon van één van de vele Griekse goden. Hij gaf niet om anderen. Het enige wat hem boeide, was de jacht.

Natuurlijk waren er veel vrouwen die verliefd werden op zijn ogenschijnlijke zelfvertrouwen. Maar hun liefde werd nooit beantwoord.

Als straf hiervoor, werd Narcissus betoverd door een andere god. Deze zorgde ervoor dat hij verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je uit deze mythe kunt halen?

Narcisten zijn vaak aantrekkelijk. Doordat ze veel bezig zijn met hun eigen behoeften en met de “jacht,” vinden veel vrouwen hen interessant.

Als jij verliefd bent geworden op een narcist, is dat heel normaal. Zelfvertrouwen staat een man goed.

Maar zoals je later zult ontdekken, is het zelfvertrouwen van een narcist niet echt. Vaak voelt hij zich van binnen doodongelukkig.

Narcisten zijn niet altruïstisch. Dit betekent dat ze niet beschikken over de natuurlijke drang om andere mensen te helpen. Dit geldt ook voor mensen waar ze van houden.

Dit is belangrijk omdat een gezonde relatie draait om elkaar steunen en liefhebben. Hoe narcistischer een man is, hoe minder hij hiertoe in staat is.

Je komt al snel in een relatie terecht waarin jouw behoeften niet bevredigd worden.

Toch duurt het heel lang voordat een slachtoffer dit doorheeft. Dit heeft te maken met hoe een narcist zijn invloed uitoefent. Ook hier leer je later meer over.

Uiteindelijk zijn narcisten verliefd op zichzelf. Dus niet op jou. Ze blijven bij je, omdat jij hen een lekker gevoel geeft. Maar wee je gebeente als je iets doet dat tegen hun wil indruist. Dan krijg je de wind van voren.

Narcisten gebruiken druk om macht over je te krijgen. Hoe meer je zwicht voor deze druk, hoe moeilijker het is om te voelen wat je echt wilt. Dit is een psychisch effect waar je niets aan kunt doen.

Straks leer je wat je kunt doen als je in een relatie met een narcist hebt. En of het mogelijk is om gelukkig met hem te worden.

 Tip 2: Narcisme is een schaal

Soms hoor ik vrouwen klagen dat hun man alleen maar aan zichzelf denkt. “Hij wilde de vuilnisbak niet aan de straat zetten! En hij wilde ook al mijn teennagels niet lakken! Wat een narcist!

Dit is natuurlijk flauwekul. Dat hij weigert iets voor je te doen, betekent niet gelijk dat hij een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft.

Want dat is wat narcisme in de kern is. Een ontwikkeling van zijn persoonlijkheid die hem diep ongelukkig maakt.

Want verplaats je even in zijn schoenen. Stel je voor dat jij anderen nooit steunt en de mensen van wie je houdt continu wegduwt. En dat je, onder al dat gerol met je spieren, enorm ongelukkig bent. Maar dat je in een vicieuze cirkel zit, waarin je maar blijft “jagen” en aandacht blijft besteden aan jezelf, omdat je nooit een alternatief hebt gekend.

Zeg nou zelf. Jij zou toch ook ongelukkig worden, als je leven er zo uitzag? Als je geen altruïstische relaties kunt onderhouden. Als je in feite alleen blijft, omdat je nooit hebt geleerd echt lief te hebben.

Narcisten richten veel schade aan. En daar zijn ze verantwoordelijk voor. Maar ze zijn ook slachtoffer van een stoornis waar ze niet zelf voor hebben gekozen.

Een echte narcist kan het niet helpen dat hij zo is. Hij zit nou eenmaal zo in elkaar. Wat hij ook doet, hij blijft in dezelfde cirkel.

Gelukkig zijn “echte” narcisten schaars. Mannen met een ernstige vorm van deze stoornis zijn gelukkig in de minderheid. Verschillende onderzoeken laten verschillende cijfers zien. Van 1 op de 100 tot ongeveer 1 op de 17.

Narcistische trekken komen veel vaker voor. Er zijn veel mannen die niet erg altruïstisch zijn. En die, als het erop aan komt, zich egoïstisch opstellen in een relatie.

Er is sprake van een schaal die loopt van “ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis” tot “af en toe een beetje een eikel.”

Dit bepaalt mede waar een narcist allemaal toe in staat is.

Tip 3: Onderschat niet de schade die een narcist kan aanrichten

Misschien klinkt mijn vorige tip als een pleidooi om narcisten vooral erg zielig te vinden. Want als hij niet zelf heeft gekozen tegen zijn stoornis, kun je hem zijn acties dan wel kwalijk nemen?

Dit is een mooie vraag voor tijdens een debatavondje. Maar een heel slechte vraag om je reactie op hem te bepalen. Want je moet het leed wat hij bij jou veroorzaakt, ook in overweging nemen.

Als ik je auto steel, is het resultaat dat jij je auto kwijt bent. Voor dit verband van oorzaak en gevolg is het niet relevant of ik een psychisch probleem heb. Je moet nog steeds met de bus naar je werk.

Narcisten kunnen ontzettend veel schade aanrichten. Wil jij niet een leven vol ellende en door hem veroorzaakte problemen? Dan is de enige juiste keus om je van hem te distantiëren.

Niet elke narcist veroorzaakt dezelfde hoeveelheid schade. Zoals eerder gezegd is het een schaal. Sommige mannen zijn af en toe een beetje onaardig en helpen je niet zo graag als je in de penarie zit. Maar echte narcisten kunnen fysiek of mentaal heel gemeen doen.

Dit is een belangrijk verschil wat je goed in het oog moet houden. Je wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt, en hiernaar handelen.

Er is een eenvoudige manier om te bepalen hoe ernstig het met hem is gesteld. Als hij heel gemeen kan doen tegen anderen, kan hij dat ook tegen jou als je niet meer aan zijn kant staat.

Zie je bijvoorbeeld dat hij gewelddadig of wraakzuchtig is tegen mensen die hij als zijn vijanden beschouwt? Of merk je dat hij zijn vrienden gebruikt?

Dan zal jou dat lot niet bespaard blijven. Er komt een moment dat hij je niet meer interessant vindt, en dan komt hij achter je aan.

De schade die hij nu bij anderen aanricht, kun jij ook verwachten. Of misschien wel erger.

Denk niet: “Hij houdt van mij, hij zal me nooit kwaad doen.” Het kenmerk van de stoornis is juist dat hij moeite heeft met zich inleven in anderen. En dat hij, als puntje bij paaltje komt, altijd zijn eigen belang laat voorgaan.

Wat er concreet kan gebeuren?

Tip 4: Doe dit als hij lief voor je is

In de Mannenbrein Facebook groep lees ik vaak verhalen van vrouwen die overwegen toch een relatie met een narcist te beginnen.

Het voornaamste argument dat ze aandragen is: “Tegen mij is hij heel lief en kwetsbaar. Hoe kan ik hem laten gaan?

Hem laten gaan is makkelijker dan je denkt. Ik leg het je even uit.

Ten eerste is zijn kwetsbaarheid van zeer tijdelijke aard. Waarschijnlijk is deze meer gespeeld dan echt. Nu hij verliefd is, heeft hij een enorme motivatie om zich voorbeeldig te gedragen.

De meeste narcisten zijn niet op hun achterhoofd gevallen. Ze weten dat ze, door extra lief te doen, hun smechtige klauwen in je kunnen zetten.

Maar zodra ze je “hebben,” behandelen ze je heel anders. Wat nare voorbeelden komen later aan bod.

Ten tweede het is onverstandig om alleen te kijken naar hoe hij jou behandelt. Hij wil je, en daar zal hij alles voor doen.

Kijk naar hoe hij omgaat met zijn vijanden. Dit is wat je kunt verwachten als het ooit aankomt op een vechtscheiding of een minder dan voorbeeldige break-up.

Ten derde moet je denken aan de gevolgen op de lange termijn. Hoe ziet een eventuele relatie eruit?

Tip 5: Je toekomst met een narcist

Zoals je weet, missen narcisten de neiging om andere mensen te steunen zonder hier wat voor terug te krijgen. Dit noemen we een gebrek aan altruïsme.

Het is belangrijk om te beseffen dat de mensheid nooit had kunnen overleven zonder samenwerking. Zeker in de kleinere verbanden waarin we vroeger leefden (zoals stammen en uitgebreide families), was het essentieel om elkaar te ondersteunen.

Stel je nu voor dat je een gezin sticht met iemand die niet echt bereid is om jou en je kinderen te ondersteunen. En vergelijk dit met het tegenovergestelde scenario. Een relatie met een man die dit wel doet.

In het laatste geval zal je vele malen gelukkiger zijn. En jouw kinderen ook. Een man die jullie helpt is een aanwinst. Iemand die de boel bij elkaar houdt.

Maar een man die niet geeft, creëert spanning bij iedereen. Allereerst moet jij veel meer doen. En het gebrek aan steun van de man waarmee je een relatie hebt, breekt je vroeg of laat op.

En krijgen je kinderen het verkeerde voorbeeld van een man die nooit aan hen denkt. Waardoor zij erg psychisch kwetsbaar worden.

Als je dingen zegt als: “Hij is zo lief tegen mij. En hij is zo aantrekkelijk.” Bedenk dan dat dit niet zo zal blijven als hij echt een narcist is.

In het beste geval reserveert hij een klein beetje empathie voor jou. Maar reken er niet op dat hij jullie kinderen en familie ook zo behandelt. Als hij echt een narcist is, hoef je niet op steun te rekenen.

Dit is nog los van alle andere problemen die hij kan veroorzaken. En daarvan krijg je nu een overzicht.

Tip 6: De schade die een narcist kan aanrichten

Natuurlijk zijn er narcisten die over lijken gaan. Gelukkig zijn dit niet de meest voorkomende exemplaren. Maar ze bestaan wel. En ik moet je voor hen waarschuwen.

Zij schuwen fysiek geweld niet. Of als iemand hen aanvalt, maken ze deze persoon helemaal kapot.

Om naar niet te zwijgen over wat er gebeurt, als een narcist zich gekrenkt voelt. Want wat een normaal mens van zich af laat glijden, kan een narcist doen ontsteken in woede en wraakzucht.

Dit soort mannen zijn extreem gevaarlijk. Ook al kun jij je niet voorstellen dat hij deze boosheid op je loslaat…

…ik raad je aan het risico niet te nemen.

Dan is er de narcist die je manipuleert en jou overal de schuld van geeft.

Het type: “Als jij gewoon de vaatwasser had uitgeruimd, had ik je geen blauw oog hoeven geven.

In dit voorbeeld kun je “vaatwasser had uitgeruimd” vervangen door elke actie die hij van je eist. En “blauw oog” voor “heel boos worden,” “je uitschelden,” “je vijf dagen negeren” en wat hij je dan ook niet bereid is aan te doen.

Een narcist geeft je het gevoel dat zijn nare gedrag jouw schuld is. En als je van hem houdt, is het logische gevolg dat jij je voegt naar zijn grillen.

Het logische gevolg? Maar had ik niet voor mezelf op moeten komen?

Tegen een narcist opgaan is niet de oplossing. Hij zal je nooit gelijk geven en als een stoomwals over je heen razen.

Tegensputteren leren de meeste dames heel snel af. Het heeft toch geen zin. Dus het is niet jouw schuld als je de moed hebt opgegeven. Hij geeft je nul ruimte om je tegen te spreken.

Andere technieken die deze narcist gebruikt, hebben te maken met het verdraaien van de waarheid. Dit kan hij doen door te liegen, maar ook door je aan het twijfelen te brengen. Hierdoor vertrouw jij je eigen waarneming niet meer. (Leestip LINK (hebben we een artikel over gaslighting?)

Tot slot is er de narcist / stalker. Deze knaap valt zijn ex lastig.

Hij achtervolgt haar, stuurt haar berichten waar ze niet gediend van is, maakt haar familie het leven zuur en doet alles wat hij kan verzinnen om haar dag te verzieken.

Helaas is het heel moeilijk om van een stalker af te komen. Ga naar de politie als dit je overkomt. Zij zullen doen wat ze kunnen.

Tip 7: Denk goed na over de prijs van de relatie

De psychologieprofessor Steven Hayes doet onderzoek naar hoe het brein in elkaar zit.

Wat hij heeft ontdekt, is dat aangeleerde patronen heel moeilijk af te leren zijn.

Natuurlijk kan iedere roker dit je vertellen zonder er veertig jaar onderzoek naar te doen.

Maar waar het om gaat, is dit:

Ga je een relatie aan met een narcist? Dan is dit van invloed op al je toekomstige relaties.

Het gedrag wat je aanleert. De ideeën die je over mannen hebt. De trauma’s die je oploopt.

Ze worden allemaal geactiveerd, in elke toekomstige relatie die je aangaat.

Natuurlijk kun je, na een tijdje, leren inzien dat deze destructieve relatie in het verleden ligt. En dat er ook mannen zijn die wel tot altruïsme in staat zijn. En dat de pijn die je voelt als je terugdenkt aan je ex, naar de achtergrond verdwijnt.

Maar het kan jaren duren voordat je redelijk normaal kunt functioneren in een relatie. En dan nog zullen met enige regelmaat herinneringen opkomen aan wat er is gebeurd. Hier kun je niets aan doen.

Hoe langer je bij de narcist blijft, en hoe naarder hij je behandelt, hoe groter dit effect is. Is hij een narcist-light? Dan is het makkelijker hier overheen te komen. (Maar nog steeds geen reden om het uitmaken al te lang uit te stellen.)

Heeft hij de persoonlijkheidsstoornis en behandelt hij je echt slecht? Dan is elke minuut die je met hem doorbrengt, er één te veel.

Elk dingetje wat hij doet, gaat je geheugen in. En je brein zal je eraan helpen herinneren. Ook op het moment dat je een gezonde partner hebt gevonden, die je wel lief behandelt.

Nu je weet hoe ongelofelijk schadelijk het is bij deze narcist te blijven, wil je ongetwijfeld weten hoe je van hem afkomt:

Tip 8: Hoe ga je uit elkaar met een narcist?

De eerste stap is het maken van een plan.

In dit plan schrijf je alle dingen op die misschien kunnen gebeuren. Van het beste scenario tot het meest vervelende. Daarna bedenk je voor elke stap wat je reactie zal zijn.

Dit is de enige manier om je volledig voor te bereiden. Je wilt voor elk probleem een oplossing hebben.

Zelfs met dit plan in je achterzak zal de narcist je vaak trakteren op narigheid die je niet zag aankomen.

De tweede stap is het zakelijk maar sympathiek houden.

Dit klinkt misschien wat gek. Je hebt immers te maken met een man die je enorm veel heeft aangedaan. Daar ben je boos over. En dat wil je hem laten voelen.

Maar als je de confrontatie opzoekt, maakt dit het alleen maar erger. Een echte narcist laat het niet rusten. Hij bijt zich vast en laat niet meer los.

Daarom wil je het uitmaken en grenzen stellen. Maar tegelijkertijd tonen dat je begrip hebt voor zijn gevoelens. Dit kan de wind uit de zeilen nemen.

Als je merkt dat hij door empathie nog bozer wordt, kun je uiteraard beter mee stoppen. Maar het is goed om vanuit hier te beginnen, omdat je hiermee soms voorkomt dat het enorm escaleert.

De derde stap is jezelf en je familie beschermen.

Als je kinderen hebt met een narcist, of jullie hebben gezamenlijke bezittingen, bestaat er een kans dat hij hierover een conflict begint.

Zoek een advocaat voordat je hem vertelt dat je wilt scheiden. Praat met hem of haar alle mogelijke scenario’s door. Hou niets verborgen en maak duidelijk dat je van doen hebt met een gevaarlijk type.

Wanneer het komt tot een rechtszaak, wil je die zo voorbereid mogelijk ingaan. Een advocaat kan je hierin bijstaan.

Tip 9: Zoek medestanders tijdens het scheiden

De narcist kan gas teruggeven. Het is enorm moeilijk om die druk te weerstaan. Zeker als je lange tijd een relatie met hem hebt gehad.

Maar de steun van vrienden en familie kan je helpen om je niet te laten kisten. Hoe meer mensen jou ondersteunen, hoe minder zwaar het mentaal is om van hem los te komen.

Zij kunnen je op verschillende manieren helpen.

Allereerst geven ze je het gevoel dat je niet alleen bent. De sociale connecties die je met hen hebt, maken het makkelijker om een andere connectie (de relatie) te verbreken.

Daarnaast kunnen ze je een reality-check geven. Als de narcist iets uithaalt, kunnen zij je helpen bij het vormen van je mening.

Na jaren in de greep van een narcist te zijn geweest, kun je deze hulp goed gebruiken. Zeker als er mensen in je omgeving waren die het al zagen aankomen. Dit zijn de mensen waar je de band mee wil verstevigen.

Verder is het beter om heel voorzichtig te zijn met het toelaten van nieuwe mensen. Helaas is de kans aanwezig dat wanneer je snel nieuwe vrienden maakt of een nieuwe relatie aangaat, deze mensen op je af zijn gekomen vanwege je kwetsbaarheid.

In plaats daarvan wil je in contact blijven met mensen die je al langer kent. Het liefst van voor je relatie. En waarvan je zeker weet dat ze het hart op de juiste plaats hebben.

Tot slot kun je steun zoeken bij lotgenoten. Om uit te vinden wat je is overkomen, kan het enorm helpen om te praten met mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt.

Het internet biedt vandaag de dag een hoop hulpgroepen waar jij je voor kunt aanmelden.

Let op: Je zult je in het meeste herkennen, maar niet in alles. Het blijft jouw verhaal, en je hoeft niet te herschrijven omdat je iets anders op het internet leest.

Tip 10: Werk aan je zelfliefde

In deze moeilijke tijd, is het van belang om voor jezelf te zorgen. Door jezelf sterker te maken, neemt de grip van de narcist drastisch af.

Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over zelfliefde. LINK Neem een kijkje. Het zal je goed doen om deze tips toe te passen.

In aanvulling daarop wil ik je aanraden om met een therapeut te praten die gespecialiseerd is in narcistisch misbruik. Dit geldt voornamelijk als er vrij ernstige dingen zijn gebeurd en/of jij emotioneel enorm van je stuk bent gebracht.

Een kortdurende therapie kan je helpen om de trauma’s te verwerken en goed op een rijtje te krijgen wat er precies is gebeurd. Dankzij het geweldige zorgsysteem in Nederland, is dit in de meeste gevallen gratis.

Daarnaast kan een therapeut je helpen om uit te zoeken waarom je precies het slachtoffer bent geworden van een narcist. Mogelijk was er een reden dat je hem aantrekkelijk vond. Of is het iets wat vaker voorkomt in de familie. Dit helpt om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Tot slot wil ik je aanraden om mijn gratis rapport over het Mannenbrein te downloaden.

Hierin ontdek je wat mannen beweegt. En hoe je het beste met hen kunt communiceren.

Daarnaast ontwikkel je een zesde zintuig voor hoe een gezonde relatie eruitziet. Als datingcoach voor zowel mannen en vrouwen is het mijn taak om jullie dichter bij elkaar te brengen, op een gezonde en liefdevolle manier.

Met lieve groeten,

Mathijs Dingjan

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)